Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoeveel zakgeld geef je je kinderen?

Hoeveel zakgeld geef je je kinderen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Money makes the world go round. En daarom is het slim als kinderen al op jonge leeftijd het concept “geld” leren begrijpen. Ze plukken er in het latere leven de vruchten van wanneer ze van jongs af aan al met geld leren om gaan. Daarom geven veel ouders hun kinderen zakgeld. Een goede zaak, maar hoeveel zakgeld geef je je kinderen dan precies? Alhoewel er geen vaste regel is hebben we het een en ander voor je uiteengezet zodat je een indicatie krijgt van de gebruikelijke bedragen die men aan zakgeld geeft.


Wanneer beginnen met zakgeld?

Ook hier is weer geen gouden regel voor. De ene ouder geeft pas zakgeld wanneer de kinderen naar de middelbare school gaan en de andere ouder begint ermee wanneer het kroost de kleuterfase heeft. Er is daarin geen goed of fout, maar vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen de verschillende munten herkennen. Dit is gemiddeld dan ook gezien de leeftijd waarop ouders hun kind het eerste zakgeld geven. Natuurlijk wordt dat zakgeld in no-time uitgegeven. Hoe jonger de kinderen zijn, des te minder besef ze hebben rondom de impact van geld en hetgeen ze ermee kunnen doen. Wanneer ze ouder worden leren ze begrijpen dat je soms geld opzij moet zetten als je een grotere uitgave wilt doen. Dit is de reden dat veel ouders pas met kleedgeld beginnen wanneer de kinderen naar de middelbare school gaan. Tegen die tijd hebben ze een veel beter besef van de waarde van geld en snappen ze dat – als ze per se die dure merkbroek willen kopen – ze niet direct hun hele zakgeld en/of kleedgeld over de balk kunnen smijten.


Leren omgaan met geld

In een door geld gedreven wereld is het belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld. In een later stadium van hun leven zullen ze immers zelf zorg moeten dragen voor de balans tussen inkomsten en uitgaven. Leren ze niet goed om te gaan met geld, dan zal dat voor problemen in het latere leven zorgen. Het laatste wat je wil is natuurlijk dat je kind als volwassene in de schulden terecht komt en te maken gaat krijgen met deurwaarders en incassobureaus. Zakgeld kan daarbij een ideaal middel zijn om kinderen bewust te maken rondom het financiële aspect van het leven. Voor niets gaat de zon tenslotte op.

Dat veel ouders dit concept snappen blijkt wel uit de cijfers: ongeveer 69% van de 5-11 jarigen in Nederland krijgt zakgeld. Wanneer de kinderen naar de middelbare school gaan stijgt dit cijfer. Ongeveer 88% van de middelbare scholieren krijgt zakgeld. In bijna 70% van de gevallen krijgt men het zakgeld via internetbankieren op de rekening gestort. 3 op de 10 ouders geven de voorkeur aan contant geld. Over het algemeen geldt daarbij: jonge kinderen krijgen vaak contant geld, oudere kinderen ontvangen het zakgeld doorgaans via internetbankieren.

Op zich is dit logisch. Naarmate kinderen ouder worden stijgen hun uitgaven en daarmee ook het zakgeld. Zeker als je besluit om je kind ook nog kleedgeld te geven is het een stuk makkelijker om dit zelf over te maken op de bankrekening van je kind, dan om dit contant te geven. Het is echter wel belangrijk dat jonge kinderen in contact komen met contant geld. Contant geld is tenslotte tastbaar, in tegenstelling tot wat cijfertjes op een beeldscherm. Met contant geld wordt een stuk duidelijker wat de waarde van geld precies is. Betalen met de pinpas is tegenwoordig kinderlijk eenvoudig, maar juist doordat het zo eenvoudig is leren kinderen niet wat de waarde van geld precies is. Wanneer ze met een muntstuk hun snoepjes afrekenen en er een paar andere muntstukken voor terugkrijgen als wisselgeld, snappen ze veel beter wat de waarde is van hun aankoop. Begin daarom vooral met cash geld en stap in een later stadium pas over op digitaal zakgeld.


Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Hoeveel zakgeld je geeft aan je kind(eren) is afhankelijk van twee factoren: hoeveel geld je zelf vrijelijk te besteden hebt en wat je kind moet betalen van het zakgeld. Als je kind zelf zorg moet dragen voor bijvoorbeeld de kosten van een mobiele telefoon (hetzij prepaid, hetzij abonnement) is het bedrag dat je aan zakgeld geeft natuurlijk een stuk hoger dan wanneer je kind het zakgeld helemaal vrij mag besteden. Daarop aanvullend is het natuurlijk slim om de uitgaven van je kind door je kind zelf te laten betalen met het zakgeld. Ze leren dan al op jonge leeftijd dat er bepaalde vaste lasten zijn die betaald moeten worden voordat er ‘leuke’ dingen met het geld gekocht kunnen worden. Een goede les die ze in hun latere leven goed kunnen gebruiken natuurlijk!

Alhoewel het bedrag aan zakgeld dus voornamelijk afhankelijk is van je eigen financiële situatie en hetgeen je kind moet bekostigen van het zakgeld, zijn er wel gemiddelde bedragen te benoemen die andere ouders aan zakgeld geven. We hebben de bedragen voor je op een rijtje gezet. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen kinderen die naar de basisschool gaan en kinderen die naar de middelbare school gaan. In de praktijk geven de meeste ouders hun kinderen op de basisschool namelijk wekelijks het zakgeld en stappen ze op een gegeven moment – wanneer hun kinderen naar de middelbare school gaan – over op een maandelijkse betaling.

Zakgeld kinderen op de basisschool

Leeftijd Zakgeld per week in €
5 jaar 0,50
6 jaar 1 – 2
7 jaar 1 – 2
8 jaar 1 – 2
9 jaar 1,20 – 2
10 jaar 1,60 – 2
11 jaar 2 – 2,30

 

Zakgeld middelbare scholieren

Leeftijd Zakgeld per maand in €
12 jaar 15 – 20
13 jaar 15 – 20
14 jaar 18 – 20
15 jaar 20 – 22
16 jaar 20 – 25
17 jaar 22 – 26
18 jaar 25 – 30

Bron: Nibud.nl


Extra tips

Zakgeld is dus een mooie manier om kinderen bewust te maken van geld, maar de mate van succes hangt af van de afspraken die je met je kind maakt en hoe goed deze worden nageleefd. Je zult de eerste ouder niet zijn die extra geld moet bijleggen omdat zoon- of dochterlief al het zakgeld heeft opgemaakt in de snackbar.

Een soort van contract kan helpen bij de afspraken die je maakt met je kind. Het wordt dan meteen ‘officieel’. Vermeld in het contract hoe lang de loopduur is, wat het uit te keren bedrag is, hoe dit uitgekeerd wordt, hoe lang er met het zakgeld gedaan moet worden voordat er een nieuwe betaling plaatsvindt en welke kosten je kind zelf moet betalen van het verkregen bedrag aan zakgeld. Zet allebei jullie handtekening eronder en zorg dat beide partijen een exemplaar hebben. Dit is een leuke manier om je kind voor te bereiden op het latere leven. Er zullen in de toekomst tenslotte nog voldoende contracten getekend gaan worden en dit is een mooie eerste stap.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je je houdt aan de afspraken die in het contract zijn opgesteld. Betaal op de afgesproken datum en wijk niet af als je kind tussentijds al het zakgeld al opgemaakt heeft. Dit helpt bij het besef dat je niet zomaar alles kunt kopen wat los en vast zit. Dat er consequenties hangen aan het opmaken van je zakgeld. Een extra hulpmiddel daarbij kan zijn dat je je kind extra geld toestopt voor het afhandelen van klusjes in en om het huis. Voor het doen van de afwas bijvoorbeeld of voor het wassen van de auto. Zo leert je kind dat je zult moeten werken voor je centen in dit leven en is het tevens een mooie manier om het te besteden bedrag te verhogen. Uiteraard kun je dit alleen doen als je financiële situatie dit toelaat. Voorbeeld doet volgen tenslotte!

Als laatste is het natuurlijk ook slim om je kind nu alvast te leren sparen. In hun leven als volwassene zullen ze ook geld opzij moeten leggen voor een grote uitgave als een auto, een vakantie of een huis. Door ze nu alvast iedere week (of maand) wat van hun zakgeld opzij te laten leggen, leer je ze dat het soms nodig is om te sparen voor iets dat ze heel graag willen hebben. Het ouderwetse spaarvarken is daarbij een handig hulpmiddel (je kind ziet met eigen ogen het vermogen groeien), maar in deze digitale tijd is een kinderspaarrekening natuurlijk ook een goede optie. Vrijwel alle banken hebben speciale kinderspaarrekeningen, maar let wel goed op de voorwaarden. Bij sommige banken profiteer je van een hoge spaarrente, maar heb je niet de mogelijkheid om tussentijds (boetevrij) geld op te nemen. Je kind kan dan bijvoorbeeld pas op het moment dat hij of zij 18 wordt bij het gespaarde bedrag. Vind je dit geen goede zaak, kijk dan uit naar een betaal- en spaarrekening in één. Wederom bieden praktisch alle banken zo’n rekening wel aan en biedt zo’n rekening uitkomst wanneer je overstapt van betaling in contant zakgeld, naar internetbankieren.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag