Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips om je huis te beveiligen

9 tips om je huis te beveiligen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedere dag wordt er ongeveer 175 keer in een woning ingebroken. Een inbraak is natuurlijk al vervelend omdat je spullen worden gestolen, maar een inbraak zorgt er vaak ook voor dat je je onveilig voelt in je eigen woning. Omdat een woninginbraak vrij veel impact kan hebben geven we je hier een aantal tips om je huis te beveiligen. Door een aantal simpele maatregelen te nemen kun je ervoor zorgen dat je minder kans hebt om het slachtoffer te worden van een woninginbraak.


Reservesleutels liggen bij de buren, niet onder een bloempot

Het is wellicht een open deur, maar het is (helaas) niet meer van deze tijd om een sleutel onder een bloempot te bewaren. Inbrekers kennen deze plekken zonder meer. Als je een paar reservesleutels onder de deurmat, of onder een vaas bewaart dan maak je het inbrekers echt te makkelijk.

Let daarnaast ook goed op met fietssleutels. Zeker in een wat landelijkere omgeving worden schuurtjes minder vaak afgesloten. Veel mensen hebben aan hun fietssleutelbos ook een huissleutel zitten. Op deze manier is het voor een dief natuurlijk ook heel makkelijk om binnen te komen.

Het is niet alleen van belang dat je deze tip naleeft om het inbrekers niet onnodig makkelijk te maken, maar er zit ook een verzekeringstechnische kant aan. Als een dief je woning in kan met een sleutel, dan hoeft hij geen braaksporen achter te laten. Een braakloze inbraak wordt vaak niet gedekt door een verzekeraar.


Cameratoezicht helpt tegen inbraak

Als je wilt voorkomen dat er in je huis wordt ingebroken, dan kan het verstandig zijn om camera’s rond je woning te hangen. In de eerste plaats werken camera’s natuurlijk preventief. Als een inbreker weet dat zijn activiteiten op beeld worden vastgelegd, dan zal hij er eerder voor kiezen om jouw woning voorbij te gaan.

Daarnaast hebben camera’s natuurlijk nog een andere functie: de beelden kunnen dienen als bewijs. Overschat deze waarde echter niet. In nog geen 10% van de gevallen worden de daders van een woninginbraak gepakt. Camera’s hebben daarom vooral een preventieve functie.

Let er wel goed op wat voor camera’s je koopt. Veel mensen kopen vooral een camera vanwege het preventieve effect. Een goedkope camera is dan vaak goed genoeg. Let met die camera’s er vooral op dat je de wachtwoorden aanpast. Een camera die met het internet is verbonden én een standaard wachtwoord heeft kan namelijk ook tegen je gebruikt worden. Potentiële inbrekers kunnen je dan namelijk makkelijk via je eigen camera bestuderen.

Als je camera’s rondom je woning plaatst moet je ook een beetje op de privacy letten. Natuurlijk mag je je eigendom in de gaten houden, maar je mag in principe niet de openbare weg of de tuin van de buren filmen. Houd daar rekening mee als je camera’s plaatst.


Zorg voor licht

Veel woninginbraken vinden ’s avonds of ’s nachts plaats. Om te voorkomen dat ’s nachts in je huis wordt ingebroken kun je een aantal simpele maatregelen treffen. In de eerste plaats kun je ervoor zorgen dat er licht in je woning brandt. Op die manier voorkom je dat inbrekers denken dat er iemand thuis is.

Veel belangrijker is het echter om een soort verrassingseffect te hebben. Als er op bepaalde tijden licht in je woning brandt, dan kan een inbreker daar rekening mee houden. Als je rond je huis lampen met een bewegingssensor installeert, dan kan een inbreker daardoor verrast worden. Het plotselinge licht is immers niet in zijn (of haar) plan opgenomen. Het kan ervoor zorgen dat de inbreker zijn poging staakt.

Daarnaast is het goed om een camera te voorzien van een lamp met een bewegingssensor. Een camera heeft immers licht nodig om goede beelden te kunnen maken. In de avond is er minder licht en daardoor worden de beelden vaak korreliger. Door een camera te combineren met een lamp met een bewegingssensor zorg je ervoor dat je camera voldoende licht heeft om de inbreker goed vast te leggen.


Zorg ervoor dat waardevolle spullen niet zichtbaar zijn

Het is natuurlijk niet verstandig om de kat op het spek te binden. Door waardevolle spullen uit het zicht te plaatsen, voorkom je dat inbrekers je huis extra interessant gaan vinden. Deze tip is bij veel mensen wel bekend. We willen je in dit artikel dan ook adviseren om een extra stap te nemen. Plaats ook buiten geen aanwijzingen dat je waardevolle spullen in huis hebt.

De verpakking van producten kan bijvoorbeeld veel zeggen over de spullen die je in huis hebt. Als je buiten bijvoorbeeld de verpakking van je nieuwe breedbeeldtelevisie neerzet, dan vergroot je daarmee de kans dat je heel snel weer afscheid moet nemen van je nieuwe televisie. Zorg er daarom voor dat er zowel binnen als buiten geen aanwijzingen zijn van dure producten.


Zorg voor goede sloten

Als je je huis wilt beveiligen tegen woninginbraken dan moet de basis natuurlijk goed zijn. Dat betekent dat je in ieder geval goede sloten moet hebben. Goede sloten verlagen de kans op een inbraak namelijk aanzienlijk. Als je wilt voorkomen dat inbrekers gemakkelijk in jouw woning komen dan doe je er goed aan om gecertificeerde sloten aan te schaffen. Uiteraard is het dan nog wel zaak om ervoor te zorgen dat je de deuren wel afsluit. Goede sloten herken je aan het SKG-logo ().


Zorg voor een goed alarm

Als je wilt investeren in de veiligheid van je woning dan kan een alarmsysteem een goede aanvulling zijn. Uiteraard kan je het met alarmsystemen net zo gek maken als je zelf wilt. Bij een bouwmarkt zijn al alarmsystemen te koop vanaf iets meer dan 100 euro. Dat kan al helpen om een inbraak te voorkomen, maar een beetje doorgewinterde inbreker kan hier wel mee afrekenen.

Als je woning professioneel wilt beveiligen, dan doe je er goed aan om een beveiligingsbedrijf in de arm te nemen. Als een beveiligingsbedrijf een alarmsysteem aanbrengt dan ben je daar vaak wel minimaal 750 euro voor kwijt. Mocht je je alarmsysteem willen verbinden met een meldkamer, dan kost dat al snel een paar tientjes per maand. Een dergelijk systeem is dus wel duur, maar het kan voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een woninginbraak en dat is voor sommige mensen (veel) waard.


Voorkom dat er wordt ingebroken door de omgeving van je woning anders in te richten

Als je wilt voorkomen dat inbrekers jouw woning binnendringen dan kan je er ook over nadenken om je tuin anders in te richten. Als je bijvoorbeeld een betegeld oprijlaan hebt dan is het voor inbrekers relatief makkelijk om geruisloos op je erf te komen. Dat is natuurlijk anders als je oprijlaan uit grind bestaat. De kans dat je op tijd wakker wordt en de politie kunt bellen is dan aanzienlijk groter.

Certificeer je woning!

Als je wilt weten of je woning goed beveiligd is, dan kun je dat ook laten controleren. Je kunt je woning laten voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Als je je woning op deze manier laat certificeren dan zou dit de kans op inbraken met 95% verminderen. Om je woning van het Politiekeurmerk Veilig Wonen te voorzien moet je woning aan de volgende eisen voldoen:

  • Ramen, deuren en overige ingangen zijn deugdelijk beveiligd
  • De deuren zijn verlicht
  • Bezoekers kunnen gezien worden voor de deur geopend wordt
  • Er zijn rookmelders aangebracht
  • De bewoner heeft instructies gehad over de beveiliging

Op het moment dat een woning het keurmerk heeft verkregen krijg je er een sticker bij die op het raam geplaatst kan worden. Dit heeft een preventieve functie.

Het keurmerk kan worden afgegeven na inspectie door een daartoe bevoegd bedrijf. De kosten hiervoor zijn iets meer dan 100 euro. Daar staat tegenover dat je vaak korting op je verzekering krijgt als je woning het Politiekeurmerk Veilig wonen heeft!


Wees waakzaam!

Wellicht is de laatste tip die we je geven de goedkoopste en meest efficiënte tip om je woning te beveiligen: wees waakzaam. Door goed op te letten kun je verdachte situaties herkennen (een auto die langzaam door de straat rijdt, vreemde bezoekers op het erf) en vervolgens daar naar handelen. Steeds meer mensen maken onderdeel uit van een wijkpreventieteam. Buurtbewoners maken elkaar via een groepswhatsapp alert op verdachte situaties. Als je in jouw buurt nog geen wijkpreventieteam hebt dan is het misschien een goed idee om zo’n groep op te zetten. Op die manier maak je niet alleen je eigen woning veiliger, maar ook die van je buurtgenoten.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag