Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een aparthotel?

Wat is een aparthotel?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een aparthotel is kort gezegd een accommodatie met kenmerken van appartementen én van een hotel. Je hebt dus een paar voordelen van beide. Het zijn volledig ingerichte woningen, kamers of studio’s met schoonmaakservice. Zowel zakenreizigers als vakantiegangers zullen het begrip ‘aparthotel’ tegenkomen als ze op zoek zijn naar een verblijf voor hun (zaken) reis of vakantie. Wat kan je nu precies verwachten van een aparthotel en wat zijn de voor – en nadelen? En wat zijn de verschillen tussen de diverse aparthotels? In dit artikel bespreken we ze.


Wat is een aparthotel en wat voor service kan je verwachten?

Een aparthotel wordt ook wel appartementenhotel genoemd. De naam zegt het al: een aparthotel biedt appartementen, maar dan met hotelservice. Deze hotelservice bestaat meestal alleen uit schoonmaken (bijvoorbeeld het verschonen van handdoeken en bedden). Een ander kenmerken van een aparthotel is dat elke kamer is voorzien van een keuken, zodat je zelf kan koken op de momenten dat je dat prettig vindt. De meeste aparthotels bieden geen maaltijden aan, hoewel er ook aparthotels zijn waar je (tegen extra betaling) kan ontbijten, dineren en soms lunchen.
De appartementen van een aparthotel zijn volledig ingericht. Naast een keuken, hebben de appartementen bijvoorbeeld ook een zithoek en televisie. In heel sommige aparthotels heb je zelf de beschikking over een wasmachine en droger. Kortom, de kamers zijn meer geschikt om in te ‘leven’ dan hotelkamers, waar je vaak slechts beperkt de ruimte hebt.

Kort gezegd zou je kunnen zeggen dat een aparthotel qua schoonmaak (en soms ook qua eten) dezelfde service biedt als een hotel, maar dan met de vrijheid van een vakantiehuis. Vaak, maar niet altijd, zijn aparthotels wat kleinschaliger dan hotels. Als je een aparthotel boekt, zal je niet snel in een fabriek terecht komen met ontzettend veel personeel.

Qua boeken ben je met een aparthotel wat ‘vrijer’ dan met het boeken van een vakantiehuis. Een vakantiehuis kan vaak alleen per week geboekt worden, terwijl de meeste aparthotels ook per dag geboekt kunnen worden.

Aparthotels zijn veel te vinden in de VS, Canada, Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland en Griekenland. Ook in Nederland zijn er steeds meer aparthotels te vinden (hoewel nog steeds niet bijzonder veel). De vrijheid, kleinschaligheid en goed verzorgde kamers maken aparthotels aantrekkelijk voor vakantiegangers en zakenmensen.


Handig om te weten

Aparthotels worden op de websites van reisorganisaties niet altijd ‘aparthotel’ genoemd. Ze worden bijvoorbeeld ook wel ‘appartementen met hotelservice’ genoemd. Bij zo’n omschrijving kan je (ongeveer) hetzelfde verwachten als bij een aparthotel. Onderling verschillen aparthotels natuurlijk ook, net als standaard hotels. Zo biedt het ene aparthotel wel maaltijden zoals ontbijt aan en het andere niet.

Kijk altijd goed wat je van de formule kan verwachten en of het bij je past. Wat de één prettig vind aan de vrijheid van een hotel met appartementservice, kan de ander als storend ervaren. Zo zijn er mensen die graag verblijven in een ‘all inclusive’ hotel en die graag helemaal verzorgd worden, en mensen die houden van meer kleinschaligheid en bijvoorbeeld zelf koken.

Aparthotels worden steeds populairder, dus als je je oriënteert op een vakantie in een aparthotel accommodatie of ‘appartementen met hotelservice’ kan je veel mogelijkheden vinden.


De prijzen van aparthotels

De prijzen van aparthotels verschillen niet opvallend met de prijzen van hotels of appartementen. Net als bij een hotel of appartement, is de prijs bij een aparthotel afhankelijk van de faciliteiten, de activiteiten en de service die er geboden worden. Ook de kamer zelf van een aparthotel kan eenvoudig zijn of juist luxe, en dat is natuurlijk van invloed op de prijs. Een zeer eenvoudig hotel kan goedkoper zijn dan een comfortabel aparthotel met een mooi zwembad.

Waar het maaltijden betreft is een aparthotel vaak wat goedkoper dan een hotel. Als je ervoor kiest om je eigen maaltijden te bereiden, ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je in het hotel eet. Naast het eten zelf, komen er ook altijd de nodige drankjes kijken bij het ‘uit eten’ gaan. Zelf je maaltijden klaarmaken in het hotel kan dan een hoop geld schelen.


Aparthotels voor zakelijke reizigers

Voor zakenreizen zijn aparthotels vaak erg aantrekkelijk, omdat je je verblijf flexibel en vrij kan indelen.  Denk bijvoorbeeld aan de maaltijdmomenten. Handig, want tijdens een zakenreis zijn er altijd verplichtingen die bijvoorbeeld uit kunnen lopen. Daarbij profiteer je wél van een hotelservice in een aparthotel. Om schoonmaken en dergelijke hoef je je dus niet druk te maken. In een aparthotel is er bovendien meer ruimte en privacy, zodat iemand op zakenreis de hectiek wat makkelijker kan ontlopen. De kamers van een aparthotel zijn groter dan die van een hotel, maar de gebouwen zijn vaak minder massaal en groot, en er loopt minder personeel rond.

Tot slot blijft het voor zakenmensen een voordeel dat een kamer (of appartement) in een aparthotel ook per dag te boeken is. Hoe de zakenreis ook verloopt: bij een aparthotel is daar wat makkelijker een mouw aan te passen.


De voor – en nadelen van een aparthotel

Zoals we besproken heeft een aparthotel kenmerken van een hotel én een appartement. Niet voor niets worden aparthotel accommodaties dan ook appartementen met hotelservice genoemd. Het is een prettige manier van vakantie vieren (of op zakenreis gaan) die net als alle andere manieren van reizen voor – en nadelen met zich meebrengt. Dit zijn de voordelen van een aparthotel:

  • Je kan je maaltijdmomenten makkelijker zelf indelen.
  • Als je zelf eten klaarmaakt, is dat goedkoper dan uit eten gaan.
  • Je hebt niet per se te maken met de (tegenvallende) keuken van het hotel
  • Er is meer privacy in een aparthotel, omdat de hotelservice zich meestal beperkt tot het verschonen van bedden en handdoeken.
  • Je kan je verblijf in een aparthotel flexibeler boeken (bijvoorbeeld voor enkele dagen) terwijl dit in een vakantiehuis vaak alleen per week kan.
  • Er is meer ruimte om te ‘leven’ dan in een hotel. Dit is prettig voor zakenmensen en is ook een voordeel tijdens slecht weer.

Een aparthotel heeft echter ook nadelen (hoewel het natuurlijk per persoon verschilt of dit als nadeel gezien wordt):

  • Je zal zelf moeten koken of uit eten moeten gaan. Er zijn wel aparthotels die bijvoorbeeld ontbijt in de prijs inbegrepen hebben.
  • Bij sommige mensen is de service die een aparthotel biedt, niet genoeg voor een vakantiegevoel.

Of je een aparthotel prettig vindt, hangt echt van je persoonlijke behoeften en situatie af.


Aparthotel en kinderen: handig of niet?

Als je kinderen hebt, kan je wel een beetje flexibliteit en ruimte gebruiken. Juist dan kan een aparthotel erg prettig zijn. Je zit niet aan (langdurige) maaltijden in een hotel vast, je bepaalt zelf wanneer je eet en je hebt alle ruimte om voor je kinderen te zorgen. Of je dit ook allemaal prettig vindt, is natuurlijk ook persoonlijk. Een ‘all inclusive’ hotel waar je compleet verzorgd wordt heeft bijvoorbeeld ook voordelen voor gezinnen met kinderen. Zo worden maaltijden vaak aangeboden in de vorm van een buffet, waardoor je zolang over je maaltijd kan doen als je wilt. Ook op alle andere gebieden word je in een all inclusive hotel compleet ‘ontzorgt’ en veel mensen vinden dit belangrijk voor hun vakantiegevoel.


Is een aparthotel iets voor jou?

Een aparthotel betekent kortweg: appartementen met hotelservice. De huisjes zijn compleet ingericht met een zithoek en complete keuken (soms zelfs met een wasmachine en droger), en bieden een hotelservice in de vorm van schoonmaken. Hierbij kan je met name denken aan het verschonen van de bedden en handdoeken. Een aparthotel biedt betreft het boeken van een verblijf vaak dezelfde mogelijkheden als een hotel: je kan ook boeken per dag. Dit is ideaal voor als je flexibel op vakantie wilt, of wanneer je op zakenreis bent.

Een aparthotel biedt dus privacy en vrijheid, maar wel een vorm van hotelservice. Een nadeel daarvan kan zijn dat mensen die erg gesteld zijn op de ontzorging die een hotel biedt, de service niet voldoende vinden. Als dat voor jou ook zo is, past een all inclusive hotel misschien beter bij jou.

blankfoto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Hotel Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag