Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je overnachten in een gevangenis?

Waar kun je overnachten in een gevangenis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vrijheid is één van de belangrijkste voorwaarden voor een gelukkig leven. Daarom is de zwaarste straf in Nederland dan ook een celstraf. Waarom we het dan toch leuk vinden om naar een gevangenis te gaan? Omdat we er de volgende dag gewoon weer vrolijk uit kunnen lopen en onze vrijheid weer tegemoet gaan. Wil je ook voelen hoe het is om een nacht in de gevangenis door te brengen? Op deze 7 locaties kun jij het zelf ervaren.


De aantrekkingskracht van gevangenissen is heel bijzonder. We willen er nooit terechtkomen, maar zijn vaak wel benieuwd hoe het leven er aan de binnenkant aan toe gaat. Wellicht heeft het te maken met de populaire series zoals Prison Break of Orange is the new black. Misschien komt het omdat we ons tijdens een bezoek aan de gevangenis heel even kunnen voelen als crimineel om een rollenspel te beleven. Gelukkig zijn veel hoteleigenaren al jaren op de hoogte van deze aangeboren nieuwsgierigheid en zijn er in Nederland maar liefst 4 gevangenis hotels waar je kunt overnachten.

7 locaties waar je kunt overnachten in een gevangenis


Arresthuis – Roermond

In het Arresthuis in Roermond heb je de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om huisarrest te krijgen. Het hotel is gebouwd in het voormalige pand waar een gevangenis en detentiecentrum hebben gezeten. In deze gevangenis verbleven geen grote criminelen, en vooral er zaten vooral misdadigers die kleinere vergrijpen hadden gepleegd. Tegenwoordig kun je er op bezoek om een nachtje te slapen in luxe. Want hoewel je tussen de gevangenismuren slaapt, hoef je je geen zorgen te maken over de comfort. Badkamers met ligbaden, slaapkamers met luxe boxspring en grote flatscreen Tv’s zorgen ervoor dat jouw avontuur in de gevangenis wel heel relaxt wordt!

Prijsindicatie: Vanaf 150 euro per nacht.


Huis van bewaring hotel – Almelo

De gevangenis in Almelo werd maar liefst 70 jaar gebruikt als gevangenis, voordat het in 2004 werd gerenoveerd tot hotel. Gelukkig hoef je je ook hier geen zorgen te maken over het comfort. Hoewel de hotelkamers wel de karakteristieke sfeer van een gevangenis uitstralen, heb je allerlei faciliteiten tot je beschikking. Comfortabele bedden, een televisie en een eigen badkamers zijn slechts enkele voorbeelden. Wanneer je een kamer boekt, heb je de keuze uit diverse mogelijkheden. Net zoals in een echte gevangenis, zijn er kamers voor de cipiers, kamers voor de gevangenen en kamer voor de portiers beschikbaar. Al die kamers zijn in een unieke stijl aangekleed, maar hebben altijd een romantische of moderne uitstraling. In de gezamenlijke woonkamer en eetkamer kunnen de hotelgasten samenkomen.

Prijsindicatie: Vanaf 85 euro per nacht.


De Gevangenistoren Suite – Vlissingen

De gevangenistoren van Vlissingen heeft niet alleen een verleden als gevangenis. Door de jaren heen heeft het gebouw namelijk dienstgedaan als vuurtoren, kazerne en gevangenis. Deze rijke geschiedenis zorgt ervoor dat het gebouw een bijzondere uitstraling heeft, en een nachtje in de Suite zorgt er dan ook zeker voor dat je een onvergetelijke ervaring beleeft. Hoewel de toren ooit als gevangenis werd gebruikt, zie je daar tegenwoordig nog maar weinig van terug. De Suite is namelijk omgetoverd tot een magisch verblijf waar je het liefst zou willen wonen. Warme kleuren, een knusse zithoek en een prachtig uitzicht over het strand zijn slechts enkele reden om een nachtje in de toren te komen overnachten. Wil je een hapje eten, dan kun je terecht in de toren. Beneden bevindt zich namelijk een geweldig restaurant waar je heerlijk romantisch kunt dineren. Wil je vervolgens nog een romantische wandeling maken, dan kan dat prima. Omdat de toren ooit deel was van een stadspoort, is een wandeling over de oude kantelen een echte aanrader. Als je komt overnachten in de Gevangenistoren Suite snap je dan ook direct waarom de locatie populair is onder ‘honeymooners’.

Prijsindicatie: Vanaf 375 euro per nacht.


Gevangenis Hotel Hoorn

Dit bajeshotel bevindt zich in Noord-Hollandse plaats Hoorn. Wil je ervaren hoe het is geweest om in een echte gevangenis te slapen, dan komt deze gevangenis het dichtstbij. Waar de voorgaande Nederlandse gevangenishotels vooral veel luxe bieden, kun je in Gevangenis Hotel Hoorn ook met iets minder comfort overnachten. De voormalige cellen zijn namelijk bijna intact gebleven, want tijdens de renovatie zijn de kamers alleen wat betreft de grootte iets uitgebreider geworden. In de meeste cellen staat een simpel tweepersoonsbed of een stapelbed, kun je gebruik maken van Wifi en een televisie en is er nog genoeg ruimte voor je bagage. Slapen in deze kamers geeft je dus echt het gevoel van het leven in een gevangenis. Door de unieke locatie van de gevangenis op het Oostereiland, kun je ook diverse activiteiten doen in de omgeving. Ook de binnenplaats van de gevangenis, wat nu het ‘cultuurplein’ wordt genoemd, biedt in de zomermaanden leuke activiteiten.

Prijsindicatie: Vanaf 65 euro per nacht.


Alcatraz hotel – Duitsland

Vind je het niet erg om een stukje te rijden, dan kun je ook naar Alcatraz Hotel in Duitsland gaan. Deze gevangenis stamt uit 1867 en is gedeeltelijk in dezelfde stijl bewaard gebleven. De kamers verschillen van reguliere hotelkamers tot cellen die vrijwel hetzelfde zijn als toen er nog echt gevangenen in de cellen verbleven. Zo beschikt de gevangenis nog over echte cellen met tralies, authentieke gevangenisbedden, een simpele inrichting en een toilet in je kamer. Alles in en rondom het hotel is gemaakt in de stijl van de gevangenis. Wil je een ontbijtje bestellen, dan kun je dit bijvoorbeeld laten bezorgen in je kamer. Het wordt dan net als een reguliere gevangenismaaltijd door het luik heen geschoven, waarna je het in de cel kunt opeten. Gelukkig kun je wel in iedere ruimte gebruik maken van Wifi. Zo heb je in ieder geval altijd nog je digitale vrijheid terwijl je in de cel verblijft.

Prijsindicatie: Vanaf 49 euro per nacht.


Jail Hotel Luzern – Zwitserland

Wanneer je echt back to basic wilt om te ervaren hoe het is om een gevangene te zijn, moet je naar Luzern gaan. Hier bevindt zich namelijk een regionale gevangenis, die tegenwoordig dienstdoet als gevangenis hotel. Gasten slapen hier om de volledige gevangenis ervaring te ondergaan. Verwacht dus vooral geen kamers met een luxueuze uitstraling. Wat je wel kunt verwachten? Overal tralies, oude gevangeniskleding van echte gevangenen en bordjes waaruit blijkt dat je echt in een gevangenis verblijft. Daarnaast zijn ook de kamers nog eens erg eenvoudig ingericht. Maar wie wil slapen in een gevangenis moet natuurlijk ook de gehele ervaring ondergaan. Het hotel heeft in totaal 56 cellen en een aantal thematische kamers. In het historisch museum vind je daarnaast de guillotine die in de gevangenis gebruikt werd om mensen te onthoofden toen de doodstraf in Zwitserland nog steeds werd uitgevoerd.

Prijsindicatie: Vanaf ca. 85 euro per nacht.


Hotell Langholmen – Zweden

Ga je een citytrip plannen naar Stockholm, dan is het eigenlijk een must om te verblijven in Hotell Langholmen. Deze 19e eeuwse gevangenis is nog erg in de stijl gebleven van het oorspronkelijke doel van het gebouw, dus je slaapt in kleine kamers met weinig ruimte. Wel ben je tijdens je verblijf voorzien van alle gemakken en faciliteiten van een hotel. In het hotel vind je daarnaast ook het gevangenismuseum From Crime to Chains. Hier vind je allerlei informatie over het gevangenisleven en kun je diverse attributen zien die werden gebruikt om gevangenen in toom te houden. Wil je echt een unieke ervaring opdoen? Dan kun je in het hotel ook net doen alsof je een echte gevangene bent. Deze activiteit is heel erg gaaf om te doen, omdat je hiermee het hele proces van terechtstelling tot opsluiting doorloopt. Uiteindelijk is het doel van het spel dat je ontsnapt uit de gevangenis, zonder dat je betrapt wordt. Deze spannende ervaring zorgt ervoor dat je nog meer in de gevangenis sfeer terecht komt, zeker als je ‘s avonds weer in je cel ligt.

Prijsindicatie: Vanaf 70 euro per nacht


Slapen in een gevangenis is een hele populaire activiteit. Het is dus ook niet gek dat er in Europa tientallen gevangenissen te vinden zijn die ook zijn omgebouwd tot hotel. Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting? Bekijk dan ook eens waar je in Nederland kunt overnachten in een watertoren. Nog meer inspiratie opdoen, bekijk dan ook leuke plekken voor een bijzondere overnachting in Nederland.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Weekendje weg Hotel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag