Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe boek je de beste verrassingsreis?

Hoe boek je de beste verrassingsreis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als het om reizen gaat heb je grofweg 2 soorten mensen: mensen die elk facet van de reis tot in detail plannen en mensen die het allemaal wel over zich heen laten komen en zich van tevoren niet al te druk maken waar ze gaan ontbijten, welke musea ze willen bezoeken of zelfs naar welke plek ze afreizen. Behoor jij tot de laatste categorie? Dan is dit artikel je op je lijf geschreven. We behandelen namelijk de beste manieren om een verrassingsreis te boeken!


Wat is een verrassingsreis precies?

Nee, het is geen reis die je als verrassing voor je lief, ouders of vrienden boekt. Althans, dat kan wel, maar dat is niet wat er precies mee wordt bedoeld. Een verrassingsreis is – zoals het woord min of meer al aangeeft – een reis waarbij je in het ongewisse wordt gelaten rondom de bestemming. Wordt het een paar dagen chillen op een Spaans strand of heeft de reisorganisatie een citytrip naar Londen of Parijs voor je in het verschiet? Het is altijd maar afwachten waar het schip strandt, maar gelukkig kun je wel van tevoren je wensen en voorkeuren aangeven. Het zal dus niet snel gebeuren dat je plots naast een geiser in Reykjavik staat in je korte broek, terwijl je van tevoren duidelijk had aangegeven dat je een echte zon-zee-strand-vakantie wenste.

Afhankelijk van de reisorganisatie hoor je (vlak) voordat je vertrekt welke bestemming het is geworden. Na het aangeven van je wensen en voorkeuren gaat de reisorganisatie voor je aan de slag met het zoeken naar leuke reizen die binnen het budget passen. Soms ben je met zo’n verrassingsreis goedkoper uit dan wanneer je de reis zelf zou boeken, soms is het iets duurder, maar hé: je hoeft zelf niets uit te vogelen en vooral het ongewisse is de leuke factor in dit geheel. Zeker als de reisorganisatie pas op Schiphol bekend maakt welke bestemming ze voor je hebben uitgekozen. Hoe tof is dat?!


Hoe boek je een verrassingsreis?

Het fenomeen is niets nieuws. Al ruim een decennia zijn verrassingsreizen populair, maar de reisorganisaties die op dit gedeelte van de markt inspelen zijn de laatste jaren wel als paddenstoelen uit de grond geschoten. We hebben de 3 bekendsten reisorganisaties die verrassingsreizen organiseren voor je op een rijtje gezet.

Srprs.me

Srprs.me is één van die jongens die in korte tijd mateloos populair is geworden. Als reisorganisatie zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken in de wereld van de verrassingsreizen. Ze spitsen zich voornamelijk toe op (korte) citytrips binnen Europa, al kun je bij de voorkeuren wel aangeven dat je een reis buiten Europa wenst te maken. In dat geval zal je wel minimaal 7 dagen op pad moeten gaan en logischerwijs het vliegtuig als vervoersmiddel moeten kiezen. Je hebt bij srprs.me namelijk ook de mogelijkheid om met de auto op pad te gaan. Ideaal als je tussendoor ook nog veel wilt zien tijdens je reis. De Benelux is bij voorbaat al uitgesloten, want dat stukje globe ken je ongetwijfeld al redelijk goed. Je kunt bij de voorkeuren aangeven of je naar geheel Europa bereid bent om af te reizen of dat je een bepaalde voorkeur hebt voor Noord-, Zuid-, West- of Oost-Europa. Tevens kun je steden uitsluiten. Perfect als je al de nodige Europese steden hebt gezien, maar het maximum aantal steden dat je kunt uitsluiten is begrensd op 3. Groot voordeel van Srprs.me is dat uitsluiten van steden niet voor extra kosten zorgt. Bij overige reisorganisaties betaal je soms extra voor het uitsluiten van bestemmingen. Zodra je al je overige wensen en voorkeuren (zoals luchthavens waar je vandaan wilt/kunt vertrekken en welk soort accommodatie je op je bestemming wenst) zie je een totaalbedrag en dat is dan ook het bedrag dat je zal moeten afrekenen voor deze verrassingstrip. Geen extra verborgen kosten, geen rare addertjes onder het gras.

Na het boeken van de verrassingsreis begint het echte spektakel pas, want Srprs.me deelt van tevoren enkel het weerbericht met je zodat je weet wat je in je koffer moet stoppen. Je ontvangt een kraskaart, maar die mag je pas open krassen op het vliegveld. Spanning en sensatie is dus gegarandeerd als je een verrassingsreis boekt via Srprs.me en de vele enthousiaste reacties op hun website en hun Facebook-pagina zeggen meer dan genoeg.

Verrassingstickets.nl

What’s in a name, right? Geen seconde twijfel wat deze reisorganisatie in de aanbieding heeft. De werking van de website is bijna hetzelfde als bij Srprs.me, met het grote verschil dat Verrassingstickets.nl enkel met vliegreizen werkt. Met je eigen auto op pad gaan behoort dus niet tot de mogelijkheden. Je verrassingsreis boeken via de website is kinderlijk eenvoudig. Je selecteert eerst het aantal dagen dat je op reis wilt (3, 4 of 5) en vult vervolgens je voorkeuren in. Vluchten vertrekken onder meer vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Weeze en Brussel. Ook hier kun je weer steden uitsluiten, maar in tegenstelling tot Srprs.me betaal je hier wel voor. Maar liefst 5 euro per bestemming die je uitsluit! Het grote voordeel is dan wel weer dat je een onbeperkt aantal bestemmingen kunt uitsluiten, wat ideaal is als je al heel veel Europese steden hebt gezien en niet voor de zoveelste keer over de Ramblas wilt struinen in Barcelona. Net als bij Srprs.me hoef je bij Verrassingstickets.nl niet bang te zijn dat je een citytrip naar Antwerpen, Maastricht of Luxemburg gaat maken. De gehele Benelux is automatisch uitgesloten.

Na het boeken van je reis gaat het team van Verrassingstickets.nl voor je op zoek naar geschikte reizen die binnen het budget passen en laten ze je na ongeveer een week weten welke bestemming het is geworden. Je hebt hier dan ook niet het ultieme verrassingseffect zoals je dat bij Srprs.me wél hebt (dat je echt pas op het vliegveld weet welke Europese stad het wordt), maar misschien vind jij dat persoonlijk juist wel fijner.

Bebsy

De laatste grote speler in de markt van verrassingsreizen is Bebsy.nl. Ook deze reisorganisatie draait al een aantal jaren mee en onderscheidt zich ten opzichte van de andere twee in de zin dat ze niet alléén verrassingsreizen aanbieden. Ze hebben ook gewoon een regulier aanbod. Het tweede puntje waarmee ze onderscheidend zijn is de mogelijkheid om een zon-zee-strand-vakantie te boeken. De overige twee reisorganisaties organiseren alleen verrassingsreizen naar Europese steden. Bij Bepsy heb je die mogelijkheid ook, maar tevens dus de mogelijkheid om lekker op het strand te eindigen in de Algarve, op Malta, op Ibiza of aan de Costa Brava. Wederom is de werking weer duidelijk: je kiest je voorkeursreis, de tijdsduur van de reis en de luchthaven waar je vandaan wilt vliegen. Voor wat betreft dit laatste zijn je opties minder ruim als bij Srprs.me en Verrassingstickets.nl: enkel Amsterdam en Eindhoven behoren tot de mogelijkheden. Ook is er niet de mogelijkheid om bestemmingen uit te sluiten. De kans bestaat dus dat je een reis boekt naar een bestemming waar je ooit al eens eerder bent geweest. Een laatste nadeel is dat de bestemmingen minder uitgebreid zijn dan bij de overige twee websites en je dus min of meer al een beetje kunt gokken waar je terecht gaat komen. De stedentrips gaan naar Milaan, Porto, Dublin, Krakau, Budapest, Berlijn, Venetië, Pisa, Napels of Rome en de all-inclusive strandvakanties brengen je naar bestemmingen als de Algarve, Tenerife, Lanzarote, Malta, Mallorca, Ibiza of de Costa Brava. Groot pluspunt is dan wel weer dat het om een all-inclusive vakantie gaat. Je verblijft altijd in een driesterrenhotel in de buurt van het strand en hoeft je dus om onderdak, eten en drinken geen seconde zorgen te maken. De stedentrips zijn op basis van logies, eventueel aangevuld met ontbijt.


Verrassingsreis of toch liever zelf boeken?

Een vraag waar je meerdere kanten mee uit kan. Want als jij de kriebels krijgt wanneer onduidelijk is in welk restaurant je gaat dineren op de eerste avond van je vakantie of stedentrip, dan is een verrassingsreis uiteraard helemaal niets voor jou. Houd je van het onbekende? Dan kan een verrassingsreis voor (on)aangename verrassingen zorgen. Je komt op plekken waar je misschien zelf nooit naartoe zou gaan en dat kan een plus-, maar natuurlijk ook een minpunt zijn. Voor de echte avonturiers is het in ieder geval aan te raden, zeker als het je leuk lijkt om pas op de luchthaven te ontdekken naar welke bestemming je afreist.

Zoals we eerder al aangaven hoeft een verrassingsreis niet per definitie goedkoper te zijn dan een reis die je zelf boekt. Ze worden wel vaak aangeboden als extra goedkope reizen, maar bekijk vooral goed de aanvullende voorwaarden en eventuele boekingskosten. Bestemmingen uitsluiten en het kost je 5 euro per uitgesloten bestemming? Dan kan je verrassingsreis zomaar een stuk duurder uitpakken dan je op voorhand had gedacht. Hetzelfde geldt voor bagagekosten en een eventuele transfer van de luchthaven naar het hotel. Bij sommige aanbieders zijn deze kosten inbegrepen, bij andere betaal je hiervoor extra. Goed om in de gaten te houden dus!

Aan de andere kant: als je via Srprs.me een verrassingsreis met je eigen auto boekt kun je al op pad voor 60 piek. Spotgoedkoop natuurlijk en vooral dankzij het verrassingselement aantrekkelijk om eens te proberen. Wie weet bevalt het je wel zó goed dat je ‘hooked’ bent en in het vervolg elke reis via een van bovenstaande reisorganisaties boekt!foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Stedentrip Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag