Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De complete gids voor een camperreis door Portugal (wildkamperen)

De complete gids voor een camperreis door Portugal (wildkamperen)

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de zomer van 2019 maakte ik mijn eerste reis met een camper. Ik huurde met mijn vriendin een camper van Nederlanders in Portugal en trokken en sliepen hiermee 3 weken langs verlaten stranden en prachtige kliffen. Ondanks dat het mijn eerste reis was met een camper, was ik direct aangetrokken tot de vrijheid en de relaxte manier van reizen en wildkamperen met een camper. In dit artikel leg ik je uit hoe je je reis kunt voorbereiden, hoe je de beste overnachtingsplekken vindt, en waar je rekening mee moet houden als je een camperreis door Portugal wilt ondernemen.


Camper huren / kopen

Als je zelf een camper hebt waarmee je naar Portugal reist is dat waarschijnlijk de goedkoopste optie. Je kunt er ook voor kiezen om een camper in Nederland te huren en hiermee richting Portugal te karren.

Bonustip: Ik zou je aanraden om een compacte camperbus te huren of een omgebouwd busje. Veel plekken waar wij hebben geslapen zijn een stuk lastiger te bereiken met grotere campers. Hoe kleiner je camper is, hoe meer vrijheid dit je biedt in waar je wilt staan.

Camper huren in Portugal

Wat wij hebben gedaan is een camper huren in Portugal. We werden hierbij opgehaald op het vliegveld in Faro van waaruit we direct op pad konden met de camper. Deze optie bespaard je onwijs veel tijd op de tocht die je anders vanuit Nederland zou ondernemen met de camper. Daarnaast is het huren van een camper in Portugal in veel gevallen goedkoper dan in Nederland.

Wij boekten onze camper van een particulier via Goboony, maar er zijn nog een aantal soortgelijke platformen (bijv. Paulcamper of Camptoo).

Ook kun je ervoor kiezen om via een grotere verhuurorganisatie te huren. Portugal is een populair camperland en dus zijn er ook meerdere aanbieders. De meest bekende aanbieders zijn Indiecampers en The Getaway Van (praktisch, stoer en betaalbaar), Siestacampers (coole VW busjes). Let wel op de voorwaarden en eisen die je verhuurder stelt. Sommige verhuurders verbieden je namelijk om bijv. op onverharde wegen te rijden.


Wildkamperen met een camper in Portugal

Het mooiste aan rondtrekken met een camper door Portugal ontdek je uiteraard niet door enkel en alleen op campings te staan. Hoewel de faciliteiten van een camping soms erg prettig kunnen zijn, is het avontuur van slapen op een unieke plek toch hetgeen dat camperreizen zo bijzonder maakt.

Bijzondere plekjes, zoals verlaten stranden of hoge kliffen, waarbij je de zonsopkomst/zonsondergang vanuit je camper kunt aanschouwen zijn in Portugal eerder regel dan uitzondering.

Is wildkamperen toegestaan in Portugal?

🚫 NEE; Wildkamperen is volgens de wet helemaal niet toegestaan in Portugal. Op het moment van schrijven (2019) wordt de wet echter niet overal gehandhaafd en wordt er vaak door de vingers gekeken. Zeker op plekken waar veel campers samen staan kun je wel zeggen dat wildkamperen wordt gedoogd. Daarbij geldt wel dat je verantwoord wildkampeert met respect voor de natuur en niet de aandacht op je afroept van omwonenden of GNR (‘Guarda Nacional Republicana’, Portugese Politie).

blank

Verantwoord wildkamperen

Eigenlijk is wildkamperen voornamelijk verboden omdat mensen er een potje van maken. Om een gedoogbeleid in stand te houden of gehele legalisatie van wildkamperen te bereiken is het daarom belangrijk dat iedereen die wildkampeert de plekken netjes achter laat en geen ongewenst gedrag vertoond. Houdt daarbij rekening met onderstaande punten:

 • Laat niets achter; ruim je eigen troep op. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar je zult versteld staan hoeveel (vochtige) toiletpapiertjes je wel niet tegenkomt op mooie plekken in Portugal. Begraaf je eigen uitwerpselen en houdt hiermee de plek schoon voor andere bezoekers.
 • Gedraag je rustig en maak geen lawaai; je bent te gast in de natuur. Geen harde muziek of luide gesprekken.
 • Maak geen kampvuur; naast het gigantische gevaar van wildfires in heel Portugal, trekt dit ook snel de aandacht van omwonenden of GNR’s.
 • Verander niets op de plek waar je bent geweest; trek geen takken uit bomen of graaf geen kuilen.
 • Dump je vuil water en chemisch toilet op daarvoor bestemde plekken en niet in de natuur.
 • Vermijdt overmatig alcoholgebruik; mocht je verzocht worden te verplaatsen, moet je wel in staat zijn om te kunnen rijden.
 • Kampeer niet langer dan één nacht op een plek; je wilt voorkomen dat de plaats een plek wordt voor permanente bewoning. Op sommige plekken zie je dit wel; daar nemen sommige mensen hele dieselaggregaten en grote koelkasten mee en staan ze gerust een maand op dezelfde plek. Ik denk dat dit de essentie van wildkamperen voorbij gaat.
 • Voorkom ‘uitbundig kampeergedrag’; het is op veel plekken niet de bedoeling dat je je luifel uitrolt en met stoeltjes en tafeltjes voor je camper gaat staan. Hoewel dit op sommige plekken minder risico geeft, maakt het de kans op een boete in veel gevallen groter. Ik heb regelmatig verhalen gelezen waarbij op een plek waar meerdere campers stonden, enkel de mensen die echt ‘kamperen’ (met stoeltjes en tafeltjes) op de bon werden geslingerd. De grens wordt hierbij vaak al gesteld bij het uit hebben van het trappetje van je camper. ‘Als je het trappetje uit hebt, ben je aan het kamperen’. Het is aan jou welk risico je hiermee wilt lopen.

blank

Risico’s van wildkamperen

Mocht je aangesproken worden door een GNR, dan is de kans groot dat je verzocht wordt om binnen een half uur te vertrekken. Wanneer je echter heel opvallend aan het kamperen bent, worden er ook wel boetes uitgeschreven.
Voor mezelf heb ik gewoon ingecalculeerd dat ik 1 of 2x een boete zou krijgen van 100-300€. Een ingecalculeerd risico. In de 3 weken dat wij door Portugal hebben gereisd hebben we elke nacht op een andere plek gestaan en zijn nergens aangesproken door een GNR, ook geen boetes dus.

Geen mobiele ontvangst

Naast de risico’s op het gebied van wetgeving, zijn er nog een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden. Op veel plekken waar wij hebben gestaan heb je bijvoorbeeld geen mobiel ontvangst. Zorg er daarom altijd voor dat, voordat je naar een bepaalde plaats vertrekt, je iemand informeert. Op deze manier voorkom je bezorgde familieleden of vrienden. Zonder internet is het ook fijn om een boek, podcast of film offline gedownload te hebben, zodat je je niet hoeft te vervelen als je geen toegang hebt tot internet.

Geen telefonie zorgt er voor dat je meer bent afgesloten van de buitenwereld. Wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurd kun je moeilijker 112 bereiken. Zorg er daarom voor dat je een verbanddoos met essentiële spullen in je camper mee hebt en een plan paraat hebt mocht er iets fout gaan.


blank

Het vinden van de beste plekjes

Een van de leukste uitdagingen met wildkamperen is het vinden van een mooi plekje om de nacht door te brengen. In Portugal heb hier geen gebrek aan; aan de westkust kun je bijna elke weg inrijden en je vind een prachtig en diverse kustlijn met prachtige stranden. Als je gebruikt maakt van een aantal apps wordt het vinden een plekje nog makkelijker, en kun je er ook makkelijk achterkomen wat andere gebruikers van deze plek vonden, en of ze bijvoorbeeld weggestuurd zijn door een GNR. Wij gebruikten hier veelal de app ‘Park4Night’ voor.

Bonustip: Het heeft over het algemeen niet zoveel zin om om 12:00 al op zoek te gaan naar een plekje waar je de nacht gaat doorbrengen. Veel plekken waar je kunt staan zijn overdag namelijk bezet door auto’s. Wij gingen meestal rond een uur of 5/6 op zoek naar een plek. Je ziet rond deze tijd dat de meeste strandbezoekers wegtrekken en er meer ruimte komt.

blankPark4Night

De app Park4Night is een praktische app met het credo ‘van wildkampeerders voor wildkampeerders’. Hiernaast zie je het totale overzicht aan ‘spots’ dat mensen hebben toegevoegd in Zuid-West Portugal. Ondanks dat de app soms een beetje rommelig oogt en werkt, kan hij je goed assisteren met het vinden van een goed plekje. Het is handig om hierbij onder andere rekening te houden met de icoontjes en de reviews.

P-icoon; Dit zijn parkeerplaatsen, vaak goed bereikbaar en voldoende plek. Niet de mooiste plekjes om te staan.

Groene camper-icoon; Motor-home parking/service; dit zijn plekken waar je betaald kunt staan met je camper. Faciliteiten als stroom, water en het dumpen van je vies water/chemisch toilet behoren tot de mogelijkheden. Deze liggen vaak ook niet op de mooiste plekken.

Tent; Campings; handig voor service en faciliteiten, maar vaak ook niet de mooiste plekken.

Gele camper-icoon; Plekken die enkel bereikbaar zijn met 4×4 camper. Deze plekken zijn dus off-road. Vaak kun je in de reviews lezen hoe moeilijk bereikbaar de plek is, meestal kun je er (met een omweg) alsnog wel komen met een camperbus. Juist vanwege de onbereikbaarheid vaak hele mooie plekken met weinig controle

Boompje (Surrounded by Nature); Dit zijn de écht mooie plekken waar je iets makkelijker bij kunt komen dan de ‘gele campers’. Hierbij is het echter ook altijd de vraag wat je aantreft. Op veel plekken hebben gebruikers foto’s toegevoegd zodat je een beetje een beeld krijgt, maar uiteindelijk kun je het het best beoordelen als je er eenmaal bent. Het is ons ook meerdere keren gebeurd dat we weer weg zijn gereden bij een bepaalde plek omdat we overtuigd waren dat er elders mooiere plekken waren.

Enkele spots waar wij ontzettend van genoten hebben heb ik hieronder uitgelicht. Het kan echter zijn dat deze plekken nu veel drukker zijn of strenger worden gecontroleerd. Ik raad je daarom ook aan om zelf plekjes te gaan ontdekken.


Praia Cavaleiro , Cavaleiro

blank

Dit is de mooiste plek waar wij hebben gestaan. Er is een geïmproviseerde trap naar het strand beneden. Verder heb je rondom uitzicht op verschillende kliffen. De afbeelding is gemaakt aan de andere kant, naar de vuurtoren toe. Als je van de vuurtoren afloopt, langs het strand, heb je na iedere klif weer een geweldig nieuw uitzicht. Ook een fantastische omgeving om te hiken.


Praia de Fateixa, Monte Clerigo

blank

blankEen prachtige plek op een grote klif boven een verlaten strand met verschillende kleine parkeerhaventjes. Je kunt ervoor kiezen om te parkeren in een van de haventjes, sommige hebben prachtige views. Nog leuker is het om een plekje tussen de haventjes te vinden en direct aan de klif te staan. Wissel je slippers om voor schoenen en klim via de klimroute naar beneden om op het strand te komen voor een frisse duik. Vanuit hier kun je ook perfect je camper laten staan en wat gaan eten in het dorpje Monte Clerigo een strandje verderop. Bij het hippe restaurant ‘O Sargo’ hebben ze overheerlijke verse tonijn, octopus en ander seafood.


Tussen Praia Amado en Praia da Bordeira, Carrapateira

blank

blank

Praia Amado en Praia Bordeira zijn stranden die onwijs populair zijn bij surfers. Veel mensen die surfen kiezen er daarom voor om hun camper vlakbij het strand te parkeren. Erg leuk, maar als je de onverharde weg langs het water (ong. 5 km) tussen de twee stranden volgt, vindt je de allermooiste plekjes om te staan direct aan de klif. Wij hebben hier twee nachten gestaan op twee verschillende plekken.

Andere plekken waar wij hebben gestaan en die zeker de moeite waard zijn:

 • Praia da Fonte do Cortiço: Mooie plaats met plateau uitkijkend over het lange, brede strand. Wanneer de dagjesmensen weg zijn stonden er bij ons nog 3 andere campers en is het erg makkelijk om een plekje te vinden met een mooi uitzicht om de zonsondergang te zien. De duinen rondom dit strand zijn prachtig voor een wandeling. Lange onverharde weg om hier te komen.
 • Praia do Espingardeiro, Porto Covo: Weliswaar een parkeerplaats, maar wanneer je je camper op de juiste manier neerzet heb je prachtige uitzichten. De rotsformaties hier zorgen voor verschillende kleine strandjes die iets meer privacy bieden. Het toeristische dorpje Porto Covo is een bezichtiging waard. Bij Marquês Marisqueira eet je heerlijke verse vis.
 • Praia da Lagoa, Quarteira: De Algarve is in het hoogseizoen natuurlijk hartstikke toeristisch, maar dat zorgt er wel voor dat deze camperplek ontzettend gezellig was. Je parkeert op een klif (ong. 5m hoog) met mooi uitzicht over het strand en directe toegang tot het strand. Deze plek heeft wel veel permanente bewoning of mensen die langer dan 1 nacht blijven. Dat zorgt ervoor dat je tussen de prachtige en grote hoeveelheden cactussen veel vieze toiletpapiertjes vindt. Het nabijgelegen Quarteira is een uit de grond gestampt toeristenoord en niet per sé de moeite waard om te bezoeken.
 • Praia da Ponta Ruiva: Prachtig, rustig uitgestrekt strand met fantastische uitzichten vanaf de hoger gelegen parkeerplekken. ‘S Ochtends veel surfers die hun busje parkeren om wat golfen te pakken. Erg leuk om met eb op de rots te klimmen aan de linkerkant van het strand; hier heb je prachtige uitzichten op de verdere kustlijn. Rondom de rots zijn ‘s ochtends vissers te vinden. Deze spot is wel moeilijk te bereiken, stijle weg met veel stenen naar beneden. (deze plek staat als 4×4 bestemming in Park4Night)
 • Parkeerplaats ZambujeiraEen goede uitvalsbasis om het dorpje Zambujeira do Mar en het gelijknamige strand te ontdekken. Als je in de hoeken parkeert, heb je ook nog hele mooie uitzichten.
 • Praia da Boca do Rio: Mooie uitgestorven plek aan het strand in een vallei. Op deze plek kon je voorheen bijna óp het strand parkeren, maar toen wij er waren was dit gedeelte afgesloten met een zware steen. Waarschijnlijk om de risico’s van afbrekende kliffen te beperken.
 • Praia do Carvalho: Zeer toeristisch, maar wel een mooie plek om kliffen en grotten van de Algarve te ontdekken.
 • Praia de Arrifes: Zowaar een minder toeristisch stukje Algarve, alwaar er genoeg plaats is om je camper met een prachtig uitzicht neer te zetten. Iedereen die hier staat kampeert zonder problemen (heeft luifel, tafel en stoelen uit).


blankUitstippelen van de route

Afhankelijk van de periode waarin je reist, hoe lang je wilt reizen en wat je wilt zien kun je zelf je route uitstippelen. Op onderstaande kaart zie je hoe wij hebben gereist; voor 3 weken (in het hoogseizoen) denk ik dat wij de juiste afweging hebben gemaakt om minder tijd door te brengen in de Algarve en meer tijd aan de westkust. Achteraf had ik ook wel graag het nationaal park rondom Lissabon en daarboven willen ontdekken, maar dan hadden we veel meer kilometers moeten maken.

Hiernaast zie je de route die wij hebben gemaakt. De hartjes zijn plekken waar we hebben overnacht.

Welk seizoen ga je?

Over het algemeen is het advies om Europese oorden buiten de drukkere maanden te bezoeken (juni, juli, augustus). In de lente en herfst heb je vaak al of nog steeds lekker weer, maar vermijdt je de drukte van de zomer. Wij bezochten Portugal wel hartje zomer. Zeker in de Algarve merk je dan dat het ontzettend druk is met Europese toeristen. Wat mij echter opviel is dat toeristen zich voornamelijk verzamelen tussen Lagos en Faro. Plaatsen als Albufeira en Quarteira ontploffen rond deze periode van de toeristen, maar alles buiten dit gedeelte viel ontzettend mee qua toerisme. Zeker aan de westkust vind je genoeg verlaten stranden en kom je soms kilometers lang geen mens of toerist tegen.


Westkust (Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina)

blank

Deze westkust (Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina) is sowieso een zeer bijzonder stukje Europa. Waar je in de Algarve iedere vierkante kilometer een LIDL, Continental of andere hypergrote supermarkt hebt, vind je er aan de westkust wellicht 1 per 30 kilometer. Over het algemeen is het land veel meer uitgestrekt aan de westkust vanaf Sagres t/m Lissabon. Je vind hier ook geen grote steden, enkel af en toe een pittoresk dorpje. De bevolkingsdichtheid is dus veel minder groot dan in de Algarve. Dit zorgt ervoor dat je, ook in het hoogseizoen, genoeg plekjes helemaal voor jezelf vind en niet alle paden al bewandeld zijn. Een onontdekt avontuurlijk stukje Europa met prachtige en dramatische natuur.

De westkust van Portugal heeft wel een aantal eigenschappen waardoor het minder toeristen trekt;

 • Hogere golven dan in het zuiden (perfect voor surfers)
 • Minder hoge temperaturen dan elders (in de zomer vaak rond de 25 graden celcius, s’avonds/s’nachts koelt het af naar zo’n 17 graden celcius)
 • Meer wind
 • Veel opstuivend zand

Algarve

blank

De Algarve staat voornamelijk bekend om het massatoerisme in de verschillende steden, maar dit is niet zonder reden. De prachtige unieke grove kustlijn is er een die je op weinig plekken in Europa zo uitgestrekt en rauw kunt aanschouwen. Als je de toeristische plekken vermijdt, kun je bovendien ook gerust hele mooie, rustige plekken en stranden ontdekken. Hoewel Lagos een toeristisch stadje is, is het een onwijs gezellig stadje om een middagje door te brengen. Daarbij komt dat je ten zuiden van Lagos het mooiste stukje van de Algarve kunt ontdekken; Ponta da Piedade met zijn prachtige kliffen en rotsformaties. Hoewel erg toeristisch, is het fantastisch om dit huzarenstukje van de natuur ook vanaf een boot mee te kunnen maken en door de grotten van de kliffen te varen.


Surfen

Met name in het Zuid-Westen; tussen Sagres en Monte-Clerigo is het een walhalla voor surfers. Omdat je bij elk strand wel een parking hebt waar surfers in hun campertje of tentje bivakkeren, is het een eitje om s’ochtends de eerste golven van de dag te kunnen trotseren. Er zijn veel surfscholen en surfkampen te vinden in dit gebied, en er zijn verschillende stranden voor elk niveau. Het bekendste strand om te surfen is Praia do Amado, waar honderden surfers dagelijks de golfen trotseren. Ook Praia de Arrifana is een populair strand met veel surfscholen.


Citytrips

Als je graag een stad wilt bezoeken in Portugal liggen Lissabon en Porto voor de hand. Op onze route hebben we deze steden niet aangedaan omdat we onder Lissabon zijn gebleven. In de Algarve vind je een aantal kleinere steden, zoals Albufeira, Faro, Portimao en Lagos. Aan de westkust vind je vanaf Sagres t/m Lissabon geen noemenswaardige steden, alleen een aantal dorpjes (bijv. Aljezur en Porto Covo) die ook zeker een bezoekje waard zijn.

 • Albufeira; Toeristenbestemming nummer 1 in Portugal. Niet de moeite waard om te bezoeken, tenzij je het leuk vind om hutje mutje op een strand te liggen of het leuk vind om te zien hoe groepjes Nederlandse en Britse jongeren gedurende de avond dronken worden.
 • Faro; Minder massatoerisme dan in Albufeira, maar wel het idyllische van een kuststadje. Zeker de moeite waard om te bezoeken
 • Lagos; Toeristisch stadje met een heel mooi oud centrum omringd door prachtige stranden.
 • Portimão; Grotere stad dan de andere genoemde steden. Veel hoogbouw, maar wel mooie stranden. Leuke terrasjes en een mooie boulevard

Stranden

View this post on Instagram

🌅😏🏄

A post shared by Gianluca Racca (@johnny_ojr) on

Met zo’n gigantisch uitgestrekte kustlijn kan het niet anders dan dat Portugal vol met mooie stranden zit. Het bijzondere aan de stranden in Portugal vind ik dat je niet, zoals in Nederland, één heel lang strand hebt, maar er echt verschillende baaien zijn met hun eigen strand. Dat zorgt ervoor dat de stranden zeer divers zijn. In de Algarve zijn er wel een aantal stranden die je beter kunt vermijden vanwege het toerisme (zeker in het hoogseizoen). Ook vind je door heel Portugal een grote hoeveelheid naturistenstranden. Voor een naturistische vakantie is Portugal dus ook een zeer geschikte bestemming. Aan de westkust vind je honderden prachtige stranden waarbij je op de kleine stranden vaak niemand tegenkomt. De plekken waar wij hebben overnacht en die ik eerder in dit artikel heb benoemd zijn zeker de moeite waard om te bezoeken, daarnaast vind ik onderstaande stranden zeker een bezoek waard.

 • Praia Bordeira
 • Praia Carvalhal
 • Praia da Cordoama
 • Ponta da Atalaia
 • Praia de Odeceixe Mar
 • Praia de Vale da Lapa
 • Praia da Marinha

Praktische tips voor wildkamperen en camperen in Portugal

Als het de eerste keer is dat je met een camper reist, zul je een beetje moeten wennen aan het reilen en zeilen van een camper. Na onze eerste camper ervaring zijn er verschillende praktische tips die ik je mee wil geven over het reizen in een camper en het wildkamperen.

WC / Douche / camper legen

Uiteraard is het prettig dat, wanneer je elke nacht op een willekeurige plek slaapt zonder faciliteiten, je af en toe wel het comfort en de hygiëne van een camping kunt ervaren. Daarom gingen wij om de paar dagen even langs een camping voor ‘motorhome service’; je betaald dan meestal tussen de €5-10 en hebt daarmee toegang tot de faciliteiten van de camping. Dit is ideaal om je camper en jezelf even te verschonen, denk aan;

 • Chemisch toilet legen
 • Afvalwater legen
 • Schoon water bijvullen
 • Camper carwash met de schoonwatertoevoer (niet overal toegestaan)
 • Douchen/toilet/opfrissen
 • Een paar uurtjes recreëren langs het zwembad
 • Andere faciliteiten van de camping

Als je de stroom van je camper op moet laden, kun je het best een nacht verblijven op een camping. Wanneer je echter elke dag rijdt, zal de accu zichzelf opladen.

Bonustip: Zorg dat je een flinke powerbank bij je hebt (ik adviseer van minstens 20.000 mAh). Dat maakt je minder afhankelijk van stroomvoorziening.

Toiletgebruik

Als je het comfort hebt dat er een chemisch toilet in je camper zit, zorgt dit ervoor dat je je camper niet uit hoeft om je blaas te legen. Wanneer je voor een grotere boodschap moet is het handig om dit even te plannen. Meestal gingen wij in restaurants, grote supermarkten of campings. Natuurlijk kun je een grote boodschap ook gewoon doen in de natuur, maar zorg er wel voor dat je dit op een beschutte plek doet waar niemand komt en je je papiertjes meeneemt naar de camper. Je wilt het gebied waarin je verblijft natuurlijk niet vervuilen en daarnaast andere camperaars een vervelende of vieze ervaring bezorgen.

Faciliteiten, restaurants, winkels en supermarkten vooral in de Algarve

Heb je nog iets nodig dat je vergeten bent? Houdt er dan rekening mee dat je in het zuiden van Portugal onwijs veel faciliteiten, winkelcentra, restaurants en supermarkten hebt, maar aan de westkust nauwelijks.

Eten in Portugal

View this post on Instagram

LUNCH – Ik eet vandaag een snelle boterham achter de laptop, maar zou willen dat dit weer voor me stond 🇵🇹☀️🦐🍷😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I’m back! Terug van vakantie, weer lekker aan het werk. Ik heb jullie op de blog al te lang niet bijgepraat en dat ga ik snel inhalen. Vandaag deel ik deel 1 (van 3) van mijn zomer in foodfoto’s. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ We beginnen in Portugal, samen met 11 vriendinnen. Mijn lievelings waren deze Paella en Cataplana 😋❤️ Op de blog zie je dit, plus nog heel veel andere lekkere foodfoto’s. Zie link in bio. Wat was jouw favo vakantiegerecht zomer? En in welk land at je dat? #zomer #vakantiegerechten #portugal #cataplana #albufeira #lekkermetdemeiden #foodfotos #nuonline https://www.brendakookt.nl/2019/08/20/foodfotos41/

A post shared by Brenda Hoff (@brendakookt) on

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je eigen maaltijden te koken in je campertje, maar het is zonde als je er niet op uit trekt om de heerlijke, unieke gerechten te proeven die de Portugese keuken je te bieden heeft. Alle seafood komt rechtstreeks vanuit de Atlantische oceaan en de Mediterraanse Zee op je bordje. Zeebaars, gamba’s, octopus, tonijn, sardientjes of bacalhau heb je nog nooit zo vers geproeft als in de vele visrestaurants in Portugal. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende soorten vis en schelpdieren in een ‘Cataplana’ door elkaar heen te eten.

Wanneer je in de Algarve bent moet je ook absoluut kip Piri Piri eten bij een traditioneel restaurant waar ze de kippen grillen in een rotisserie. Vaak hebben deze restaurants geen menu en serveren ze slechts 3 gerechten. Wij aten heerlijk bij Churrasqueria Valdemar in Silves.

Tolwegen

Portugal kent verschillende tolwegen; hoewel dit je vaak het snelst op je bestemming brengt, zijn deze wegen duur en saai. Als je Google Maps gebruikt, kun je een functie aanzetten waarmee je tolwegen vermijdt. Goedkoper en meer avontuur!


Ik hoop dat ik je middels dit artikel enthousiast heb kunnen maken over Portugal, het reizen met een camper en wildkamperen. Voor mij is het een van de leukste vakanties geweest die ik ooit heb ondernomen. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je mij bereiken via Instagram.foto auteur Jelle de Jong
Dit artikel is geschreven door Jelle de Jong

Internetondernemer en wereldreiziger :-)

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag