Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De leukste campings aan het strand in Nederland

De leukste campings aan het strand in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In onze artikelen over de mooiste stranden in Nederland en tips voor een vakantie aan zee in Nederland kon je al lezen dat het helemaal niet nodig is om honderden of duizenden kilometers te reizen om te kunnen genieten van een geslaagde zon-, zee- en strandvakantie. Nederland herbergt tal van fijne badplaatsen en in dit artikel hebben we dan ook de leukste campings aan het strand in Nederland voor je verzameld.


Kamperen aan zee

Waar we in ons artikel over luxe vakantieparken in Nederland uitgingen van pure luxe (aan zee), gaan we in dit artikel uit van ‘back to basics’. Kamperen is nu eenmaal een geliefde manier voor Nederlanders om hun vakantie door te brengen en daarbij hoef je dus echt niet helemaal naar Italië, Spanje of Frankrijk af te reizen. Ook in Nederland vind je mooie campings aan het strand waar het voor de gehele familie goed toeven is. We hebben de leukste voor je op een rijtje gezet.


Camping De Hoogte, Cadzand (Zeeland)

We beginnen ons avontuur in het zuidelijk deel van ons land. Zeeland heeft in de zomer als provincie het meeste aantal zonuren. Niet gek dus ook dat je hier (mits het mooi weer is natuurlijk) optimaal kunt genieten van een echte zon-zee-strandvakantie. Cadzand is de meest zuidelijke badplaats van ons land en we hebben een camping voor je gevonden die pal naast het strand is gelegen. Camping De Hoogte in Cadzand is een gemoedelijke camping waar het goed toeven is voor het hele gezin. Er zijn speeltuinen en sporttreinen beschikbaar en ook de hond is er gewoon welkom. Door de ligging zo pal aan het strand is een duik in de Noordzee natuurlijk nooit ver weg en behoren ook watersportactiviteiten tot het vaste repertoire hier. Overnachten doe je er gemiddeld voor zo’n € 23,50 per nacht. Mocht je zelf niet over een tent, caravan of camper beschikken heb je hier ook de mogelijkheid om een accommodatie van de camping zelf te betrekken. Er zijn stacaravans en bungalows beschikbaar, maar zeker in het hoogseizoen moet je er snel bij zijn. Camping De Hoogte staat tenslotte niet voor niets in dit lijstje met leukste campings aan het strand in Nederland!


Strandcamping Groede, Groede (Zeeland)

Een paar kilometer noordelijker vind je strandcamping Groede. Ook deze camping is weer direct gesitueerd aan de kust van de Noordzee. Je rent dus wederom direct vanuit je tent of caravan het strand op als je voor een vakantie kiest op deze camping. Strandcamping Groede is er tevens weer voor het hele gezin. Voor de kinderen is er een speeltuin met speeltoestellen beschikbaar en in het hoogseizoen heeft de camping een animatieprogramma. De echte feestgangers kunnen zelfs een glaasje limonade drinken en een dansje wagen tijdens de disco-avonden die in het hoogseizoen worden gehouden. Paps en mams kunnen zich in de tussentijd vermaken tijdens het animatieprogramma voor volwassenen of in de recreatieruimte. Daarnaast is er in het hoogseizoen minimaal 2 keer per week een excursieprogramma en is het in de directe omgeving van de camping goed wandelen en fietsen. Voor hen die zelf niet over kampeermateriaal beschikken biedt de camping stacaravans en chalets te huur aan, maar ook hier zal je er in het hoogseizoen snel bij moeten zijn. Het aantal te verhuren accommodaties is tenslotte beperkt. De gemiddelde prijs die je per overnachting betaalt ligt rond de € 34,50 per nacht.


Kampeerresort Kijkduin, Den Haag (Zuid-Holland)

In ons artikel over de mooiste stranden van Nederland kwam Kijkduin al eventjes naar voren. Het stadsdeel van die ‘mooie stad achter de duinûh’ beschikt namelijk over een kilometerslang zandstrand waar het heerlijk toeven is in de zomer. Niet alleen op het strand, maar ook in de gezellige binnenstad van Den Haag. Je zit er met het openbaar al binnen een minuut of 20, maar de camping die we hier geselecteerd hebben voor je beschikt in principe over zo veel voorzieningen, dat je de camping niet eens hoeft te verlaten om van een geschikte vakantie te spreken. Kampeerresort Kijkduin is opnieuw een camping die geschikt is voor jong en oud.

De kinderen vermaken zich prima in de speeltuin en mocht het te koud zijn om in de zee te zwemmen, dan staat het binnenzwembad van de camping tot je beschikking. Daarnaast beschikt de camping over eigen restaurants, een snackbar, een pizzeria en een bar. Zoals gezegd hoef je dus echt de camping niet af om een goede maaltijd of een drankje te scoren. Overnachten doe je hier in je eigen kampeermiddel, maar net zo makkelijk in 1 van de 300 bungalows/chalets die de camping tot zijn beschikking heeft. Een gemiddelde overnachting met je eigen kampeermiddel kost ongeveer € 45,- per nacht. Duurder dan de alternatieven in Zeeland, maar daar staat de Randstad en de vele voorzieningen van de camping natuurlijk weer tegenover.


Camping Vakantie- en attractiepark Duinrell, Wassenaar (Zuid-Holland)

Opnieuw een camping/vakantiepark die we in een eerder artikel al benoemden. Wel de eerste camping die we in dit artikel bespreken die niet direct aan zee is gelegen. De camping van attractiepark Duinrell in Wassenaar ligt namelijk een aantal kilometer van het Wassenaarse strand af. Er zijn meerdere redenen te benoemen om deze camping toch op te nemen in dit rijtje van leukste campings aan het strand in Nederland. In de eerste plaats omdat het strand slechts een paar kilometer bij je verwijderd is als je hier je vakantie doorbrengt. Er is daarom wel degelijk sprake van een echte zon-, zee- en strandvakantie. Ten tweede ligt Wassenaar geografisch gezien erg interessant. De gemeente ligt langs de snelweg A44 (Den Haag – Amsterdam).

Deze steden zijn dus eenvoudig te bereiken, net als andere interessante badplaatsen als Scheveningen en Noordwijk. In de laatste plaats is deze camping hét walhalla voor kinderen. Het vakantiepark behoort namelijk toe aan attractiepark Duinrell en dus heb je als kampeerder hier toegang tot het park en het bijbehorende tropisch zwemparadijs. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier terecht met je eigen kampeermiddel, maar kun je er ook heel goed bungalows of chalets huren. Het zijn er in totaal 411, maar ook hier moet je er (zeker in het hoogseizoen) weer snel bij zijn om een huisje te bemachtigen. Overnachten kost ongeveer € 38,50 per nacht, mits je met je eigen camper, caravan of tent komt natuurlijk. Overnachten in een accommodatie van de camping zelf is duurder.


Duincamping De Lakens, Bloemendaal aan Zee (Noord-Holland)

Alhoewel Bloemendaal aan Zee minder populair is dan bijvoorbeeld het nabijgelegen Zandvoort, herbergt deze gemeente wel één van de betere campings aan het strand in Nederland. De camping krijgt van hun klanten een dikke 8 en dat is vooral te danken aan de ligging en de goede voorzieningen. Duincamping De Lakens ligt pal aan het Bloemendaalse strand en puilt uit van de voorzieningen voor jong en oud. Voor gezinnen met hele jonge kinderen is deze camping aan zee ideaal. De camping ligt namelijk niet alleen aan zee, maar ook aan een klein meertje dat liefkozend ‘het spartelmeer’ wordt genoemd. Ideaal dus als je je kleintje wel in het water wilt laten spelen, maar ‘de grote boze zee’ nog net een brug te ver vindt.

Voor de oudere kids is er een speeltuin, een animatieprogramma, een miniclub en waterspeeltuin beschikbaar. Ouders kunnen onder meer rekenen op een sauna en beautycenter, excursieprogramma’s, een animatieprogramma voor volwassenen en horecagelegenheden als een restaurant, een pizzeria, een snackbar en een bar. Overnachten kan in je eigen kampeermiddel, maar de camping beschikt ook over bungalows, caravans en tenten die je kunt huren. De richtprijs per overnachting ligt rond de € 52,80 per nacht, maar is geheel afhankelijk van het betreffende (eigen) kampeermiddel.


Camping De Zwaluw, Julianadorp (Nord-Holland)

Waar de camping van Duinrell het ideale vertrekpunt is voor een strandvakantie in Zuid-Holland, is dat in Noord-Holland Camping De Zwaluw in Julianadorp. Deze camping ligt pal aan zee, maar de uitstapjes die je hier kunt maken liegen er ook niet om. De camping ligt op een steenworp afstand van de haven in Den Helder. Een dagje Waddeneilanden bezoeken behoort dan ook zeker tot de opties, net als een uitstapje naar Friesland of eventueel Groningen. Je hoeft echter niet per se van de camping af om je hier te vermaken.

Een duik in zee is bijvoorbeeld niet ver weg en voor de kids is er een speeltuin waar ze zich kunnen vermaken. Eten en drinken kan gewoon op de camping, zelfs als je niet je eigen kookgerei hebt meegenomen. Er staat een restaurant, een snackbar en kleine supermarkt tot je beschikking en als je zin hebt in een afzakkertje, kun je altijd terecht bij de bar op de camping. Camping De Zwaluw is wel echt een camping waar je je eigen kampeermiddelen mee moet nemen. Er zijn slechts 2 stacaravans en 1 gewone caravan beschikbaar voor de verhuur en in het hoogseizoen zijn deze (logischerwijs) ruim van tevoren al geboekt. Voor een overnachting met je eigen kampeermiddel betaal je hier ongeveer € 27,70 per nacht.


Camping recreatiecentrum Lauwersoog

We blijven nog even op het Nederlandse vasteland voordat we de oversteek naar de Waddeneilanden maken. Camping recreatiecentrum Lauwersoog ligt in Groningen en alhoewel Groningen misschien niet de allereerste provincie is waar je aan denkt als je aan kamperen denkt, behoort de camping hier tot de meest populaire campings in Nederland. Dit heeft deels weer te maken met de ligging, maar vooral met de voorzieningen. De camping ligt aan het water op (letterlijk) een steenworp afstand van de haven van Lauwersoog. Vanuit hier vertrekken veerdiensten naar Schiermonnikoog en zodoende is een dagje Waddeneilanden bezoeken zo gedaan. De camping zelf biedt voldoende vertier voor jong en oude.

Voor de kleinste kampeerders is er een (indoor)speeltuin, een miniclub en een animatieprogramma. Voor de volwassenen  is er ook een animatieprogramma en zijn er faciliteiten op de camping te vinden als een poolbiljart, een recreatieruimte, visgelegenheid en biedt de omgeving veel mogelijkheden voor wandelen en fietsen. De camping beschikt over een aantal eigen accommodaties zoals stacaravans, bungalows en trekkershutten. De meeste kampeerders nemen hier echter hun eigen kampeermiddel mee en betalen ongeveer € 28,50 per overnachting.


Duinpark & Camping De Robbenjager, Texel (Waddeneilanden)

Duinpark en camping De Robbenjager is misschien wel de bekendste camping van alle Waddeneilanden. Al jaren staat deze camping in de top 10 van beste campings aan de Nederlandse stranden. De camping is gelegen in het noordelijkste puntje van Texel. In Cocksdorp welteverstaan. Juist vanwege deze ligging is de camping een ideale plek om als uitvalsbasis te gebruiken. Het is er namelijk – zelfs in het hoogseizoen – minder druk op het strand dan in plekken op Texel als bijvoorbeeld De Koog of Den Burg. Texel is een echt fietseiland en zoals een goede camping betaamt kun je hier dan ook zonder problemen fietsen huren om het eiland lekker op eigen houtje te gaan verkennen.

Qua voorzieningen is de camping iets minder uitgebreid dan overige campings in dit artikel, maar je kan sowieso basic zaken verwachten als een speeltuin voor de kinderen en diverse horecagelegenheden voor als je zelf geen zin hebt om te koken. Het aantal bungalows dat je kunt huren is relatief beperkt. Het zijn er ‘slechts’ 36. De meeste kampeerders nemen dan ook hun eigen kampeermiddel mee en voor een overnachting met je eigen tent, caravan of camper betaal je ongeveer € 46,40 per nacht.


Camping ‘t Wantij, Terschelling (Waddeneilanden)

We eindigen dit artikel met dé beste camping van Terschelling. Na Texel is Terschelling het populairste Waddeneiland om op vakantie te gaan. Waar Texel (een beetje onterecht) wordt gezien als party-eiland voor de jeugd, is Terschelling een ontzettend fijn Waddeneiland voor een vakantie met (kleine) kinderen. Ook op dit vakantie-eiland is de fiets weer je beste vriend en je hoeft niet per se je eigen fiets mee te brengen. Camping ‘t Wantij biedt fietsverhuur aan zodat je het eiland (en de bijzondere flora en fauna op Texel) rustig op je gemak kunt gaan verkennen. Ook deze camping is weer aan zee gelegen en zodoende is een verfrissende duik nooit ver weg. Voor de kleintjes staan er daarnaast ook nog speeltoestellen klaar en is er een recreatieruimte beschikbaar.

Eten en drinken op deze camping zal je zelf moeten verzorgen, al is een uitstapje naar een restaurant buiten de camping zo gemaakt. De camping ligt in een zijstraat van de hoofdweg die over Terschelling loopt en zodoende zijn alle denkbare voorzieningen altijd binnen handbereik. De meeste kampeerders nemen hun eigen kampeermiddel mee naar Camping ‘t Wantij. Er zijn namelijk slechts enkele accommodaties te huur. Wel noemenswaardig zijn de nieuwe Safaris Lodges die de camping sinds kort verhuurt. Ze hadden mooi in ons artikel over glamping-vakanties gepast, maar zoals gezegd zijn deze accommodaties gloednieuw en zal je dus een van de eersten zijn die er in overnacht. Overnachten met je eigen kampeermiddel kost bij Camping ‘t Wantij ongeveer € 17,80.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag