Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor het vinden van een goedkope camping

10 tips voor het vinden van een goedkope camping

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kamperen wordt meestal gezien als de goedkoopste manier van op vakantie gaan. Toch kan je bankrekening heel wat zijn geslonken na twee weken kamperen in de Franse zon. Je betaalt namelijk de volle pond voor een kampeerplek in de schaduw, een kinderclub, een zwembad en al die andere campingfaciliteiten. Wil je toch graag kamperen en tegelijkertijd je kampeerkosten binnen budget houden? Dan vind je hieronder 10 tips voor het vinden van een goedkope camping.


Tip 1. Kies een goedkoop vakantieland

De eerste tip voor het vinden van een goedkope camping is om een goedkoop vakantieland uit te zoeken. Het maakt namelijk erg veel verschil waar jij je tentje opzet tijdens de vakantie. Zo betaal je bijvoorbeeld de hoofdprijs voor kamperen in Zwitserland, maar kun je ook torenhoge prijzen betalen voor campings in populaire landen als Italië, Frankrijk en Spanje. Reken maar eens uit hoeveel geld je kwijt bent voor je kampeerplek, elektriciteit, Wi-Fi en de extra kosten die komen kijken bij het boeken van een camping. Wil je zeker weten dat je een goedkope vakantie hebt dan kun je beter andere bestemmingen uitkiezen. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aandacht om te gaan kamperen in Duitsland of Oost-Europa? Hier vind je veel goedkope kampeerplekken en liggen de prijzen voor het levensonderhoud ook nog eens veel lager. Uiteraard zijn er natuurlijk in ons eigen kikkerlandje ook erg veel mooie plekjes te vinden om te kamperen. Een bijkomend voordeel is dat je ook minder geld kwijt bent aan vervoerskosten.


Tip 2. Download een app met alle campings

Als je op zoek bent naar een goedkope camping dan is het handig om een app te downloaden waarop je naar alle campings kunt zoeken. De ASCSI app is een voorbeeld van een app waar je kunt zoeken naar alle campings in en buiten Europa. Je kunt allerlei verschillende landen downloaden om vervolgens naar campings te zoeken in een bepaalde regio of in een bepaalde stad. Het aanbod op deze app is erg groot, dus je kunt makkelijk een camping zoeken die voldoet aan jouw wensenlijstje. Zo kun je in de app naar minicampings zoeken en kun je met het filter zoeken binnen een bepaalde prijsklasse. Een andere goede tip is om te zoeken naar natuurkampeerterreinen met de app. Dit zijn simpele ‘campings’ middenin de natuur waar je voor een klein bedrag kunt overnachten. Heerlijk voor als je houdt van de rust, ruimte, een groene omgeving, genoeg speelplek voor de kinderen en niet te vergeten een klein prijsje.


Tip 3. Vermijd het hoogseizoen

Als je gaat kamperen dan is het hoogseizoen natuurlijk de duurste tijd om te gaan kamperen. Het hoogseizoen is de periode waarop iedereen met vakantie gaat en loopt meestal van 1 juli tot eind augustus. Tijdens deze populaire vakantieperiode vragen campings dan ook het meeste geld voor een kampeerplek. Wil je deze hoge kosten liever voorkomen, dan kun je beter een camping boeken in het laagseizoen. Zo kun je bijvoorbeeld beter tijdens de meivakantie, de herfstvakantie of in de maanden juni en september op vakantie gaan. Je kunt namelijk veel besparen als je een camping boekt in het laagseizoen in plaats van het hoogseizoen.


Tip 4. Ga voor een eenvoudige camping

Voor campings geldt meestal hoe groter en bekender de camping, hoe meer geld je moet neerleggen voor een kampeerplek. Wil je dus een goedkope camping vinden dan kun je over het algemeen beter kiezen voor klein, eenvoudig en onbekend. Deze eenvoudige campings hebben meestal minder faciliteiten, geen animatieteam of bijvoorbeeld maar een klein zwembad. Al deze extra faciliteiten en activiteiten bepalen namelijk voor een groot deel wat de prijs is van de camping. Wil je toch extra faciliteiten, zoals een miniclub voor de kinderen of een tennisbaan? Dan kun je beter beter buiten het hoogseizoen om boeken.


Tip 5. Ga kamperen bij de boer

De vijfde tip is om te gaan kamperen bij de boer. Er zijn de laatste jaren super veel ‘boerencampings’ bijgekomen, dus je hebt volop keuze uit verschillende campings. Kamperen bij de boer is ideaal, omdat het goedkope campings zijn, er een gezellige en knusse sfeer hangt, de kinderen volop speelmogelijkheden hebben en je niet scheerlijn aan scheerlijn staat. Je kunt natuurlijk zelf googelen naar campings bij de boer, maar je kunt ook campings vinden via bepaalde websites. Neem een keer een kijkje op de website van SVR campings. Dit is staat voor Stichting Vrije Recreatie en hier vind je allerlei leuke boerencampings. Een andere tip is om op de website te kijken van Vekabo, waar je honderden plattelands accommodaties vindt in het binnen- en buitenland.


Tip 6. Ga op reis met je eigen caravan, tent of camper

Als je een camping gaat boeken dan kun je het eigenlijk zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Je betaalt namelijk de hoogste prijs voor een compleet ingerichte tent, stacaravan of huisje op de camping. Hier hoef je eigenlijk aan niets te denken en is alles al geregeld bij aankomst. De tent is opgezet, de kopjes en borden staan in de kast en je kunt de biertjes meteen koel zetten in de koelkast. Wil je echter graag geld besparen op je kampeerkosten, dan is het veel voordeliger om op reis te gaan met je eigen caravan, tent of camper. Uiteraard moet je natuurlijk wel eerst de tent opzetten, je eigen keukenspullen meenemen en de boel aansluiten, maar het scheelt je veel geld aan het einde van de vakantie. Heb je geen eigen tent, camper of caravan? Neem dan eens een kijkje op Marktplaats, want daar heb je volop keuze uit tweedehands tenten die nog in een goede conditie verkeren. Een investering die zeker de moeite waard is, omdat je het geld al snel terugverdient.


Tip 7. Boek in de juiste periode

Ook bij kamperen geldt dat er gebruik wordt gemaakt van vroegboekkortingen en last minute aanbiedingen. Vroegboekkortingen zijn ideaal als je al weet naar welke camping je wilt, als de camping snel vol zit en natuurlijk als je geld wil besparen. Eigenlijk kan je er niet vroeg genoeg bij zijn als het om vroegboekkorting van campings gaat. Twijfel je nog over de camping of de periode, dan kun je zelfs bij de meeste campings tot een half jaar van tevoren nog kosteloos annuleren of je boeking wijzigen. Een andere optie is om af te gaan op last minute aanbiedingen. Ben je wat flexibeler in je vakantiedagen of heb je geen vaste bestemming op het oog? Dan is het erg slim om te wachten op de last minute aanbiedingen. De beste last minute deals vind je een paar dagen tot een een week van tevoren.


Tip 8. Zoek naar aanbiedingen

Tip nummer acht gaat om het zoeken van voordelige kampeeraanbiedingen. Je kunt op verschillende manieren leuke aanbiedingen tegenkomen. Veel campings adverteren via tijdschriften of maandbladen die zich richten op gezinnen en families. Kijk bijvoorbeeld in tijdschriften zoals De Libelle, De Margriet of de Kampioen van de ANWB. Een andere optie is om een goedkope camping te boeken via VakantieVeilingen of Groupon. Op VakantieVeilingen kun je zelf bieden op verschillende vakanties en win je als je het hoogste bod hebt uitgebracht. Het is verstandig om VakantieVeilingen te gebruiken op rustige tijden, zoals tijdens kantooruren of middernacht. Op deze tijdstippen heb je de meeste kans om goedkope vakantiedeals te vinden. Op Groupon vind je ook aanbiedingen voor een goedkope vakantie op de camping. Lees voordat je gaat afrekenen goed de kleine lettertjes om te weten wat er allemaal zit inbegrepen in de prijs en wat de voorwaarden zijn. Uiteraard kun je ook gewoon zelf googelen naar aanbiedingen voor kampeerplekken.


Tip 9. Ga wildkamperen of paalkamperen

Wil je de allergoedkoopste manier vinden om te gaan kamperen? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan wildkamperen of paalkamperen. We moeten je meteen maar even waarschuwen dat wildkamperen wel verboden is in Nederland. Je kunt natuurlijk je avontuurlijke pet opzetten en de gok wagen, maar als je wordt betrapt dan staat er meestal een hoge boete op je te wachten. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat wildkamperen in veel andere landen is toegestaan. Zo mag je wildkamperen in Noorwegen, Finland, Zweden en zelfs in sommige delen van Spanje. Een ander idee is om te gaan paalkamperen. Via de website van Staatsbosbeheer vind je ongeveer 40 palen in Nederland waar je mag kamperen. Dit zijn kampeerplekken middenin de natuur waar je gratis kunt kamperen. Er gelden voor deze paalkampeerplekken wel bepaalde regels waar je je aan moet houden, dus lees deze goed van tevoren door.


Tip 10. Combineer werken en kamperen

Wil je graag kamperen, maar heb je niet zoveel geld te besteden? Dan kun je er ook over nadenken om werken en kamperen met elkaar te combineren. In de zomer barst het namelijk van de baantjes op de camping of in de horeca. Je kunt allerlei verschillende werkzaamheden verrichten op de camping, zoals animatiewerk, toezicht bij het zwembad, receptiewerk of werk in de bediening. Veel campings bieden vakantiewerk aan in ruil voor gratis overnachting en soms zelfs gratis eten en drinken. Campingwerk is ook nog eens heel leuk, omdat je in het zonnetje mag werken en er vaak een leuke en ontspannen werksfeer hangt op de camping. Zo heb je de ideale mix van geld verdienen aan de ene kant en vakantie vieren aan de andere kant.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag