Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 Christelijke campings in Europa

8 Christelijke campings in Europa

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel christenen vinden het vervelend om tijdens hun vakantie in mindere mate met het geloof bezig te zijn. Wat is er daarom leuker dan een christelijk-georiënteerde camping? Op deze prachtige landgoeden verspreid over heel Europa worden de leukste activiteiten en de meest inspirerende camping-kerkdiensten georganiseerd voor jong en oud. Naast dat deze geloofsovertuiging mensen verbindt, is het ook fijn om voldoende privacy te hebben om samen met je gezin een relaxte vakantie te beleven. De meeste campings houden hier goed rekening mee. Ook kinderen zullen niets te klagen hebben op de campings uit dit artikel. Krijg je al vakantiekriebels? Lees dan snel verder.


Wat te verwachten van een christelijke camping?

Mensen die nog niet eerder op een christelijke camping zijn geweest, vinden het vaak moeilijk voor te stellen wat ze er van moeten verwachten. Is de camping anders ingericht? In wat voor mate staat God centraal? En wat voor diensten zijn er? Op al deze vragen geven we in dit hoofdstuk kort en helder antwoord.

Geloof centraal

Wanneer je deze campings oploopt krijg je eerst het gevoel alsof je een normale camping oploopt, en dat is in zekere zin ook het geval. Het enige verschil is dat iedere gast God’s aanwezigheid ook tijdens hun vakantie wil ervaren. Ieder op zijn of haar persoonlijke manier. Alle verschillende stromingen binnen het christendom komen hier in alle liefde en saamhorigheid samen. Op veel van deze campings worden gezamenlijk dagopeningen, kerkdiensten, Bijbelstudies en dagafsluitingen georganiseerd. Ook vinden er op sommige plekken gospelconcerten plaats, net als activiteiten voor kinderen. Denk daarbij aan knutselen, sporten, theater en zangles.

Veilig en saamhorig

Toen de christelijke campings in de jaren 70′ als paddenstoelen uit de grond schoten, behoorde iedere camping tot een bepaalde christelijke stroming. Tegenwoordig vind je alle soorten christenen samen op een camping. Zowel de pinksterchristenen als gereformeerden. Hoe meer zielen hoe meer vreugde. Geniet samen van de muziek en ga een goed gesprek aan. Wellicht dat er tijdens zo’n vakantie nieuwe ideeën en inzichten ontstaan.

Binnen- en buitenland

Christelijke jongerenreizen zijn al jaren populair. Maar toen deze jongeren trouwden, wilden ze weer de grens over naar een christelijke camping. Om deze reden zijn er verspreid over heel Europa verschillende christelijke campings te vinden. Zowel in de bekendere vakantielanden (Frankrijk en Duitsland) als in Oost-Europese landen. Verleg de landsgrenzen, maar ook je persoonlijke grenzen.

Voor het gezin

Veelgestelde vragen gaan vooral over of deze campings ook geschikt zijn voor wat oudere jongeren. Het antwoord is: ja. Op veel campings zijn speciale plekken voor tieners gemaakt waar ze kunnen ‘chillen’. Naast het genieten van een koud drankje op een warme zomeravond, is het een prachtige gelegenheid om een goed gesprek met elkaar aan te knopen. De diepste gesprekken onstaan vaak tijdens een vakantie wanneer je in complete rust bent.

Voor de rest vinden gezinnen het lastig om in te schatten of ze zich wel thuis gaan voelen op zo’n camping. Niet twijfelen, iedereen is welkom! Ook als je niet altijd wil meedoen aan de activiteiten hoor je er bij. Het is al mooi genoeg dat je ook tijdens je vakantie voor God kiest, op wat voor manier en ik welke mate dan ook.


Christelijke campings in Europa

In dit hoofdstuk lichten we campings uit waar de christelijke identiteit centraal staat. Er zullen campings in eigen land voorbijkomen, maar ook prachtige plekken in het buitenland. Er zit ongetwijfeld wat moois voor jou en je gezin tussen.

1. Spring Harvest Holidays (Le Pas Opton), Frankrijk

Een prachtige plek om even tot rust te komen is nabij de westkust van Frankrijk. Op dit campingterrein met voornamelijk bungalows is voldoende te beleven voor jong en oud. Zo is er een sportveld, een zwembad, bar, terras, campingwinkeltje, bakkerij en een wasserette. Er zijn voor kinderen verschillende vrijblijvende christelijke activiteiten. Daarnaast zijn er iedere zondag complete kerkdiensten op de camping. Uiteraard staat rust centraal. In de omgeving is ook genoeg te doen en te zien. Denk aan kastelen, stranden, pittoreske dorpjes en nog veel meer.

2. RCN Val de Cantobre, Frankrijk

View this post on Instagram

Weekje vakantie geboekt in Frankrijk

A post shared by Gillian Van der Veen (@gillianvdveen) on

Sinds jaar en dag is er discussie over de mate van christelijke identiteit van RCN-campings in heel Europa. De een vindt dat ze te weinig doen om hun identiteit over te brengen en de ander vindt het weer lekker rustig. Wat je er ook van vindt, feit is dat deze campings weinig activiteiten organiseren zoals kerkdiensten enzovoorts. Je bent vooral op jezelf aangewezen op deze van oorsprong christelijke campings. Een van de RCN-campings in Frankrijk willen we je niet onthouden. In de Pyreneeën staat namelijk camping Val De Cantobre. De camping kent prachtige ruime plekken en het uitzicht is adembenemend. Wat je van RCN-campings kunt verwachten is dat ze altijd netjes en schoon zijn. Bovendien is er genoeg te doen voor jong en oud.

3. De Regenboog, Tsjechië

Wie nog nooit in Tsjechië is geweest raden we echt aan om dit te proberen. Het land is nog niet bedolven onder massatoerisme, het klimaat is fijn, de natuur is van ongekende schoonheid en de prijzen zijn goed. Allemaal redenen om eens voor Tsjechië te kiezen. Als je dan toch gaat kun je het best kiezen voor camping De Regenboog. Dit landgoed ligt op een van de mooiste plekken van het land en kent ruime en mooie campingplekken. Voor alle leeftijdsgroepen worden de tofste activiteiten georganiseerd, zoals droppings, dagtochten, Bijbelstudies, voetbaltoernooien en gezamenlijke kampvuren. Tsjechië is overigens een prachtige bestemming om een rondreis te maken.

4. Oase Camp Storastrand, Zweden

Meer een liefhebber van de Scandinavische schoonheid? Dan kun je in Zweden enkel en alleen terecht op camping Oasecamp Storastrand. Althans, als je op een christelijke gezinscamping wilt verblijven. Deze schitterende ruim opgezette camping ligt in een bosrijke omgeving en aan het strand. Er is zelfs een groot stuk privéstrand dat in bezit van de camping is. Op warme dagen kun je daar een heerlijke verkoelende duik nemen. Voor jongeren worden genoeg activiteiten georganiseerd en voor iedereen zijn er kerkdiensten.

5. Vell Empdora, Spanje

Deze schitterende camping ligt tussen berggebied en de zee in en wordt gerund door een wat ouder echtpaar. Deze ontzettend vriendelijke mensen ontvangen iedere gast met open armen. Naast campingplekken en bungalows vindt je er een restaurant, bar, schone washokken, een zwembad en uiteraard een prachtige omgeving. Iedere zondag wordt er een Nederlandse kerkdienst gehouden in een nabijgelegen kerkje. Op deze inspirerende manier blijft God centraal staan tijdens een leuke, verfrissende en ontspannen vakantie.

6. De Betteld, Nederland

View this post on Instagram

Wat mooi hè! En dat gewoon in onze achtertuin 🌺

A post shared by De Betteld (@debetteld) on

‘Voor mooie ontmoetingen met elkaar én met God’. Dat is het slogan van dit ruime vakantiepark in de Achterhoek. Er zijn talloze campingplekken, bungalows, stacaravans en chalets om in te overnachten. Qua faciliteiten kom je hier ook niet te kort. Naast een zwembad vindt je er een grote zaal met podium waar diensten en concerten worden gegeven. Een mooiere manier om samen te komen tijdens je vakantie is er bijna niet. En dat allemaal in teken van God. Het campingteam zorgt voor Bijbelstudies voor volwassenen en sportieve en creatieve activiteiten voor kinderen.

7. Walsdorf, Luxemburg

De lieflijke Luxemburgse natuur vindt vrijwel iedereen mooi. Waarom er dan niet op vakantie gaan? Camping Walsdorf heeft voor ieder wils wel wat: safaritenten, lodges, kampeerplaatsen en recreatieprogramma’s voor kinderen van alle leeftijden. Vanaf deze camping, gelegen in de Luxemburgse Ardennen, kun je velen dagtochten maken. Zowel naar steden als naar natuurlijke pareltjes om een mooie wandeling te maken. Op de camping worden christelijk-georiënteerde gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld bij het kampvuur. Ook zijn er iedere zondag diensten in de kerken nabij de camping.

8. Camping Lumdatal, Duitsland

Deze weidse camping is gelegen in het Duitse Lahntal. In de omgeving valt perfect te wandelen, kanoën, hiken, klimmen en mountainbiken. Ook de omliggende dorpjes zijn de moeite waard om te bezoeken. De vrijheid die zowel in de omgeving en op de camping te voelen is maakt menig mens compleet ontspannen. Net als het idee dat de meeste mensen op de camping dezelfde christelijke overtuiging hebben. Dit geeft een veilig en saamhorig gevoel. ‘s avonds komen mensen vaak samen bij het kampvuur om te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Al met al een prachtige plek voor een christelijke vakantie.


Conclusie

In de jaren 70′ ontstonden de eerste christelijke campings in Europa. Na hoogtijjaren te hebben gekend, gaat het nu wat bergafwaarts met het aantal christelijke campings. Veel van deze campings hebben hun identiteit veranderd in ietwat minder christelijk om zo meer bezoekers te trekken. Houd daarom de website van campings goed in de gaten. Op deze wijze kun je zien wat ze nog doen aan de christelijk-georiënteerde activiteiten. In ieder geval zijn er nog voldoende pareltjes van plekken in Europa waar jij je tentje kunt opzetten in een oase van rust en saamhorigheid. En natuurlijk, met God.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag