Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je je camper verzekeren?

Hoe kun je je camper verzekeren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als trotse bezitter van een camper wil je natuurlijk wel dat je goed verzekerd bent. Sterker nog: een verzekering is verplicht. Maar wat zijn nu eigenlijk je opties bij het verzekeren van je camper? Wat voor soorten verzekeringen zijn er? En waar je moet nu eigenlijk precies op letten? In dit artikel vertellen we je alles over het verzekeren van je camper, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn en welke verzekering het beste bij jou en jouw camper past.


Is een camperverzekering verplicht?

Ja. Een camper is immers een motorrijtuig, waardoor je net als bij een auto minimaal verzekerd moet zijn voor wettelijke aansprakelijkheid met een WA-verzekering. Hierbij wordt schade die jij aan andere toebrengt met je camper vergoed.


Onbezorgd rondreizen

Wanneer je fijn met je camper op vakantie gaat, is het wel prettig als je je geen zorgen hoeft te maken over of je wel of niet goed verzekerd bent. Er zijn verschillende soorten verzekeringen beschikbaar die ervoor zorgen dat je heerlijk kunt genieten van je reis. Maar wat voor soorten verzekeringen zijn er eigenlijk? Wat houden die precies in? En waar je moet je op letten voordat je een verzekering afsluit?


Waar moet je op letten bij het kiezen van een verzekering voor je camper?

Bij het afsluiten van een verzekering voor je camper zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Natuurlijk is de hoogte van de premie belangrijk, maar er zijn nog meer dingen waar je naar kunt kijken. Wat wordt er wel en niet vergoed? Let goed op de volgende dingen:

Pechhulpverlening

Sommige verzekeraars bieden een pechhulpverlening aan, waarbij je hulp krijgt in zowel binnen- als buitenland wanneer je onverhoopt met pech komt te staan. Andere verzekeraars bieden deze optie niet. Wanneer je pechhulp belangrijk vindt, is het goed om erop te letten dat de verzekeringen waar je naar kijkt daaraan voldoen.

Dekking

Wanneer je op zoek gaat naar een camperverzekering is er een belangrijke keuze die je zult moeten maken, namelijk: Verzeker je je camper WA, WA + beperkt casco, of kies je voor een Allrisk verzekering? Hieronder in het kort de verschillen.

WA

Bij een WA-verzekering wordt alleen de schade die jij andere toebrengt met je camper vergoed. Dus krijg je een botsing waarbij jij de schuldige bent, dan wordt de schade aan het andere voertuig vergoed.

WA + beperkt casco

Deze verzekering is een WA-verzekering met een aanvullende dekking. Dit betekent dat je naast schade die je aan anderen toebrengt, ook verzekerd bent tegen andere dingen. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd bij stormschade, diefstal of een botsing met een dier.

Allrisk (of WA + volledig casco)

Een allriskverzekering is de meest uitgebreide verzekering die je voor een camper kunt afsluiten. Niet alleen de schade aan de andere partij wordt vergoed bij een ongeluk waarbij jij de schuldige bent, maar ook de schade aan jouw camper. Ook schade door eigen schuld, vandalisme, het te water raken met de camper, en andere zaken worden in een allrisk verzekering gedekt. Vaak is ook de inventaris van de camper meeverzekerd. Check altijd goed de voorwaarden per verzekeraar.

WA, WA met aanvulling, of allrisk?

Om te bepalen welke verzekering de beste is voor jouw camper is het goed om te kijken naar de waarde. Is de camper al wat ouder, dan is een WA-verzekering meestal wel voldoende. Heb je een splinternieuwe camper die behoorlijk prijzig is? Dan kun je waarschijnlijk beter voor een allriskverzekering gaan.


Welke verzekering past bij jou?

Verzekeraars hanteren in grote lijnen dezelfde criteria voor een camperverzekering, maar de prijs die ze daaraan hangen verschilt per verzekeraar. Daarom is het zo goed om te vergelijken. Bij de ene verzekeraar krijg je flink wat korting bij een aantal schadevrije jaren, terwijl je daar bij een andere verzekeraar een stuk minder van merkt. Ook de plaats waar je woont en het gewicht van de camper hebben invloed op de hoogte van de premie van een camperverzekering. Hieronder vind je een lijstje van dingen die invloed hebben op de hoogte van de premie.

Woonplaats

De plek waar je woont, heeft invloed op de premie die je betaalt voor een camperverzekering. Daarbij kijken verzekeraars naar het risico dat bij een bepaalde regio of plaats hoort. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. In een stad of de randstad betaal je bijvoorbeeld een hogere premie, dan op het platteland. Een verzekeraar houdt er geen rekening mee dat je de camper waarschijnlijk nauwelijks in je eigen woonplaats zult gebruiken.

Gewicht

Het gewicht van je camper heeft ook invloed op de premie van je verzekering. Dit heeft alles te maken met de schade die je zou kunnen aanrichten aan anderen. Hoe zwaarder de camper, hoe meer schade je kunt aanrichten. Heb je dus nog geen camper gekocht en ben je je nog aan het oriënteren? Dan is dit wellicht iets waar je rekening mee kunt houden. Het gewicht is trouwens ook van invloed op de wegenbelasting.

Schadevrije jaren

Wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, zal je dit waarschijnlijk terugzien in de premie voor een camperverzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je op de premie krijgt. De hoeveelheid korting die je krijgt bij een x aantal schadevrije jaren verschilt per verzekeraar, waardoor vergelijken een goed idee is.

Waarde van de camper

De waarde van je camper weegt zwaar mee in het bepalen van de premie voor de camperverzekering. Dit heeft alles te maken met het maximale bedrag dat een verzekeraar zal moeten uitkeren bij schade aan de camper. Voor een camper met een dagwaarde van 60000 euro zal je logischerwijs een hogere premie betalen dan voor een camper met een dagwaarde van 10000 euro.


Vergelijk

Het beste advies dat we je waarschijnlijk kunnen geven is: vergelijk. Door gebruik te maken van verschillende vergelijkingswebsites, of door de camperverzekeringen zelf te vergelijken, weet je precies wat je van een verzekeraar kunt verwachten, hoe hoog de premie is en wat je wel en niet vergoed krijgt. De verschillen hierin zijn per verzekeraar behoorlijk groot, dus het is goed om hier echt even de tijd voor te nemen, zodat je straks niet vastzit aan een verzekering die tóch niet zo handig bleek. Online zijn veel verschillende websites te vinden waarop je verzekeringen kunt vergelijken. Je kunt natuurlijk ook zelf de verschillende websites van verzekeraars afgaan om te kijken welke verzekering en verzekeraar het beste bij je past.


Persoonlijk advies

Je kunt een camperverzekering gemakkelijk en snel online afsluiten, maar mocht je twijfelen of meer informatie willen hebben, dan kun je altijd persoonlijk contact opnemen met een verzekeraar. Het fijne van telefonisch of persoonlijk contact is dat je alle vragen die je hebt kunt stellen, waardoor je alles voor jezelf duidelijk krijgt. Ook kun je om advies vragen over welke verzekering het beste bij jou en jouw camper past, en waarom. Op die manier weet je zeker dat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen voor een dekkingsvorm en een verzekeraar voor jouw camper.


Je camper verzekeren

Het verzekeren van je camper is niet alleen verplicht, maar kan er ook voor zorgen dat je met een gerust hart en zonder zorgen op reis kunt gaan. Het is immers een fijn idee om te weten dat je bijvoorbeeld geholpen wordt wanneer je pech krijgt, en dat je in sommige gevallen zelfs een vervangende camper krijgt, waardoor je je reis kunt voortzettend. Vooral wanneer je een camper hebt die je flink wat geld heeft gekost, is het fijn om te weten dat hij goed verzekerd is. Mocht je bijvoorbeeld per ongeluk zelf schade veroorzaken aan je camper doordat je een paaltje over het hoofd hebt gezien, of doordat je de macht over het stuur verliest en in de vangrail terecht komt, dan weet je met een allriskverzekering in ieder geval zeker dat je niet met lege handen komt te staan. Een camperverzekering kun je bij veel verschillende aanbieders afsluiten. Zo heeft bijvoorbeeld de ANWB een aantal camperverzekeringen, maar ook bij Univé kun je terecht voor een verzekering voor je camper. Vergelijk, laat je informeren en adviseren, en kies voor een verzekering die bij jou past.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag