Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over een dierenverzekering

Alles wat je moet weten over een dierenverzekering

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor veel mensen betekent een huisdier erg veel. Misschien heb je er zelf éen kan je je dat gevoel voorstellen. Niks is dan ook vervelender dan letsel, ziekte of een blessure bij je dier. Naast dat dat al stressvol genoeg is, brengt dat ook kosten met zich mee. Die kunnen flink oplopen als het gaat om een uitgebreid medisch onderzoek, een botbreuk of operatie.

Met een dierenverzekering voorkom je stress over hoge dierenartskosten. Aan de andere kant kost zo’n verzekering maandelijks natuurlijk wel geld. In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten over de dierenverzekering en het afsluiten ervan.


Een goede verzorging helpt, maar dierenartskosten zijn niet altijd te voorkomen.

Nederland is welvarend en een echt huisdierenland. De meestvoorkomende dieren in Nederland zijn honden en katten, maar ook konijnen, cavia’s, vogels, paarden, fretten en ratjes worden veel gehouden. Huisdieren zorgen voor veel liefde, plezier en soms ook rust. En wie een hond of paard heeft, weet dat je meteen de nodige beweging en frisse lucht krijgt tijdens de verzorging van het dier.
Een dier kan helaas ook ziek worden of geblesseerd raken. Soms heeft dit een duidelijke oorzaak (zoals bijvoorbeeld overgewicht), maar het kan ook pure pech zijn. Denk bijvoorbeeld aan katten, honden of paarden die elkaar verwonden of onverhoopt flink ziek worden. Je kunt helaas niet alles voorkomen.

Een dierenverzekering is niet iets waar iedereen meteen aan denkt. Dit heeft ermee te maken dat deze verzekering relatief onbekend is en dat er (helaas) soms onbetrouwbare aanbieders zijn. Daarbij zit je misschien ook niet op een extra verzekering te wachten als je niet veel te besteden hebt. Toch kan een dierenverzekering in dat geval ook voordelen hebben. In deze blog vind je alles over wat de dierenverzekering is en hoe de premie per maand bepaald wordt.


Wat is een dierenverzekering?

De naam zegt het natuurlijk al: een dierenverzekering is een ziektekostenverzekering voor je dier. Per maand betaal je een premie van ongeveer 5 tot 50 euro in de maand, zodat je dier gedekt is als er medische kosten gemaakt worden. Deze dekking geldt altijd, behalve bij dierenartskosten in het buitenland. Als je hond of kat medische hulp nodig heeft in het buitenland wordt dit niet, of met een aanvullende dierenverzekering vergoedt.
Als je dier al ziek is, mag de verzekeraar weigeren het dier te verzekeren.

De premie kan zoals je las, flink variëren. Dit heeft onder meer te maken met het ras, het gewicht en de leeftijd van je huisdier. Ook kan je je bijvoorbeeld voorstellen dat het duurder is om een paard te verzekeren, dan een katje van vier kilo. Verderop in dit artikel vertellen we hier meer over.
Net als bij een ziektekostenverzekering voor mensen, hoort er bij een dierenverzekering ook een eigen risico.

Eigen risico van een dierenverzekering

Bij een dierenverzekering betaal je zoals we omschreven ook een eigen risico. Hierbij heb je vaak twee keuzes: je kan kiezen voor een vast eigen risico per nota, of een percentage van het eigen risico per nota.
Een vast bedrag aan eigen risico per nota heeft als voordeel dat je bij een hoge rekening (denk aan een operatie) al van tevoren weet welke kosten je gaat maken. Een vast eigen risico is bij een lagere rekening juist wat minder voordelig.
Je kunt ook kiezen voor een eigen risico in de vorm van een percentage. Bij elke nota valt een vast afgesproken percentage onder het eigen risico. Bij een hogere rekening betaal je dan dus meer.

Wat betreft het eigen risico is het dus belangrijk om in te schatten of je hoge kosten zult maken voor je huisdier. De kans dat dat gebeurt is bijvoorbeeld groter bij de volgende situaties:

  • Je dier heeft erfelijke aanleg voor bepaalde (ernstige) gezondheidsproblemen
  • Je huisdier is op leeftijd.
  • Je huisdier komt veel buiten de deur, zoals bijvoorbeeld een kat die vrij rondloopt.

Of deze factoren daadwerkelijk een extra risico zijn voor hogere dierenartskosten, is natuurlijk niet zeker. Daarbij kan je ook voor een vast eigen risicobedrag per nota kiezen als je je puur zorgen maakt om onverwachts hoge kosten, zonder dat je dier per se risico loopt op gezondheidsproblemen.
Samengevat zijn er wat betreft het eigen risico dus praktische – en persoonlijke factoren om te kiezen voor een percentage per nota of juist een vast bedrag per nota.

Ook handig om te weten over het eigen risico.

Soms lijkt het alsof verzekeraars ook dierenverzekeringen aanbieden zonder eigen risico, maar in feite noemen zij het eigen risico een ‘eigen bijdrage’. Je zal dus bij elke verzekeraar ook een (klein) deel van de medische kosten zelf moeten betalen. Wel is het soms mogelijk om meer eigen risico te betalen, tegen een korting op je premie.

blank


Waar hangt de hoogte van de premie vanaf bij een dierenverzekering en waar moet je op letten?

De hoogte van de premie voor een dierenverzekering hangt van een aantal verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het soort dier dat je wilt verzekeren
  • Het gewicht van het dier
  • Ras
  • Leeftijd: oudere dieren zijn prijziger om te verzekeren dan jongere dieren, omdat naarmate de leeftijd oploopt, de kans groter is dat je dier wat mankeert.
  • De verzekeraar

De hoogte van de premie wordt dus ook door de verzekeraar bepaald. Belangrijk om te weten is dat een erg goedkope dierenverzekering vaak niet veel dekt. Als je er zeker van wilt zijn dat ook bij ingrijpende medische behandelingen de kosten vergoed worden, is een iets duurdere verzekering vaak beter.

Hoe goed is je dier verzekerd voor de premie die je betaalt: goed lezen en vergelijken

Het is belangrijk om de verschillende soorten dierenverzekeringen (bijvoorbeeld met een vast eigen risico of een percentage per nota) zorgvuldig te vergelijken. Zo kan je een verzekering uitkiezen die goed bij jouw dier past en weet je goed of de dekking voldoende is. Een situatie waarbij er hoge dierenartskosten zijn die niet voldoende gedekt worden terwijl je wel maandelijks betaalt, is natuurlijk vervelend.

Een aanvullende dierenverzekering voor meer dekking

Een dierenverzekering dekt de meeste medische kosten, maar niet allemaal. Castratie, sterilisatie, vaccinaties en crematies worden vaak niet door een dierenverzekering vergoed. Voor een iets hoger maandbedrag kunnen deze acties wel vergoed worden.


Waarom kan het nuttig zijn om een dierenverzekering af te sluiten?

De belangrijkste reden om een dierenverzekering af te sluiten is dat je niet voor een nare verrassing komt te staan als je dier onverwachts een ziekte of botbreuk oploopt. De kosten voor bijvoorbeeld een medisch onderzoek of operatie kunnen stevig oplopen. Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om dit op te vangen. Met een dierenverzekering ondervang je dit probleem, juist als het om grotere medische behandelingen gaat. Zo is een dierenverzekering handig in de volgende situaties:

  • Er komen steeds betere en uitgebreidere behandelingen voor dieren als het gaat om ziektes zoals bijvoorbeeld kanker. Dit kost echter ook veel geld voor diereneigenaren.
  • Bij dure en uitgebreide onderzoeken als je huisdier een onbekende ziekte of aandoening heeft.
  • Botbreuken.

Regelmatig gebeurt het dat mensen er vanuit gaan dat een dierenarts een uitzondering kan maken als er financiële nood is. Dit komt helaas regelmatig voor, maar een dierenarts kan zijn werk niet voor niets doen. De tijd, materialen en medische kennis die een dierenarts nodig heeft, kosten helaas geld.


Wat dekt een dierenverzekering precies?

Wat een dierenverzekering dekt hangt af van de aanbieder die je kiest. Daarom is het goed om een verzekeraar te kiezen die jouw biedt wat jij belangrijk voor je dier en jou. De volgende zaken worden door de meeste verzekeraars vergoedt:

  • Geneesmiddelen
  • Verblijf en opname in de dierenkliniek
  • Euthanasie
  • Operaties
  • Röntgenonderzoek
  • Bloedonderzoek

Let op: veruit de meeste verzekeraars vergoeden deze acties in de standaard dierenverzekeringen, maar dat doen ze niet allemaal. Goed lezen en de aanbieder opbellen bij vragen is dus belangrijk.

De volgende zaken worden door ongeveer de helft van de verzekeraars gedekt bij een standaard dierenverzekering:

  • Gewrichtsaandoeningen
  • Consult bij de dierenarts
  • Castratie en sterilisatie (let op, er zijn ook verzekeraars die dit helemaal niet vergoeden, ook niet in een aanvullende verzekering).

De kosten van castratie of een sterilisatie zijn vrijwel altijd overzichtelijk. Daarbij bieden castratie en sterilisatie vaak rust voor de eigenaar: het dier vecht minder (mannetje) en raakt minder snel gewond. Daarnaast kan een vrouwelijke hond of kat na een sterilisatie niet zwanger worden.

Deze acties worden meestal niet vergoedt door de verzekeraar, of moet je aanvullend verzekeren:

  • Tandheelkunde (meestal aanvullend)
  • Diergeneeskunde in het buitenland wordt alleen bij de standaard dierenverzekering vergoedt door de verzekeraar Petplan.
  • Vaccinaties

Kies dus qua dekking een verzekeraar uit die bij je past en verzeker je dier eventueel aanvullend. Er zijn online verschillende vergelijkingswebsites of webpagina’s te vinden waarop je van verschillende verzekeraars meteen kan zien wat zij wel en niet vergoeden.


Welke verzekeraars bieden dierenverzekeringen aan?

Er zijn verschillende verzekeraars die betrouwbare dierenverzekeringen aanbieden. Kies bij voorkeur voor een aanbieder met een bekende naam of voor een verzekeraar waar je al vertrouwd mee bent.
Je kan een dierenverzekering afsluiten bij de volgende verzekeraars:

  • Ohra
  • Reaal
  • Petplan
  • HEMA
  • Aegon

Met name Petplan en Reaal zijn erg populair. Petplan heeft als unieke eigenschap dat ze in de basisdierenverzekering ook behandelingen in het buitenland vergoeden. Reaal heeft als pluspunt dat de dierenverzekering het meest compleet is: je hebt maar voor weinig zaken een aanvullende verzekering nodig.

blank


Een dierenverzekering is nuttig, maar verdiep je goed in de dekking

Een dierenverzekering heeft als groot voordeel dat je niet meer tegen onverwachte, torenhoge kosten aanloopt. Met name bij grotere ingrepen is dit erg prettig, juist als je krap bij kas zit. Hoe jonger je je dier verzekerd, hoe goedkoper het is. De hoogte van de premie hangt verder af van de verzekeraar, diersoort, het gewicht en het ras. Vaak geldt dat een extreem goedkope verzekeraar niet de beste is.
Als je daadwerkelijk voor (bijna) alles gedekt wilt zijn wat betreft de zorg voor je dier, kan het nuttig zijn om een aanvullende dierenverzekering af te sluiten.

Een dierenverzekering kent net als een zorgverzekering voor mensen, een eigen risico. Je kan daarbij kiezen tussen een vast eigen risico per nota (voordelig bij een hoge rekening, minder voordelig bij een lage rekening) en een eigen risico met percentage. Het eigen risico met percentage is voordeliger bij lage rekeningen.
Niet elke verzekeraar en verzekering biedt dezelfde dekking. Wat echter wel door de meeste verzekeraars wordt vergoed zijn medicijnen, opname in de kliniek, operaties, röntgenonderzoek en bloedonderzoek.
Bij consulten, castratie, sterilisatie, scans, zorg in het buitenland en tandheelkunde moet je goed opletten of de verzekering dit wel dekt.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag