Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij het afsluiten van een verzekering voor je caravan?

Waar let je op bij het afsluiten van een verzekering voor je caravan?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen vragen zich af of het verstandig is om een verzekering voor hun caravan af te sluiten. Dat hangt vooraf af waar je je wil laten verzekeren en waarvoor. Sommige verzekeringsaanbieders hebben namelijk torenhoge eigen risico’s of vreemde uitkeringsregelingen. Lees dus als allereerst goed de voorwaarden voordat je daadwerkelijk iets afsluit.

Bovendien kun je ook kiezen om je caravan niet te verzekeren. Caravanschade wordt namelijk gewoon van je autoverzekering gedekt wanneer je per ongeluk schade veroorzaakt. Alleen als je zelf de caravan beschadigd of het door onbekende omstandigheden gebeurt, is een verzekering handig. In dit artikel laten we je zien waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering voor je caravan.


Verzekering niet verplicht

Als allereerst is het belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om je caravan te verzekeren. Veel schade wordt namelijk gewoon gedekt door de WA-verzekering van je auto. Bijvoorbeeld schade die je aanricht in het verkeer of al rijdend op de camping. Het enige wat dit kan ‘kosten’ zijn je schadevrije jaren. Maar wat nou als de caravan los van de auto is hoor ik je denken. Ook dan ben je dan in veel gevallen gewoon verzekerd. Hierbij kun je aanspraak doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Om precies na te gaan wat wel en niet gedekt wordt door deze verzekering kun je het best even in je contract met deze verzekering kijken.

Wanneer je de caravan dus zelf beschadigd of beschadigd raakt door onbekende omstandigheden ben je niet verzekerd met WA- of aansprakelijkheidsverzekering. Daarom is het in veel gevallen raadzaam om toch een caravanverzekering af te sluiten, maar dat is uiteindelijk helemaal aan jou. Vooral als je een wat duurdere caravan hebt doe je er verstandig aan om ‘m te verzekeren. Een oud exemplaar waar je slechts een zomertje mee weg gaat is vanzelfsprekend niet genoodzaakt om verzekerd te worden.


Waar een caravanverzekering afsluiten?

Als je ervoor hebt gekozen om je caravan te laten verzekeren is natuurlijk de volgende vraag waar je je caravan laat verzekeren. Vaak zie je door bomen het bos niet meer zoveel partijen bieden verzekeringen aan. Zo kun je bijvoorbeeld bij Univé, ANWB, Inshared, Europeesche, Unigarant, ACSI, Meeus, Lancyr, OHRA, Centraal Beheer, Independer, Nationale-Nederlanden, Interpolis, Gio, ZLM, maar ook bij de Hema een caravanverzekering afsluiten. Bovendien bieden ook veel particuliere verzekeraars een caravanverzekering aan. Om een keuze te kunnen maken tussen al deze verzekeraars is het goed om op hun website te kijken wat voor eigen risico ze hebben en waar ze je precies voor verzekeren. Eigen risico’s verschillen namelijk van €0,- tot €225,- en sommige verzekeringen keren bijvoorbeeld niets uit bij natuurschade. Ga dus wat verzekeraars af en kijk goed naar de voorwaarden en dekkingen. Er is niet één beste, het hangt er maar net vanaf wat jouw wensen zijn. Als je een goede hebt gevonden kun je de verzekering vaak online gemakkelijk af te sluiten.


Wat wordt gedekt bij een basis caravanverzekering?

Veel aanbieders van caravanverzekeringen bieden verschillende dingen aan wat betreft eigen risico en specifieke schades. Zo ben je bij de een gedekt voor natuurschade en bij de ander niet. Toch zijn er volgens de wet schadegevallen die sowieso gedekt moeten worden door elke caravanverzekeraar. Brand is daar een van. Met een basis caravanverzekering ben je te allen tijde gedekt voor brand. Het ontstaan van die brand maakt niet veel uit. Ontploffingen en kortsluitingen worden gewoon gedekt door alle verzekeraars.

Als er wordt ingebroken in je caravan ben je ook goed af met een basiscaravanverzekering. Vrijwel alles wordt dan gedekt, mits je kunt aantonen dat er ingebroken is. Als echt hele kostbare spullen worden gestolen kun je nog weleens in de penarie komen. Inboedel wordt namelijk gedekt tot een bepaald bedrag. Meestal tot ongeveer €5000,-. Voor de meeste vakantiegangers is dat prima. Ook ben je met een basisverzekering verzekerd van hulp bij ongevallen. Deze hulp betreft alle vormen waaronder transport, berging en zelfs bewaking. Het ligt er maar net aan waarvoor je hulp nodig hebt. Al met al ben je met een basis caravanverzekering prima gedekt voor veelvoorkomende schades. Toch is het raadzaam om goed te controleren of natuurschade ook gedekt wordt. Dat komt namelijk ook regelmatig voor. Vooral in het buitenland.


Wat wordt gedekt bij allrisk caravanverzekering?

Naast alle basisschades die worden gedekt, kun je met een allriskverzekering al helemaal zorgeloos op reis. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd voor als je je caravan het water in rijdt, overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of je bent er voor verzekerd. Aandachtspuntje is wel dat als er niets meer van je caravan overblijft je vaak niet de kosten terug krijgt waarvoor jij de caravan hebt gekocht, maar voor hoeveel hetzelfde model op dat moment nieuw verkocht wordt.

Hagel & rechtshulp

Veel verzekeringen vinden het overigens ook fijn als je een hagelbestendig dak op je caravan plaats. Je krijgt dan hoge kortingen tot wel 70%! Gelukkig zijn de meeste nieuwere caravans wel hagelbestendig, dus daarvoor zijn allrisk verzekeringen beter bestemd. Als je geen hagelbestendig dak hebt en je caravan gaat er door kapot wordt er beroep gedaan op je eigen risico. Dat bedrag verschilt per verzekering. Later meer daar over. Tot slot ben je met een allrisk verzekering ook verzekerd voor rechtsbijstand, mocht het nodig zijn. Als je dus flink gedoe krijgt met andere automobilisten of politie in het buitenland wordt je dus gratis geholpen door rechtsgeleerden.


Premie en eigen risico

De meeste mensen zoeken altijd als eerst de laagste premie, maar dat hoeft lang niet altijd de beste verzekering te zijn. Zo zit er ook veel verschil in eigen risicokosten, namelijk tot €225,-. Omdat verzekeringen graag niet te koop lopen met premies, omdat ze dan mensen afschrikken en het per geval verschillend is, kun je vaak gratis een offerte laten opmaken. Daarin staat dan jouw persoonlijke premie. Normaal gesproken zijn premies voor een basisverzekering rond de €15,-. De meeste mensen sluiten hun caravanverzekering af bij gerenommeerde verzekeraars als de ANWB, Reaal, Univé en Europeesche. Niet alleen de grote spelers bieden caravanverzekeringen aan. Zelfs de Hema biedt tegenwoordig verzekeringen aan. Keuze genoeg dus om je caravan te verzekeren. Maar, kijk dus eerst goed naar de premie én het eigen risico. Bij Reaal is het eigen risico bijvoorbeeld €150,-, bij de ANWB betaal je maximaal €75,- eigen risico en bij Univé €100,-. Zoals je ziet is dat dus zeer verschillend en vraagt het om de nodige vergelijking voordat je een verzekering afsluit. Logischerwijs zijn de premiekosten bij verzekeraars met een hoger eigen risico vaak lager dan verzekeraars met een lager eigen risico.


Caravancheck voor vakantie

Uiteraard wil je zo min mogelijk met je verzekering te maken krijgen. Het kost alleen maar tijd, gedoe en in sommige gevallen geld. Preventie van schade is daar het beste middel tegen. Doe daarom altijd een uitgebreide check voordat je op vakantie gaat. Vooral als je een tweedehands caravan koopt. Kijk dan altijd of er een BOVAG-garantiebewijs bijzit. Dat krijgt iedere caravan van €3500,- of duurder. Daarnaast dien je altijd het serienummer te checken: kloppen de papieren met de ingegraveerde cijfers en letters?

Voordat je inpakt en op reis gaat doe je er ook verstandig aan om te controleren of er geen scheuren in de buitenbeplating zit. Door weersomstandigheden kan dat namelijk uitscheuren. Als er schade in het dak of de bodem zit kun je die ook het best voor de vakantie nog laten vervangen of verhelpen, want voor dat je het weet zit je met lekkage op vakantie. Ondanks dat het met een caravanverzekering gedekt wordt is het onnodig veel gedoe op je vakantie dat ontspannend hoort te zijn. Wat ook veel mensen vergeten is het rubber en kit checken. Als ramen en platen niet goed vast zitten kan er vocht doorkomen wat weer kan gaan schimmelen en/of lekken. Richt je tot slot nog even op het hefsysteem, gasaansluiting en de geur.


Conclusie

Als allereerst kun je je afvragen of je wel een caravanverzekering nodig hebt. Met een WA-autoverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering die iedereen hoort te hebben kom je al een heel eind wanneer je schade krijgt. Als je bang bent zelf schade te veroorzaken of je vertrouwt moeder natuur niet, kun je beter kiezen voor een caravanverzekering die je bijna overal kunt afsluiten. Voor brand, ongevallen en inbraken ben je het best af met een basisverzekering voor caravans. Wil je verzekerd zijn voor vrijwel alles wat je kunt bedenken? Dan is een allrisk verzekering de beste keuze. Wat betreft premies kun je het best zelf vergelijken en gratis offertes aanvragen. Dat is namelijk per persoon en caravan verschillend. Ga voor een basisverzekering uit van een premie rond de €15,-. De eigen risico’s gaan vaak tot €225,-. Op websites van verzekeraars kun je dat gemakkelijk terugvinden. Ondanks dat deze dekkingen de meeste schaden vergoeden, kun je het best voordat je op vakantie gaat een uitgebreide caravancheck doen. Dat bespaart je veel onnodige tijd, geld en moeite. Check vooral het dak, de vloer, gasaansluiting, en de rubbers en kit. Wij wensen jou een zorgeloze vakantie toe!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag