Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Annuleringsverzekering afsluiten, waar let je op?

Annuleringsverzekering afsluiten, waar let je op?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een verre rondreis naar een tropisch oord, met de auto Europa doortrekken of lekker een weekendje in eigen land. Reizen zijn er in alle soorten, maten en budgetten. Veel mensen sparen er lang voor en kijken al maanden uit naar de welverdiende rust. Maar dan ineens: een week voor vertrek komt er iemand te overlijden in je familie, of je relatie loopt plotseling op de klippen. Een tragische gebeurtenis, die nog vervelender wordt als je geen annuleringsverzekering voor je vakantie hebt afgesloten. In dit artikel lees je over het belang van deze verzekering en waar je goed op moet letten bij het afsluiten.


Wat is een annuleringsverzekering

Je kunt een annuleringsverzekering het best zien als financiële bescherming wanneer er voor of tijdens je reis blijkt dat de reis niet door kan gaan. De redenen hiervoor kunnen enorm uiteenlopen en je weet natuurlijk nooit zeker wanneer er iets voorvalt. Als je een annuleringsverzekering afsluit, kun je jezelf beschermen tegen deze onvoorziene omstandigheden zodat je toch (een deel van) je geld terug kunt krijgen. Hoewel het natuurlijk nooit leuk is om een reis te annuleren, heb je in ieder geval de kans je geld uit te geven aan een nieuwe reis. Het is alleen niet zo dat iedere annuleringsverzekering dezelfde redenen tot annulering dekt. Wij schrijven over de belangrijkste punten waar jij op moet letten.


Kortlopend of doorlopend?

Ga je iedere maand op vakantie, of doe je hooguit eens per jaar een tripje? De frequentie waarmee je op reis gaat is een belangrijke raadgever voor het afsluiten van een annuleringsverzekering. Ook de prijs van je reis speelt een rol. De prijs van een kortlopende annuleringsverzekering is namelijk gebaseerd op een percentage van je totale reissom. Dat betekent dat je bij een dure rondreis door Australië automatisch ook een prijzige annuleringsverzekering moet afsluiten. Een doorlopende reisverzekering is geldig voor alle gebeurtenissen waarvan te bewijzen is dat je die niet kon zien aankomen. Je betaalt een vast bedrag per maand voor deze verzekering en bent dan het hele jaar verzekerd voor reizen die niet door kunnen gaan.

Als je dus vaak op reis gaat en dure reizen boekt, is het afsluiten van een doorlopende annuleringsverzekering waarschijnlijk de voordeligste optie. Het scheelt je ook nog eens veel tijd om steeds apart een verzekering af te sluiten. Ga je slechts één keer per jaar op vakantie voor een klein bedrag, dan past een kortlopende reisverzekering waarschijnlijk beter.


Polisvoorwaarden.

Niet iedere annuleringsverzekering vergoed dezelfde situaties. Het is dus aan te raden om de polisvoorwaarden goed te vergelijken voordat je de eerste de beste annuleringsverzekering afsluit. Hieronder zetten we vast op een rij welke situaties vaak en minder vaak worden vergoed.

Vaak tot altijd vergoed

  • Overlijden van jezelf of een directe naaste. Er wordt verschil gemaakt in 1e of 2e graad familie.
  • Het onvrijwillig kwijtraken van je baan.
  • Het officieel ontbinden van een huwelijk of samenlevingscontract.
  • Wanneer je een nieuwe baan krijgt na werkloos te zijn geweest.

Soms vergoed

  • Het aangeboden krijgen van een nieuwe huurwoning.
  • Het accepteren van een nieuwe baan.
  • Als je niet in staat bent een visum aan te vragen of inentingen kunt krijgen.
  • Als je een herexamen moet doen voor school.
  • Als je directe collega ziek is en jij zijn werk over moet nemen.

Bijzondere situaties

Sommige verzekeringen dekken ook het overlijden van een familielid dat niet dichtbij je staat. Daarbij kun je denken aan een neef, nicht, maar in sommige gevallen ook in het geval van een huisdier. Voor deze laatste optie heb je slechts een paar keuzes en kun je terecht bij SNS, ASR en Allianz. Lees hier over hoe je een hond kunt verzekeren.

Een andere mogelijkheid is dat jij of je partner zwanger raakt. Dat hoeft niet voor iedere vakantie roet in het eten te gooien, maar wel als jij precies uitgerekend bent in je vakantie.

Extra redenen tot annulering

Je kunt natuurlijk niet alles voorzien op het moment dat je een reis boekt. Daarom kun je bij sommige verzekeraars ook kiezen voor Extra annuleringsredenen. Je hebt hierdoor onder andere recht op annulering bij:

  • Code oranje of rood wat betreft reisadvies door de overheid
  • Een ziekte met aantoonbaar besmettingsgevaar
  • Natuurrampen zoals orkanen, aardbevingen, bosbranden en tsunami’s
  • Stakingen en onrust op je bestemming
  • Terrorisme

Eigen risico

Kijk ook goed of de verzekeraar een eigen risico vraagt bij uitkering van de annuleringsverzekering. Deze bedragen kunnen soms enkele honderden euro’s zijn. Let er dus op of jij dit ook moet betalen bij annulering. Als je reis maar iets meer heeft gekost dan het eigen risico dat je moet betalen, heeft het natuurlijk weinig zin om een verzekering af te sluiten. Het eigen risico kan ook alleen gelden voor extra’s die je bij de verzekering opneemt, zoals annulering in het geval van natuurgeweld of terrorisme. Kijk ook goed of dit eigen risico geldt voor de polis of per persoon, want dat kan op een groepsreis nogal veel geld gaan kosten.


Standaard, luxe of allrisk?

Iedere annuleringsverzekering dekt een maximaal bedrag dat bij annulering wordt uitgekeerd. Sommige reizen kunnen tot in de duizenden euro’s kosten en dan is een standaard dekking niet altijd genoeg. Vervelend als je aan alle voorwaarden voor annulering voldoet, maar je slechts € 1.500 euro van je zesduizend euro kostende rondreis vergoed krijgt. Sommige verzekeraars bieden een optie op een luxe of allrisk optie af te nemen tegen een meerprijs. Het belangrijkste verschil tussen deze drie niveaus is de hoogte van het bedrag dat uitgekeerd wordt bij annulering. Waar moet je op letten?

Wie krijgt er geld terug?

Er zijn twee manieren waarop een verzekeraar een bedrag kan uitkeren. Allereerst is er de polis optie, waarbij er een maximum bedrag geldt voor de gehele polis, ongeacht of je in je eentje of met tien mensen op reis gaat. De andere optie is dat er een maximum bedrag per persoon geldt. Als je dan een verzoek tot annulering indient, wordt er een maximum per persoon uitgekeerd. Het is heel belangrijk dit uit te zoeken, zeker als je met meerdere personen op reis gaat.

Tijdens de reis

Heb je een standaard annuleringsverzekering en je bent al op reis, krijg je waarschijnlijk alleen geld terug voor de vakantiedagen die je niet kunt op je bestemming kunt blijven. Sommige luxe en allrisk verzekeringen dekken ook alle voorgaande vakantiedagen, waar je al wel van hebt kunnen genieten.

Risicoloos reizen

Wil je echt vrijwel helemaal geen risico lopen? De allrisk annuleringsverzekeringen zorgen ervoor dat je altijd minimaal 75% van je reissom terugkrijgt, ook al voldoe je niet aan de voorwaarden. De enige voorwaarde waar je altijd aan moet voldoen is dat de situatie waardoor je niet op reis kunt gaan, niet door jouw toedoen is ontstaan. Val je wel binnen de voorwaarden van de polis wordt de gehele reissom uitgekeerd, ongeacht de hoogte van het bedrag. Deze allrisk verzekeringen zijn alleen af te sluiten bij Aegon en Europeesche. Sluit je deze polis af, weet je zeker dat je met een gerust hart je reis kunt boeken. Vraag jezelf wel altijd af of het bedrag van de annuleringsverzekering opweegt tegen het risico dat je loopt.

Pakketreis of samengestelde reis

Een pakketreis is een samengestelde reis, die vaak bestaat uit een vlucht, vervoer, transfer en verblijfplaats. Deze boek je onder andere bij touroperators waarbij je vaak verzekerd bent met voor annulering van het gehele pakket. Bij samengestelde reizen kan dat iets anders liggen. Omdat je deze zelf samenstelt, worden alle onderdelen los van elkaar gezien en loop je de kans dat slechts een deel van je vakantie wordt vergoed. Wordt bijvoorbeeld een vlucht geannuleerd door een vulkanische uitbarsting en kun je niet op je bestemming komen? Dan kan het zijn dat je helemaal niets terugkrijgt voor je huurauto en hotel. Dat zou natuurlijk zonde zijn, dus check altijd of jouw annuleringsverzekering ook samengestelde reizen dekt.

Mede reisgenoten

Stel je wilt op vakantie met je partner en iemand uit jouw familie komt te overlijden. Dan is het wel zo fijn als je beide gratis kunt annuleren. Sommige verzekeraars vereisen in dat geval dat beide personen op dezelfde polis staan. Anders heb je kans dat slechts één persoon thuis kan blijven. Dat is niet iets waar je mee geconfronteerd wil worden in een dergelijke situatie, dus zorg er altijd voor dat je checkt wat de voorwaarden zijn voor annuleringen van reisgenoten.

Het kan ook zijn dat je de reis vervroegd moet afbreken. Dan kan het voorkomen dat bepaalde verzekeraars alleen de reisgenoot uitkeren wanneer deze anders alleen achterblijft op de bestemming. Ben je met meerdere personen op reis, kan het dus zomaar zijn dat alleen de persoon van een overleden familielid verzekerd de vakantie kan afbreken.

Waar let je nog meer op?

Let niet alleen op een annuleringsverzekering, maar kijk ook of jouw reisorganisatie is aangesloten bij bijvoorbeeld de ANVR. De Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen is een club die ervoor zorgt dat reisorganisaties zich houden aan bepaalde regels. Is de onderneming van jouw keuze aangesloten bij de ANVR, kun je ervan uitgaan dat ze voldoen aan bepaalde regels die jou als klant moeten beschermen. Denk hierbij onder andere aan annuleringsvoorwaarden, aanbetalingen en terugbetalingen.

Ook het calamiteitenfonds is belangrijk. Boek je een reis bij een reisonderneming die bij het calamiteitenfonds is ingeschreven, dan betaal je € 2,50. Voor dit bedrag ben je verzekerd voor calamiteiten die in het land van bestemming plaatsvinden, zoals overstromingen of noodweer. Let er wel op dat het Calamiteitenfonds soms 30 dagen voor vertrek een dekkingsbeperking kan afgeven voor een bepaald gebied. Dit kan bijvoorbeeld bij het ontstaan van een orkaan. Je kunt er dan voor kiezen om je reiskosten terug te krijgen en niet meer op reis te gaan. De reis wordt dan afgeraden, waardoor je geen aanspraak meer kunt maken op het fonds.

Dubbel verzekeren

We zijn soms zo voorzichtig, dat we ernaar neigen om onszelf over te verzekeren. Check dus altijd eerst goed of je niet al ergens een verzekering hebt lopen voor jezelf of je gezin. Vaak kun je bij je eigen bank een totaalpakket aan verzekeringen afsluiten met korting en ben je vergeten dat je dat jaren geleden al hebt gedaan. Het heeft dan weinig zin om nog extra te betalen voor een nieuwe verzekering omdat je daar niet beter mee beschermd bent. Hetzelfde geldt voor situaties waarbinnen je vervangend vervoer of pechhulp nodig hebt. Vaak heb je veel van deze situaties al verzekerd in een andere verzekering en kun je dat geld dus beter in je eigen zak laten zitten.


Het kiezen van een geschikte annuleringsverzekering is niet eenvoudig. Maar zoek je alles goed uit, kun je er wel voor zorgen dat je niet met lege handen komt te staan. En dat is wel zo fijn. Niets is vervelender dat een vakantie te moeten annuleren, betaald te hebben voor de annuleringsverzekering, maar net buiten de polisvoorwaarden te vallen. Heb je je goed ingelezen, kun je zonder zorgen uitkijken naar je welverdiende vakantie. Ben je ook op zoek naar een reisverzekering? Ook voor een reisverzekering kun je vele opties kiezen. Lees ook waar je de goedkoopste reisverzekering afsluit.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag