Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn onvoorziene kosten en hoe ga je ermee om?

Wat zijn onvoorziene kosten en hoe ga je ermee om?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er luidt een gezegde: ‘Het leven is wat je gebeurt, terwijl je plannen aan het maken bent’. Onvoorziene kosten zijn nu precies zo’n voorbeeld van dingen die je overkomen, terwijl je dat juist niet wilt. In een begroting van persoonlijke uitgaven, worden onvoorziene kosten vaak vergeten. Maar door er rekening mee te houden en een buffer op te bouwen, zorg je dat zulke kosten lang zo’n grote impact meer op je hebben.


Wanneer krijg je te maken met onvoorziene kosten?

In het dagelijks leven kan er altijd iets gebeuren, waardoor je onverwacht een smak geld moet uitgeven. Je boiler barst, er rijdt iemand tegen je auto op of je puppy slikt een rubberen voorwerp door. Zeg maar dag, tegen je budget. Er is geen manier om te voorspellen wanneer pech toeslaat, maar je kunt je zeker wel voorbereiden. Denk aan een verzekering of het achter de hand houden van spaargeld. Zo kun je altijd onverwachte uitgaven opvangen. Het is een kwestie van plannen. En daar bieden we je graag wat hulp bij.


Wat zijn onvoorziene kosten?

Onder onvoorziene kosten verstaan we niet de vaste lasten van je huis of een maandelijkse factuur van je telefoon- en internetprovider. Onvoorziene kosten zijn uitgaven die je onverwacht moet betalen of waar je helemaal geen rekening meer mee gehouden hebt. Bijvoorbeeld:

  • Een dure reparatie aan je auto;
  • Een flinke boete die plotseling op je mat valt;
  • Je wasmachine lekt, waardoor de wasmachine en vloer gerepareerd moeten worden;
  • Door een windhoos zijn alle dakpannen van je huis gewaaid;
  • Een vakantie die niet doorgaat vanwege negatief reisadvies, maar je hebt geen annuleringsverzekering;
  • Plotselinge medische kosten die niet gedekt worden door de verzekering;
  • Je mobiele telefoon die in de toiletpot valt.

blank

Wat kosten onverwachte gebeurtenissen?

Een onverwachte uitgave is dus iets wat je niet kunt voorspellen. Het zijn dingen die je op elk moment kunnen overkomen, maar je weet nooit of dat echt gaat gebeuren én wat het dan zou gaan kosten. Kortom, deze uitgaven passen niet in je begroting. Er is dus een andere manier nodig om je voor te bereiden op zulke kosten.


Deze onvoorziene kosten kun je krijgen

Voor sommige onvoorziene kosten kun je een verzekering afsluiten, denk aan het verlies van je telefoon, je voortanden die afbreken na een val of je bril die bij een sportwedstrijd kapot gaat. Dekt die verzekering niet alle kosten, dan is het goed uit te zoeken op welke manier je het beste jouw probleem oplost. Voor je voortanden kun je bijvoorbeeld naar je eigen tandarts, maar misschien ben je bij een andere goedkoper uit. Afhankelijk van wat voor kosten het zijn, bepaal je hoe je ermee omgaat. Je kunt te maken krijgen met de volgende situaties:

1. Medische noodgevallen

Een groot deel van medische kosten zit in je ziektekostenverzekering. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Voor tandheelkunde bijvoorbeeld moet je een aparte verzekering afsluiten, op vruchtbaarheidsbehandelingen zit een limiet op het aantal dat je krijgt. En veel medicijnen vallen onder eigen risico, heb je dat op het hoogste bedrag staan om de premie te drukken, dan kan dat best in de papieren lopen.

Dit kun je er aan doen:
De eenvoudigste manier om hoge medische rekeningen te vermijden is om niet ziek te worden en geen ongeluk te krijgen. Dit klinkt kort door de bocht en je hebt het voor een deel niet in de hand, maar eigenlijk kun je veel doen om jezelf gezond te houden. Maak gezonde keuzes in levensstijl, zoals niet roken, goed eten en regelmatig bewegen. Dat beperkt het risico op allerlei ziekten. Ongelukken voorkomen heb je in zoverre invloed op dat je zorgt dat je voertuig, auto of fiets, goed zichtbaar is en niets mankeert.

2. Een dure reparatie aan je auto

Heb je een auto, dan weet je dat je jaarlijks een bedrag betaalt om hem alleen al op de weg te houden. Onderhoud hoort dat ook bij, al weet je niet precies wat er uit de keuringen komt: een distributieriem moet om elke vijf jaar of elke 120 duizend kilometer vervangen worden, de olie moet verschoond en zo zijn er meer kosten die frequent terugkomen. Onvoorziene kosten gaan bij een auto vooral zitten in een ongeluk.

Hoe ga je met deze kosten om?
Door een ongeluk is er vaak meer schade aan de auto dan je verzekering vergoedt. En heb je gekozen voor een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid), dan wordt alleen de schade die een ander door jou oploopt betaald. En niet de schade aan jouw auto door jou toedoen. Een reparatie kan wel duizend euro kosten. Is het meer, dan moet je je afvragen of je auto dat wel waard is en of het tijd is om een nieuwe te kopen. Het is goed om een autoverzekering af te sluiten die past bij het aantal kilometers en de leeftijd van je auto. En zet maandelijks een bedrag op je spaarrekening voor reparatiekosten, zodat je niet zonder auto komt te zitten wanneer er nood aan de man is.

3. Gezondheidskosten voor je huisdier

Honden, katten, een reptiel of een klein knaagdier: wanneer je met je beestje naar de dierenarts moet, ben je mentaal al voorbereid op een flinke rekening. De ene keer valt het mee, maar is bijvoorbeeld een operatie nodig, dan ben je een flink bedrag kwijt. Zorg voor huisdieren is soms al even duur als een behandeling voor jezelf. De duurste behandelingen: een keizersnede, een behandeling na een aanrijding of bijt van een ander dier, vergiftiging en een inwendig probleem, zoals een bloeding of een steen in de darm, waarvoor een operatie nodig is.

Hoe vang je de kosten op?
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat je je dier regelmatig inent en een sterilisatie bijvoorbeeld, voorkomt al een keizersnee. Maar ook al doe je je best om zo goed mogelijk voor een dier te zorgen, ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt eventueel kijken naar een ziektekostenverzekering voor je dier, dan betaal je maandelijks een klein bedrag en hoef je niet opeens een flinke rekening te betalen. Je kunt er ook rekening mee houden in je eigen budget, een hond kost per jaar 800 tot 1000 euro. Deel je dit door twaalf, dan kun je dat bedrag maandelijks opzij zetten, zodat je een buffer opbouwt.

blank

4. Huishoudelijke apparaten vervangen of repareren

Evenals een auto, is ook je huis en de nodige reparaties daaraan en aan huishoudelijke apparaten een grote kostenpost. Een handige meetlat om te bepalen wat je kwijt bent is de 1%-regel. Er is gebleken dat gemiddeld 1% van de waarde van je huis wordt uitgegeven aan reparaties. Denk aan het vervangen van de oven of magnetron, het repareren van de wasmachine, de dakpannen van je huis vervangen, een nieuwe televisie. Zowel repareren als vervangen, zijn dure uitgaven.

Voorkomen is beter dan genezen
Manieren om deze kosten te vermijden. De truc is om, net als bij een auto, het onderhoud bij te houden en kleine problemen direct aanpakken, zodat ze niet groter worden. Het is beter om bij een lek direct een slang te vervangen, dan dat je later een nieuwe wasmachine moet aanschaffen én nieuwe vloerbedekking. Doe dit binnen en buiten huis, ook wat buiten gebeurt kan schade aan je huis berokkenen. Denk aan omvallende bomen die al een tijdje rot waren en takken die niet gesnoeid zijn. Het scheelt je een dakreparatie.

Zorg voor een goede verzekering
Overleg ook met je verzekeraar wat in en om je huis nu precies vergoed wordt en onder welke omstandigheden. Misschien blijkt wel dat je toe bent aan een andere verzekering die beter bij je situatie past. Natuurrampen vallen vaak buiten de verzekering, vraag ook naar de afhandeling van schade door storm of blikseminslag. Zo heb je een idee welk risico je loopt en of je het verstandig is meer geld opzij te zetten.

5. Problemen op reis

Een verre rondreis, met de auto naar Spanje of een mooie stedentrip naar New York. Een reis kun je uitzoeken naar eigen smaak, wensen en budgetten. Vaak zet je er geld voor opzij en kijk je er lang naar uit. Maar wanneer er plots een familielid overlijdt, een aanslag plaatsvindt op de plek van bestemming of de vriendschap gaat over, heb je een probleem. Je moet je reis annuleren of omboeken. Soms ben je al op reis en moet je een ticket terug naar huis boeken: ook dan kan de prijs flink oplopen. Hoe ga je met die kosten om?

Kosten laten dekken door een verzekeraar
Een annulerings- en een reisverzekering zijn hierin de uitkomt om de kosten te dekken. Vooral wanneer je een dure reis hebt geboekt, is het de moeite waard de kosten te verhalen op je verzekeraar. Kijk altijd naar de premie, de dekking en of dit in verhouding is met jouw geboekte vakantie. Op deze manier kost het je geen geld of krijg je de reissom weer terug.


Welke onvoorziene kosten bestaan er nog meer?

De situaties die we opsommen, hebben betrekking op onvoorziene kosten waar je het vaakst mee te maken krijgt. Er zijn nog een paar kostenposten op te noemen, waar je je tegen kunt verzekeren of voor kunt sparen.

  • Een sterfgeval heeft namelijk hoge begrafeniskosten als gevolg, te dekken met een overlijdensverzekering.
  • Een woninginbraak kan ervoor zorgen dat je bepaalde bezittingen opnieuw moet aanschaffen, denk aan je inboedelverzekering en kijk naar de voorwaarden in de polis.
  • En één van de meest onverwachte kosten is wanneer je in conflict bent met iemand en er wordt een rechtszaak tegen je aangespannen. Het risico bestaat dat je veel geld moet betalen of er spullen in beslag worden genomen. In dat geval is een rechtsbijstandverzekering interessant.

In alle gevallen geldt dat je verzekeringen afgestemd moeten worden op jouw situatie en behoeften. Weet je zelf niet goed welke dekkingen je nodig hebt, dan kun je altijd een afspraak maken met een verzekeraar of een tussenpersoon.



foto auteur Nellie Nijholt
Dit artikel is geschreven door Nellie Nijholt

‘Een horecaondernemer is vermoord, vandaag is op het eiland voor het eerst een stille tocht. En jij doet er verslag van.’ Stagedag 1 in de tropen tijdens mijn opleiding Journalistiek. Ik besef me dat ik goed ben in schrijven wat een ander niet kan uitdrukken. Nu, 10 jaar later, schrijf ik freelance. Mijn favoriete onderwerpen? Reizen, natuur, lifestyle en ondernemen.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag