Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Bespaartips voor in het huishouden

Bespaartips voor in het huishouden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Aan het einde van je geld toch weer dat stukje maand over in plaats van andersom? Dan is het misschien een tijd om eens goed te kijken waar je geld allemaal naar toe gaat. In het huishouden zijn er ontzettend veel verschillende kostenposten, waardoor het soms moeilijk is om in te schatten waar je op zou kunnen besparen. Daarom bespreken we in dit artikel de punten waarmee je geld kan besparen in het huishouden en dat zijn ook punten waar je misschien niet zo snel aan denkt.


Vast bedrag per week

Pin een vast bedrag per week, waarmee je al je dagelijkse betalingen moet doen. Als je fysiek geld uitgeeft, zul je zien dat je automatisch meer op je geld gaat letten, omdat je het geld nu letterlijk ziet ‘verdwijnen’.
Als je het onhandig vindt om contant geld te hebben, kun je ook per week een bedrag op je lopende rekening zetten en de rest op je spaarrekening zetten. Zet ‘rood staan’ uit en zo zorg je ervoor dat je per week niet meer uitgeeft dan je wilt.


Water, gas en electriciteit

Was met een volle wastrommel. Woon je samen met huisgenoten? Doe dan wasjes van dezelfde kleur samen, zodat je eerder een volle wastrommel hebt. Was bovendien zoveel mogelijk op 30 of 40 graden, daarmee bespaar je veel energiekosten. En als je geen droger koopt, maar gewoon de lucht zijn werk laat doen, dan scheelt dit ook weer veel kosten.

Wen jezelf aan om als je het koud hebt, eerst een trui extra aan te trekken, voordat je meteen de verwarming hoger zet. ‘s Avonds kun je kaarsen branden, die geven naast licht ook warmte af. Dan kan de verwarming zomaar een paar graden lager en het is nog een gezelliger ook.

Energie kun je besparen op heel veel verschillende manieren. Dat je apparaten die je niet gebruikt uit de stroom moet halen wist je ongetwijfeld al. Wist je ook dat je tot wel tien procent op je energiekosten kunt besparen door altijd met het deksel op de pan te koken? Daarbij, als het water kookt, kun je je pasta in de pan doen, de deksel op de pan doen en het gas uitdraaien. Het gas hoeft namelijk helemaal niet aan te blijven om je pasta gaar te maken.

Zet bovendien je gebruikte borden en bestek meteen in de vaatwasser en ga ze niet eerst uitgebreid voorspoelen. Dat bespaart over een heel jaar enorm veel water en je vaatwasser kan het echt zelf.

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt is het nemen van een andere deurbel. Een elektrische deurbel staat 24/7 aan, terwijl hij hoogstens een paar keer per dag gebruikt wordt. Ga voor zo’n sierlijke deurklopper, of monteer een ouderwetse mechanische deurbel. Die zijn nog gewoon online te bestellen.


Eten

Gooi zo min mogelijk eten weg. Merk je dat je aan het eind van de weg toch steeds de halve inhoud van je koelkast weg moet gooien? Ontzettend zonde van je geld natuurlijk. Dan kan het goed zijn om eens per week een restjesdag in te lassen, waarbij je jezelf eraan houdt om geen nieuwe boodschappen mag halen. Ook kun je jezelf aanwennen om tijdens de lunch restjes van de vorige dag op te eten. Als je dan niet thuis bent, neem ze dan mee. Op veel werkplekken zijn er magnetrons beschikbaar om je eten op te warmen en ook koud is je restje soms net zo lekker.

Het kan je ook veel geld besparen als je (een aantal dagen per week) vegetarisch eet. Vlees en vis zijn vaak de duurste ingrediënten, dus als je die niet meer eet, scheelt dat je veel geld en je bent ook nog eens goed bezig voor diervriendelijkheid en het milieu.

Ook is het goed om te kijken naar de houdbaarheid van producten. Heel vaak denken we dat wanneer de houdbaarheid van een product verstreken is, dat we het dan niet meer kunnen consumeren. Echter, voor producten met een ‘tenminste houdbaar tot’-datum geldt dat ze heel vaak nog prima na de datum te gebruiken zijn. Gooi dus niet meteen alles bij het vuilnis, maar gebruik je gezonde verstand voor je het weggooit. Als het er nog goed uitziet, normaal ruikt en smaakt, dan is er helemaal niets aan de hand. Door hier goed op te letten kun je jezelf dus een hoop dubbele inkopen besparen. Voor producten met een ‘te gebruiken tot’-datum geldt echter wel dat ze na de houdbaarheidsdatum niet meer verstandig zijn om te consumeren.

Hier vind je onze tips om geld te besparen bij het doen van je boodschappen.


Voorkom koopjesverleiding

Plak een nee-nee-sticker op je brievenbus zodat je niet meer iedere week stapels folders thuisbezorgd krijgt. Zo kom je ook niet in de verleiding om allemaal leuke ‘koopjes’ te scoren. Een nee-nee-sticker kun je vaak ophalen bij de gemeente, of bijvoorbeeld bestellen op deze website.

Ook digitaal kun je ervoor zorgen dat je niet langer bestookt wordt met aanbiedingen en kortingscodes. Ga naar de website unroll.me en check hier op hoeveel nieuwsbrieven je geabonneerd bent. Daarna kun je al je abonnementen in een keer opzeggen (of de echt belangrijke mails nog aanhouden), zodat je voortaan niet meer dagelijks een grote lading aan reclamemails krijgt.


Maak gebruik van je buurt en je netwerk

Sommige dingen gebruik je maar een paar keer per jaar en dan is het eigenlijk heel zonde om die producten nieuw aan te schaffen. Als je planken op wilt hangen, kun je een boormachine kopen, maar je kunt ook eerst je buren vragen of zij er toevallig één hebben. En dat geldt ook voor een partytent als je een feestje wilt geven, een trap als je de dakgoten schoon wilt maken, of een kattenreismand als je kat naar de dierenarts moet.

Heb je al even rondgevraagd, maar nog niemand kunnen vinden? Dan bestaat er ook de handig app Peerby, waar je kunt kijken wat buurtgenoten uitlenen, oproepjes kunt plaatsen en ook zelf spullen kunt uitlenen.Sommige spullen kun je misschien ook samen met anderen kopen. Zoals een ladder die je samen met je buurt koopt. Maar je kunt ook overwegen om bijvoorbeeld samen met vrienden die in de buurt wonen een auto te kopen. Als jullie beiden niet dagelijks de auto nodig hebben, maar de vrijheid van een auto wel graag tot jullie beschikking willen hebben, is een auto samen kopen de ideale en voordelige oplossing.

Rijden jij en je collega’s iedere dag met jullie eigen auto naar jullie werk? Het spreekt voor zich dat het dan een goed idee kan zijn om te gaan carpoolen. Zo kunnen jullie de brandstofkosten besparen en het is ook nog eens gezelliger.


Maak je eigen schoonmaakmiddel en wasmiddel

Heb je een heel kastje vol met verschillende schoonmaakmiddelen? Dat is echt nergens voor nodig! De marketingtrucs van schoonmaakmiddelen laten je geloven dat je bijna overal een ander middeltje voor nodig hebt, maar voor de meeste dingen kun je met wat simpele middeltjes heel goed uit de voeten. Maak de spullen die je nu hebt op en maak vervolgens voortaan je eigen schoonmaakmiddelen. Dat scheelt een hoop geld en is beter voor het milieu. Op deze website vind je allemaal recepten voor het maken van je eigen schoonmaakmiddelen.


Heroverweeg en vergelijk je verzekeringen

Wist je dat heel veel mensen dubbel verzekerd zijn? Misschien ben jij wel één van deze mensen! Leg dus eens al je verzekeringen naast elkaar en kijk of je bij bepaalde verzekeringen niet twee keer voor hetzelfde verzekerd bent. Een veelvoorkomend voorbeeld is dat mensen dubbel verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland, via de reisverzekering en zorgverzekering.

Let er daarnaast op dat je je niet oververzekerd. Dat lijkt lekker veilig, maar als je zelf eventuele kosten op kunt hoesten is dat vrijwel altijd goedkoper dan je ervoor te laten verzekeren. Weeg dus van te voren goed af of je die aanvullende tandartsverzekering echt nodig hebt, en of je inboedelverzekering niet op een hoger bedrag staat dan de waarde van je inboedel etc.

Daarnaast kun je geld besparen door geen garantieverzekeringen te nemen op bijvoorbeeld electronica. Wettelijk gezien heb je namelijk al recht op garantie. Per soort product verschilt het hoe lang die garantie geldt, dit hangt af van de gemiddelde levensduur van het soort product. Gaat je product hiervoor stuk, dan is de verkoper van het product wettelijk verplicht om de kosten van de reparatie te vergoeden. Daar is dus geen extra verzekering voor nodig.

Ten slotte bespaart het vrijwel altijd geld als je de verzekeringen jaarlijks betaalt, in plaats van maandelijks. Als je dit bedrag dus in één keer kunt missen, doe dit dan vooral.


Abonnementen

Onbewust heb je vaak heel veel abonnementen, waar je misschien de helft maar van gebruikt. Krijg je de krant iedere dag thuisbezorgd, maar lees je ‘m eigenlijk alleen in het weekend? Bespaar een fiks bedrag door je abonnement om te zetten naar een weekendabonnement. Ook houden veel mensen een sportschoolabonnement jaren aan, in de hoop dat ze er ooit naar toe gaan.

Haal jezelf uit die waan, als je dit toch niet doet en bespaar jezelf honderden euro’s door je abonnement op te zeggen. Dan kun je altijd nog eerst beginnen met hardlopen, dat is zo goed als gratis! Kijk zo voor al je abonnementen eens kritisch of je het echt nodig hebt, of dat je er ook prima zonder kan. Ook als je bijvoorbeeld een tijdschrift af en toe leest, is het voordeliger je abonnement op te zeggen en het dan af en toe los te kopen in de winkel. Dan weet je zeker dat je er op dat moment echt gebruik van gaat maken.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag