Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips voor het opstellen van een boodschappenlijst

5 tips voor het opstellen van een boodschappenlijst

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een boodschappenlijstje geeft je een duidelijk overzicht van wat je nodig hebt. Je kunt (haast) niets vergeten van wat op je lijstje staat en weet dus zeker dat je thuiskomt met dat wat je nodig hebt. Daarnaast werken boodschappenlijstjes ook nog een tijd en geld besparend. Genoeg redenen om je in dit artikel 5 tips voor het opstellen van een boodschappenlijstje geven. Met deze tips houden we rekening met het maken van een boodschappenlijstje voor de hele week, maar ze zijn natuurlijk ook heel goed toe te passen op boodschappenlijstjes voor slechts een aantal dagen.


Waarom een boodschappenlijstje?

Je weet toch immers wel ongeveer wat je nodig hebt? Ja, waarschijnlijk weet je dat wel ongeveer, maar het maken van een boodschappenlijstje heeft meerdere voordelen. Het boodschappenlijstje is niet alleen handig zodat je precies weet wat je moet hebben, maar ook omdat het geld bespaart. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je meer geld uitgeeft zonder boodschappenlijstje dan wanneer je er wel eentje gebruikt. Hoe dat kan? Wanneer we geen duidelijke lijst bij ons hebben van wat we precies nodig hebben, zijn we geneigd om extra dingen te kopen die we eigenlijk niet nodig óf zelfs al in huis hebben. Daarom is het niet alleen handig om een boodschappenlijstje te maken zodat je niets vergeet, maar ook zodat je geen overbodige aankopen doet.


1. Wat heb je nog in huis?

Voordat je begint met het maken van een lijstje, is het handig om eerst te kijken wat je nog in huis hebt. Wat heb je in je voorraadkast, koelkast of vriezer liggen? En zijn daar dingen bij die op moeten, omdat ze anders over datum raken? Door te kijken naar wat je nog in huis hebt, voorkom je dat je dingen inkoopt die je eigenlijk al gewoon in huis hebt liggen. En door te kijken naar de producten die eventueel op moeten, kun je een weekplanning maken. Niets is immers zo zonde als het weggooien van voedsel. Daarom is het slim om te checken wat op moet, zodat je geen eten hoeft te verspillen.

2. Wat is in de aanbieding?

Voordat je overgaat tot het maken van een boodschappenlijstje is het slim om te bekijken wat er deze week in de aanbieding is bij jouw supermarkt. Door te kijken naar de aanbiedingen kun je niet alleen geld besparen, maar ook ideeën opdoen voor de weekplanning. De groenten die in de aanbieding zijn, kunnen bijvoorbeeld de leidraad zijn voor het bedenken van de gerechten voor deze week.

Tip: Wanneer er iets in de aanbieding is wat je graag eet, is het budget technisch gezien handig om een grotere hoeveelheid van dat product te kopen. Is bijvoorbeeld het gehakt in de aanbieding en eet je dat graag? Koop dan gewoon extra en vries dat wat je niet nodig hebt in. Hetzelfde geldt natuurlijk voor grootverpakkingen, die vaak veel voordeliger zijn. Of twee voor de prijs van een deals. Ook brood en groenten kun je vaak prima invriezen. Producten als wasmiddel, toiletpapier, koffie of bijvoorbeeld pasta zijn soms dusdanig in de aanbieding, dat het heel voordelig is om er meer van te kopen, waardoor je voor een aantal weken aan voorraad hebt voor een fijne prijs. Dan geef je nu misschien iets meer geld uit, maar uiteindelijk bespaar daardoor de komende weken weer.

3. Maak een weekplanning

View this post on Instagram

Onze weekmenu 😁

A post shared by Lies Forrest (@mamashuisje) on

Door van te voren goed na te denken over wat je wel en niet nodig hebt deze week, kun je een lijstje maken waarmee je geld bespaart. Je koopt namelijk precies wat je nodig hebt en komt niet met extra dingen thuis. Bedenk van te voren wat je deze week wilt eten. Kijk hierbij naar de producten die op moeten. Heb je nog groenten in de koelkast liggen die op moeten? Zorg dan dat je een gerecht maakt waar je die groenten in kunt gebruiken, zodat je niets weg hoeft te gooien. Het lijkt misschien lastig om voor de hele week te bedenken wat je wilt gaan eten, of misschien staat het idee je zelfs tegen omdat je helemaal nog niet weet of je daar dan wel zin in hebt, maar vaak is het zo dat als je het in huis hebt, dat je het dan ook zult gebruiken.

Dus: kijk naar wat je wilt eten deze week. Hoeveel brood heb je nodig? Wat voor beleg? En welke (verse) producten heb je nodig voor het avondeten? Verse groenten zijn soms een beetje lastig wanneer je voor een hele week boodschappen doet. Niet alle groenten blijft immers een hele week goed. Bedenk dus goed welke groenten je als eerste opeet, zodat ze niet bederven. Natuurlijk kun je ook nog een keer halverwege de week naar de supermarkt gaan om verse groenten te kopen.

4. Kies voor gevarieerd en gezond eten

Natuurlijk mag je helemaal zelf weten wat je wilt eten, maar als je dan toch bezig bent met het maken van een boodschappenlijstje, is het wellicht slim om daar gezonde dingen op te schrijven. Doordat je gezonde keuzes in huis haalt, grijp je minder snel naar ongezonde dingen. Daarnaast: als je geen ongezonde dingen in huis haalt, kun je ze ook niet opeten. Dit kan vooral voor mensen die graag iets gezonder willen leven een goede manier zijn om dat vol te houden.

5. Het lijstje maken

Nu je weet wat je nog in huis hebt en wat je wilt eten deze week, is het tijd om alle producten die je daarvoor nodig hebt op te gaan schrijven. Afhankelijk van wat jij het prettigst vindt, kun je dit gewoon met pen en papier doen, of het in je telefoon zetten. Er bestaan zelfs apps waarin je overzichtelijk een lijstje kunt maken, zoals bijvoorbeeld Bring! of Sjoprz. Voor wie geen gebruik maakt van een app, volgen hier wat tips om een handig boodschappenlijstje te maken, waarmee je niet alleen geld, maar ook tijd bespaart.

Een lijstje op volgorde

Een van de manieren om een handig lijstje te maken is op volgorde van de supermarkt. Dus: vanaf het moment dat je binnenkomt, langs de paden die daarop volgen, tot aan de kassa. Hierdoor voorkom je dat je tientallen keren de gangpaden op en neer moet lopen, en kun je snel en overzichtelijk de boodschappen in de kar laden die je nodig hebt. De indeling is per supermarkt verschillend. Probeer je dus goed te bedenken hoe jouw supermarkt is ingedeeld en schrijf aan de hand daarvan de producten op die je nodig hebt. Bijvoorbeeld:

Groenten en fruit
Appels
Bananen
Kiwi’s
Broccoli
Courgette
Andijvie

Vlees, vis (of vervangers) en broodbeleg
Gehakt
Zalmfilet
Vegetarische schnitzel
Ham
Kaas
Roomboter

Brood
2 x een half bruin brood

Wanneer je je lijstje net als in het voorbeeld hierboven maakt, heb je een heel duidelijk overzicht van wat je precies nodig hebt en waar je dat kunt vinden.

Per productsoort

Je kunt ook een lijstje maken waarbij je geen rekening houdt met de volgorde in de supermarkt, maar slechts de boodschappen per productgroep opschrijven. Dit werkt vaak ook prima. Je maakt kopjes als zuivel, groenten en fruit, diepvries, voorraadkast etc., en schrijft daar de producten onder die je nodig hebt. Voor mensen die graag zo snel mogelijk klaar zijn met het doen van hun boodschappen, is het vaak toch handiger bij het schrijven van een lijstje ook zo veel mogelijk rekening te houden met de volgorde van de supermarkt. Vooral omdat je dan niet onnodig veel tijd kwijt bent aan het heen en weer lopen tussen de verschillende gangpaden.

Schrijf een basislijstje en vul de rest aan

Wat voor veel mensen heel handig is, is het schrijven van een basislijstje. Dit is vooral prettig als je een (groot) gezin hebt. Op dit lijstje zet je de boodschappen die elke week terugkeren, waardoor je ze niet elke week opnieuw op hoeft te schrijven. Het standaard boodschappenlijstje kun je iedere week weer opnieuw gebruiken en vervolgens aanvullen met de extra producten die je voor de week nodig hebt. Op de basislijst zouden dingen kunnen staan als: eieren, melk, brood, aardappels, vleeswaren, kaas, etc. Door een vaste basislijst te hebben, bespaar je een hoop tijd tijdens het maken van je boodschappenlijstje. Daarnaast zorgt het ervoor dat je niet kunt vergeten belangrijke basisproducten op te schrijven.


Het boodschappenlijstje

Het maken van een efficiënt boodschappenlijstje kost tijd, en dat is ook vaak de reden dat mensen het niet (goed) doen. Toch is het zo dat het maken van een lijstje je uiteindelijk juist tijd (en geld!) bespaart, doordat je minder tijd doorbrengt in de supermarkt en er minder vaak heen hoeft. Het is dus misschien even wat werk, maar uiteindelijk haal je er een hoop voordelen uit. Voor mensen die niet zoveel geduld hebben om een lijstje te maken, kan een basislijstje een uitkomst zijn. Hierdoor heb je voor iedere week een overzicht van wat je absoluut nodig hebt, en kun je de rest per week bekijken. Heb je echt geen zin om een heel lijstje op volgorde van de supermarkt of per productgroep te maken, of heb je haast en wil je gewoon even snel boodschappen doen? Probeer dan toch altijd een lijstje te maken, ook al staan de dingen allemaal door elkaar en valt er geen enkele logica in te ontdekken. Dit omdat je dan niet kunt vergeten wat je echt nodig hebt, en voorkomt dat je uiteindelijk allemaal dingen koopt die je eigenlijk niet nodig had.

En als laatste nog een budgettip: doe nooit boodschappen op een lege maag, daar je dan áltijd meer (ongezonde dingen) koopt dan nodig.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Boodschappen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag