Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Gezinsplanner; voordelen en opties

Gezinsplanner; voordelen en opties

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt het altijd druk. Daardoor mis je overzicht en heb je misschien zelfs het gevoel dat je waardevolle tijd met de familie mist. Dat kan beter. Een familieplanner is een uitstekend middel waarmee je tijd bespaart en meer betrokken blijft bij het leven van de rest van de familie. Wil je weten waar een familieplanner allemaal goed voor is en wil je enkele goede opties weten? Wij vertellen je alles over de gezinsplanner.


5 voordelen van een gezinsplanner

Het gezin heeft voor alle ouders de hoogste prioriteit. Dat betekent onder andere dat alles zo soepel mogelijk moet verlopen. Een gezinsplanner is een perfect middel om alles overzichtelijk te houden. Hieronder vertellen we 5 redenen waarom jij een gezinsplanner moet gaan maken.

1# Je wint tijd

Niemand heeft tijd te veel tijd. Als je dus ergens een paar minuten kunt winnen gedurende een dag, dan is dat dus mooi meegenomen. Een gezinsplanner zorgt voor veel minder stress, omdat je in één oogopslag kunt zien wat er de hele week gaat gebeuren. Maar daarnaast bespaar je er ook ongelooflijk veel tijd mee. Je hoeft niks op het laatste moment te regelen en iedereen weet van elkaar wat ze gaan doen. Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld 10 minuten per dag bezig zijn met het inplannen van de dag en om te onthouden wat er allemaal afgesproken is. Een gezinsplanner kan ervoor zorgen dat je die tijd gewoon lekker kunt besparen. En 10 minuten extra voor jezelf is voor een ouder natuurlijk ook absoluut geen straf.


2# Je vergeet nooit meer wat

Een groot voordeel van een gezamenlijke gezinsplanner is dat je inzicht hebt in de planning van anderen. Een nog groter voordeel is dat anderen ook inzicht hebben in jouw planning. Op die manier vindt er een soort sociale controle plaats, waarbij andere gezinsleden jou helpen om bepaalde zaken te herinneren. Want met een druk leven vergeet je nou eenmaal weleens iets, zelfs als je het dezelfde ochtend nog in de familieplanner hebt geschreven. Als je partner of kinderen jou vervolgens horen zeggen dat je niks te doen hebt op een bepaalde dag, dan kunnen zij je vertellen dat er toch écht iets op de planner staat. Zo kan iedereen elkaar ondersteunen om nooit meer een afspraak te vergeten.


3# Je bent meer betrokken

Wie het druk heeft met zijn eigen leven, is niet altijd even goed op de hoogte van anderen om zich heen. Want wat had diegene vandaag nou ook alweer voor belangrijks? Een blik op de gezinsplanner vertelt je precies wat je moet weten. En dat komt goed uit. Want je ziet dat jullie diezelfde avond allemaal samen eten, dus kan je gelijk even vragen hoe die afspraak is afgelopen. Een gezinsplanner zorgt ervoor dat je niets meer mist van je eigen afspraken, maar het houdt je ook beter betrokken bij de rest van het gezin.


4# Kinderen weten waar je bent als er wat gebeurt

Weten jouw kinderen altijd waar je bent? Vaak luisteren ze wel naar wat je zegt als je ergens heen gaat, maar zijn ze het een paar uur later alweer vergeten. Ben je laat thuis omdat er iets is gebeurd, dan weten ze vaak niet waar je überhaupt bent. Uiteraard kunnen ze dat direct zien wanneer je een adres of iets soortgelijks op de planner hebt geschreven.


5# Meer tijd met de familie

Inzicht in de planning van alle gezinsleden laat zien wie het druk heeft op welk moment. Maar aan de andere kant laat het ook zien wanneer iemand juist niets te doen heeft. Dat komt goed uit, want veel gezinnen besteden veel te weinig tijd met elkaar. Ze lopen net langs elkaar heen of weten van tevoren niet wie er thuis is. Een gezinsplanner laat precies zien wanneer iedereen thuis is. Krijg je vervolgens een uitnodiging waarbij je kunt kiezen uit twee verschillende tijden? Op de gezinsplanner zie je wie er thuis is op welke moment. Valt optie één op een tijdstip waarop de rest van het gezin thuis is, dan kies je dus gewoon voor optie twee. Een gezinsplanner zorgt er dus voor dat je veel vaker tijd hebt om iets met de familie te doen.


5 Opties voor een gezinsplanner

De voordelen hierboven hebben wel bewezen dan ook jij een gezinsplanner nodig hebt. Maar welke opties heb je eigenlijk, en waarom kies je voor elk van die opties? Wij leggen het voor je uit.

Whiteboard

Een whiteboard is één van de meest populaire manieren om een gezinsplanner te maken. Je hebt de meeste vrijheid, want je kunt zelf de vakken tekenen. Foutje gemaakt of vervalt er een afspraak? Binnen een paar seconden veeg je de stift van het bord en kun je opnieuw beginnen. Er zijn whiteboards verkrijgbaar die een leeg veld hebben waarbij je zelf vakken kunt creëren, maar er zijn ook borden met getekende lijnen en de indeling voor de dagen. Die laatste optie is vaak prima als je een eenvoudige plannen maakt, maar met meerdere personen en meerdere activiteiten per dag moet je geluk hebben om een perfect passend exemplaar tegen te komen.


Magnetisch whiteboard met pictogrammen

Het is ook mogelijk om een magnetisch whiteboard te nemen. Op internet kun je vervolgens allerlei pictogrammen bestellen die je met een magneetje vast kunt maken aan het bord. Een voordeel van pictogrammen is dat je een mooi en strak bord krijgt. Geen verschillende handschriften, maar juist één ontwerp met overzichtelijke pictogrammen. Deze pictogrammen lopen uiteen van huishoudelijke taken, afspraken, werk gerelateerd en vakanties. Zo is er altijd een pictogram dat aansluit bij wat je nodig hebt. Ook kun je op dit soort magnetische borden eenvoudig belangrijke papieren, verjaardagskaarten en uitnodigen hangen. Zo ziet iedereen elke dag wat er nieuw en belangrijk is.


Papieren weekplanners

Een papieren weekplanner is handig voor gezinnen die graag eenvoudig te werk gaan. Een ander voordeel van een papieren weekplanner is dat je hem niet ergens in huis hoeft te hangen. Het is dus iets minder opzichtig om in huis te hebben dan de rest van de opties. In een papieren weekplanner kun je eenvoudig alle afspraken opschrijven. Wel heeft deze vorm van plannen twee nadelen. Ten eerste het nadeel dat wijzigingen moeilijk zijn aan te brengen zonder de kalender gelijk onduidelijk te maken. Daarnaast is het onhandig omdat een papieren planner minder in het zicht ligt. Daardoor kan het voorkomen dat iemand bepaalde afspraken vergeet op te schrijven. Gebeurt dat, dan is de gezinsplanner incompleet en kunnen er misverstanden ontstaan tussen de familieleden. Maar is de familie erg gedisciplineerd, dan kan een papieren weekplanner wel heel erg handig zijn. Je kunt hem namelijk ook overal mee naartoe nemen om ter plekke je afspraken op te kunnen schrijven.


Krijtbord

Een krijtbord heeft een beetje een schoolse uitstraling, maar is voor kinderen vaak een interessante manier om de gezinsplanner bij te houden. Door middel van een krijtje kun je eenvoudig afspraken opschrijven en weer wegvegen bij wijzigingen. Ook is het makkelijk om te werken met verschillende soorten kleuren krijt, om zo een soort label te kunnen geven aan verschillende afspraken. Op die manier kan iedereen direct zien wat voor activiteiten er in de planner geschreven staan en welke belangrijk zijn voor een individu of juist voor het hele gezin.


Online

Online een gezinsplanner maken? Het is mogelijk, bijvoorbeeld via Google. Daar kun je een gezinskalender aanmaken, waar alle leden van een gezin dan afspraken in kunnen plaatsen. Voor veel gezinnen zal deze optie alleen niet ideaal zijn. De kinderen hebben bijvoorbeeld nog helemaal geen computer of telefoon of hebben er geen interesse in. Aan de andere kant is een online gezinsplanner wel handig om je eigen afspraken te synchroniseren. De ouders kiezen dan bijvoorbeeld een online planner waar ze hun privéafspraken inzetten. Vervolgens zie je in één oogopslag of je een bepaalde afspraak wel of niet kunt maken.


Maak geen dubbele agenda’s

Het is waarschijnlijk de belangrijkste tip die we kunnen geven: maak geen dubbele agenda’s. Waar je met een gezinsplanner tijd denkt te winnen, verlies je het direct weer als je hem alsnog naast je privéagenda moet leggen. Probeer dus altijd een gezinsplanner te creëren die de primaire agenda wordt van het hele gezin. Alleen op die manier kun je profiteren van alle voordelen die we hierboven benoemd hebben. Is het jullie gelukt om een hele dag vrij te houden om meer tijd met elkaar door te brengen? Bekijk dan snel ons artikel met 20 leuke uitjes voor een dagje weg met het gezin.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag