Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Ontkalken van je apparaten; makkelijk en efficient

Ontkalken van je apparaten; makkelijk en efficient

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je huishoudelijke apparaten moet je altijd goed onderhouden. Anders krijg je te maken met viezigheid, gebreken of hoge kosten voor de vervanging. Kalkaanslag in je apparaten is één van de problemen die je op tijd moet oplossen. Maar hoe doe je dat het meest efficïënt? Wij vertellen je in dit artikel precies welke middeltjes je kunt gebruiken en hoe je ieder huishoudelijk apparaat daarmee schoonmaakt.


Waarom moet je apparaten ontkalken?

Kalkaanslag ziet er niet zo fris uit, maar het kan ook zorgen dat je apparaten minder goed werken. De waterleidingen in je apparaten kunnen verstopt raken, waardoor ze sneller stuk gaan. Dan moet je een nieuw apparaat kopen, waardoor je geld verliest. De kalk in het water is niet ongezond voor mensen. Het zit er namelijk altijd al, maar dan is het opgelost in het water. Wordt water verhit, dan ontstaat een chemische reactie, die de kalkafzetting veroorzaakt. Omdat kalk warmte isolerend werkt kan het er ook voor zorgen dat je apparaten minder goed werken. Dat heeft een hoger energieverbruik tot gevolg, waardoor je op twee manieren meer geld uitgeeft met een verkalkt apparaat.

Een andere reden is dat je kopje koffie of thee iets minder lekker smaakt. Omdat dit apparaten zijn waar jij en je bezoekers thuis van drinken, zijn vlokjes kalk niet zo lekker om in je waterkoker te hebben.

Hoe vaak moet je apparaten ontkalken?

Hoe vaak je apparaten moet ontkalken hangt af van de frequentie waarmee je ze gebruikt en hoe ‘hard’ het water is. De hardheid van het water betekent hoeveel milligram kalk er per liter water uit je kraan komt. Is het water heel hard, dan zul je vaker moeten ontkalken. Gebruik je die apparaten vervolgens één of meerdere keren per dag, dan moet je iedere maand wel een keer gaan ontkalken. Dat kost je iedere maand 10 minuten, maar je apparaten gaan wel een stuk langer mee.


Waarmee kun je ontkalken?

Om je apparaten te onderhouden heb je een aantal keuzes. Welke je uiteindelijk kiest is afhankelijk van je voorkeur, maar ook of het apparaat eten of drinken aanraakt. Het gebruiken van een chemische ontkalker is voor een wasmachine dus beter dan voor een waterkoker. Hieronder zie je welke keuzes je hebt om je apparaten te ontkalken.

Citroensap

Citroensap is een effectieve en een goedkope manier om je apparaten te ontkalken. Een bijkomend voordeel is dat je het vrijwel overal kunt gebruiken, omdat citroensap niet schadelijk is voor je gezondheid. Gebruik het dus vooral voor apparaten zoals koffiezetapparaten en waterkokers.

Natuurazijn

Natuurazijn gebruiken is ook een bijzonder effectieve manier om je apparaten te ontkalken. Het is gezond, snel en ook nog eens super goedkoop. Gebruik je iedere maand een scheutje natuurazijn, dan ben je ervan verzekerd dat je apparaten het een stuk langer blijven doen.

Ontkalker

Er zijn een aantal chemische en niet-chemische middeltjes op de markt om je apparaten te ontkalken. Het beste kun je kiezen voor een ontkalker die geschikt is voor koffiezetapparaten en waterkokers, met name als je het ook daarvoor wilt gebruiken. Je weet dan zeker dat je geen ongezonde stoffen binnenkrijgt als je de volgende keer een kopje koffie voor jezelf zet.

Cola

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar cola is een goede ontkalker. Zo goed zelfs, dat je apparaten er na een nachtje weken schoner uitzien dan ooit. Koop dus eens een flesje cola en zie voor jezelf wat dit wonderlijke ‘schoonmaakmiddel’ allemaal kan betekenen.

Vaatwasblokje

Een andere optie is om een vaatwas blokje te gebruiken. Wanneer deze sterke ontkalkende eigenschappen heeft, is het heel eenvoudig om je apparaten te ontkalken. Let er wel op dat je apparaten zoals een koffiezetapparaat of waterkoker goed schoonmaakt als je het hiervoor gebruikt.


Hoe kun je makkelijk en efficiënt ontkalken?

Het is niet zo moeilijk om je apparaten te ontkalken. Je moet er wel heel even de tijd voor nemen. Hieronder beschrijven we welke apparaten je kunt ontkalken, en hoe je dat het meest efficiënt doet.

Koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat gebruik je vaak iedere dag wel een paar keer. Grote kans dat zich daar kalk in heeft opgehoopt. Dat zie je misschien niet meteen, maar het zit er wel. Om het apparaat goed te houden én om de smaak van je koffie te behouden is het verstandig om je koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken.

Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat?
Je kunt een koffiezetapparaat ontkalken met een middel dat niet schadelijk is voor je gezondheid. Stop het schoonmaakmiddel in het waterreservoir en laat de koffie lopen. Zet halverwege het apparaat uit. Zo blijft het schoonmaakmiddel even in het apparaat achter om de kalkresten op te lossen. Na een half uur kun je het programma voltooien. Spoel het apparaat daarna nog twee keer door met schoon water.


Waterkoker

De waterkoker verwarmt water tot 100 graden. Dit apparaat heeft dan ook de grootste kans om stuk te gaan door een te grote kalkaanslag. De verwarmingselementen in de waterkoker zijn het meest vatbaar. Zijn deze goed zichtbaar, dan kun je zelf goed in de gaten houden of je weer eens moet beginnen met ontkalken. Heb je veel kalkaanslag in de waterkoker, dan zal je na het schoonmaken een groot verschil merken in de snelheid waarmee het water wordt gekookt.

Hoe ontkalk je een waterkoker?
Je kunt bij een waterkoker het beste gebruik maken van natuurazijn, cola of citroensap. Ook een daarvoor bestemde ontkalker kan goed werken. Bereid het schoonmaakmiddel voor en schenk het in de waterkoker. Laat het daar heel even weken en zet de waterkoker vervolgens aan. Laat het water vervolgens drie keer aan de kook komen. Verwijder daarna het water en spoel de waterkoker goed om.


Wasmachine

Een wasmachine bevat vaak ook een onzichtbare kalkaanslag. Begint je wasmachine te stinken, dan is het hoog tijd om hem eens flink schoon te maken. Want wat je ruikt als je de wasmachine opendoet, zit ook in je kleding. Wil je dat je kleding weer ruikt alsof het van de wasserette komt, dan is het ontkalken van je wasmachine een slim idee.

Hoe ontkalk je een wasmachine?
Een wasmachine vraagt iets meer schoonmaakmiddel dan kleine huishoudelijke apparatuur. Je kunt hiervoor het beste een liter natuurazijn in een lege wasmachine stoppen. Laat deze vervolgens op 90 graden een volledige was doen. Een andere optie is om de natuurazijn te vervangen door twee vaatwas blokjes met een sterke ontkalker erin. Met deze middelen ruikt je wasmachine al snel weer als nieuw.


Strijkijzer

Iedereen die strijkt heeft het doel om de kleding er strak en netjes uit te laten zien. Maar net als je een beetje stoom wilt gebruiken om die laatste vouw uit een overhemd te halen, slaat het noodlot toe. Er spuit een straaltje aangekoekte kalk op je mooie overhemd. Die kan dus gelijk weer de was in. Om dat te voorkomen kun je ook het beste even je strijkijzer ontkalken.

Hoe ontkalk je een strijkijzer?
Maak een mengsel van water met natuurazijn of citroensap. Giet het in je stoomstrijkijzer en laat het strijkijzer opwarmen. Druk vervolgens een aantal keer op de knop voor stoom. Laat het strijkijzer vervolgens een uur uit staan, verwijder het schoonmaakmiddel en herhaal de eerste stap met schoon water. Controleer daarna of er nog steeds viezigheid uit het apparaat komt als je op de stoomknop drukt.


Vaatwasser

De vaatwasser is een broedplaats voor bacteriën en voor kalkresten. Die kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je schone vaat niet meer lekker ruikt. Hoewel vaatwasser blokjes moeten zorgen voor het ontkalken, gebeurt dit niet altijd vanzelf. In dat geval is het verstandig om het zelf te doen om je vaat en je vaatwasser te beschermen.

Hoe ontkalk je een vaatwasser?
Een vaatwasser is een groot apparaat. Zijn de vaatwasblokjes niet genoeg om het apparaat te ontkalken, dan kun je het best een sterker middel gebruiken. Je kunt ook azijn gebruiken, maar vaak werkt een professioneel middel iets beter in een vaatwasser. Draai de vaatwasser op het heetste programma en open de deur na 30 minuten. Verspreid dan het ontkalkingsmiddel op de boden van de vaatwasser en draai hetzelfde programma nog een keer opnieuw.


Dit artikel helpt je hopelijk op weg om je huishoudelijke apparaten beter schoon te houden. Met slechts een aantal minuten per maand kun je hiermee honderden euro’s per jaar besparen aan vervangingskosten. Wil je meer tips om je huishoudelijke apparaten schoon te houden? Bekijk dan ons artikel met 9 tips voor het schoonmaken van je vaatwasser. Liever een schoner wasje draaien dan normaal? Bekijk ook het perfecte stappenplan voor het schoonmaken van je wasmachine.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag