Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 Tips voor het schoonmaken van je vaatwasser

9 Tips voor het schoonmaken van je vaatwasser

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een vaatwasser neemt je één van de meest vervelende klusjes van het huishouden uit handen. Afwassen is bij weinig mensen favoriet, en de mogelijkheid om alles in de vaatwasser te zetten bespaart je veel tijd. Juist daarom heeft een vaatwasser ook veel te verduren. Hij wordt bijna dagelijks gebruikt, waarbij hij in aanraking komt met al jouw etensresten. Gelukkig is een vaatwasser goed schoon te houden. Door hem om de zoveel tijd te reinigen, heb je er langer plezier van en voorkom je nare geurtjes. In dit artikel vind je de beste tips en producten om je vaatwasser goed te reinigen.


Waarom is het belangrijk om je vaatwasser schoon te maken?

Het schoonmaken van de vaatwasser is een klusje dat door veel mensen makkelijk vergeten wordt. Toch is het wel belangrijk voor de levensduur en de werking van je vaatwasser. Om te beginnen kunnen etensresten, vet en kalk de filters van je vaatwasser verstoppen. Op den duur zal hij daardoor minder goed werken. Ook kan de vaatwasser muf of onaangenaam gaan ruiken door alle etensresten. Door hem regelmatig te reinigen voorkom je dit.
Een prettige bijkomstigheid is dat je vaatwasser er na reiniging aan de binnenkant weer zo goed als nieuw uitziet. Haal nog even een vochtige doek over de klep en je bent klaar.

Hoe vaak je je vaatwasser schoon moet houden hangt een beetje van de situatie af. Een tweepersoonshuishouden zal minder snel een vieze vaatwasser hebben dan een groot gezin met kinderen. In dat laatste geval is het slim om regelmatig even te tijd te nemen om je vaatwasser te reinigen.

In dit artikel geven we tips om je vaatwasser handmatig of met speciale producten, schoon te maken.


1. Vaatwasser handmatig schoonmaken

Je vaatwasser handmatig schoonmaken is minder moeilijk dan je denkt. Het is goed om dit af en toe te doen, omdat je daarmee meteen de onderdelen van je vaatwasser naloopt. Denk bijvoorbeeld aan het filter. Je hebt geen speciale middelen nodig om je vaatwasser handmatig schoon te maken. Schoonmaakazijn en eventueel een paar schijfjes citroen zijn al voldoende. Hoe ga je te werk:

  • Zorg dat je vaatwasser volledig vrij is van vaat.
  • Verwijder het filter van je vaatwasmachine
  • Maak het filter schoon in een sopje (bijvoorbeeld in een emmer of je gootsteen) en gebruik daarvoor afwasmiddel en een zachte borstel.
  • Maak de sproeiarmen schoon om te voorkomen dat deze verstoppen. Niet bij elke vaatwasser kan je de sproeiarmen uitnemen. Lees meer bij onze tip nummer 7.
  • Check meteen of de zijkant van de deur van je vaatwasser schoon is en reinig deze indien nodig. Je vaatwasser ziet er daarna netjes en nieuw uit.
  • Laat de vaatwasser draaien op een met een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem. Stel een hoge temperatuur in (65 graden). Eventueel kan je een in schijfjes gesneden citroen in het messenbakje leggen. Citroen werkt reinigend en ontvettend en zorgt voor een frisse geur.
  • Terwijl de vaatwasser draait kan je de voorkant van de deur meteen nalopen: is deze groezelig, dan kan je hem meteen met een vochtige doek schoonmaken. Als de voorkant erg groezelig is kan je een zachte schuurspons en een beetje afwasmiddel gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen. Je zal zien dat de deur er daarna weer als nieuw uitziet!

Met deze methode loop je de bijna de hele vaatwasser meteen na. In plaats van schoonmaakazijn kan je ook speciale vaatwasreinigingstabletten gebruiken. Verderop in het artikel vertellen we daar meer over.


2. Reinigingstabletten of reinigingspoeder voor je vaatwasser.

Er zijn verschillende tabletten en poeders om je vaatwasser mee te reinigen. Je kan ze in je vaatwasser doen en een normaal programma aanzetten, of je kan (als je vaatwasser dit heeft) een speciaal machinereinigingsprogramma aanzetten. Voorbeelden van schoonmaaktabletten – of poeders voor je vaatwasser zijn tabletten van het Albert Heijn huismerk of poeder van Sun. Deze middelen beloven een schone vaatwasser met regelmatig gebruik.

Effectiviteit

Er is discussie onder consumenten over of middeltjes zoals schoonmaaktabletten en poeders wel echt werken voor je vaatwasser. Een aantal mensen is er zeer tevreden over en sommige mensen niet. Kwaad kan het in elk geval niet en wanneer je niet te lang wacht met het reinigen van je vaatwasser, helpen ze zeker met het verwijderen van vet en vuil. Als je te lang wacht met het gebruiken van schoonmaaktabletten, heb je de kans dat zich er een probleem voordoet. Daarbij is alleen af en toe een tablet in je vaatwasser doen niet genoeg: het is ook belangrijk om de filters en de sproeiarmen schoon te maken.


3. Je vaatwasser schoonmaken met HG machinereiniger

HG machinereiniger is een sterke reiniger voor je vaatwasser die ook meteen de afdichtingsrubbers goed reinigt. Het product verfrist de hele vaatwasser zeer grondig, al is het slim om zelf de filters en vooral de sproeiarmen nog even na te lopen.
HG machinereiniger breng je aan in het zeepbakje van je lege vaatwasser, waarna je een programma aanzet van 65 graden. Vervolgens laat je de machine een cyclus draaien, net zoals gewoonlijk. Als je je vaatwasser vervolgens opent ruikt hij weer fris en schoon. Met HG machinereiniger verdwijnen veruit de meeste nare geuren.

Effectief

De HG machinereiniger is prijziger dan producten van bijvoorbeeld Sun, maar maakt ook grondiger schoon. Het is daarom slim om het product om de paar maanden te gebruiken. Je hoeft daarmee verder niet heel veel aan je vaatwasser te doen.

Veiligheid

HG machinereiniger is een product in waspoedervorm. Doe de machinereiniger zorgvuldig in het zeepbakje van de wasmachine, zonder dat je ermee in aanraking komt. Het middel is sterker en dus ook wat agressiever dan vaatwasreinigers van veel andere merken. Contact met je huid kan irritatie opleveren.


5. Gebruik vaatwastabletten met zout erin of voeg zelf zout toe

Zout voorkomt kalkaanslag. Dat maakt het een goede reiniger voor je vaatwasser. In sommige vaatwastabletten zit al zout, in andere tabletten niet. Het is slim om regelmatig zout toe te voegen als dit niet zit in de tabletten die je gewoonlijk gebruikt. Gebruik liever geen soda, want dit schijnt te kunnen reageren met aluminium.

Bij vaatwastabletten waar al zout in zit heb je het lekker makkelijk: reinig je vaatwasser op tijd en dan hoef je verder niets te doen bij de dagelijkse vaatwasbeurten.


6. Zet de zelfreinigende functie van de vaatwasser aan

Als jouw vaatwasser een zelfreinigende functie heeft, maak er dan gebruik van. Soms staat dit duidelijk aangegeven bij de functies, maar als je twijfelt kan je de gebruiksaanwijzing raadplegen.
Hoe moderner en degelijker je vaatwasser, hoe groter de kans dat hij zo’n programma heeft. Dit maakt het reinigen extra makkelijk, zeker in combinatie met een effectief product zoals HG machinereiniger.


7. Loop regelmatig de sproeiarmen na

De sproeiarmen van je vaatwasser zorgen ervoor dat het water gelijkmatig over de vaat verdeeld wordt. Als ze verstopt gaan zitten, kunnen ze de waterdruk niet meer goed verdelen. Gevolgen kunnen zijn dat je vaat niet goed meer schoon wordt, of dat er lekkage ontstaat.
Het schoonmaken van de sproeiarmen is meestal niet moeilijk. Je kan ze in veel gevallen losdraaien. Haal ze in dat geval uit je vaatwasser, spoel ze af door de kraan en prik of controleer de gaatjes met een cocktailprikker. Daarna plaats je ze terug in je vaatwasser. Niet moeilijk, en het kan problemen voorkomen.


8. Gebruik een speciale verfrisser als je vaatwasser nare geurtjes heeft.

Voordat je gebruik maakt van deze tip, is het belangrijk dat je eerst andere schoonmaaktips hebt geprobeerd, zoals je vaatwasser handmatig schoonmaken of het gebruiken van de HG machinereiniger. Het ontstaan van nare geurtjes heeft vaak te maken met bijvoorbeeld vieze filters. Als je dat probleem aanpakt, verdwijnt er waarschijnlijk al een groot deel van de onaangename lucht.
Een voorbeeld van een verfrisser voor je vaatwasser is bijvoorbeeld de Finish Citrofresh vaatwasverfrisser.


9. Zet de vaatwasser zo vaak mogelijk open wanneer je hem niet gebruikt.

Net als de ruimtes in je huis moet ook een vaatwasser regelmatig luchten. Zet hem dus zoveel mogelijk open wanneer je ‘m niet gebruikt, want hiermee hou je hem lekker fris. Als je een vaat hebt laten draaien helpt het openzetten van de machine bovendien bij het sneller drogen van je vaat. Sommige vaatwassers gaan automatisch een stukje open na een was cyclus. Zo niet, dan is het slim om dit zelf te doen. Je vaat droogt sneller, waardoor uitruimen een stuk sneller en makkelijker gaat, en geurtjes van etensresten verdwijnen lekker snel.
Kijk wel uit met nieuwsgierige kinderen en dieren met het open laten staan van je vaatwasser, als er (scherp) bestek in een bestekmandje staat.


Je vaatwasser regelmatig reinigen heeft veel voordelen

Je vaatwasser goed schoonmaken heeft een aantal voordelen. Er ontstaan minder snel nare geurtjes en storingen en hij blijft goed draaien. Je kan je vaatwasser handmatig schoonmaken, of met speciale reinigers. Handmatig schoonmaken hoeft niet lang te duren, en is altijd even goed om de sproeiarmen en filters extra na te lopen. Sommige vaatwassers hebben een zelfreinigend programma. Dit programma kan je gebruiken in combinatie met een schoonmaaktablet, schoonmaakazijn of HG machinereiniger.
Door je vaatwasser regelmatig schoon te houden, zorg je ervoor dat het een weinig tijdrovend karwei blijft.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag