Een afzuigkap is een vernuftig apparaat die ervoor zorgt dat de gassen, etensluchten en dampen, die tijdens het koken vrijkomen, op een veilige manier het huis verlaten. Deze slimme keukenmachine is aanwezig in bijna ieder huis. Eigenlijk kun je niet zonder, tenzij je wilt dat alle geuren zich vermengen, de muren geel worden en dat je om de haverklap het brandalarm moet stilzetten… Maar als jij wilt dat jouw afzuigkap naar behoren blijft werken, moet je toch het nodige onderhoud plegen! Waaronder het schoonmaken en vervangen van de filters. In dit artikel lees je hoe dat in z’n werk gaat!
Wat is een filter van een afzuigkap?
Hierboven trof je een hele lijst met onderdelen van een afzuigkap aan. Een van de meest belangrijke onderdelen van de afzuigkap is het filter. Het filter is ervoor bedoeld om de ongewenst geurtjes en dampen die vrijkomen van het eten te onttrekken aan de keuken. Niet alleen bedoeld om eetgeuren uit de keuken te laten ontsnappen, maar ook om te voorkomen dat de rookmelder afgaat. Je wil namelijk niet dat het piepende ding denkt dat jouw kookkunsten tot brand leiden! Via het filter komen de stoffen vervolgens in de afzuigkap zelf (de afvoerbuis) waardoor ze jouw huis weer verlaten.
Waarom is het belangrijk om het filter schoon te maken?
Als het filter vies is, is het niet langer mogelijk om de dampen uit de keuken te onttrekken. Dat betekent in feite dat de rook niet langer de weg vindt naar de afzuigkap zelf, de hals waarin de rook vervoerd wordt. Eigenlijk heeft de afzuigkap dan totaal geen zin meer. Want als er niets kan worden ‘afgezogen’, dan is het hele principe van een afzuigkap ineens weg. Het filter speelt dus een cruciale rol in de werking van de afzuigkap!
Welke onderdelen heeft een afzuigkap nog meer?
Het filter is een van de belangrijkste onderdelen van een afzuigkap, maar zeker niet de enige. Onderstaande lijst laat zien uit welke onderdelen een afzuigkap nog meer is opgebouwd. Houd er rekening mee dat deze onderdelen stuk kunnen gaan. Soms is het nodig om een nieuw onderdeel te bestellen en het defecte onderdeel te vervangen!
- Afdekkap
- Greep
- Knop
- Lamp
- Motor
- Schacht
- Schakelaar
- Slang
- Waaier
Bovenstaande lijst laat de meest belangrijke onderdelen zien, maar er zijn ook nog ‘overige’ onderdelen. Bijvoorbeeld specifieke clips, bedieningspaneel, lichtbronnen voor in het lampje etcetera. Kortom, onderdelen die niet standaard bij elke afzuigkap horen maar die je vroeg of laat misschien nodig zal hebben.
Hoe kun je het filter van een afzuigkap schoonmaken?
Wat we nog niet hebben verteld, is dat een afzuigkap uit twee verschillende filters kan bestaan:
- Metalen filter:
- Koolstoffilter
De metalen filter (ook wel vetfilter genoemd) moet worden schoongemaakt. De andere filter (koolstoffilter) vereist geen schoonmaakbeurt, maar wél vervanging. Over beide soorten filters gaan we je in onderstaande alinea’s meer uitleggen. Bekijk eerst welk filter jouw afzuigkap heeft, dan weet je ook welk advies van jou op toepassing is!
Metalen vetfilter schoonmaken
Afhankelijk van de gerechten die je maakt, komen er tijdens het koken behoorlijk wat vetten vrij. Hier is jouw afzuigkap niet zo blij mee. Sterker nog, dit zorgt ervoor dat de dampen steeds minder goed hun weg door het filter vinden. Met name verzadigde vetten zijn niet zo goed. Gelukkig zijn ze relatief eenvoudig te reinigen. We hebben hieronder 3 manieren geselecteerd:
- Zet een pan met heet water met citroensap op het vuur. Zet vervolgens de afzuigkap aan. Doordat de afzuigkap deze dampen opneemt, wordt het vuil op het filter als het ware ‘week’ Hierdoor kun je het er gemakkelijk afboenen.
- Een tweede manier om het rooster schoon te maken is door de kap los te maken en onder te dompelen in heet water met zeepsop. Sommige mensen voegen hier nog baking soda aan toe! Dat wondermiddel helpt bij een heleboel soort vlekken/viezigheden.
- De laatste optie die wij beschrijven, is de optie om het filter in de vaatwasser te plaatsen (controleer van te voren goed of het filter hier tegen bestand is!). Überhaupt raden we je aan om eerst het instructiehandboekje van de afzuigkap te raadplegen. Hier staat vaak redelijk specifiek in beschreven hoe en hoe vaak je het metaalfilter moet reinigen.
Hoe vaak moet je het filter schoonmaken?
Moderne afzuigkappen zijn voorzien van een ‘verklikkerlampje’. Hiermee kun je zien of je filter al toe is aan vervanging of een goede reinigingsbeurt. Als je afzuigkap geen verklikkerlampje heeft, of als je gewoon het zekere voor het onzekere te nemen, dan raden we aan om het metalen filter 6 keer per jaar te reinigen. Dat komt neer op 1 maal in twee maanden.
Hoe weet ik of het filter vies is?
Grote kans dat jij niet heel nauwkeurig bijhoudt wanneer het de laatste keer was dat je het filter hebt schoongemaakt. Geen probleem! Vaak kun je met het blote oog wel zien hoe het er met het afzuigkapfilter voorstaat. Daarnaast hebben wij een truc voor je: pak een stukje keukenpapier, zet de afzuigkap aan en houdt het papiertje eronder. Wordt het keukenpapier tegen het filter aangezogen? Dan is er niets aan de hand en is de kap nog schoon. Gebeurt dit niet? Of ontstaan er vieze vlekken op het keukenpapier? Dan moet je toch echt aan een schoonmaakbeurt geloven!
Koolstoffilter vervangen
Deze tip is vooral relevant als jouw afzuigkap een hercirculatiestand gebruikt. Dan is er meestal sprake van een koolstoffilter. Deze kan niet worden schoongemaakt, maar moet worden vervangen. Als je dit niet doet, heb je kans dat giftige nitrosaminen de keuken in worden geblazen. Dat wil je voorkomen!
Hoe vaak moet je koolstoffilter vervangen
Ons advies is om dit filter 2 tot 4 keer per jaar te vervangen. In deze situatie raden we je wél aan om precies bij te houden wanneer je het filter voor het laatst verving. Want zoals we hierboven al beschreven, zijn hier wel degelijk consequenties aan verbonden… De verzadigde koolstoffilter kun je losmaken van de afzuigkap en bij het huishoudelijke afval gooien. Een vol filter brengt geen schade toe aan jou of de omgeving!
Hoe weet ik of het koolstoffilter vies is?
Na minimaal twee maanden kun je ervanuit gaan dat het filter aan vervanging toe is. Gelukkig is er wel manier om erachter te komen! Als er zogeheten ‘geurhinder’ ontstaat, betekent dit dat het filter niet langer bruikbaar is. De actieve koolstof is verzadigd en niet in staat om nieuwe vetstoffen op te nemen. Dat is voor jou een seintje om als de wiedeweerga een nieuw filter te regelen!
Overige onderhoudstips voor je afzuigkap
Het schoonmaken en vervangen van de filters is heel erg belangrijk, maar niet het enige onderhoud dat je aan een afzuigkap moet plegen. Daarom hebben we hieronder nog een paar tips verzameld waarmee jouw afzuigkap goed onderhouden wordt én daardoor langer mee gaat:
- Een vieze afzuigkap ziet er niet uit en gaat bovendien plakken. Het wordt een bron van bacteriën en de favoriete broedplaats voor ongewenste insecten zoals fruitvliegjes. Voorkom tramalant en maak de afzuigkap iedere keer na het koken af met een (vochtig) doekje!
- Spuit het rooster van de afzuigkap in met siliconenspray. Hiermee zorg je ervoor dat vet zich minder makkelijk hecht, waardoor jij weer minder moeite hoeft te doen tijdens het schoonmaken van het afzuigkapfilter.
- Een alternatief voor siliconenspray, of een aanvulling hierop, is sla-olie. Ook hiermee zorg je dat vet minder goed hecht. Bovendien gaan de filters hier mooi van glanzen. Win-win!
- Spuit het rooster in met silliconenspray om te zorgen dat vet er minder makkelijk aan hecht.
- Heb je een roestvrijstalen afzuigkap? Maak hem eerst schoon en doe er daarna wat glasspoelmiddel in (wat je normaal gesproken koopt voor de afzuigkap). Dan glanst jouw afzuigkap als nooit te voren, we beloven het!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Wat moet je doen als je vaatwasser stinkt?
- Alles wat je moet weten over baking soda
- 8 tips voor het schoonmaken van je gasfornuis
- 6 Tips voor het schoonmaken van de frituurpan
- Wat is een recirculatie afzuigkap?
- 7 tips om je huishouden beter te organiseren
- Tips voor het maken van een huishoudschema
- 9 Tips voor het schoonmaken van je vaatwasser
- 6 tips voor het schoonmaken van je airfryer
- 15 schoonmaaktips met azijn