Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen ongedierte in en om het huis?

Wat kun je doen tegen ongedierte in en om het huis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Niemand zit te wachten op een paar schichtige muizen in de keuken, of een wespennest op zolder. Net zomin als andere insecten, zoals zilvervisjes of vliegen. We doen er altijd alles aan om deze ongewenste gasten buiten de deur te houden, maar toch lukt dat niet altijd. Veel soorten ongedierte zijn heel klein én getraind. Daarom is het nog niet zo eenvoudig om ongedierte tegen te gaan! In dit artikel bespreken we de 6 typen ongedierte, inclusief tips over wat je kunt doen om ze tegen te gaan en te bestrijden.


Ongedierte #1: muizen

Iedereen die in een oud huis woont of in een gedateert pand werkt, heeft ooit oog in oog gestaan met een muisje. Ze zien er schattig uit, maar vreten je voorraad aan en poepen en pissen overal. Tijd dus om de muizen tegen te gaan.

Wat kun je doen tegen muizen in de keuken?

Muizen komen af op plekken waar eten is. Ze hebben geen boodschap aan verpakkingen en knagen dwars door karton en plastic heen. Zorg dus voor gesloten dozen van metaal of glas. Laat daarnaast geen afval slingeren en veeg iedere kruimel zorgvuldig op. Daarnaast vergeten veel mensen dat muizen ook genieten van het voer van huisdieren. Het is dus beter om je hond of kat op gezette tijden te voeren, in plaats van het bakje de hele dag te laten staan.

Overige maatregelen tegen muizen

Een muis heeft een flexibel skelet, waardoor ze zich zelfs door gaten van een halve centimeter (ter grootte van een potlood) kunnen wurmen. Ongelooflijk, maar waar. Ze kunnen daarnaast recht tegen een muur oplopen. Dus als jij iets wil doen tegen muizen in en om het huis, dan moet je zorgen dat alle kieren, gaten en gleuven in huis gestopt of geïsoleerd worden. Dat geldt ook voor je dak. Zelfs het kleinste defect in een dakpak, verschaft een muis nog ruimte tot je huis.

Muizen bestrijden

Als je eenmaal last hebt van muizen in en om het huis, wil je natuurlijk ook weten hoe je ze bestrijd. Er zijn meerdere methodes, de één diervriendelijker dan de ander. Je kan kiezen voor muizengif, met als nadeel dat je de muizenlijkjes op moet ruimen. Een ander alternatief is een muizenval, waarbij de muis óf geplet óf gevangen wordt.


Ongedierte #2: wespen

Met name in de zomermaanden hebben we in Nederland veel last van wespen. Op het strand of in het park is het al vervelend, laat staan in en om het huis. Ze zoemen niet alleen irritant, ook ben je doodsbenauwd dat je gestoken wordt.

Wat kun je doen tegen wespen in de tuin?

Wespen veroorzaken nog het meeste overlast in de tuin. Zit je net lekker een broodje te eten, zoemt zo’n wesp in je oor. Hij ruikt de jam of chocoladepasta en krijgt direct trek. Hoe kun je dat voorkomen? In ieder geval door een geur te verspreiden die wespen níet aantrekkelijk vinden. Zoals kruidnagel, azijn, sinaasappel/citroen, ui, koffie en wierook. Daarnaast kun je een wespenval maken door de top van een petfles af te knippen en op z’n kop in de fles terug te zetten. Je vult de bodem met zoetigheid dat de wespen aantrekt, et voila: de wespen zitten gevangen.

Wespen verspreiden

Met een beetje pech heb je niet alleen een paar wespen in de tuin, maar vliegen ze door het hele huis. Helaas heb je dan waarschijnlijk te maken met een wespennest. Er zijn verschillende methodes om wespen te bestrijden. In dit artikel vind je uitgebreide tips over hoe je dat kunt (laten) doen.


Ongedierte #3: Bedwantsen

Bedwantsen, een ander woord voor bedluizen of bugs, zijn gevreesde zwarte insectjes die tussen je matras gaat zitten. Het is een bekend fenomeen onder backpackers, maar ook in Nederlandse huizen komt de bedwants geregeld voor. Juist omdat we zoveel reizen en deze irritante insecten importeren. Hoe ga je dit tegen?

Wat kun je doen tegen bedwantsen in de slaapkamer?

Stap één is het herkennen van bedwantsen. Ze zijn roodbruin en niet groter dan een halve centimeter. Ze gaan bijna nooit uit de buurt van het bed. Hoe komen ze daar terecht? Meestal via je bagage, je computer, je kleren of andere spullen. Dus let heel goed op dat alles wat je meeneemt naar huis – of het nou je backpack is, of een nieuw, tweedehands truitje – of er geen bedwantsen op zitten. Anders moet je de spullen eerst buiten laten staan en de bedwantsen bestrijden.

Bedwantsen bestrijden

Als je eenmaal bedwantsen hebt, is het zaak dat je ze grondig bestrijdt, zodat ze zich niet gaan vermenigvuldigen. Stofzuig allereerst het hele matras zodat alle eitjes worden weggezogen. Vervolgens is het tijd om je beddengoed aan te pakken. Was het beddengoed wekelijks op de hete stand, en gebruik pepermuntolie in plaats van wasmiddel. Blijf ook goed de meubels en grond stofzuigen.


Ongedierte #4: houtworm

Houtworm is de benaming van verschillende insectenlarven die leven in hout. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor je interieur. Wat dacht je van gaten in de houten vloer, beschadigingen in een mooie, houten kast et cetera? Lees hier hoe je houtwormen in en om het huis tegen gaat.

Hoe bescherm je hout tegen houtwormen?

Houtwormen zijn nog kritisch ook, want ze hebben een voorkeur voor onbewerkt hout. Dus als je jouw houten vloer of meubels wast, verft, beitst of lakt, heb je grote kans dat de houtworm zich niet in en om jouw huis vestigt. Als je eenmaal last hebt van houtworm in je huis, dan kun je het beste een professionele bestrijdingsdienst bellen. Het is namelijk tamelijk complex om de houtwormen op eigen houtje uit huis te verwijderen ;-).


Ongedierte #5: vliegen

Vliegen doen in principe niemand kwaad, behalve dat ze intens irritant zijn. Met name als het er een heleboel zijn. Ze vliegen rond, maken met wat pech een irritant zoemgeluid en het ergste van alles: ze gaan te pas en te onpas op je zitten. Het kriebelt en is vervelend. Kortom, ongewenste gasten die je graag wilt tegengaan. Daarnaast is een vlieg onhygiënisch. Door op je eten te gaan zitten, kunnen ze ziekten verspreiden.

Hoe ga je vliegen in huis tegen?

Je kunt vliegen in huis tegen gaan door te zorgen voor een goede hygiëne en weinig eetgeuren. Vliegen zijn namelijk dol op etensrestjes. En ze zijn zo klein, dat ze met een paar kruimels al content zijn. Daarnaast zijn ze dol op rottend fruit (wat ons ook direct herinnert aan de vreselijke fruitvlieg).

Het bestrijden van vliegen

Er zijn verschillende manieren om vliegen in huis te bestrijden. Dat kan allereerst met een vliegenmepper, maar dan ben je wel heel lang bezig. Een betere optie is vliegenbestrijdingsmiddel. Dit moet je uitsluitend buiten gebruiken, want het is voor mensen een best giftig stofje. De beste manier om in het huis vliegen te bestrijden is door een ‘kleeflint’ of ‘vliegenlint’. Deze plakkende strips hebben een geur die vliegen aantrekt. Ze vliegen op de geur af, blijven vervolgens kleven en gaan dan dood. Het is echter wel een barbaarse manier om de vlieg te bestrijden…


Ongedierte #6: kakkerlakken

De kakkerlak, één van de smerigste insecten. Niemand wil die in of om het huis hebben lopen. Bovendien kunnen ze bacteriën, schimmels en ziektekiemen bij zich dragen. Die ze vervolgens overbrengen op jouw huis. Ten slotte zijn sommige mensen allergisch voor de uitwerpselen van kakkerlakken (die uitwerpselen zijn überhaupt al een reden om kakkerlakken tegen te gaan en te bestrijden!).

Wat je kunt doen tegen kakkerlakken in en om het huis

Je moet de kakkerlak simpelweg geen enkele reden geven om je huis te betreden. Hoe doe je dat? Door te zorgen dat de keuken ten alle tijden netjes en schoon is. Het liefst zelfs afgenomen met een chemisch schoonmaakmiddel. Want kakkerlakken zijn echte alleseters, die zowel met afval, planten, stuifmeel als ander soort eten content zijn. Daarnaast hebben kakkerlakken – in tegenstelling tot veel ander ongedierte – veel water nodig. Dus lekkages en andere vochtige plekken moeten echt geminimaliseerd worden om kakkerlakken tegen te gaan.

Kakkerlakken bestrijden

Na het lezen van bovenstaande alinea denk je misschien: “Prima, gewoon een kwestie van opruimen en schoonmaken.” Helaas, niets is minder waar. Een kakkerlak kan maar liefst 40 dagen overleven zonder voedsel en water. Grote kans dat je ergens in de komende 40 dagen wel een keer afval laat slingeren…

Nee, je moet echt een ander soort actie ondernemen om de kakkerlak te bestrijden en voortplanting te voorkomen. Je moet in de winkel bestrijdingsmiddelen kopen en de gebruiksaanwijzing opvolgen. Maar helaas is dat meestal niet voldoende. Kakkerlakken planten zich enorm snel voort, dus grote kans dat je pas van ze af bent als je een professionele bestrijdingsdienst in de arm hebt genomen.


Wanneer helpt een ongediertebestrijder?

Er zijn in dit artikel en elders op het internet tientallen huis-tuin-en-keukentips om ongedierte in en om het huis tegen te gaan. Soms is het echter lastig om in te zetten, bijvoorbeeld als een plaag op een lastige plek zit. Of als de dieren vrij groot zijn (denk aan ratten of steenmarters). Die laatste soort is overigens ook nog eens een beschermd diersoort, waardoor je het niet mag doden. Een andere reden om te kiezen voor een ongediertebestrijder is omdat het je tijd scheelt. Of omdat je simpelweg geen zin hebt in het ranzige klusje. Voor de gemiddelde ongediertebestrijder betaal je tussen de €40 en €60 per uur. Het ligt maar net aan het soort ongedierte hoeveel uur de meneer of mevrouw bezig is!



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag