Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat moet je doen als je last hebt van een muggenplaag in of om je huis?

Wat moet je doen als je last hebt van een muggenplaag in of om je huis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Net als je denkt lekker te gaan slapen wordt je wakker gehouden door het irritante gezoem van een mug, je doet het licht aan in de hoop hem te vinden maar meestal zijn ze ons te slim af. Muggen kunnen onze nachtrust goed verstoren maar dat niet alleen, ze steken natuurlijk ook met als resultaat dat je s ochtends opstaat met jeukende rode bulten. Je probeert allerlei huismiddeltjes om overlast van muggen te bestrijden, maar wat als blijkt dat die middeltjes niet werken? Want helaas is met de komst van het mooie weer ook meteen het muggenseizoen begonnen.

Zodra de temperatuur boven de 10 graden uitkomt veranderen de eitjes van larven- en popstadium in volwassen muggen, met uiteraard een piek in de zomer. Hoe warmer het wordt des te eerder de eitjes uitkomen. Het is dus belangrijk om een muggenplaag voor te zijn. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je zelf kunt doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Hieronder geven we je een aantal tips om een muggenplaag te voorkomen.


Een muggenplaag bestrijden; probeer de oorzaak te achterhalen

Het beste is natuurlijk om het probleem te voorkomen en te zorgen dat je de juiste voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Soms is het leed echter al geschied en wil je er voornamelijk zo snel mogelijk af.

Het belangrijkste is dat je snel de bron van de muggenplaag probeert te achterhalen. Vaak komen muggen af op stilstaand water en dit is in de meeste gevallen dan ook de oorzaak van het kwaad. Hieronder een aantal tips:

  • Ga zelf op onderzoek uit, loop een rondje om het huis, zie je een emmer staan met een laagje regenwater, of staat er water in de dakgoot van de schuur dan zou dit weleens de broedplaats kunnen zijn
  • Vraag eens aan de buren of zij ook last hebben van muggen en deel deze tips, als zij juist een broedplaats hebben in de tuin of in de dakgoot dan heb jij er binnen de kortste keren weer hinder van
  • Hoog gras trekt over het algemeen ook muggen aan. Het gras maaien kan er daarom ook voor zorgen dat de muggen spoedig vertrekken.

Waar moet je op letten in en om het huis?

Hoewel we ons focussen op het buitenhouden van  muggen is het vooral noodzaak om ook te bekijken wat je om het huis heen kunt doen om een muggenplaag te voorkomen

  • Een hele makkelijke en esthetische oplossing als je een tuinvijver hebt is het aanschaffen van goudvissen. Zij eten namelijk muggenlarven en daarmee wordt de vijver in ieder geval geen broedplaats voor muggen.
  • Mocht je een gazon hebben, houd deze dan zo kort mogelijk. Een keertje extra grasmaaien voorkomt dat muggen eitjes gaan leggen.
  • Let er ook buiten op dat je geen emmers water laat staan of een laagje water in de gieter, gooi alles meteen leeg of dek het af. Muggen leggen graag eitjes in stilstaand water en zelfs een klein laagje is voor hen al genoeg
  • Controleer een paar keer per jaar de dakgoten op verstoppingen, als het water niet goed kan weglopen loop je het risico dat jouw dakgoot een broedplaats voor muggen wordt.

Hoe houd je muggen buiten de deur

Muggen wil je liever niet in huis hebben en vooral met een muggenplaag heb je een groot probleem waar je niet zo gemakkelijk van af komt. Je kunt de onderstaande tips toepassen als je een muggenplaag in huis wilt voorkomen.

  • Een hele gemakkelijke oplossing om muggen en andere insecten buiten te houden is het plaatsen van horren voor uw deuren en ramen. Horren kun je relatief goedkoop in de meeste bouwmarkten kopen, bijkomend voordeel is dat je zelf kunt plaatsen. Zo kun je met mooi weer alles lekker openzetten maar krijgen muggen en andere insecten, mits je alles goed afgesloten houdt geen kans om binnen te komen.
  • Wist je dat een ventilator ook een goede manier is om muggen buiten te houden? De ventilator zorgt ervoor dat koele lucht in de ruimte in beweging blijft, en muggen vinden dat erg vervelend.
  • Let goed op stilstaand water binnenshuis zoals schoteltjes water onder de planten die kun je beter verwijderen want muggen komen daar juist op af.
  • Er zijn ook vliegenlampen verkrijgbaar die de muggen weren. De meeste muggenlampen geven blauw licht af en dat heeft weer een unieke werking op de vrouwtjesmuggen die continu op zoek zijn naar nieuwe bloeddonoren. Muggen kunnen ons zelfs in het donker vinden want zij komen af op kooldioxide (CO2) en dat ademen wij allemaal uit, daarnaast komen zij af op warmte en ultraviolet licht.

Voorkomen dat je gestoken wordt

Als je eenmaal muggen in en om je huis hebt, is het behoorlijk lastig om hier van af te komen. Naast dat ze je uit je slaap houden, steken ze je ook met als resultaat dat je onder de rode en jeukende bulten zit. We hebben hieronder wat tips om het steken van muggen zoveel mogelijk te beperken.

  • Totdat het probleem is opgelost zou je een klamboe boven je bed kunnen hangen. Een klamboe is een soort net die je boven je bed hangt, hij omsluit als het ware je bed zodat muggen geen kans krijgen om te steken.
  • Probeer lampen zoveel mogelijk uit te laten want muggen komen op het licht af.
  • Het is niet de leukste oplossing in de zomer, maar als je last heb van een muggenplaag in en om je huis is het belangrijk jezelf te beschermen door kleding met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.
  • Mocht je last hebben van muggen in je tuin, blijf dan zoveel mogelijk binnen alleen op deze manier beperk je het risico om te worden gestoken door een mug.
  • Gebruik middelen tegen muggen zoals Deet, je zou je kunnen insmeren met een anti-muggenmiddel met tien tot vijftien procent DEET, maar let wel, dit is geen veilig middel voor kinderen en zwangere vrouwen.
  • Er worden veel producten gebruikt met citronella, zoals een anti muggenspray, kaarsen met citronella die je kunt branden of je kunt een citronellaplant neerzetten. Hoewel veel mensen zweren bij de werking van citronella, leert de ervaring dat muggen na een tijdje gewend raken aan de geur en uiteindelijk toch terugkomen. De werking van producten die citronella bevatten is overigens nooit wetenschappelijk bewezen.

Is een muggenplaag gevaarlijk?

Een muggenplaag in of om je huis is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig zijn de gevolgen van een muggenplaag in Nederland niet zo groot als in andere delen van de wereld. Er leven ongeveer 25 muggensoorten in Nederland  en deze muggen laten jeukende rode bulten achter die vaak alleen allergische reacties veroorzaken. Toch is voorzichtigheid geboden want hoewel de tijgermug en de malariamug bijna niet voorkomen in Nederland, kunnen zij wel zijn meegelift tijdens het importeren van producten zoals bamboe. De kans dat je deze muggen tegenkomt is gelukkig erg klein, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn met insecten want zij kunnen schadelijke virussen overbrengen op mensen.


Een ongediertebestrijder inschakelen

Is het leed al geschied en heb je ondanks de tips en adviezen toch last van een muggenplaag in of om het huis? Zorg  dan in eerste instantie voor je eigen veiligheid en die van je huisgenoten, neem de tips in acht en draag kleding met lange mouwen en broekspijpen en smeer je in met een (kind) veilig anti muggenmiddel. Probeer consequent te zijn en houd de ramen en deuren gesloten, of plaats horren om te voorkomen dat de muggen binnenkomen.

Het is in deze situatie verstandig om op zoek te gaan naar een ongediertebestrijder. Op het internet kun je genoeg professionals vinden en hun referenties lezen. Maak daarna zo snel mogelijk een afspraak zodat het probleem concreet kan worden opgelost.

Wanneer de ongediertebestrijder bij je langskomt lopen jullie samen de situatie na. Op basis van wat hij ziet maakt hij een plan van aanpak om de muggenplaag te bestrijden. De muggen en larven worden door hem bestreden en ook de schuilplaatsen worden goed uitgekamd. Na de muggenbestrijding kun je weer rustig slapen maar het blijft belangrijk om alert te blijven op de eventuele risico’s. Vraag gerust advies aan de ongediertebestrijder hij kan precies vertellen wat je het best zou kunnen aanpassen in of om het huis.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag