Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor bestrijding van de buxusrups

10 tips voor bestrijding van de buxusrups

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Worden jouw buxussen kaalgevreten of zie je steeds meer dode blaadjes en takjes? Dan is het tijd om in te grijpen. Hoogstwaarschijnlijk wordt de plant dan aangetast door de buxusrups. Deze uitheemse rups- en later vlindersoort komt oorspronkelijk niet voor in Nederland, maar is over komen ‘waaien’ uit Duitsland. Wanneer je deze beestjes te lang hun gang laat gaan heb je kans dat je buxus na enkele tijd helemaal vol zit. De rupsen/motten vermenigvuldigen zich in rap tempo. In dit artikel lees je hoe je er voor eens en altijd vanaf komt.


Over de buxusrups

De buxusrups komt oorspronkelijk niet voor in Nederland, maar is naar alle waarschijnlijkheid over komen waaien uit Duitsland. Echter komen ze daar ook niet van nature voor. Velen verklaren de ‘invasie’ van deze rupssoort doordat ze mee geïmporteerd zijn met de buxussen. In Nederland hebben de rupsen vervolgens een imperium opgebouwd waar mensen de dupe van zijn.

Voortplanting

De buxusrups/buxusmot plant zich niet een keer, niet twee keer, maar meerdere keren per jaar voort. Zodra het kwik stijgt en de lente haar intrede doet, beginnen de rupsen flink actief te worden. Ze eten zich helemaal vol en planten zich in rap tempo voort. Wanneer de rups geëvalueerd is in een mot vindt er nog iets bijzonders plaats. De motvlinder leeft namelijk maar een ruime week en legt in die tijd wel tot 900 eitjes, vaak in de buxussen. Dat is dan ook de reden dat de rupsen jouw hele plan kunnen wegvreten.

Zo zien buxusrupsen- en motten er uit

De rups is makkelijk te herkennen door de gele en groene kleur met een zwart kopje. De motten zijn nachtvlinders met driehoeksvleugels met een donkerbruine/zwarte rand. In de winter kun je de beestjes tussen de bladeren vinden. Daar overwinteren ze. In het voorjaar kun je ze echt al etend aantreffen.

Tijd om te bestrijden

Je zult snel merken dat de rups er voor zorgt dat jouw buxus dode plekken krijgt met bruine blaadjes en takjes. Dan is het moment daar dat je echt moet ingrijpen wil je je plant gezond houden. De rupsen vermenigvuldigen zich namelijk zo snel, en worden zo snel groter dat ze makkelijk hele gedeeltes van een buxus weg kunnen vreten. Het is zaak om de actieve rupsen te bestrijden! De eitjes bestrijden of ‘slapende’ rupsen bestrijden heeft niet zo veel zin.


Biologisch bestrijden

Als het tijd is om je tuin te ontdoen van een buxusrupsenplaag is het nog zaak om te kiezen of je voor een chemisch middel kiest of voor een biologisch middel. In dit artikel geven we je beide opties. In dit hoofdstuk komen alle biologische bestrijdingsmiddelen naar voren.

1. Mottenval

Het is natuurlijk hartstikke handig om de motten aan te pakken. Deze beesten leggen immers honderden eitjes! Via een mottenval gaat dat ontzettend handig. In deze val beval bevinden zich zogenoemde ‘feromonen’ dit zijn als het ware geurtjes waar de motten op af komen. Hoe meer je er vangt hoe meer je de voortplanting blokkeert en hoe minder rupsen je straks in de tuin hebt!

2. Vermijd lampen nabij de buxusstruik

Je raadt het misschien al na het lezen van de tussenkop: buxusrupsen zijn dol op licht. Ze komen er zelfs op af. Om deze reden is het zaak om zo min mogelijk kunstmatig licht bij buxusstruiken te plaatsen. Dit is meer een goede tip ter preventie van een rupseninvasie. Controleer daarnaast regelmatig of je de rupsen in de struik aantreft. Als het er nog niet zo veel zijn is het zaak om ze handmatig te verwijderen.

3. Lok vogels je tuin in

Vogels zijn dol op lekker verse rupsen. Daarom is het een slim en biologisch verantwoord idee om zo veel mogelijk vogels naar je tuin te lokken door middel van voeren en katten zo ver mogelijk van je tuin vandaan te halen. Ook kun je kippen aanschaffen en door je tuin laten zwerven. Deze dieren eten ongetwijfeld veel van de rupsen in een middagje op. Echter moet je wel uitkijken dat de kippen niet andere planten opeten.

4. Pyrethrum spray

De fanatieke tuinierders onder ons weten vast wel wat dit middel is: een van de meest werkzame biologische bestrijdingsmiddelen teken insecten zoals rupsen en bladluis. Dit plantaardige product bestrijd de diertjes zonder de plant aan te tasten of de vogels die een ‘besmet’ rupsje opeten. Zeer handig en biologisch verantwoord middel dus. Je plant gaat er ook nog eens van glanzen. Win-win!

5. Conserve Garden, Spinosad

Dit ecologische wondermiddeltje bestrijd talloze diertjes zoals: verschillende rupsen, luizen, kevers, vliegen, vlooien en nog veel meer. Het werkt simpel en snel. De buxusrupsen hoeven de vloeistof maar met de pootjes aan te raken en ze gaan al dood. Ook via het eten van de ‘besmette’ bladeren gaan ze dood. Hun maagje kan dat niet aan. Doordat deze bacterie inwerkt op het zenuwstelsel van de rups leggen ze binnen no-time het loodje.

6. Aaltjes

Een andere natuurvriendelijke manier om snel af te komen van een buxusrupsenplaag is door natuurlijke vijanden in te zitten. Dit keer geen vogels maar aaltjes. Aaltjes zitten normaal gesproken in de bodem en banen zich in weg binnen in de rupsen. Vervolgens vreten de aaltjes alles op wat de rupsen op eten. De rupsen zullen binnen enkele dagen sterven. Niet heel fris als je er aan denkt, maar wel ontzettend handig en super natuurvriendelijk.

7. Levende rupsen niet in GFT bak

Wanneer je besluit zelf de rupsen te lijf te gaan is het zaak om de beesten niet zomaar in de container te gooien. Ze klimmen er namelijk zo weer uit en voor je het weet zitten ze weer aan de blaadjes van je buxus te vreten. Zorg daarom dat je na het snoeien eerst alle rupsen pakt en deze in een plastic zak doet. Bind deze vervolgens goed dicht en doe ze daarna in de afvalcontainer. Wil je het nóg natuurvriendelijker aanpakken? Gooi ze dan in het water. Vroeg of laat zullen vissen ervan smullen. Ook kun je ze in een diep kommetje leggen voor de vogels, maar dan bestaat de kans weer dat ze er toch weer uit kruipen.

8. Lavameel

Een zeer origineel en goed werkend biologisch middel is lavameel. Dit meel kun je bij verschillende winkels kopen en het enige wat je hoeft te doen is je buxus handmatig te bestuiven. Na verloop van tijd worden de bladeren van de buxus een stuk harder en steviger van vorm. De mooie groene kleur blijft, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Door deze hardheid worden de bladeren onaantrekkelijk voor de rupsen en zullen ze snel weg zijn.


Chemisch bestrijden

Werken de biologische middelen niet? Of ben je gewoon meer van de harde hand? Dan zijn er altijd nog chemische middelen beschikbaar die in korte tijd alle rupsen doden. Wees je er wel van bewust dat sommige middelen de plant, de grond en andere dieren zoals vogels wel aantasten. Maak hierin zelf een weloverwogen keuze.

9. Xentari

Veel akkerbouwgewassen, fruitgewassen, groenteteelt en kruidenteelt maken gebruik van dit bestrijdingsmiddel dat een betrouwbaar resultaat levert. De bacterie dat in dit middel zit dringt door tot de rupsen. Na enkele dagen zullen de rupsen het loodje leggen. Ook motten die dit spul tot zich nemen gaan dood. Al met al een goed werkend middel. Zorg wel dat je de plant zo nu en dan bespuit. Ook voor preventie van een volgende plaag.

10. Garden concentraat

Ook dit middel kent een razendsnelle werking tegen bladluizen en rupsen. Niet alleen voor de buxusplant, maar ook voor velen andere planten die last hebben van een insectenplaag. Zorg ervoor dat je de planten goed en grondig bespuit. Niet alleen de oppervlakte, maar ook iets dieper in de plant. Je zult ongetwijfeld snel resultaat zien!


Conclusie

Krijgt jouw buxus bruine dode plekken en komt het niet door een watertekort? Kijk dan goed of er rupsen over de blaadjes lopen. Grote kans dat je namelijk last hebt van buxusrupsen die jouw buxus kaalvreten. Om deze plaag tegen te gaan hebben we jou in dit artikel tien handige tips gegeven om zo snel mogelijk van deze beesten af te komen. Zowel op een natuurlijk verantwoorde wijze als op een snelle chemische wijze. Waar je ook voor kiest, je buxus zal weer een stuk gezonder worden na het verwijderen van deze vervelende rups.



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag