Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je mieren onder tegels bestrijden?

Hoe kun je mieren onder tegels bestrijden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ondanks dat mieren ontzettend hardwerkende, waardevolle dieren zijn zorgen ze ook voor de nodige overlast in huis en tuin. Met name in tuinen zorgt het ‘s zomers voor verzakking van terras en het vernietigen van planten. De reden waarom mieren vaak dichtbij huis te vinden zijn is omdat ze van zoetigheid houden en wij mensen laten op het terrassen nogal eens wat vallen.

Het vervelende van deze kleine zwarte beestjes is dat je ze niet zomaar kwijt raakt. Ze behoren niet voor niets tot een van de moeilijkste bestrijden ongedierte. Simpelweg kokend water gieten of hoopjes zand leggen werkt vaak niet of slechts tijdelijk. Gelukkig zijn er tal van andere manieren om je tuin geheel te ontdoen van een mierenplaag. Wij zochten het voor je uit.


Mierenbestrijdingsmiddelen

Naast eigen-huis-en-tuin bestrijdingsmiddelen zijn er ook talloze speciale mierensprays, doosjes en poedertjes te vinden in supermarkten, dierenwinkels en op het internet. Vooral voor buitenhuis zijn er weinig effectieve middelen, maar ze zijn er wel. Hierbij de meest effectieve en populairste producten om mieren te bestrijden:

1. HGX Mierenpoeder

Een middel dat enorm goed werkt is een middel als HGX mierenpoeder. Deze poeder worden door mieren opgegeten en ze plakken ook nog eens vast. Hierdoor krijg je een dubbeleffect: ten eerste gaan ze dood door het gif en ten tweede steken ze de gehele kolonie aan in het mierennest. Door dit soort middelen bestrijd je mierenplagen vrij snel. Mieren worden er niet resistent voor dus je kan het altijd opnieuw gebruiken.

prijs v.a. €30,-

Bekijk HGX Mierenpoeder bij Bol.com »


blank

2. BSI Bio Kill

Biologisch goedje speciaal voor het bestrijden van mieren en hun nesten. Volledig geurloos en kleurloos zonder giftige chemicaliën. Gebruiksklaar goedje om in mierennesten, looppaden, kieren en spleten te gieten. Werkt al na een paar minuten.

prijs v.a. €25,-

Bekijk BSI Bio Kill bij Bol.com »


blank

3. Ultrasonic Pest Repeller

Ongediertebestrijding met een elektrische ultrasone. Door een geluid wat jij niet hoort, maar insecten wel verjaar je al het ongedierte uit je tuin. Verjaagt insecten, muizen, mieren, kakkerlakken, muggen en meer.

Deze vorm van insecten bestrijding is relatief nieuw maar erg effectief. Let op: het is wel nodig om een buitenstopcontact te hebben om het apparaat te installeren.

prijs v.a. €13,75

Bekijk de Ultrasonic Repeller op Bol.com »


blank

4. Mieren lokdoosjes

Natuurlijke effectieve stof om mieren mee te lokken. Mieren komen in het lokdoosje en nemen de stoffen mee het nest in. Daardoor wordt het mierenprobleem direct grootschalig opgelost. Voor een groot “mierenprobleem” gebruik je direct twee doosjes, anders is één ruim voldoende.

prijs v.a. €8,-

Bekijk mieren lokdoosjes op Bol.com »


Omgekeerde bloempot met tuingrond

Een diervriendelijke manier wat vaak goed werkt is het plaatsen van een omgekeerde bloempot met aarde op de ingang van een mierennest. Doe dit bij alle nestgaten die je kunt vinden en het resultaat zal je verbluffen.

Mieren en andere insecten houden namelijk van warme, broeierige plekjes waar weinig water bij komt. Een omgekeerde bloempot met aarde zal vooral in de zomermaanden zorgen voor een warm plekje dat dus niet nat wordt.

Belangrijk is om de pot(ten) een weekje te laten staan, zodat de mieren de tijd hebben om hun ‘huisje’ in de bloempot te vestigen. Daarna kun je de bloempotten rustig oppakken en ergens, ver weg van je tuin en terras, legen.


Koffiedik

Iets waar de kleine zwarte harde werkers totaal niet tegen kunnen is koffiedik. De geur en samenstelling van natte koffieresten verjaagt mieren massaal.

Ook bij deze manier van bestrijding dien je het koffiedik bij de ingang van mierennesten neer te leggen, vaak tussen tegels in. Om erachter te komen waar de meeste mieren zich huisvesten kun je het best 5 minuutjes observeren waar ze naar toe lopen.

Als je de hotspot gevonden hebt kun je daar veel koffiedik neerleggen. Als je een groot terras hebt dien je dus flink wat koffie te drinken ;). Uit verschillende onderzoeken blijkt wel dat bij sommige miersoorten gewenning optreed na veelvuldig gebruik van koffieprut. Als het na een week dus nog geen resultaat oplevert kun je beter een van de andere manieren proberen.


Babypoeder

Babypoeder werkt eigenlijk vergelijkbaar als koffiedik: mieren ontwijken de substantie massaal. Hierdoor is het ideaal om op mieren-hotspots te strooien.

Je kunt voor dit soort substanties ook kleine spuitjes aanschaffen om zo dieper in het mierennest onder de tegels te komen. Hiervoor dien je het poeder wel met een klein beetje water te mengen.

Een potje babypoeder kun je bij de meeste supermarkten kopen voor een paar euro. Zorg er overigens wel voor dat je de poeder in een cirkeltjes rond het nestgaatje strooit. Hierdoor kunnen ze geen kant meer op en verjaag je ze het best. Feitje: ook slaken ontwijken babypoeder.


Azijn

Iets wat de geur van je tuin niet ten goede doet maar het verjagen van mieren wel is azijn. Veel mensen mengen het met water, maar voor het beste resultaat kun je het best pure azijn in de nestgaten gieten.

Als je zorgvuldig te werk wil gaan is de aanschaf van een kleine (planten) spuit geen overbodige luxe. Besproei hiermee alle ruimten tussen tegels in. Vooral als je een groot terras hebt kost dit erg veel tijd, maar het helpt echt.

Je omsingelt de beestjes dan als het ware met substantie waar ze een grote hekel aan hebben. Aangezien azijn niet fijn ruikt en je wel fijn op het terras wil zitten kun je het best aan het begin van de avond te werk gaan. De volgende ochtend zal de geur zo goed als verdwenen zijn.


Ammoniak

Niet bepaald ecologisch verantwoord, maar wel een van de meeste effectieve methoden om mieren uit te roeien is het gieten van pure ammoniak.

Zoals je weet is ammoniak een ontzettend sterke en heftig middel dat voornamelijk gebruikt wordt om meubelen te ontvetten voor het schilderen. Als je het te dicht bij je neus of ogen krijgt begint het behoorlijk te prikken.

Deze giftige combinatie van stikstof en waterstof zorgt ervoor dat alle planten, mieren en andere insecten die in aanraking komen met de vloeistof ter plekke dood gaan.

Naast dat de mieren hierdoor direct dood gaan, schrikt de geur de mieren die in de buurt zijn af. Een ontzettend effectief middel om in een keer van al de mieren af te komen. Maar een keerzijde is dat het totaal niet milieuvriendelijk is en dat het behoorlijk stinkt. Ook moet je uitkijken voor spelende kinderen en huisdieren. Het kan gevaarlijk zijn om ze dichtbij ammoniak te laten spelen.


Kruiden

Wat wél natuurvriendelijk is en vaak ook erg goed helpt zijn kruidenplantjes. Mieren kunnen domweg niet tegen veel verschillende soorten kruiden. D

it is een ideale mogelijkheid om zelf kruiden te telen en tegelijkertijd mieren weg te jagen. Als je dat ziet zitten dien je de kruidenplantjes zo dicht mogelijk bij het terras te planten of in lage potten. Als je daar geen tijd of zin in hebt kun je ook kruidenplantjes kopen en die verspreid over je terras neerleggen.

Gewone kruiden strooien kan ook erg goed helpen omdat het vaak goed in de mierennestjes past. De volgende kruiden verjagen mieren:
peper, munt, salie, kaneel, knoflook, nootmuskaat, brandnetel, lavendel en rozemarijn.

Vooral peper schijnt zeer goed te helpen. Mieren bouwen hier ook geen resistentie voor op, dus je kunt het te allen tijde gebruiken! Zeer handig dus.

blank


Bakpoeder/gist

Om voor de verandering weer terug te keren naar een minder diervriendelijke, maar wel buitengewoon effectieve manier is bakpoeder of gist perfect.

Bijna iedereen heeft het wel in huis en het kost bijna niks. Doe wat in een bakje en strooi het verspreid over je terras. Uiteraard dien je een extra hoopje neer te leggen bij de ingang van mierennestjes, vaak tussen en onder de tegels.

In eerste instantie komen mieren op bakpoeder en gist af. Niet de bedoeling zou je denken, maar dat is niet waar. Nadat de kleine zwarte harde werkers een hapje hebben genomen gaat het bakpoeder en gist, je raadt het al, gisten in het lijfje van de mier. Hierdoor gaan de beestjes vrij snel dood en ben je van ze af.


Koper

Zoals je heb gemerkt hebben mieren nogal een hekel aan verschillende soorten geuren. Zo ook voor de geur van koper. Het zorgt namelijk ‘miscommunicatie’ in de mierenwereld. Met die communicatie bedoelen we geuren herkennen.

Omdat mieren bijna blind zijn communiceren ze onder andere door geursporen achter te laten voor zichzelf en voor elkaar. Attributen of kruiden met een sterkte geur verstoort dit proces waardoor ze hun oriëntatie kwijt raken en behoorlijk verdwalen.

Hopelijk verdwalen ze zo niet je huis in ;). 1, 2 en 5 centjes zijn van koper en dus ideaal bruikbaar voor deze manier van mieren verjagen. Ook koperdraadjes om mierennestjes heen werkt vaak goed.


Glassex

Een middel die nog niet veel mensen weten maar door veel mensen als zeer effectief wordt ervaren is glassex reiniger.

Net als ammoniak zorgt het voor vergiftiging van de beestjes. Een groot voordeel hiervan is dat de geur een stuk aangenamer is. Spray zo veel mogelijk in de kleine gaatjes tussen de tegels in.

Hoe groter de gaatjes, hoe groter de ingang is en des te meer je dus kunt spuiten. Je kunt spuiten/gieten tot de gaatjes overlopen. Op deze manier overspoel je het gehele holletje met vergif waardoor je het meeste resultaat zult boeken.

Ook kun je regelmatig even de tegels licht besproeien met glassex, zodat de mieren niet snel terugkeren.


Afwasmiddel/waspoeder

Een veel gebruikte huisdier- en kindvriendelijke manier om mieren weg te werken is het gebruik van afwasmiddel en waspoeder. Zoals uitgelegd zorgen sterkte geuren voor een totale dwarsliggen van het oriëntatievermogen van de mier en raken ze verdwaald.

Ook wasmiddel en waspoeder dragen bij aan het voorkomen van een vervelende mierenplaag onder je tegels. Daarnaast is het ook geen dure optie. Zorg dat je het wasmiddel voorzichtig in de mierenholletjes ‘injecteert’, zo nodig met een klein spuitje.

Je behaalt altijd het meeste resultaat door zo diep mogelijk in de mierennestjes te dringen met verjagende of vernietigende substanties.


Preventie van mieren

Als je de mieren verjaagd of uitgeroeid hebt wil je natuurlijk niet dat je een paar weken later met precies hetzelfde probleem zit. Daarom hierbij erg zinvolle tips om zo min mogelijk mieren naar je terras te lokken. Dit voorkomt vervelende zaken als terrasverzakking:

  1. Voorkom dat je etensresten achterlaat. Gebruik dus ook buiten een tafelkleed die je dus vooral niet op het terras uitklopt.
  2. Veeg na een avondje buiten zitten of barbecueën de stenen goed schoon
  3. Reinig de tegels zo nu en dan met wasmiddel en een sproeier
  4. Zet geen vuilniszakken of vuilnisbakken het terras
  5. Kruidenplantjes op of rondom het terras neerzetten
  6. Plant geen fruitbomen nabij je terras
  7. Gooi regelmatig een emmertje kokend water over je terras
  8. Zorg dat je geen composthoop nabij je terras hebt staan
  9. Zorg dat je geen riet nabij het terras hebt staan
  10. Zorg dat je geen brandhout nabij het terras hebt staan

Met al deze bestrijding- en preventietips kan het haast niet missen dat jouw terras geheel miervrij wordt en nog belangrijker: blijft!

 


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag