Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen zilvervisjes in bed?

Wat kun je doen tegen zilvervisjes in bed?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zilvervisjes zijn onschuldige, maar zeer hardnekkige insecten die veel in woonhuizen binnendringen. Ze houden erg van vocht, en komen dan ook af op het menselijk zweet dat in bed belandt…. Iel! Niemand wil insecten in zijn of haar bed, dus is het zaak om zo snel mogelijk te achterhalen wat zilvervisjes zijn, hoe je ze herkent en nog belangrijker: wat je ertegen kunt doen. Lees snel verder!


Wat is een zilvervisje?

Zilvervisjes, niet te verwarren met papiervisjes of ovenvisjes, zijn kleine insecten met een zilverachtige, grijze kleur. Een ander woord voor een zilvervisje, is een ‘suikergast of franjestaart’, hoewel deze termen niet vaak gebruikt worden. Zilvervisjes kunnen in principe geen kwaad, maar ze worden wel als ongedierte beschouwd. En eerlijk is eerlijk: het is ook een beetje ‘vies’ om zo’n insect in je bed aan te treffen. Dus… Hoe herken je een zilvervisje in je bed en wat kun je er vervolgens tegen doen?

Hoe herken ik zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn vrij duidelijk herkenbare insecten, hoeveel ze erg lijken op de insectensoorten papiervisjes of ovenvisjes. Daarom moet je veel aandacht schenken aan de details om er zeker van te zijn dat je met zilvervisjes te maken hebt. De visjes zijn niet alleen zilver, maar zien er ook een beetje glad uit. Bovendien hebben ze fijne schubben die glanzen in het daglicht. Ze hebben een klein lichaampje tussen de 7 en 15 mm groot, en ze hebben ze aan de achterkant van hun lichaam 3 staartachtige draden en twee lange antennes. Je hebt waarschijnlijk weinig tijd om te kijken of het een zilvervisje is, want deze insectensoort verplaatst zich erg snel. Bovendien zijn ze vaak ‘s nachts actief, want ze houden niet van daglicht. Dit is tevens het moment waarop zilvervisjes zich voort gaan planten. Als er nieuwe zilvervisjes geboren zijn, kunnen deze maar liefst 3 tot 8 jaar oud worden. Hoog tijd om ze te bestrijden, want voor je het weet heb de komende jaren een zilvervisjesgezin in je bed! Dat wil je voorkomen.


Waarom nestelen zilvervisjes zich in bed?

Zilvervisjes komen overal in huis voor, dus niet alleen in het bed. Het bed is echter wel een van de vervelendste plekken om ze te hebben, want het is niet erg hygiënisch. Maar waarom nestelen ze zich zo graag in bed? Het heeft met name te maken met de omgeving van het bed, die voor zilvervisjes erg comfortabel is. Allereerst omdat de meeste mensen zweten als ze slapen. Je verliest altijd wel een beetje vocht, en je matras kan nog zo goed zijn, het trekt vroeg of laat in meerdere of mindere mate in het matras. Laat vocht nou net dé factor zijn waar zilvervisjes gek op zijn! Daarom is het belangrijk om de vocht in je matras goed te reguleren en om je slaapkamer droog te houden. Daar zullen we in de volgende alinea’s wat dieper op ingaan.


Wat kun je doen tegen zilvervisjes in bed?

Nu is het tijd om de echte vraag te beantwoorden: “Wat kun je doen tegen zilvervisjes in bed?”. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen. Deze helpen tot op zekere hoogte om de zilvervisjes weg te jagen. Heb je nog geen zilvervisjes in bed? Dan helpen onderstaande tips om ze zoveel mogelijk te voorkomen.

Lucht het matras regelmatig

Zilvervisjes zijn gek op vochtige matrassen. Maar ja, als je nagaat dat we gemiddeld 8 uur per dag in bed liggen en altijd transpireren, dan kun je je wel voorstellen dat het matras op den duur een beetje vochtig wordt… Als je een goed matras hebt, dan wordt het vocht zoveel mogelijk geabsorbeerd. Als het een matras van minder goede kwaliteit is, zal het vocht niet worden opgenomen en wordt het dus een broedplek voor zilvervisjes en andere insecten. Wat kun je doen om het vochtprobleem te reguleren? Het is in ieder geval belangrijk om het matras regelmatig te keren, zodat het kan luchten. Je kunt het matras eventueel ook in de tuin zetten, zodat de wind er even goed doorheen kan gaan.

Zet het bed een stukje van de muur

Je verwacht het misschien niet, maar zilvervisjes zijn ontzettend behendige klimmers. Vaak komen ze via de muur in het bed terecht. Ben jij bang dat het bij jou ook gebeurt? Dan is het de moeite waard om je bed een stukje van de muur af te zetten. Baat het niet, dan schaadt het niet. Een andere manier hoe zilvervisjes in bed kunnen komen, is door van het plafond af naar beneden te vallen. Daar kun je helaas niet veel tegen doen.

Zorg voor een goede ventilatie van de slaapkamer

De vochtigheid van je matras is slechts een onderdeel van het vochtprobleem. Je hebt namelijk ook nog te maken met de algemene luchtvochtigheid van je slaapkamer. Onder een luchtvochtigheid van 50% kunnen zilvervisjes niet meer leven! Daarom is het heel belangrijk om je kamer goed te ventileren. Hiervoor is een goede isolatie van groot belang. Op onze website staan diverse artikelen over isolatie, als je daar meer over wilt weten.

Koop bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes

Zilvervisjes kunnen heel goed overleven, daarom kunnen ze ook 8 jaar oud worden, zelfs in woonhuizen. Als bovenstaande maatregelen niet werken, dan moet er toch wat zwaarder geschut aan te pas komen. Een van de beste bestrijdingsmiddelen is Vaposect, dat is een natuurlijke spray gebaseerd op zuiver, natuurlijk Pyrthum. Ik hoor je denken: wat is dat nu weer? Kort gezegd, een product uit geteelde margrietplanten uit Zuid-Afrika. Dit middel is heel effectief tegen zowel zilvervisjes als papiervisjes. En het is heel fijn dat het natuurlijk is, want je wil liever geen chemische middelen in je bed sprayen… Er zijn wel chemische bestrijdingsmiddelen op de markt, maar die zijn slecht voor je gezondheid. Je kunt dit wel in je bed sprayen, maar dan moet je het eerst laten intrekken en elders slapen. Daarna je bed verschonen voordat je erin gaat liggen. Fingers crossed!

(Nog) geen succes? Schakel een ongediertebestrijder in

Lukt het je niet om eigenhandig de strijd tegen de zilvervisjes te winnen? Dan is er nog een andere optie, namelijk een professionele ongedierteverdelger. Deze professionals weten precies waar de zilvervisjes zich zoal bevinden. Bovendien, misschien nog wel belangrijker, weten ze heel goed hoe ze zilvervisjes tegen moeten gaan. Ook als ze in bed zitten. Ze kunnen de zilvervisjes bestrijden met de juiste bestrijdingsmiddelen en geven jou advies over hoe je de slaapkamer op zo’n manier aan kan passen, dat je in de toekomst niet opnieuw zilvervisjes in bed krijgt.


Voorkom dat zilvervisjes überhaupt in huis komen

Zijn de zilvervisjes weg? Heel fijn, dan wil je het liefst dat ze voor altijd wegblijven! Heb je nu nog geen zilvervisjes, of althans niet in bed? Dan is dit het juiste moment om deze te voorkomen. Onderstaande tips helpen hierbij:

  • Blijf het hele huis, met name de slaapkamer, goed ventileren. Zilvervisjes kunnen niet overleven in lage luchtvochtigheid.
  • Leg vochtige kleding, natte handdoeken en andere vochtige spullen niet in de slaapkamer en al helemaal niet vlakbij het bed.
  • Maak de naden en kieren van je slaapkamer dicht, zodat de toegangsroutes voor zilvervisjes wordt afgesloten.
  • Zorg dat de temperatuur in huis niet boven de 22 graden komt, dat geldt al helemaal voor de slaapkamer. In bed is het namelijk al warm genoeg door je lichaamstemperatuur, dus als je ook nog eens gaat stoken dan wordt het helemaal een walhalla voor zilvervisjes.
  • Voorkom lekkende ramen, want dat zorgt voor extra vocht.
  • Lucht de spullen in je slaapkamer regelmatig. We hebben het hier met name over je kleding en je matras. De hele kamer kun je overigens luchten door de ramen tegen elkaar open te zetten.
  • Verbeter de isolatie in je slaapkamer, bijvoorbeeld door met kit de plinten af te dekken. Daarnaast kun je isolatiestrips kopen voor de ramen.
    Een lekkende kraan maakt de ruimte vochtiger dan normaal en daar komen zilvervisjes op af.
  • Stop vochtige doekjes meteen in de wasmachine en laat ze niet liggen in de keuken, badkamer en al helemaal niet in de slaapkamer.

Zijn zilvervisjes in bed schadelijk?

Het hele artikel gaat over hoe je zilvervisjes in bed tegengaat, maar we hebben het er nog helemaal niet over gehad hoe belangrijk dit al dan niet is. Korte antwoord: zilvervisjes zijn niet ongezond of schadelijk, maar wel erg vies. En als je pech hebt, dragen ze bacteriën met zich mee. Als ze in je bed voorkomen, dan is dat vaak een teken dat er in de rest van het huis nog veel meer zilvervisjes zijn. Deze zilvervisjes zullen vroeg of laat afgaan op het voedsel in de keuken, waar ze van eten en waar ze ook vervellen. Je wilt die lichaamsrestjes niet opeten, dat is echt een heel vies idee. Bovendien laten zilvervisjes mogelijk vieze plekken achter in het bed. Want, als je ze plet (wat nogal makkelijk gaat als je in bed ligt, je omdraait en per ongeluk op een zilvervisje gaat liggen) dan laat het een vieze, grijze stof achter. Deze vlekken zijn moeilijk te verwijderen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag