Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips om fruitvliegjes te vangen

6 tips om fruitvliegjes te vangen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen kent ze wel. Die kleine beestjes in de keuken waar er van de een op de andere dag ineens tientallen van zijn! Het is enorm vervelend om deze beestjes in je keuken te hebben. Daarbij ziet het er ook nog eens onfris uit. Je wilt er dus graag zo snel mogelijk van af zodat jouw huis er weer schoon en fris uitziet. En dat kan met onderstaande 6 tips. Lees ook wat de fruitvlieg eigenlijk precies is, en hoe je ze kunt voorkomen. 


Tip 1. Fruitvliegjes vangen met azijn

De vliegjes houden enorm veel van azijn. Dit is dus een prima lokmiddel! Let dan ook op dat je geen azijn gebruikt tijdens het schoonmaken van je keuken wanneer je last hebt van de vliegjes. Of vermijd het middel in zijn geheel in de zomer, uit voorzorg. 

Een val maken met azijn zorgt dus gegarandeerd voor een goede vangst. Neem een bakje, azijn, water en zeep. Doe een scheutje azijn in het bakje en vul hem verder aan met water. Optioneel kun je er nog een beetje zeep bij doen. Dit zorgt ervoor dat de vliegjes door het water heen zakken wanneer ze erop gaan zitten. 

Om het helemaal af te maken kun je nog wat huishoudfolie over het bakje spannen. Dan weet je zeker dat de vliegjes niet meer weg kunnen komen wanneer zij bij het lokmiddel zijn aangekomen.


Tip 2. Fruitvliegjes vangen met een (bijna) lege fles wijn

Een nog makkelijkere manier om de insectjes te vangen is door gewoon een fles wijn te laten staan met nog een klein laagje erin. De fruitvliegjes houden namelijk net zo veel van wijn als van azijn. 

Heb je net een gezellig avondje gehad? Komt goed uit! Laat de fles wijn een nachtje op het aanrecht staan. De volgende dag zal deze vol zitten met de vliegjes. Gooi deze direct in de glasbak (buiten!) of zet hem buiten neer totdat je weer naar de glasbak gaat. Omspoelen werkt ook, maar wees dan zeker dat je de vliegjes mee spoelt. Dit werkt trouwens ook met port en bier. 


Tip 3. Fruitvliegjes vangen met stroop 

Een ander lokmiddel voor de kleine vliegjes is stroop of honing. Ook hiermee kun je makkelijk zelf een val in elkaar zetten. De vliegjes komen namelijk af op de geur van het middel. 

Ook hiervoor heb je een schaaltje nodig, maar verder niets! Doe wat honing of stroop in een schaaltje en je hoeft alleen maar af te wachten. Door de kleverige structuur van het spul, blijven de vliegjes vanzelf kleven. Je hebt dus geen folie nodig, water of zeep om het werkje te klaren.


Tip 4. Fruitvliegjes vangen met rottend fruit 

Last but not least: fruitvliegjes lokken met rottend fruit. Dit is eigenlijk de meest voor de hand liggende methode die je kunt gebruiken. Je lokt de vliegjes namelijk met hun eigen voedselbron! 

Het is aangeraden om niet los slingerend rottend fruit te gebruiken, maar een echte val te maken zoals we in bovenstaande tips ook hebben beschreven. De vliegjes komen af op alles wat naar rottend fruit of groente ruikt. Je kunt dus een klein stukje of heel stuk rottend fruit in een bakje doen, huishoudfolie erover en klaar. Laat natuurlijk wel een kleine ruimte over voor de vliegjes om in de schaal te komen. Hiervoor kun je kleine gaatjes prikken of aan de zijkant een spleet open laten. 


Tip 5. Ruim de vliegjes op met de stofzuiger 

Wanneer de vliegjes in de val zitten kun je deze wegspoelen, maar de stofzuiger is ook een heel effectieve methode. De meeste vliegjes zullen het niet overleven om in de zak gezogen te worden en kunnen zich zo ook niet voortplanten. 

Heb je een hoop vliegjes rond je val hangen, of zelfs erin, maar blijven ze leven of komen ze er weer uit? Zet dan de stofzuiger erop! Door de enorme luchtdruk zullen de meeste vliegjes het niet overleven en ben jij van je plaag af. Voor de dierenvrienden raden we echter aan om de val gewoon naar buiten te brengen wanneer de vliegjes erin zitten. Zo kunnen ze daar hun eigen weg zoeken, en jou en je keuken lekker met rust laten.


Tip 6. Op jacht met de elektrische vliegenmepper 

Lukt het niet met het bouwen van de vallen, of blijven de vliegjes te veel verspreid in je keuken of huis rondvliegen? Dan kun je altijd nog zelf op jacht gaan met de elektrische vliegenmepper. Een erg radicale oplossing om fruitvliegjes te vangen, maar met gegarandeerd resultaat. 

Met de elektrische vliegenmepper op fruitvliegjes jagen is ook de meest intensieve tip die we voor je hebben. Omdat de vliegjes snel zijn, klein, en vaak in grote aantallen aanwezig, kan het een hoop werk zijn om ze allemaal neer te meppen. 

Let op dat je de gesneuvelde vliegjes wel direct opruimt. De dode vliegjes trekken namelijk weer nieuwe vliegjes aan.


Tips om fruitvliegjes te voorkomen

Nu weet je hoe je fruitvliegjes kunt vangen, maar het best is natuurlijk voorkomen. Daarom geven we je nog een paar tips die je kunt nalopen om de kans op fruitvliegjes in jouw huis zo klein mogelijk te maken. 

Houd fruitvliegjes weg met knoflook of kruiden 

Zo veel als de fruitvlieg van azijn en rottend fruit en groenten houdt zo erg heeft hij een hekel aan de geur van knoflook, kruidnagels, basilicum, dille en lavendel. Met deze methode kun je op een diervriendelijke manier fruitvliegjes verjagen én voorkomen. 

Verspreid wat knoflook of andere kruiden in je fruitmand of door je keuken. Zo houdt je de vliegjes weg! Een basilicumplant is ook erg effectief en staat daarbij nog eens leuk in de keuken ook. Om nog niet te spreken van het voordeel van verse basilicum in huis hebben! 

Gooi de vliegenvangers direct weg

Leuk hoor, die vliegenvangers die je hebt gemaakt. Maar heb je gemerkt dat ze juist ook meer en meer vliegjes kunnen aantrekken? Dat komt omdat fruitvliegjes op de val afkomen maar ook op dode fruitvliegjes. Gooi dus op tijd de vliegenval weg, zet het buiten of spoel het om.

Spoel lege potjes om

Een volgende tip om de fruitvliegjes te voorkomen is het omspoelen van lege potjes of flessen. Laat deze niet zomaar in je huis staan, want zoals we hebben gezien in de tip van de wijnfles, trekt dit de beestjes ook juist aan. 

Houd je huis schoon

Zoals je misschien al hebt begrepen kan het schoonhouden van je huis en keuken ook goed zorgen voor het voorkomen van fruitvliegjes. Leeg regelmatig de prullenbak, laat geen rottend fruit of groente in je huis liggen en gooi ook regelmatig je lege potjes en glazen weg (die je al direct hebt uitgespoeld na gebruik). 


Wat zijn fruitvliegjes?

De naam fruitvlieg geven we aan die vervelende kleine vliegjes die wel eens in je keuken rondvliegen, rond je vuilnisbak, of rond de fruitschaal. De fruitvlieg is geen bepaalde soort vlieg of insect, maar een verzamelnaam voor tientallen soorten insecten die wij gewoon fruitvlieg noemen.

Maar waarom noemen we het dan fruitvliegjes? Dat komt omdat ze leven van gistcellen, wat voorkomt in fruit. Vooral fruit dat te lang blijft liggen gaat gisten en is erg aantrekkelijk voor de fruitvliegjes.

De fruitvlieg is zwartbruin van kleur en wordt maximaal 4 millimeter groot. Je ziet ze vooral in de zomer, omdat de ideale temperatuur voor de vliegjes tussen de 21 en de 23 graden ligt. In de winter kun je ze dus ook zeker zien, maar wel alleen in je warme keuken.

Fruitvliegjes kunnen zichzelf razendsnel voortplanten, waardoor je vanuit het niets ineens een keuken vol kan hebben! Een vrouwtje kan meer dan 100 eitjes per dag leggen. En de eitjes ontwikkelen zich in twee weken tot vliegjes. Heb je ze eenmaal in huis, dan kun je dus het best zo snel mogelijk maatregelen nemen! Hieronder leggen we uit welke.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag