Moeder Natuur creëert veel moois, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Ze brengt echter ook bloedirritante wezens voort, zoals bijvoorbeeld vliegen. Wanneer die in grote getale je leefomgeving bezetten kan dat behoorlijk vervelend zijn. Daarom zetten we in dit artikel uiteen wat je precies kunt doen tegen vliegenoverlast, zodat je korte metten kunt maken met deze ongewenste gevleugelde vrienden.
Een plaag in de zomermaanden
Wanneer het zonnetje weer wat harder schijnt komen we veel insecten tegen die we in de winter niet zo vaak zien. Zoals muggen, die menig aardbewoner voorziet van jeuk en slapeloze nachten. Of de vlieg, die al wrijvend in zijn pootjes jou het leven zuur wilt maken. Althans, zo lijkt het. Waarschijnlijk is de vlieg zich niet van zijn hoge irritatiefactor bewust, maar dat terzijde. Desalniettemin is het behoorlijk vervelend wanneer je in je tuinstoel zit en er begeeft zich constant een vlieg in je comfortzone. Meestal biedt een opgerold krantje uitkomst, maar dat is lang niet altijd het geval. Zeker niet wanneer er sprake is van een vliegenplaag. Heb je hier last van, dan nodigen we je van harte uit verder te lezen. We hebben namelijk een paar effectieve middelen voor je verzameld om het hoofd te bieden aan deze bron van irritatie.
Het nut van een vlieg
Allereerst echter een belangrijke vraag. Want wat voor nut heeft een vlieg eigenlijk? Ze zijn vervelend en kunnen zelfs bacteriën en ziektes verspreiden. Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar ze hebben wel degelijk een belangrijke functie in de natuur. Vliegen ruimen namelijk afval op, zoals rottende organische materialen. Daarom zie je op een karkas altijd een hoop vliegen en maden. Omdat ze zich in een rap tempo vermenigvuldigen zijn ze in staat binnen een korte tijd het karkas tot op het bot op te ruimen. Dat is mooi, want dan blijven deze niet liggen in de natuur en krijgen deze karkassen bijvoorbeeld de kans niet om ziektes te verspreiden.
Omdat vliegen zich in een rap tempo kunnen vermenigvuldigen, worden ze ook vaak ingezet voor wetenschappelijke doeleinden, zoals DNA-onderzoek. Ook kan men binnen forensisch onderzoek een bepaald tijdstip van overlijden vaststellen door vliegen te onderzoeken. In beide gevallen kan het waardevolle of zelfs cruciale informatie opleveren.
Last but not least dienen vliegen als een hapje voor onder andere dieren zoals vogels, kikkers, spinnen, vissen en vleermuizen. Een voedingsrijk hapje welteverstaan, omdat vliegen een bron van eiwitten zijn. Buiten dat vinden veel dieren een vlieg gewoon bijzonder smaakvol. Over smaak valt niet te twisten, ook niet in het koninkrijk der dieren.
Oorzaak van vliegenoverlast
Ondanks dat je nu het nut van vliegen weet zul je de volgende keer dat een vlieg je verveelt waarschijnlijk geen compassie tonen. Dat is niet erg, want we weten hoe vervelend ze kunnen zijn. Bij overlast van vliegen is het overigens wel belangrijk om de oorzaak mee te nemen in dit verhaal, omdat je dan mogelijk de overlast een volgende keer een halt toe kunt roepen. In principe komen vliegen af op comfort. Vind jij het prettig om in je huis of tuin te vertoeven, dan vindt een vlieg dat vaak ook. Afhankelijk van het type vlieg (want er zijn er nogal wat) komt het beestje af op warmte, licht, droogte en natuurlijk voedsel. Zelfs de geur van lekker eten kan ervoor zorgen dat een vlieg zich een weg baant naar jouw woonkamer. Of naar je terras. De komst van een enkele vlieg kun je in veel gevallen niet tegenhouden. De geboorte van een complete stamboom echter wel. Een vlieg kan namelijk – indien deze zijn vrije gang kan gaan – zorgen voor een omvangrijk nageslacht (méér dan 100.000 kleinkinderen). Bovendien scheiden vliegen geur- en lokstoffen af die vervolgens weer andere vliegen aantrekken. Zo zit je binnen de kortste keren opgescheept met een complete vliegeninvasie in je leefomgeving. En dat brengt veel overlast met zich mee. Daarom hier wat tips om die overlast aan te pakken.
De vliegenstrip
Misschien heb je de vliegenstrip al een keer ergens zien hangen. Het ziet er een beetje onsmakelijk uit als deze voorzien is van een flink aantal vliegen, maar het is een effectief middel om een vliegenplaag te bestrijden. Een vliegenstrip is eigenlijk gewoon een lint dat geïmpregneerd is met een krachtig plakmiddel en een stofje dat vliegen aantrekt. Zodra de vlieg een landing op de strip maakt plakt deze vast en is wegvliegen geen optie meer. Is de vliegenstrip vol, dan gooi je deze weg in een afgesloten afvalbak en hang je – indien het nodig is – een nieuwe op.
De insectenlamp
Eerder in dit artikel gaven we aan dat vliegen aangetrokken worden door licht. Een insectenlamp is voorzien van een UV-lamp, die de vliegen naar de lamp lokt. In de avonduren bootst de insectenlamp namelijk daglicht na voor vliegen, waardoor ze sterk geneigd zijn naar de lamp toe te vliegen. Eenmaal in de lamp kunnen ze – afhankelijk van het type lamp – geëlektrocuteerd worden of opgezogen worden in een compartiment waarin ze uit zullen drogen. Soms wordt er naast UV-licht ook gebruik gemaakt van een lokstof om vliegen te lokken. De insectenlamp is overigens niet alleen een bijzonder effectief middel tegen vliegen, maar ook tegen muggen en ander vliegend ongedierte.
Pesticiden
Bij boerenwinkels en tuincentra kun je vaak terecht voor een spuitbus met pesticiden, gevuld met giftige stoffen die insecten doden. Het is een middel dat vaak effectief werkt, maar niet altijd een verantwoorde oplossing is. Dat komt omdat de pesticiden in de meeste gevallen ook niet goed zijn voor de mens. Daarom kun je dit middel beter buiten gebruiken dan in huis. Desalniettemin de moeite waard om te noemen in de strijd tegen vliegenoverlast.
Horren
Wie een raam of deur open laat staan, geeft vliegen een behoorlijk dikke uitnodiging om eens een kijkje te komen nemen in je huis. Dat is niet wenselijk, dus kun je ervoor kiezen horren te plaatsen voor je ramen en deuren. Er zijn verschillende horren op de markt verkrijgbaar, maar het beste kun je kiezen voor een fijnmazig horgaas waar een vlieg onmogelijk doorheen kan vliegen. Liever geen hor voor je deur? Dan kun je ook eventueel kiezen voor een horgordijn. Zo maak je het vliegen ook moeilijk om binnen te komen. Verder kun je – om vliegen te weren – openingen (kieren) in kozijnen en deuren het beste afdichten met een middel als pur. Vliegen kunnen namelijk ook via die openingen zichzelf toegang verschaffen tot je huis.
Ongediertebestrijding
Heb je enorme overlast van vliegen en heb je alles geprobeerd om er vanaf te komen? Dan is het wellicht verstandig om de hulp in te schakelen van een expert (de ongediertebestrijding). Echter zul je dan wel rekening moeten houden met kosten, die onder andere afhankelijk zijn van de omvang van de overlast, de locatie van de vliegen die overlast veroorzaken en het type vlieg dat de overlast veroorzaakt. Heb je advies nodig, dan kan het geen kwaad om eens contact op te nemen met een ongediertebestrijder. Vaak voorzien ze je van een offerte voordat ze aan de slag gaan. Zo weet je welk prijskaartje er hangt aan het professioneel oplossen van je probleem.
Verdere tips
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om vliegenoverlast te voorkomen. Zo is het aan te raden poep van je huisdier niet ergens te laten rusten, containers en afvalbakken goed af te sluiten, eten niet te laten slingeren en regelmatig je tuin te voorzien van een trimbeurt (aangezien vliegen van een dichte begroeiing houden). Verder is de oude vertrouwde vliegenmepper toch ook nog altijd één van de beste middelen om vliegen tegen te gaan. Zorg dus dat je er in ieder geval eentje in huis hebt in de warmere maanden van het jaar!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Wat kun je doen tegen ongedierte in en om het huis?
- Hoe herken je rioolvliegjes en wat kun je er tegen doen?
- Hoe kun je een wespennest bestrijden?
- Hoe kun je motten bestrijden?
- Wat kun je doen tegen een mierenplaag?
- Kakkerlakken tegengaan en (laten) bestrijden
- Hoe kun je het beste maden bestrijden?
- Hoe kun je de houtworm bestrijden en herkennen?
- 8 tips om muggen te verjagen
- 7 Maatregelen tegen buxusmotten