Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je motten bestrijden?

Hoe kun je motten bestrijden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Motten zijn die vliegende, bruinachtige insecten. Het heeft een beetje wat weg van een lelijke soort vlinder. Ze zitten soms urenlang stil op het plafond en worden vooral actief bij schemer. Maar, met een beetje pech, leggen ze hun eitjes in je voedsel of in textiel. Waardoor kleding, meubelstukken en beddengoed kunnen worden aangevreten. In dit artikel leggen we uit wat voor soort motten er zijn, welke schade ze aanrichten en het meest belangrijke: hoe kun je motten bestrijden?


Hoe kun je motten bestrijden?

Als je de motten in huis wilt bestrijden zijn er eigenlijk twee opties: de motten zelf bestrijden of een mottenbestrijdingsdienst (ongedierte bestrijding) bellen. Het is de meest goedkope optie om de motten zelf te bestrijden, maar ook de andere optie komt aan bod in dit artikel. Voordat we je uitleggen hoe je moeten moet bestrijden, willen we eerst even uitleggen waarom motten in huis schadelijk zijn, welke mottensoorten er zijn en hoe je deze herkent.

Waarom zijn motten in huis slecht?

Motten zijn niet per se gevaarlijk, ze doen niet of nauwelijks kwaad. Toch kan het voor problemen zorgen als ze in jouw huis verblijven. Dat komt omdat ze zich op den duur gaan voortplanten. De eitjes die ze leggen komen uit tot mottenlarven, die – in tegenstelling tot de volwassen mot – wèl schadelijk zijn. Ze eten namelijk textiel en zetmeelrijke producten. Moet je nagaan hoe vervelend het is als een mot z’n tanden zet in je favoriete jurk, of als er ineens een hap uit je sportkleding is. Het maakt niet uit hoe oud of nieuw een kledingstuk is, de mot eet textiel van ieder kaliber. Maar als ze mogen kiezen, dan gaat wollen, gedragen kleding er als eerste aan. Daarnaast kan de mot het zetmeelrijke voedsel besmetten. Als je daarna hetzelfde product eet, kun je er een beetje ziek van worden. Daarom zijn motten slecht in huis en is het belangrijk om de motten te bestrijden en te verdelgen. Op die manier voorkom je mottengaten, voedselbesmetting en mottenplagen.


Soorten motten en de schade die ze aanrichten

Niet elke mot is slecht voor je huis, kleding en voedsel. Er is namelijk een groot aantal motten dat genoegen neemt met nectar, granen en fruit in de vrije natuur. Voor die motten hoef je dus niet te vrezen. Het is dus belangrijk dat je herkent welke motten schadelijk zijn, zodat je direct weet dat je ze moet gaan bestrijden. De volgende motten die veel in Nederland voorkomen zijn schadelijk:

Kleermot

De kleermot is het meest schadelijk van alle mottensoorten. De larven van de kleermot zijn namelijk erg hongerig en vreten gaten in kleding, gordijnen, tapijten, matrassen en gestoffeerde meubels. Alles wat natuurlijk materiaal bevat, zoals wol, katoen, bont en leer, is niet veilig voor de kleermot. Daarom is het extreem belangrijk om het uiterlijk van de kleermot te herkennen en het dier te bestrijden. Kleermotten zijn vrij klein, namelijk tussen de 6 en 8 mm lang. Ze hebben blinkende, goudkleurige/bruingevel vleugeltjes zonder patroon. De larven zijn maximaal 10 mm lang. Ze zijn roomwit en hebben een goudbruine kop. Je kunt ze het beste herkennen aan de zijde koker waar ze in leven. Deze koker is vaak 10 tot 15 keer langer dan hun lichaam. De larven zijn het belangrijkste om in de gaten te houden, want de volwassen motten eten niet.


blank

Meelmot

Deze beruchte mot legt zwarte beestjes in pakken meel, bloem of in een pannenkoekenmix. Het zijn hele kleien korreltjes, namelijk larfjes en eitjes. Dus voor je het wet bak je per ongeluk motteneitjes door je pannenkoeken heen. Controleer dus goed of het meel ‘schoon’ is, al helemaal als je het idee hebt dat je motten in huis hebt!


blank

Vruchtmot

Deze mot is vooral geïnteresseerd in voedsel, zoals noten, fruit en graangewassen. Ze leggen dan ook hun eitjes in fruit. Je zal de mot dan ook vooral in de keuken aantreffen en minder snel in je kledingkast. De volwassen mot is tussen de 7 en 9 mm lang en strekt zijn vleugeltjes 15 tot 20 mm uit. Het eerste stukje van de vleugels is vaalgeel, de rest roodbruin. De larve van de vruchtmot heeft een bruine kop en is  -afhankelijk van het soort voeding- geel/wit, groen of roodachtig.


blank

Cacaomot

Ook wel de tropische cacaomot genoemd. De volwassen dieren eten helemaal niet. De jonge motten (larven) eten granen, gedroogd fruit, oliezaden en koeken. En natuurlijk chocolade, anders zouden ze niet ‘cacaomot’ heten. Je herkent de volwassen cacaomot aan een lengte van 7-9mm, met grijsbruine stroken die afwisselend licht en donker zijn. De larve daarentegen, heeft een gele, witte of rode tint. De tint verandert naargelang het soort voedsel dat ze tot zich nemen. De larven verstoppen zich met name op hoge, donkere plekken.


Met bovenstaande mottensoorten moet je dus oppassen. Er komt echter ook een enkele keer voor dat een ander mottensoort je textiel of voeding aantast. Als je twijfelt, doe je er goed aan om een mottenbestrijder te bellen en om advies te vragen.


Motten in huis zelf bestrijden

Er zijn grofweg drie verschillende manieren om motten te bestrijden. Hieronder bespreken we ze kort.

  1. Motten bestrijden met gif. Een traditionele manier om motten te bestrijden met gif, zijn ‘mottenballen’. Deze leg je in je kleerkast. Ze geven een chemische damp af waar motten niet tegen kunnen. Er zijn ook spuitbussen waarmee je de vliegende insecten kunt bestrijden. Het is echter de vraag of je chemische producten in huis wil verspreiden. Het is niet per se schadelijk voor jezelf, maar ook niet echt goed…  Als je echter last hebt van een plaag is dit de enige manier om de motten te bestrijden.
  2. Motten bestrijden met etherische olie. Bomen en planten maken uit zichzelf etherische oliën aan. Sommige oliën zijn bedoeld om bloembestuivers te lokken, anderen zijn juist een natuurlijk weermiddel. Hiermee beschermt de boom of plant zichzelf tegen vraatzuchtige dieren zoals de mot. Het is een zeer effectief middel dat mottenlarven bij contact direct doodt. Een goede geur is ‘cederhout’. Dit ruikt voor mensen heerlijk, maar motten kunnen het echt niet verdragen. Koop dus balletjes of blokjes van rood cederhout en leg dat in je kast of tussen je beddengoed.
  3. Motten bestrijden met vallen. Er zijn een aantal mottenvallen te koop. Deze vallen lokken de mot, die vervolgens aan een kleefstrip vast blijft plakken. Hiermee worden mannelijke motten gelokt door een geur van feromonen. De vallen doorbreken op die manier de voortplantingscyclus. Levende vrouwtjesmotten verdelg je er echter niet mee.

Wanneer moet je een ongediertebestrijder bellen?

Motten zijn gelukkig een stuk eenvoudiger om zelfstandig te vernietigen dan wespen. Het is echter wel handig om een mottenbestrijder te bellen als je twijfelt over het soort motten dat vliegt, of als je de eitjes van de mot niet kunt vinden. Ook als je heel veel motten hebt kan het effectiever zijn om een bestrijdingsdienst te bellen.

Wat kost het om motten te bestrijden?

Hieronder een overzicht van de prijzen om motten te bestrijden:

Methodiek Kosten
Mottenballen €10 per bak
Antimottenpapier (mottenval) €5 voor 2 vellen papier
Antimottenhangers €5 per stuk
Cederhout mottenballen €4 voor 10 tot 20 stuks
Etherische mottenolie €12 voor 20 ml
Professionele mottenbestrijder Prijs verschilt per bedrijf.

Een ongediertebestrijder kost gemiddeld tussen de €40 en €60 per uur.


Wat is beter: motten zelf bestrijden of laten bestrijden?

Wij adviseren om in eerste instantie te motten zelf te bestrijden. Want zoals bovenstaande tabel laat zien, is het een stuk goedkoper om motten eigenhandig te bestrijden. Je loopt ook geen enkel risico, want de motten zijn in principe ongevaarlijk. Ze bijten en steken niet, in tegenstelling tot wespen, muggen, bijen en andere vliegende insecten. Wij raden aan om de motten niet te gaan vangen met een net of elektrische vliegenmepper. Zo blijf je bezig en pak je het probleem niet aan bij de kern: de larven(eitjes). Je moet de larven zien te vernietigen, want zij vreten je spullen aan.


Tips om motten te voorkomen

Motten zijn kleine insecten die soms aan ons oog ontsnappen. Daarom willen we dit artikel graag afsluiten met een aantal tips om motten te voorkomen. Ten eerste raden we je aan om regelmatig je kleding te en beddengoed te controleren op vreetplekken. Zie je deze? Geef het stuk stof dan een chemische reinigingsbeurt of vries het in. Dat zal de eitjes en larven vernietigen. Een andere manier om de motteneitjes en larven te doden is door het stuk stof in de zon te hangen. Haal het echter weg als de schemering invalt, want dan kunnen de motten alsnog eitjes leggen.

Motten betreden het huis via kieren in planken onder een dak. Daarom is het belangrijk om je dak goed te isoleren. Vergeet daarnaast niet om ook openingen in spouwmuren goed dicht te schuimen of op een andere manier te isoleren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag