Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een wespennest bestrijden?

Hoe kun je een wespennest bestrijden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zie je regelmatig wespen in en om je huis zwermen? Dan is er helaas een grote kans dat je een wespennest in de buurt hebt. Wespen kunnen voor veel overlast zorgen, met name als ze agressief worden en gaan steken. Daarom staat dit artikel vol tips over hoe je een wespennest kunt bestrijden. Veel mensen doen het zelf, maar het is ook een mogelijkheid om een ongediertebestrijder in te schakelen.


Hoe kun je een wespennest bestrijden?

Als je een wespennest wilt bestrijden zijn er eigenlijk twee opties: wespennest zelf verwijderen of een wespenbestrijdingsdienst bellen. Het is de meest goedkope optie om het wespennest eigenhandig te vernietigen. Hoe je dat doet lees je in onderstaande uitleg.

Wespennest zelf verwijderen

Het is wel duidelijk dat je het wespennest hoe dan ook moet bestrijden. Een professioneel wespenbestrijdingsbedrijf kost echter wel geld. Daarom kun je ook proberen om het wespennest zelf te verwijderen, alvorens een bedrijf in te schakelen. Hoe ga je te werk? Hieronder staat een stappenplan hoe je de wespen zelf kunt bestrijden.

Stap 1 – Controleer op allergie

Een wespensteek is erg vervelend. Voor sommige mensen kan het echter zeer gevaarlijk zijn, namelijk degenen met een allergie. Voordat je het wespennest zelf gaat verwijderen moet je uitsluiten dat je allergisch bent. Of anders een imkerpak dragen. Wil je het graag laten testen? Dat kan via de huisarts.

Stap 2 – Vind het wespennest

Soms weet je alleen dát je een wespennest in huis hebt, zonder precies te weten waar het nest zich bevindt. Bij iedereen vliegt weleens een wesp naar binnen, maar als het er plotseling meerdere zijn dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Je hebt een wespennest in huis… Om te ontdekken waar het wespennest zit moet je goed opletten waar de wespen heen vliegen. Dat kan echt op allerlei plekken zijn: van een gat in de muur, tot een nest onder de grond. Daarnaast nestelen wespen zich ook in bomen of aan de rand van het dak.

Stap 3 – Identificeer de wespensoort

Er worden in de Nederlandse huishoudens drie soorten wespennesten gevonden, die van papierwespen, gewone wespen en horzels. Papierwespen zijn wat langer dan andere wespen en bouwen grote, zichtbare nesten. Deze nesten zitten vaak op een beschutte plek en hebben de vorm van een omgekeerde paraplu. In tegenstelling tot ‘gewone’ wespen, steken papierwespen alleen als ze zich bedreigd voelen. Gewone wespen zijn echt heel agressief. Ze vallen in zwermen aan en steken meerdere keren. Dus als je denkt dat je met gewone wespen te maken hebt, kun je misschien beter een bestrijdingsdienst bellen. Hun nesten zijn minder goed zichtbaar en zitten vaak in een afgesloten ruimte zoals in de muur of onder de grond. De derde soort, horzels, zijn het grootste en makkelijkst te onderscheiden. Ze zijn bruin met oranje strepen en bouwen papieren nesten in boomstronken of gaten in de muur.

Stap 4 – Zelf bestrijden of bestrijdingsdienst bellen

Het is helaas niet altijd mogelijk om een wespennest zelf te bestrijden. Sommige locaties zijn erg lastig te bereiken. Als je zelf aan de slag gaat kan het zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Vaak is dit heel erg locatieafhankelijk. Vooral nesten die onder de rand van het dak of in de boom zijn gemaakt, kun je het beste door een professional laten bestrijden. Wespennesten die ergens inzitten kun je zelf bestrijden. In de volgende stap leggen we uit hoe je dit moet doen. Ook kunnen gewone wespen behoorlijk agressief zijn. Het is dus de vraag of je zin hebt om de strijd aan te gaan met een zwerm kwade, stekende insecten.

Twijfel je of je een wespennest zelf kunt verwijderen? Baseer je beslissing op de hoogte van het nest. Zodra je een ladder moet gebruiken om bij het nest te kunnen komen, is het beter om een bestrijdingsdienst te bellen. Want als je op een ladder staat en wordt aangevallen door een zwerm wespen, is de kans groot dat je valt en iets breekt.

Stap 5 – De juiste voorzorgsmaatregelen

Misschien vanzelfsprekend, maar zorg voor beschermende kleding. Want een wespensteek is hoe dan ook pijnlijk en vervelend, ook als je niet allergisch bent. Draag dus lange kleding, het liefst met hoge schoenen en een trui met een capuchon. Draag handschoenen en bedek je gezicht met een sjaal en een skibril. Tot slot kun je het beste oude kleding dragen, want sommige soorten verdelgingsmiddel laten lelijke vlekken achter.


Wespenpoeder en wespenspray

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je het juiste bestrijdingsmiddel in huis hebt. Er zijn zowel biologische als chemische middelen verkrijgbaar, het maakt niet heel veel uit welke je neemt. Je kunt de producten los kopen of in een wespenbestrijdingspakket. Dit pakket is iets duurder maar bevat alles wat je nodig hebt om een wespennest zelf te verwijderen. De meest gebruikte wespenbestrijdingsmiddelen zijn schuimspray en poeder. De spray is vooral geschikt voor plekken waar je moeilijk bij kunt, waarvan de ingang geblokkeerd is. Of waarvan de ingang aan de onderkant van het nest zit. Het tweede middel, wespenpoeder, moet bij de ingang van een nest strooien.

Pot met zoetigheid

Sommige mensen zetten een grote pot met zoetigheid neer. De pot heeft een nauwe ingang waardoor de wespen er wel in, maar niet uit kunnen vliegen. Het is een relatief veilige manier om van je wespen af te komen. Helaas is het de vraag of alle wespen hierin trappen. Je hebt altijd kans dat er nog een of meerdere wespen achterblijft, die zich voortplanten waardoor het nest alsnog niet wordt uitgeroeid.

Nat- en droogzuiger

Een nat- en droogzuiger is een soort stofzuiger. Je vult de droogzuiger tot ongeveer 5 cm met water, steekt de slang in het nest en gaat zuigen. Het kan een paar uur duren totdat de laatste wesp is opgezogen. Wacht vervolgens met het legen van de zak totdat je absoluut geen enkel geluid meer hoort. Het zou zonde zijn als de wespen alsnog ontsnappen – kwader dan ooit.

Verdrink de wespen

De laatste methode die we hier bespreken is geschikt voor een wesp dat ergens vrij in de lucht hangt, bijvoorbeeld in een boom. Voor deze methode heb je een grote katoenen tas nodig. Je doet de tas over het wespennest heen en knoopt de tas dicht. Vervolgens moet je de tas naar beneden trekken en in een grote emmer water leggen. Dek de tas af met een zwaar object en laat de wespen langzaam verdrinken. Deze methode is effectief, maar wel een beetje eng. Als je van jezelf weet dat je onhandig bent, is deze methode wellicht minder geschikt.


Overige tips als je een wespennest zelf gaat verwijderen

Met bovenstaand stappenplan is het prima mogelijk om eigenhandig van de wespen af te komen. Er zijn echter een aantal tips die we je graag willen meegeven.

  •      Probeer een wespennest vroeg in het jaar uit te roeien. Dat komt omdat het nest in het begin van het jaar gemaakt wordt. Hoe langer je wacht, hoe groter de wespenkolonie wordt en hoe lastiger je het nest kunt verwijderen. Helaas heb je hier niet altijd invloed over, omdat je soms niet weet dat je een wespennest hebt.
  •      Verwijder een wespennest het liefst ’s nachts. Net als mensen, zijn wespen ’s nachts minder actief dan overdag. Daardoor reageren ze in de nachtelijke uurtjes minder snel en komen ze minder agressief uit de hoek. Als je ’s nachts te weinig licht hebt, kun je het wespennest ook heel vroeg in de ochtend verwijderen.
  •      Zoek een verstoppingsplek. Nadat je het verdelgingsmiddel op het nest heb gestrooid of gespoten, komen de wespen in actie. Je wilt natuurlijk voorkomen worden dat ze je massaal steken. Plan daarom een ontsnappingsroute met een beschutte plek, zodat je zo snel mogelijk bij de wespen uit de buurt kunt gaan.

Wanneer moet je een ongediertebestrijder bellen?

In bovenstaande alinea’s werd het al een beetje duidelijk: wespennesten kun je beter láten verwijderen als ze hoog zitten, moeilijk te bereikbaar zijn of als je allergisch bent voor wespensteken. Of als je geen zin hebt in het karwei. Want laten we eerlijk zijn, echt leuk wordt het niet. Het is best wel een gedoe om de wespen weg te krijgen en met wat geluk kom je er met enkele steken vanaf.

Voordelen ongediertebestrijder

Ten eerste weet de ongediertebestrijder precies met wat voor insect je te maken hebt. Waarschijnlijk heb je zelf allang gezien dat het om een wesp gaat, maar bij een redelijk verstopt nest is een vergissing zo gemaakt. Voor hetzelfde geld gaat het om bijen, die niet zomaar mogen worden verdelgd. Daar moet een imker aan te pas komen. Ten tweede heeft ongediertebestrijder de juiste kleding én bestrijdingsmiddelen, waardoor je relatief weinig kwijt bent. Anders moest je die spullen zelf nog aanschaffen. Ten slotte, en dat is misschien wel de belangrijkste reden, is het een stuk veiliger om het wespennest te laten verwijderen door een professional.

Kosten ongediertebestrijder

Professionele hulp komt natuurlijk met een prijskaartje. De minimale kosten voor het bestrijden van een wespennest zijn €45, de maximale kosten €140. Gemiddeld gezien komt dat uit op een bedrag tussen de €55 en €75. De kosten liggen aan het soort bestrijdingsmiddelen, de locatie en grootte van het nest en voorrijkosten. Je kunt het beste een bestrijdingsbedrijf in de buurt zoeken, zodat er niet al te veel voorrijkosten ontstaan. Let op dat je een bedrijf kiest dat het wespennest zowel bestrijdt als verwijdert. Sommige bedrijven bestrijden het alleen, waardoor jij alsnog met de taak zit opgescheept om het nest te verwijderen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag