Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je bloedluis in huis bestrijden?

Hoe kun je bloedluis in huis bestrijden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bloedluis is een parasiet die vooral voorkomt bij kippen. Het is eigenlijk geen luis maar een mijt, en de mijt kan zich ontzettend snel vermenigvuldigen tot een groot probleem. De mijt vermenigvuldigt zich alleen op kippen (of ander gevogelte), maar desondanks kun je het ook binnenshuis tegenkomen. In dit artikel beschrijven we wat bloedluis precies is, waar je het op kunt vinden en hoe je het kan bestrijden.


Wat is bloedluis?

Bloedluis heeft veel verschillende namen, en de naam luis is eigenlijk niet eens juist. Bloedluis is namelijk een mijt (geen luis) en heeft ook wel de namen: vogelmijt, kippenluis, bloedmijt of rode mijt. 

Het zijn beestjes, parasieten, die 1 mm groot worden en zich razendsnel voortplanten. De bloedluis leeft van het bloed van (meestal) gevogelte en kan zich hier ook op voortplanten. Een enkele keer komt het binnenshuis voor. De mijt kan zorgen voor jeuk, bultjes en rode plekken. Daarnaast kan het ook de ziekte van lyme met zich meedragen. 

Bloedluis buitenshuis 

Bloedluis komt voor op wilde vogels en pluimvee en iedereen met kippen zal zich dan ook bewust zijn van het bestaan ervan. De mijt leeft als een parasiet in nesten van vogels, donkere hoeken of kieren van kippenhokken en voedt zich met het bloed van de vogels. 

Niet alleen mensen met kippen kunnen dus last hebben van bloedluis. De mijt kan zich ook nestelen in vogelnesten die zijn gemaakt onder dakpannen of in bomen in de tuin. Alleen op vogels kan de mijt zich voortplanten, maar wanneer deze niet aanwezig zijn kan de mijt ook overspringen op andere organismen, om zich in ieder geval te kunnen voeden.

Bloedluis binnenshuis 

Wanneer er geen vogels in de buurt zijn voor de bloedluis om zich mee te voeden, kunnen zij overspringen op dieren of zelfs op mensen. De mijt kan zich wel voeden met het bloed van andere organismen, maar kan zich hier niet voortplanten.


De bestrijding van bloedluis

Gelukkig is er voor deze hardnekkige parasiet een oplossing. Door het te bestrijden met de juiste middelen en hen zo min mogelijk kans te geven om zich te nestelen in vogelnesten, kan je je hele huishouden ontdoen van deze plaag. Je kunt zelf aan de slag gaan, of een professioneel bedrijf inschakelen voor de bestrijding.

Zelf bestrijden

Bloedluis kan maarliefst 9 maanden zonder eten, waardoor het simpelweg leeghalen van een kippenhok niet voldoende is om de mijt te laten verdwijnen. Het bestrijden van bloedluis moet grondig gebeuren, en er zijn hier een aantal verschillende manieren voor wil je dit zelf doen: 

  • Plaatselijk verhitten met föhn of kokend water: bloedluis kan niet overleven bij een temperatuur hoger dan 70 graden. Het is daarom aangeraden om plekken waar de mijt zit goed te verwarmen. Om tussen kieren te komen of naden die moeilijk te bereiken zijn, is een föhn een zeer goede optie. Let wel altijd op brandgevaar. Ben je bang dat het in je kleding zit (wat relatief weinig voorkomt) kun je dit oplossen door je kleding in de wasmachine op 90 graden te doen.
  • Spullen 24 uur lang in de vriezer gooien: niet alles kan maar in de wasmachine, en al helemaal niet op 90 graden. Daarom is een andere manier om spullen van bloedluis te ontdoen, het in de vriezer te leggen voor 24 uur.  
  • Dierengeneesmiddelen voor kippen tegen bloedluis: bij de dierenarts kun je om geneesmiddelen vragen voor je kippen, om deze van de bloedluis te ontdoen. Gaat het bij jou thuis niet om de kippen, maar om vogelnesten, is dit natuurlijk niet de meest bruikbare optie. Ga goed na waar de bloedluis vandaan komt en waar het zich nestelt, voordat je besluit hoe je het gaat bestrijden. 
  • Gif spuiten op dieren en spullen: de meest rigoreuze optie is waarschijnlijk de bestrijding met gif. Je moet hier goed opletten dat je geen verboden giffen gebruikt, in Nederland zijn we namelijk best streng op de middelen die wel of niet gebruikt mogen worden. Er zijn bepaalde soorten gif die je zonder (veel) bijwerkingen op je kippen kunt spuiten, onder de vleugels en vooral in de nek en hals. Doe hier goed onderzoek naar voordat je ermee aan de slag gaat.

Professionele bestrijding 

Afhankelijk van de grootte van het probleem, wil jij misschien wel professionele hulp inschakelen om je huishouden van bloedluis te ontdoen. Dit kan. Veel van dit soort professionele bedrijven voor bestrijding maken gebruik van andere mijten, die volstrekt ongevaarlijk zijn voor mens en dier, die de bloedluis aanvallen en opeten. 

Veel bestrijders bestrijden de bloedmijt op deze biologische manier. Zij zetten de natuurlijke vijand van de mijt in om de bloedluis op te zoeken en op te eten. De roofmijt is dit. De bloedluis vormt een prooi voor de roofmijt en deze roofmijt zorgt er dus voor dat het probleem wordt teruggedrongen. Rentokil maakt gebruik van twee verschillende soorten roofmijt. Welke er wordt ingezet is afhankelijk van de grootte van het probleem en de plek. Omdat dit een zeer specialistische aanpak betreft en de roofmijt speciaal wordt gekweekt, is dit geen aanpak die je zelf kunt uitvoeren. Het wordt aangeraden om deze aanpak preventief te gebruiken. 


Preventief

Net als bij elke plaag of ziekte, zijn er een aantal dingen die je preventief kunt doen om de kans te verkleinen. Een hiervan is hiervoor al beschreven, namelijk de inzet van roofmijt. Andere dingen die je kunt doen ter preventie van bloedluis zijn: 

  • Onder dakpannen afzetten met gaas zodat er geen vogels kunnen nestelen. Ook wanneer je een kippenhok hebt, moet dit vogeldicht worden gemaakt.
  • De binnenkant van het kippenhok witten met witkalk. Dit neemt namelijk vocht op waardoor de omstandigheden minder ideaal zijn voor bloedluis. Bloedluis nestelt zich graag op vochtige en donkere plekken. Hoe minder aangenaam je het voor de bloedluis maakt, en hoe minder mogelijkheden deze heeft om zich te verstoppen, hoe kleiner de kans dat je er last van krijgt. 
  • Kippenhok goed schoon houden. Er wordt aangeraden door het Milieu Centraal om een goed schoonmaakrooster aan te houden. Dit bestaat uit dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks terugkerende taken.

Bloedluis herkennen

Maar hoe herken je nu eigenlijk bloedluis? Er zijn verschillende soorten mijt, waarvan de meest bekende de bedwants is. Alhoewel er enkele overeenkomsten zijn tussen de verschillende mijten, kan de bestrijdingswijze verschillen. Voordat je aan de slag gaat met de bestrijding is het dus van belang dat je zeker weet dat je de goede mijt voor ogen hebt. 

Zowel bedmijt als vogelmijt ziet er hetzelfde uit. Een mijt is namelijk een klein beestje dat lijkt om een super kleine spin. Hij is 0,5 tot 1 mm groot en donkerrood tot zwart van kleur. De mijt nestelt zich graag op donkere, vochtige plekjes. 

Wil je weten met welke soort mijt je te maken hebt, dan is het vaak makkelijk te bepalen. Zoals we hebben uitgelegd komt vogel mijt in beginsel eigenlijk alleen voor bij gevogelte. Bedmijt echter, leeft van mensen en springt makkelijk over op kleding, koffers, in bedden en bevind zich vaak gewoon binneshuis. Bijde soorten mijt kunnen iet overleven bij extreem hoge temperaturen. Om je kleding mijt-vrij te maken zit je dus altijd goed met een wasje van 90 graden, en tussen alle kieren in je huis of kippenhok kun je kokend water gieten.

Hoe kun je bloedluis in je huis bestrijden?

Hoe kun je deze vervelende plaag dus in je huis bestrijden? Bloedluis komt veelal niet binnenshuis voor, maar als het zover is, dan wil je het er natuurlijk zo snel mogelijk uit hebben. Voor binnenshuis zijn de mogelijkheden het gebruik van gif, wassen op een hoge temperatuur of in de vriezer stoppen voor 24 uur, en dierengeneesmiddelen voor als je vogels binnenshuis houdt. Buitenshuis kun je dit ook allemaal toepassen, maar er is een bestrijding die zeer effectief en geschikt is voor alleen buitenshuis: het inzetten van roofmijt. Deze extra beestjes wil je natuurlijk niet in huis hebben, maar in de stal, tuin of een kippenhok is dit geen enkel probleem.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag