Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor het verjagen van een steenmarter

6 tips voor het verjagen van een steenmarter

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je regelmatig last van geluidsoverlast, stank en knaagschade in je huis? Dan is de kans groot dat er zich een steenmarter(familie) in- of rondom je woning heeft gevestigd. Veel Nederlanders hebben met dit probleem te kampen, vaak zonder dat ze het weten. Erg vervelend en uiteraard wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Maar wat kan je er tegen doen? En hoe zorg je dat ze niet meer terugkomen?


Beschermde diersoort

De steenmarter is in Nederland helemaal terug van weggeweest. Vooral in het oosten van het land komt de soort inmiddels weer algemeen voor. Goed nieuws voor natuurliefhebbers, maar er zit ook een keerzijde aan dit succes. Steenmarters leven namelijk graag in de nabijheid van mensen. En naast stank- en geluidsoverlast kan de financiële schade veroorzaakt door steenmarters flink oplopen. Niet zelden wordt de bedrading van auto’s kapot geknaagd of het isolatiemateriaal van woningen vernield. Maar omdat steenmarters in Nederland een beschermde diersoort zijn mogen ze officieel niet gevangen, gedood of bestreden worden. Toch sta je niet helemaal machteloos wanneer je last hebt van een steenmarter.


Hoe ziet een steenmarter eruit?

Steenmarters zijn te herkennen aan hun bruine vacht met een witte keelvlek. Ze zijn ongeveer even groot als een kat maar staan lager op hun poten. Verder is de staart van de steenmarter zo’n 25 centimeter lang. Vaak worden steenmarters verward met boommarters, een marterachtige die ook in Nederland voorkomt. De beste manier om deze twee soorten uit elkaar te houden is om te kijken naar de keelvlek. Deze is bij de steenmarter wit en bij boommarters okergeel. Ook de vorm van de keelvlek verschilt. Steenmarters hebben een gevorkte keelvlek die aan het bovenste deel van de voorpoten afloopt. Boommarters hebben een onregelmatig keelvlek die afloopt op de onderkant van de borst. Als je een marter in huis hebt kun je er in principe wel vanuit gaan dat het om een steenmarter gaat. Boommarters vermijden normaal gesproken bebouwde omgevingen, terwijl steenmarters deze juist opzoeken.


Hoe weet ik of ik een steenmarter in huis heb?

Voordat je overgaat tot actie is het belangrijk om vast te stellen of je inderdaad te maken hebt met een steenmarter. Dit kan soms lastig zijn aangezien steenmarters vooral ‘s nachts actief  zijn en zich weinig laten zien. Vermoed je dat je last hebt van een steenmarter, maar heb je er nog nooit één gezien rondom je huis? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. In de eerste plaats het geluid. Steenmarters maken zware bonkende geluiden. Heel anders dan de trippelende geluiden die muizen of ratten maken. Verder deponeren steenmarters hun uitwerpselen altijd op dezelfde plek, in zogenaamde latrines. Deze gaan na verloop van tijd enorm stinken en zijn soms zichtbaar in het plafond als donkere vlekken. Ook kunnen deze latrines weer ander ongedierte aantrekken, zoals vliegen. Tot slot kan het aantreffen van veren of dode dieren rondom het huis wijzen op een steenmarter.


Hoe komt een steenmarter in mijn huis? 

Stel, je bent er nu vrij zeker van dat je last hebt van een steenmarter, dan vraag je je nu waarschijnlijk af hoe dit dier in je huis is gekomen. Het kan lastig zijn om te achterhalen hoe een steenmarter je woning in- en uit gaat. Steenmarters kunnen uitstekend klimmen, graven, springen en zelfs zwemmen. Ze hebben maar 5 a 6 centimeter nodig om een gebouw binnen te komen. En is het gat net iets te klein? Dan maken ze het zelf wat groter. Via buizen, leidingen op of bij het dak vinden ze altijd een weg naar binnen.


Welke schade kan een steenmarter aanrichten in mijn huis?

Wanneer een steenmarter een gebouw binnen probeert te komen ontstaat vaak al de eerste schade. Eenmaal binnen kunnen ze aan stroomdraden, bekabeling en leidingen gaan knagen. Ook zijn ze gek op steen- en glaswol. Ze gebruiken dit om mee te spelen en als materiaal voor hun nest. Verder kunnen de latrines (de vaste plekken waar ze hun uitwerpselen deponeren) zorgen voor geuroverlast. En tot slot is er nog de psychische schade die een steenmarter in huis aan kan richten. Naast de gebroken nachten die een rommelende steenmarter kan veroorzaken kan het idee dat er een roofdier ter grote van een kat in je huis aanwezig is erg beangstigend zijn.


Hoe weet ik of in een steenmarter in mijn auto heb?

Steenmarters dringen niet alleen woningen binnen, ook auto’s zijn niet veilig voor deze opportunistische diertjes. De beste manier om hier op tijd achter te komen is door periodiek onder je motorkap te kijken of dit door een monteur te laten doen. Zie je dat er ergens aan is geknaagd? Dan is de kans groot dat er een steenmarter onder de motorkap is geweest. Maar vaak verraden steenmarters hun aanwezigheid al op een andere manier: door middel van geursporen. Ruik je een vieze geur wanneer je je kachel of ventilatie in je auto aanzet? Dan zou dit best steenmarterontlasting kunnen zijn.


Welke schade kan een steenmarter aanrichten aan mijn auto?

Gelukkig richten steenmarters niet altijd schade aan, vooral niet wanneer je er op tijd bij bent. Maar wanneer er wel schade is aangericht dan merk je dat meestal als eerste door startproblemen van je auto. Deze schade is erg vervelend, maar nog vrij onschuldig. Grotere problemen ontstaan wanneer je onderweg bent en er een paar cruciale slangen zijn doorgebeten. De auto kan dan vastlopen en oververhit raken. De reden dat steenmarters aan kabels knagen is omdat ze dol zijn op het isolatiemateriaal dat eromheen zit. Om deze soepel te houden wordt namelijk visolie of vismeel gebruikt.


Is een steenmarter gevaarlijk?

Voor de mens zijn steenmarters vrij ongevaarlijk. Het zijn schuwe dieren die meestal meteen op de vlucht slaan wanneer ze een mens zien. Alleen als ze in het nauw worden gedreven en geen kant meer op kunnen kan het gebeuren dat ze een mens aanvallen. Ook voor huisdieren is de steenmarter over het algemeen ongevaarlijk. Toch kunnen steenmarters indirect wel gevaar opleveren voor zowel mensen als huisdieren. Door het knagen aan kabels kan er kortsluiting ontstaan wat kan resulteren in brand. Ook kunnen steenmarters dragers zijn van verschillende ziektes.


Tips voor het verjagen van een steenmarter

De steenmarter is een beschermde diersoort volgens de Wet natuurbescherming. Het is daardoor verboden om steenmarters te vangen, doden of te bestrijden. Zelfs als ze overlast veroorzaken. Wie dit toch doet riskeert een geldboete die flink kan oplopen. Toch sta je niet machteloos wanneer je last hebt van een steenmarter. Het is namelijk wel toegestaan om het dier op een diervriendelijke wijze te verjagen. Dit wil zeggen, zonder dat het dier hierbij verwondingen oploopt. Hieronder volgen een aantal tips voor verjagen van een steenmarter.


1. Ervoor zorgen dat steenmarters niet meer naar binnen kunnen

De meest effectieve manier om van een steenmarter in huis af te komen is door ervoor te zorgen dat ie niet meer naar binnen kan. Dit kan je doen door rondom het huis alle gaten en kieren die groter zijn dan 5 á 6 cm afsluiten met bijvoorbeeld gaas. Doe dit grondig, want een steenmarter zal zijn uiterste best doen om toch weer naar binnen te komen. Bij deze methode is het belangrijk dat de steenmarter zich niet meer in het huis bevindt. Een opgesloten steenmarter zal namelijk een andere weg naar buiten zoeken en hierbij schade aanrichten. In het voorjaar kunnen steenmarters jongen hebben en is het verboden om ze buiten te sluiten, hoeveel overlast ze ook veroorzaken. Inspectie is er niet tot zelden, dus de keuze is aan jezelf.


2. Steenmarters verjagen met ultrasoon geluid

Een veelgebruikte methode voor het verjagen van steenmarters is het gebruik maken van ultrasoon geluid. Dit is geluid dat voor de mens niet hoorbaar is, maar wel voor steenmarters. Deze vinden dit geluid vaak zo vervelend dat ze de woning na verloop van tijd permanent verlaten. Maar het komt ook voor dat ze aan het geluid wennen en blijven. Verschillende (online) aanbieders verkopen apparaten die ultrasoon geluid produceren. Keerzijde is wel dat het vaak ook andere dieren, zoals vogels wegjaagt. Bovendien kan het vervelend zijn voor huisdieren mocht je die hebben.


3. Steenmarters verjagen met anti-marterspray

Sinds een aantal jaar is er anti-marterspray te koop. De spray bestaat uit een mix van geuren van natuurlijke vijanden van de steenmarter. Wanneer steenmarters dit ruiken slaan ze op de vlucht. Dit is meestal maar een tijdelijke oplossing. In eerste instantie worden steenmarters afgeschrikt, maar naar verloop van tijd krijgen ze door dat er geen vijanden in de buurt zijn en negeren ze de spray. Toch is het zeker de moeite waard om eens te proberen als je last hebt van een marterplaag.


4. Steenmarters verjagen met WC-blokjes

Een huis-, tuin en keukenoplossing om steenmarters te verjagen is het neerleggen van WC-blokjes. Deze hebben een sterke chemische geur die marters erg onprettig vinden. Vooral in kleine ruimtes, zoals onder de motorkap van een auto is deze methode effectief. Vaak hebben de goedkoopste wc-blokjes te meest chemische geur, dus deze methode is ook nog eens goed voor je portemonnee.


5. Steenmarters verjagen door ze ‘weg te pesten’

Steenmarters zijn nachtdieren en slapen voornamelijk overdag. Door overdag harde muziek op te zetten en door op z’n schuilplaats te kloppen zal de steenmarter (hopelijk) op zoek gaan naar een rustiger verblijfplaats. Als de buren er geen last van hebben is het slim om de hele dag muziek op te zetten bij de schuilplaats van de marter, ook als je naar je werk bent. Deze methode kan even duren, maar naar verloop van tijd zul je merken dat de marter vertrekt.


6. Het inschakelen van een professioneel bestrijdingsbedrijf

De meest efficiënte manier om van een steenmarter af te komen is het inschakelen van een professioneel bestrijdingsbedrijf. Overal in Nederland zijn er wel (ongedierte)bestrijdingsbedrijven te vinden die ervaring hebben met het verjagen van steenmarters. Dit kost even wat, maar je bent dan wel snel van de onruststoker in je huis af. Bovendien ook nog op een diervriendelijke manier. Als je er toch voor kiest om het zelf te doen kan je altijd een bedrijf bellen voor extra advies. Mocht je dan alsnog last hebben is het slim om professionals in te schakelen.


Conclusie

Steenmarters zijn beschermde diersoorten, maar zorgen voor een hoop narigheid in- en rondom huizen en auto’s. Ze vernielen bekabeling en isolatie, stinken en zorgen voor geluidsoverlast. Genoeg reden dus om zo snel mogelijk van deze beesten af te komen. Om dat op een efficiënte manier te doen is het slim om eerst meer over deze beesten te weten te komen. Vervolgens kan je gebruik maken van de tips om ze voor eens en altijd te verjagen. Mocht dat echt niet lukken staan er altijd ongediertebestrijdingsbedrijven voor je klaar. Uiteraard zijn daar wel kosten aan verbonden. Succes!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag