Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kakkerlakken tegengaan en (laten) bestrijden

Kakkerlakken tegengaan en (laten) bestrijden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je last van kakkerlakken? Kakkerlakken zijn misschien wel het meest gehate ongedierte in huis. Heb je eenmaal een plaag in je woning, dan heb je serieuze problemen. Daarom in dit artikel tips hoe je kakkerlakken kunt tegengaan en, indien het kwaad al geschied is, hoe je ze kunt (laten) bestrijden.


Voorkomen is beter dan genezen

Het aloude gezegde gaat 100% op voor de kakkerlak. Zoals gezegd: als je eenmaal last hebt van een paar kakkerlakken in huis (en onderneem je niet direct actie), dan zal het al gauw van kwaad tot erger gaan. Dit heeft voornamelijk te maken met de snelheid waarmee de kakkerlak zich voortplant. In Nederland hebben we veelal te maken met de Duitse en Amerikaanse kakkerlak (al kunnen exotische soorten ook vrij eenvoudig meereizen vanuit verre bestemmingen door hun vermogen om in de kleinste gaten en kieren te kruipen). Deze kunnen in een heel leven (ongeveer 1 à 1,5 jaar) voor maar liefst 800 nakomelingen zorgen. Dit is dan ook dé reden waarom voorkomen van kakkerlakken altijd veel beter is dan genezen. Voor je het weet zit je hele huis vol en heb je te maken met een ware kakkerlakkenplaag.

Het andere vermogen van de kakkerlak vormt dan weer een tweede nadeel bij bestrijding: ze zijn in staat om in de kleinste kieren en gaten te kruipen waardoor bestrijden feitelijk onmogelijk wordt. In praktisch alle gevallen zal je een ongediertebestrijder in de arm moeten nemen en deze gaat doorgaans te werk met gif. En daar komt het derde nadeel van (of eigenlijk het voordeel voor) de kakkerlak: ze zijn bijzonder resistent tegen gifstoffen en passen zich moeiteloos aan aan de situatie. Direct ook de reden waarom beweerd wordt dat kakkerlakken een eventuele kernoorlog zouden kunnen overleven.

In de laatste plaats zijn kakkerlakken uitmuntend in het vinden van voedsel. Zelfs de kleinste broodkruimel komen ze op het spoor en ze zijn alleseters. In principe eten ze alles wat er binnen ons huishouden geconsumeerd wordt. Van brood tot groente en van hondenvoer tot vissenkorrels. Daarnaast kunnen sommige soorten maar liefst tien tot veertig dagen zonder eten. Uithongeren is dus ook geen optie als je in huis te maken hebt met een kakkerlakkenplaag!


Tips om kakkerlakken te voorkomen

Kakkerlakken voorkomen is simpel en moeilijk tegelijk. Het sleutelwoord is hygiëne. Ze komen af op afval en etensresten. Het probleem is dus alleen dat ze zelfs die ene kleine broodkruimel die je niet hebt opgezogen met de stofzuiger weten op te sporen en dit vervolgens ook nog eens vertellen tegen hun maatjes. De kakkerlak is een sociaal dier. Ze pikken elkaars geursignalen op en reageren hier op. Zie je er dus één in je keuken rondbanjeren met hoge snelheid (kakkerlakken kunnen tot wel 5 km per uur rennen en zijn daarmee één van de snelste lopende insecten), dan kun je er vergif op innemen dat er anderen onderweg zijn. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Want alhoewel de kakkerlak zelf niet schadelijk is voor de mens, kunnen ze wel ziektes en bacteriën overbrengen door van je voedsel te eten, er hun behoeftes op te doen of door er overheen te lopen. Met onderstaande tips kom je in ieder geval al een heel eind om een kakkerlakkenplaag in je woning te voorkomen, al heb je het nooit helemaal 100% zelf in de hand. Woon je bijvoorbeeld in een flat en zijn je buren nogal nalatig met het opruimen van hun voedselresten, dan is de kans groot dat de kakkerlakken zich middels kieren, gaten en zelfs de cv-leidingen toegang tot je woning weten te verschaffen. Een goede reden dus om dit artikel te delen met je buren. Samen staan jullie sterk!

1. Zorg voor een schone keuken

De meest logische plek waar kakkerlakken voedsel kunnen vinden is op de plek waar je je maaltijden bereidt. Ze houden zich graag schuil in de buurt van eten en vocht. Ook andere vochtige ruimtes in je woning zoals de badkamer of het toilet zijn zodoende ruimtes die je in de gaten, maar vooral schoon moet houden.

2. Zet de verarming lager en lucht vaak

Kakkerlakken gedijen bij warmte en vocht. Sommige soorten kunnen zelfs niet leven in een kamer die op kamertemperatuur is. Zet daarom vooral de verarming laag als je hem niet gebruikt en zet ramen en deuren tegen elkaar open zodat het lekker door kan tochten in je huis.

3. Dicht gaten en kieren

Zoals eerder al benoemd: kakkerlakken zijn sterren in zichzelf verplaatsen via de kleinste kieren en gaten. Zorg er daarom voor dat je woning hermetisch is afgesloten zodat kakkerlakken zich geen toegang kunnen verlenen tot je woning. Is het op sommige plekken in je woning niet mogelijk om de boel hermetisch dicht te metselen of timmeren (denk bijvoorbeeld aan een ventilatieopening in je woning), dan kun je de toegangen afsluiten middels een kunststof rooster of een fijnmazig gaas.

4. Kakkerlak gezien? Direct actie!

Deze laatste tip heeft uiteraard niets meer met voorkomen te maken, maar inmiddels mag wel duidelijk zijn dat er direct actie benodigd is als je een kakkerlak ziet in je woning. Denk niet; ach die ene, dat komt wel goed, want voor je het weet heb je te maken met een serieuze kakkerlakkenplaag. En in dit tweede deel van dit artikel zul je merken dat het (laten) bestrijden van een kakkerlakkenplaag in je woning niet bepaald eenvoudig is.


Bestrijden van kakkerlakken

Het zal wel even schrikken zijn als je ‘m voor het eerst voorbij ziet roetsjen. Men heeft over het algemeen de gedachte dat kakkerlakken vieze en enge beesten zijn. Ergens klopt dit natuurlijk wel (denk aan de ziektes die ze eventueel over kunnen brengen), maar anderzijds zijn ze niet heel veel ‘enger en viezer’ dan welk ander willekeurig insect. Ze zijn in sommige gevallen alleen wat lastiger te bestrijden. Om je toch van je kakkerlakkenplaag af te helpen hebben we hieronder de beste bestrijdingsmethodes voor je op een rijtje gezet.

Niet-chemische bestrijdingsmethodes

Laten we voorop stellen dat er diverse methodes zijn om kakkerlakken te bestrijden, maar hoe effectief ze zijn heeft te maken met hoe groot de overlast is in je woning. Heb je met één of enkele kakkerlakken te maken, dan kunnen onderstaande bestrijdingsmethodes helpen. Is de overlast echter uitgegroeid tot een plaag, dan zal je er in de meeste gevallen niet aan ontkomen om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Vochtige dweil

Kakkerlakken houden van vochtige plekken en een dweil ‘s nachts op je keukenvloer leggen kan ervoor zorgen dat je de boosdoener(s) de volgende ochtend onder de dweil aantreft. Vervolgens is het een kwestie van je voet erop plaatsen en afvoeren in een plastic zakje. Ergens gehoord dat je daarmee de eitjes van de kakkerlak verspreidt? Weet dan dat dat wederom weer een halve waarheid is rondom de kakkerlak. Ja, een kakkerlak dropt de pakketjes met eitjes als zij zich bedreigd voelt, maar daarmee komen de eitjes natuurlijk niet direct uit. Door – na het doodtrappen van de kakkerlak – je schoenen goed te reinigen en de pakketjes met eitjes te verwijderen van je schoenzolen is er in principe niets aan de hand. Zet alleen niet je schoenen direct na het doodtrappen van de kakkerlak (en dus zonder ze te reinigen) in de kast, want de eitjes kunnen alsnog na verloop van tijd uit komen met alle gevolgen van dien.

Bakje met water en olie

Een andere niet-giftige bestrijding van kakkerlakken is door een bakje met water en wat olie op de grond neer te zetten. Het water trekt de kakkerlakken aan en de olie verstopt hun luchtwegen waardoor ze verdrinken. Een andere mogelijkheid is nog om een mengsel van gipspoeder en poedersuiker te gebruiken. Als je hier een bakje met water naast zet zorgt dat ervoor dat het gipspoeder gaat klonteren in de buikjes van de kakkerlakken met de dood dus tot gevolg.

Lijmvallen

Een laatste niet-giftige manier om kakkerlakken te bestrijden is door lijmvallen te plaatsen op strategische plaatsen zoals onderin gootsteenkastjes of achter de koelkast. De kartonnen doosjes met een lijmval of lijmplankje zijn uitgerust met een lokstof waar de kakkerlakken op afkomen en de lijm zorgt er vervolgens voor dat ze vast komen te zitten.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Alle bovenstaande methodes geprobeerd, maar zonder succes? Dan kun je overstappen op een chemische bestrijding van kakkerlakken. Dit kan door middel van lokdozen of spuitbussen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je middelen koopt met een toelating van het Ctgb en koop nooit bestrijdingsmiddelen waar de ingrediënten niet op staan. We hebben de voornaamste lokdozen voor je op een rijtje gezet die hieraan voldoen.

Indoxacarb

Dit bestrijdingsmiddel werkt niet bij elke kakkerlak. De kakkerlak zet namelijk met zijn eigen enzymen de gifitgheid in werking van dit middel aan en beschikt de betreffende soort dus niet over deze enzymen, dan werkt het middel niet. Door het gif vermindert de bewegingscoördinatie en stoppen de kakkerlakken na een paar uur met eten. Uiteindelijk raken ze verlamd en sterven ze. Gebruik dit middel alleen binnenshuis, want alhoewel het middel niet giftig is voor bijen als ze het binnenkrijgen, kan het wel dodelijk zijn als ze er mee in aanraking komen.

Abamectin

Dit bestrijdingsmiddel tast het zenuwstelsel van het insect aan waardoor precies hetzelfde gebeurt als bij bovenstaand bestrijdingsmiddel. Ook dit bestrijdingsmiddel mag je alleen binnenshuis gebruiken. Het product wordt verkocht als “natuurlijk” bestrijdingsmiddel, maar kent een relatief hoge milieubelasting.

Imidacloprid

Het bekendste neonicotinoïde is Imidacloprid. De werkzame stof in deze lokdoos is bijzonder giftig, zeker voor bijen. Ook dit bestrijdingsmiddel mag dan ook alleen binnenshuis gebruikt worden en laat in alle gevallen de doos heel. Wees ook bijzonder voorzichtig als je kinderen en/of huisdieren in huis hebt. Zorg dat ze niet zomaar bij de lokdozen kunnen komen.

Spuitbussen

In plaats van lokdozen op strategische plaatsen neer te zetten kun je er ook voor kiezen om gaten en kieren in te spuiten met een spuitbus tegen kruipend ongedierte. De werkzame stoffen die hier in zitten zorgen er opnieuw voor dat het zenuwstelsel wordt aangetast en de kakkerlak op een gegeven moment sterft. Deze spuitbussen zijn bijzonder giftig en pas dan ook weer op als je kinderen en/of huisdieren in je woning rond hebt lopen. Spuit geen plekken in waar ze er zonder problemen bij kunnen komen.


Professionele bestrijding

En toen zat er niets anders op. Die ene kakkerlak die je zag lopen heeft een heel leger verzameld en/of zelf gemaakt en terroriseert je woning. Je hebt alle bovenstaande maatregelen – mits mogelijk – genomen en het resultaat blijft uit. Een professionele ongediertebestrijder is je enige oplossing nog. Want onderneem je geen actie, dan zal de plaag vroeg of laat ook bij je buren voor overlast gaan zorgen en straks zit de hele buurt met kakkerlakken in de woning.

Professionele ongediertebestrijders zijn in elke gemeente en regio van Nederland wel te vinden. Kwestie van ze benaderen, het probleem uitleggen en ze komen je van je kakkerlakplaag afhelpen. Zorg er daarbij wel voor dat je alle aanwijzingen van de professional strikt opvolgt. Een kakkerlakkenplaag is hardnekkig en volg je niet alle aanwijzingen op, dan kan het resultaat alsnog uitblijven.

Een laatste tip nog: professionele ongediertebestrijders hanteren onderling uiteenlopende tarieven voor dezelfde dienst. Door offertes op te vragen bij verschillende bestrijdingsbedrijven kun je besparen op de kosten voor het verhelpen van de kakkerlakkenplaag. Geld dat je mooi kunt steken in nieuw schoonmaakmateriaal voor in de keuken, want inmiddels mag het wel duidelijk zijn: voorkomen van kakkerlakken is vele malen beter dan ze te bestrijden!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag