Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om muggen te verjagen

8 tips om muggen te verjagen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Muggen zijn waarschijnlijk een van de meest gehate vliegende insecten ter wereld. Het geluid dat ze maken, de jeukende bulten die ze creëren, en de grote hoeveelheden waarin ze zomers voorkomen, maakt dat er veel mensen zijn die dit beestje vervloeken. Alhoewel we niets kunnen doen aan het bestaan van muggen, kunnen we er wel voor zorgen dat ze wegblijven uit de (huis)kamer. Hoe? In dit artikel geven we je 8 handige tips om muggen te verjagen.


1. Beter voorkomen dan genezen

Hoe komt het nou dat het ene huis veel meer last heeft van muggen dan het andere? Dat heeft alles te maken met water. Zoals je misschien wel weet zijn muggen daar namelijk dol op. Het is dé plek waar ze hun eitjes neerleggen, en dus ook de plek waar nieuwe muggen het leven zullen vinden. Het is dan ook niet voor niets dat mensen die in de buurt van een sloot, meer of rivier wonen veel meer last hebben van muggen, dan mensen die niet in de buurt van water wonen. Maar wist je dat muggen ook dol zijn op stilstaand water in bijvoorbeeld een emmer, de dakgoot of een regenton? Ook op deze plekken leggen muggen graag hun eitjes. Zorg er daarom voor dat er geen stilstaand water in je tuin te vinden is. Gooi emmers leeg, zorg ervoor dat de dakgoot goed schoon is, en dat je je regenton regelmatig leegt, zodat het water goed weg kan lopen. Op deze manier kun je je tuin minder aantrekkelijk maken voor muggen, waardoor je de kans op een muggenplaag verkleint.


2. Plaats horren

De beste manier om muggen en andere beestjes buiten te houden, is door je ramen en deuren gesloten te houden. Hoewel dit misschien de beste oplossing is, is dit in de zomer natuurlijk niet erg prettig. Je zult dus een oplossing moet vinden die ervoor zorgt dat je je ramen en deuren wel open kunt zetten, maar die tegelijkertijd ook de muggen buiten houdt. Die oplossing is gelijk ook de beste tip voor het voorkomen van muggen in huis, namelijk: het gebruik van horren. Door alle ramen en deuren van horren te voorzien, zorg je ervoor dat je wél kunt genieten van de frisse buitenlucht, maar dat je vervolgens geen last hebt van zwarte muggenwolken op je plafond. Het aanschaffen van goede horren is misschien een flinke investering, maar zomers zonder muggen kunnen slapen, is die investering wat ons betreft meer dan waard.


3. Koop een klamboe

Voor wie geen geld heeft om alle ramen en deuren te voorzien van een hor, of voor wie dat om een andere reden niet kan of wil doen, is een klamboe een goed idee. Door een klamboe over je bed te hangen, ben je ’s nachts in ieder geval goed beschermd tegen muggen. Zo zul je in ieder geval niet wakker worden van de jeuk. Klamboes zijn in veel verschillende uitvoeringen en kleuren te krijgen, waardoor je er ongetwijfeld een kunt vinden die bij jouw kamer past.


4. Gebruik een vliegenmepper

Heb je een klamboe over je bed hangen, maar word je evengoed gillend gek van het gezoem in je kamer? Dan zijn vliegenmeppers een hele handige manier om een verdwaalde mug een flinke opdonder te geven. Voor wie bloederige vlekken op de muren of het plafond wil voorkomen, is een elektrische vliegenmepper de oplossing. Daarnaast kun je met zo’n elektrische vliegenmepper de mug ook mid-air elektrocuteren. Wel zo handig.


5. Koop een muggenlamp

Een muggenlamp maakt gebruik van het feit dat muggen niet op normaal licht afkomen, maar wel op UV-licht. Een insectenlamp heeft een blauw UV-licht, dat aantrekkelijk is voor de mug. Op het moment dat de mug in de buurt komt van de lamp, wordt hij geëlektrocuteerd door het ingebouwde hoogspanningsroostertje. Zo kun je een mug die zijn weg naar binnen heeft gevonden op een makkelijke (en moeiteloze) manier opruimen.

Tip: Er zijn ook kleine muggenlampen voor in het stopcontact verkrijgbaar, deze zijn superhandig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en er graag een mee wilt nemen.


6. Zet een ventilator neer

Muggen hebben een gruwelijke hekel aan wind, waardoor ze plekken waar het waait het liefst vermijden. Een ventilator in je (huis)kamer kan er dus voor zorgen dat je geen (of minder) last hebt van muggen.


7. Waar kunnen muggen niet tegen? Deze middeltjes!

Om te begrijpen hoe je muggen het beste bij je uit de buurt kunt houden, is het handig als je weet waar ze niet tegen kunnen. Een van de dingen waar muggen een gruwelijke hekel aan hebben, is het bekende middel DEET (waarover later meer). Daarnaast hebben muggen ook een hekel aan eucalyptus, en dan vooral de olie van de citroen-eucalyptus. Andere geuren en middeltjes waar muggen een hekel aan hebben zijn:

  • Pepermuntolie
  • Toco Tholin
  • Soja-olie
  • Cedarolie
  • Citroengrasolie
  • Geraniumolie
  • Tea Tree olie

Door jezelf in te smeren met een van deze middeltjes kun je muggen (een tijdje) op afstand houden. Andere dingen die kunnen helpen zijn:

Lavendel

Muggen houden niet van de geur van lavendel. Je zou er dus voor kunnen kiezen om deze plant in je tuin te plaatsen om muggen op afstand te houden. Maar ook het aanbrengen van lavendelolie op je huid kan helpen om die vervelende beestjes bij je uit de buurt te houden.

Tip: Lavendelolie om jezelf mee in te smeren, kun je heel gemakkelijk zelf maken. Neem daarvoor twee eetlepels olie (bijvoorbeeld kokosolie) en voeg daar zo’n 30 druppels lavendelolie aan toe. Door jezelf met dit mengseltje in te smeren, houd je de muggen (tijdelijk) op afstand.

Citronella kaarsen of olie

Citronella is een geur waar muggen een enorme hekel aan hebben. Nu kun je net als bij lavendel kiezen voor citronella planten in je tuin, maar je kunt ook kiezen voor het gebruik van kaarsen die hiervan gemaakt zijn. Kies wel voor kaarsen waar daadwerkelijk citronella in verwerkt zit. Er zijn namelijk heel veel kaarsen verkrijgbaar waarbij dit niet het geval is. Die kaarsen zullen dan ook (haast) geen effect hebben op muggen. Ook citronella olie op je huid is zeer effectief tegen muggen.

Knoflook

Knoflook is niet alleen erg lekker en goed voor je, maar de geur van knoflook zorgt er ook voor dat je minder aantrekkelijk bent voor muggen. De geur die van je huid af komt als je knoflook eet, zal ervoor zorgen dat muggen minder graag bij je in de buurt komen. Datzelfde geldt trouwens waarschijnlijk ook voor mensen.


8. DEET

Hierboven hebben we dit middeltje al even genoemd; DEET. Dit is het enige middel waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het werkt tegen insecten, waardoor het door veel mensen gebruikt wordt. Je kunt dit middel in de vorm van lotion, een stick of een spray kopen. Houd er wel rekening mee dat sommige mensen niet goed tegen bepaalde bestandsdelen in dit middel kunnen, waardoor ze onder andere last kunnen krijgen van een geïrriteerde huid. Lees daarom altijd voor gebruik de omschrijving van het product door, en laat je eventueel adviseren en informeren door een apotheker of medewerker van een drogist.


Muggen verjagen

Muggen zijn vervelend. Ze houden je uit je slaap met hun gezoem, zorgen voor lelijke en jeukende bulten op je huid, en kunnen een avondje op het terras behoorlijk verpesten. Met de tips in dit artikel heb je manieren gevonden om deze vervelende beestjes ver bij je uit de buurt te houden. Niet alleen hebben we je voorzien van tips om ze uit huis te houden; door het plaatsen van horren voor je ramen en deuren. Maar je weet nu ook dat (stilstaand) water ervoor zorgt dat ze graag in de buurt van je huis zijn, en dat dat water een muggenplaag kan veroorzaken. Ook weet je nu waar muggen niet tegen kunnen. Door gebruik te maken van een van de middeltjes voor op je huid waar muggen een hekel aan hebben, kun je deze vervelende beestjes ook tijdens een gezellige avond op het terras ver bij je uit de buurt houden.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag