Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je duiven verjagen?

Hoe kun je duiven verjagen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vooral in steden zijn duiven in groten getallen te vinden. Deze ‘vliegende ratten’ zorgen voor ontzettend veel overlast. Monumenten en gebouwen raken beschadigd door de uitwerpselen wat weer ongedierte aantrekt. Bovendien dragen ze in sommige gevallen zelfs ziektes met zich mee. Veel huiseigenaren en zelfs overheden proberen met tal van manieren om op een diervriendelijke wijze van duiven af te komen. De voornaamste reden van een veelvoud aan duiven in steden is dat ze daar weinig tot geen natuurlijke vijanden hebben. Ook zijn ze buitengewoon tam omdat ze al honderden jaren met mensen te maken hebben. Ze kunnen zich dus in alle rust vermenigvuldigen en dat zorgt voor een overpopulatie wat veel overlast veroorzaakt. De volgende slimme trucs zorgen ervoor dat je afkomt van een duivenplaag.


Duivenpinnen

Een veelgebruikte effectieve oplossing is de plaatsing van stalen pinnen op de rand van je balkon, dakgoot of andere plek waar de duiven graag zitten. Je kunt zelf een spijkermat of pinnenrail in elkaar zetten, maar er zijn ook genoeg kant en klare duivenpinnen te vinden. Tuincentra en bouwgiganten als de Gamma bieden deze stroken van stalen pinnen vaak aan. Het kost ongeveer €15,- per meter. Het grote voordeel van deze manier is dat ze dus niet meer kunnen blijven staan of zitten op de plek waar ze graag komen. Daar staat wel tegenover dat deze stalen pinnen niet bepaald mooi staan en relatief gevaarlijk zijn voor kinderen.


Vuilniszakken

Vrijwel alles wat een beetje reflecteert en glimmend is schrikt duiven af, zo ook vuilniszakken. Deze goedkope manier van duiven verjagen werkt vaak erg goed voor kleine ruimtes, zoals op het balkon, dakterras of in een kleine tuin. De stukken vuilniszak kun je bijvoorbeeld vastmaken aan de rand van het balkon. Door de wind wappert de zak vanzelf wat voor een beter effect zorgt. Doe dit op meerde plekken en je zult zien dat de duiven niet zo snel meer komen. In tuinen kun je het best stukken vuilniszak op een stokje in de aarde of het gras zetten. Dit werkt een beetje als een traditionele vogelverschrikker.


Draad spannen

Een hele simpele maar effectieve manier om het duiven zo moeilijk mogelijk te maken om bij jou langs te komen, is het spannen van een draadje op plekken waar ze graag komen. Deze manier is tevens ook mooier voor het oog dan bijvoorbeeld pinnen of een vuilniszak. Door één of meerdere kleine draadjes net iets boven het hout, ijzer of kunststof te spannen waar ze vaak staan of zitten, zorg je ervoor dat ze niet meer kunnen staan. Het werkt met zowel ijzerdraadjes als visdraadjes. Het draad of koord moet wel redelijk strak gespannen staan zodat ze het niet zomaar naar beneden kunnen drukken. Je kunt er ook voor kiezen om schrikdraad te gebruiken.


Kruiden

Veel dieren hebben een hekel aan sterke kruiden zoals knoflook, cayennepeper en nootmuskaat. Mieren raken hierdoor bijvoorbeeld hun oriëntatie kwijt omdat het hun geursporen aantast. Duiven vinden het gewoon niet fijn om er bij in de buurt te komen. Trek je keukenkast dus open en kijk wat voor sterkte kruiden je hebt staan. Observeer van te voren goed waar de duiven vooral zitten en waar ze vandaan komen. Strooi veel kruiden op zo veel mogelijk plekken, zodat de kans groter wordt dat ze niet meer terug komen. Deze manier is soms niet al te aantrekkelijk voor je eigen neus, maar werkt vaak wel goed.


Speelgoed traplopers

Iedereen kent ze wel: de gekleurde traplopers. Vrijwel iedereen heeft er vroeger wel een gehad. Nog steeds zijn ze in veel speelgoedwinkels en op het internet voor een paar euro te verkrijgen. Dit maal niet om mee te spelen maar om de vliegende ratten uit je tuin te verjagen. Aan te raden is om een aantal traplopers te kopen, afhankelijk van hoe groot de ruimte is die jij ‘duifvrij’ wil maken. Rek de traplopers een centimeter of 20 uit elkaar en spijker of schroef ze naast elkaar vast. Door de felle kleuren die soms ook reflecteren komen ze niet snel naar de plek toe. Ook de vorm van het materiaal zorgt niet bepaald voor een uitnodiging, ze kunnen er niet op staan of zitten.


Roofvogelgeluiden

Ondanks dat duiven geen natuurlijke vijanden hebben in de stad, zit diep in hun instinct geketend dat geluiden van roofvogels ‘gevaar’ betekent en dat ze als de wiedeweerga wegvliegen. Daarom zijn er speciale apparaten met verschillende geluiden van roofvogels op de markt gebracht. Speciaal om duiven te verjagen. Het bereik is soms wel tot 6 kilometer! Een zeer diervriendelijke en effectieve manier om voor eens en altijd van een duivenplaag af te komen. Helaas zijn deze apparaten vaak erg prijzig. De prijzen lopen namelijk op tot €350,-. Je kunt ook experimenteren door een oude telefoon, laptop of tablet op speakers aan te sluiten en geluiden van roofvogels op repeat te zetten. Kans is aanwezig dat de duiven de plek dan al snel als gevaarlijk zien en niet meer terug komen.


Flitslicht + solar

Een ander apparaat dat veel ongedierte en dus ook duiven bestrijdt is een ultrasone flitser. Deze kleine plastic toestellen zijn op muren te bevestigen en bevatten een speciale sensor. Als duiven, katten, ratten of andere dieren te dichtbij komen begint het apparaat heel hoog te piepen. Zo hoog dat volwassen mensen het niet horen. Alleen kinderen kunnen het horen. Naast de piep begint het toestel te flitsen wat de dieren gelijk afschrikt. Een diervriendelijke manier om duiven weg te jagen dus. Deze manier is vooral handig als je niet thuis bent. Zelf constant een flits in je ogen is natuurlijk ook niet fijn. Voordeel is dat deze flitstoestellen niet heel duur zijn. Voor ongeveer €20,- heb je er een.


Kunststof kraai

Duiven en kraaien zijn niet bepaald beste vrienden. Meestal ontlopen, of ‘ontvliegen’ duiven een of meer kraaien om confrontatie te voorkomen. Om deze reden is een kunststof kraai aanschaffen een zinvolle oplossing. Bij veel tuincentra en op internet zijn nepkraaien al vanaf €15,- te verkrijgen. Je kunt ze neerzetten, maar wat beter helpt is het ophangen aan een doorzichtig draadje. Dit komt een stuk geloofwaardiger over voor de duiven. Een staande kunststof kraai hebben ze soms na een tijdje wel door. Vooral hele tamme stadse duiven halen hun schouders, of in hun geval vleugels op voor een staand plastic kraaitje. Hang ze dus op!


Tochtstrips

Tochtstrips of tochtweringen zijn voornamelijk bedoeld om bijvoorbeeld aan de onderkant van een deur of aan een raam te bevestigen. Maar ze hebben nog een functie! Namelijk het verjagen van duiven. Vooral gladde, rubberen of plastic strips zijn perfect voor het verjagen van duiven. Ten eerste houden ze niet van rubberachtige structuur door reflectie en ten tweede kunnen ze vaak niet goed blijven staan op een gladde ondergrond. Een tochtstrip kun je dus prima bevestigen op je balkon, veranda of dakgoot. Je kunt het extra glad maken door er wat afwasmiddel of glijmiddel op te smeren. Het tegenovergestelde werkt overigens ook: plakspul. Je kunt er dus ook honing, jam of dubbelzijdig tape op smeren of plakken.


Bird free gel

Er is zelfs een speciale gel om vogels, waaronder duiven, weg te jagen. Je zult vast denken dat dit spul erg glad of juist kleverig is, maar dat is niet het geval. Het goedje werkt als optisch schrikeffect, omdat het voor vogels lijkt alsof het in brand staat. Vogels hebben een zicht dat veel meer ultraviolet ziet dan mensen, waardoor ze deze gel als vuur aanzien. Deze substanties kunnen vaak goed tegen water, extreme hitte en kou. Overal te gebruiken dus. Omdat deze speciale olie gemaakt is om vogels te verjagen zijn de kosten daar ook naar. Voor vijf kleine schaaltjes betaal je al snel €30,-. Voordeel is dat je er maanden mee vooruit kunt.


Gaas/net

Een oude vertrouwde, maar nog altijd effectieve manier om duiven te verjagen is het strategisch spannen van een net of stukje gaas. Begin ook bij deze manier eerst met het observeren waar de duiven zitten en waar ze vandaan komen. Hierdoor vind je de duiven-hotspots in jouw tuin, dak of landgoed. Plaats op plekken waar ze vaak zitten en stuk ruig omgebogen (kippen)gaas. Met spijkers lukt het bevestigen vaak al prima. Het enige is dat het de pootjes van duiven wel kan beschadigen als ze er toch op gaan staan. Het plaatsen van een net vergt iets meer werk, maar helpt vaak ook goed. Wel zit je met het zelfde probleem als het gaas: duiven kunnen er door beschadigd raken. Hierbij kunnen ze hun vleugels bezeren.


Ballonnen en speelgoed windmolen

Zoals je inmiddels weet hebben duiven een hekel aan reflecterende en bewegende attributen. Een combinatie daarvan is een simpele ballon. Het liefst zo glimmend mogelijk. Bij feestwinkels en op internet zijn veel van dit soort ballonnen te vinden. Schaf gelijk een paar pakjes aan zodat je ze snel kunt vervangen wanneer er een knapt. Ballonnen zijn simpel te bevestigen door het uiteinde vast de spijkeren of te plakken. Je kunt er ook voor kiezen om ze aan een touwtje te doen en die vervolgens vast te knopen aan een dakgoot, balkon, raam of veranda. Een ander kinderspeeltje wat duiven verjaagt is een gekleurd windmolentje die je vooral ‘s zomers veel op campings en bij het strand ziet. Zet hier eens één of twee van neer en het doet wonderen!

blank


Cd’s en aluminiumfolie

Cd-schijven en aluminiumfolie reflecteren enorm goed en zijn super vel voor je ogen. Voor duiven nóg erger dan voor mensen. Dit maakt deze materialen ideaal voor het verjagen van de vliegende ratten. Aluminiumfolie kun je simpelweg om de betreffende plekken waar veel duiven komen heen wikkelen. Als dat niet blijft zitten kun je ze altijd extra vastzetten met een punaise, spijker of ducttape. Cd’s kun je het best doorknippen en aan een touwtje rijgen of plakken. Vervolgens kun je zo overal waar je wil ophangen. Je kunt er ook voor kiezen om ze bijvoorbeeld los in de dakgoot te leggen of vast te spijkeren aan een schuurtje.


Valkenier inhuren

Als je last blijft houden van een grote duivenplaag is een valkenier inhuren geen slecht idee. Deze mensen professionals gebruiken afgetrainde roofvogels om konijnen, duiven of spreeuwen te verjagen. Ze laten de roofdieren rondvliegen op plekken waar de duiven zich nestelen en vaak komen. Ook ‘s avonds en ‘s nachts blijven de roofvogels actief om achter de duiven aan te gaan. Na een aantal dagen zullen de meeste duiven weg zijn en komen ze ook niet snel weer terug. Omdat het nogal een prijzige bestrijding is kun je het bijvoorbeeld ook samen met buren bekostigen, mits die er ook last van hebben. Kosten liggen rond de €250,-.

blankfoto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag