Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen een mierenplaag?

Wat kun je doen tegen een mierenplaag?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is natuurlijk altijd vervelend als je last hebt van ongedierte. Een mierenplaag is zo’n vorm van overlast waar je gewoon niet op zit te wachten. Als je last hebt van mieren, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Van mierenoverlast afkomen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet je immers beginnen om zo’n plaag aan te pakken? In dit artikel geven we je tips om zo snel en gemakkelijk mogelijk van overlast af te komen.


Middelen die wel geschikt zijn om mieren mee te bestrijden

Als je aan je oma zou vragen hoe je van mieren af moet komen, dan heeft zij vast wel middelen waarmee je van mieren af kunt komen. Ook op het internet vind je veel middeltjes die je zouden helpen om mieren te verdelgen. Denk bijvoorbeeld aan azijn of bruine suiker. Die middeltjes zouden kunnen werken. Je kunt er echter ook voor kiezen om mierenbestrijdingsmiddelen te kopen. Vaak kom je dan bij de volgende producten uit:

  • Een mierenlokdoos
  • Mierenpoeder
  • Een mierenspray

Omdat je bij het bestrijden van een mierenplaag vaak meerdere methoden moet gebruiken en deze bestrijdingsmiddelen daar vaak een onderdeel van zullen zijn bespreken we hier de verschillende bestrijdingsmiddelen die je in de winkel kunt kopen.

De mierenlokdoos

Een populaire manier om van mieren af te komen is door gebruik te maken van een mierenlokdoos. Een mierenlokdoos wordt geplaatst op plaatsen waar mieren het huis binnenkomen. Als de mieren in een treintje het huis binnen komen marcheren kan een mierenlokdoos ervoor zorgen dat de mieren voortijdig verleid worden en uiteindelijk omkomen door de mierenlokdoos

Een mierenlokdoos kan een effectieve manier zijn om van een mierenplaag af te komen, maar voordat je een mierenlokdoos gaat gebruiken, moet je je wel realiseren dat je dit meter niet kunt doen als je huisdieren hebt die los rondlopen, of als er kleine kinderen aan kunnen zitten.

Mierenpoeder

Mierenpoeder kan ook gebruikt worden om van mieren af te komen. De meeste mierenpoeders zorgen ervoor dat de mier de weg naar het nest niet meer weet terug te vinden en uiteindelijk omkomt. Mierenpoeder kan zowel in het huis als buiten de woning gebruikt worden. Het is echter wel belangrijk dat je goed oplet: als je mierenpoeder buiten gebruikt, dan is het belangrijk dat je dit alleen doet als het droog is. Mierenpoeder lost namelijk op in water en spoelt met het water weg.

Mierensprays

Mierensprays kunnen effectief zijn om van een mierenplaag af te komen. Je kunt de mierenspray zowel binnen en buitenshuis gebruiken. Sommige mensen spuiten met een mierenspray in de mierenhoop. Dat kan effectief zijn, maar bij een grote mierenhoop werkt dit vaak niet. Mierensprays zijn vaker effectief op het moment dat je ze gebruikt om gericht ‘aan te vallen’, bijvoorbeeld als je een treintje met mieren wilt elimineren. Ook kan het zo zijn dat je preventieve maatregelen wilt nemen. In dat geval kan je posten en kieren inspuiten met een mierenspray. Als je een mierenspray gaat kopen, dan doe je er goed aan om te kijken hoe lang een mierenspray werkzaam is, dit voorkomt dat je iedere dag moet gaan sprayen.


Vier methoden om van een mierenplaag af te komen

Als je van een plaag af wilt komen zijn er eigenlijk vier verschillende strategieën die je zou kunnen toepassen om van de mieren af te komen. In de eerste plaats zou je ervoor kunnen kiezen om de loslopende mieren te bestrijden. Dit zou je symptoombestrijding kunnen noemen, maar als de overlast van mieren nog niet heel groot is, dan kan het heel effectief zijn. Is het mierenprobleem toch groter en los je het niet op door alleen de mieren die door je huis lopen te doden, dan moet je het probleem misschien bij de bron aanpakken. Mieren verzamelen zich op een mierenhoop. Door de mierenhoop te verwijderen kan je ook van de mieren in je huis afkomen. Het klinkt effectiever, maar let wel goed op: een mierenhoop verwijderen is niet zo eenvoudig als het lijkt!

Laat de mier in leven (maar niet in je huis!)

Ben je van nature niet zo’n mierenmoordenaar en koester je nog wel enige sympathie voor mieren? Dan kan het zo zijn dat je deze ijverige beestjes helemaal niet dood wilt maken. Natuurlijk wil je wel dat de mieren uit je huis blijven. Als je de mieren in leven wilt houden en ze toch uit je huis wilt hebben, dan moet je wellicht preventieve en defensieve maatregelen nemen. Vaak is de oorzaak van mieren in je huis dat er voedsel te halen valt. Door je huis onaantrekkelijk te maken voor mieren kun je ervoor zorgen dat de mieren uit je huis vertrekken, zonder ze te doden.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je andere maatregelen wilt nemen om de mieren uit je huis te houden. Je kunt bijvoorbeeld proberen om mieren uit je huis te krijgen door defensieve maatregelen te nemen. Maatregelen die je kunt nemen om je huis vrij van mieren te krijgen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van mierenstrips, of het afdichten van kieren. Uiteraard werkt een aanpak die zowel preventief als defensief is het beste.


Hierboven zijn vier methoden om van mieren af te komen besproken. Hartstikke leuk natuurlijk, maar waarschijnlijk heb je nog geen idee wat jij precies moet doen om de mieren uit je huis te krijgen. Daarom geven we je hieronder uitgebreidere tips om je van een mierenplaag af te helpen.

Mieren verdelgen rondom je huis (symptoombestrijding)

Als je nog niet heel erg last hebt van mieren dan kan het effectief zijn om een aantal mieren te verdelgen. In dit deel van dit artikel leggen we je uit hoe je op een simpele manier van mieren afkomt door alleen die mieren die door je huis lopen te doden.

Een manier om loslopende mieren effectief te doden is door de mieren die in een rijtje lopen te verdelgen. Dit kan je doen door ze met een natte spons op te vegen, of ze onder te spuiten met een spray waardoor de mieren doodgaan. Het belangrijkste is dat je weet waar de mieren vandaan komen. Als je ziet dat de mieren op een bepaalde manier je woning binnenkomen, dan kun je de mieren daar opwachten en ze verdelgen.

Mieren zijn geen domme beesten, als ze eenmaal doorhebben dat er groepen mieren niet meer terugkomen, dan zullen ze op een gegeven moment op zoek gaan naar een andere plaats om voedsel te zoeken.

Mieren werken vaak ook met verkenners. Voordat er delen van de kolonie het voedsel gaan halen sturen ze eerst een verkenner. De verkenner gaat op zoek naar eten, daarna komen de ‘troepen’ het eten ophalen. Als je daarom een mier alleen bij eten ziet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij niet meer terugkomt. Helaas, deze mier zal eraan moeten geloven, anders komen er veel meer mieren voor in de plaats.


Mieren verdelgen die al in de woning wonen

De tips die hierboven beschreven worden zijn vooral effectief als je van een mierenplaag af wilt komen, waarbij de mieren nog niet in je huis wonen. Als de mieren zich al in je huis hebben verschanst, dan moet je mogelijk andere manieren gebruiken om de mieren te verdelgen.

Een manier om van de mieren die al in je huis zijn af te komen is door ze te vergiftigen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door boorzuur te mengen met water en bruine suiker. Als de mieren hiervan eten, gaan ze dood. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je het aas pas plaatst op het moment dat de mieren daadwerkelijk op zoek zijn naar voedsel, anders loop je alleen maar het risico dat je nieuwe kolonies aantrekt.

Je kunt eventueel er ook voor kiezen om de oppervlaktes waar mieren over lopen te onder te spuiten met gif. Het nadeel is wel dat veel gif een vervelende geur geeft en echt goed voor het milieu is het ook niet.

Van een mierenplaag afkomen zonder gif te gebruiken

Als je liever geen gif wilt gebruiken, dan kan je er ook voor kiezen om de mieren op te zuigen. Deze tip is behoorlijk effectief, maar je moet er wel rekening mee houden dat je stofzuigerzak geen nieuw onderkomen voor de mieren moet worden. Als je deze methode toepast moet je ervoor zorgen dat je de stofzuigerzak tijdig vervangt!


Mierenhoop verwijderen

Als de bovenstaande manieren niet werken, dan kan je overgaan tot rigoureuze maatregelen. Je moet dan proberen om de mierenplaag bij de bron te bestrijden. Als je echt last hebt van een mierenplaag dan is het zeer goed mogelijk dat je een mierenhoop in de buurt hebt zitten. Om van de mierenplaag af te komen kan het daarom noodzakelijk zijn om de mierenhoop te verwijderen.

Om een mierenhoop te verwijderen moet je die eerst zien te vinden. Als je de mierenhoop eenmaal gevonden hebt, moet je zoeken naar manieren om van de mierenhoop af te komen. In eerste instantie zou kokend water voldoende moeten zijn om de mieren te doden. Je giet dit over de mierenhoop heen, zodat het water in de tunnels loopt.

Als dat niet werkt zou je kunnen proberen om de mieren te doden met alcohol. Door alcohol te mixen met een beetje kamferolie kun je de mieren nog effectiever bestrijden en is de kans groter dat het probleem definitief is opgelost.

Ook kun je ervoor kiezen om gif in de mierenhoop te storten. Dit is de laatste jaren wel wat lastiger geworden, omdat steeds meer soorten vergif verboden zijn. Het gif is namelijk niet alleen dodelijk voor mieren, maar ook voor andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld bijen.

Bij een kleinere mierenhoop kun je de mierenhoop mogelijk wel zelf verwijderen, maar mieren zijn slim en hebben geheime wapens. Als een mier zich bedreigd voelt kan hij zuur spuiten. Dat kan behoorlijk pijn doen.


Ongediertebestrijding tegen mieren

Als je bij dit punt bent aangekomen is het wellicht slim om ongediertebestrijding te overwegen. In dat geval kan het raadzaam zijn om versterking in te roepen en wel in de vorm van een professionele mierenbestrijder. Het probleem is echter dat mierenbestrijder geen beschermd beroep is. Iedereen mag zich mierenbestrijder noemen. Hoe kom je er nu achter of je waar krijgt voor je geld?

In de eerste plaats is het goed om te kijken naar het trackrecord dat een bedrijf heeft. Iedereen kan zich ongediertebestrijder noemen, maar alleen een specialist zal ook daadwerkelijk een goed resultaat boeken. Als een bedrijf in staat is om te laten zien dat zij daadwerkelijk waar voor hun geld leveren, door bijvoorbeeld eerdere zaken te presenteren op hun website, dan is dat natuurlijk een goed teken.

Het is niet altijd helder hoeveel de aanpak van een mierenplaag door een bedrijf gaat kosten. Dat komt vooral omdat iedere situatie uniek is. De intensiteit van de mierenplaag en de staat van de woning bepalen voor een groot gedeelte hoeveel het uitdelgen van de mieren gaat kosten. In de praktijk zal je echter rekening moeten houden met een rekening van ongeveer 100 tot 300 euro.

In de tweede plaats kan het goed zijn om ook te kijken of een bedrijf een preventieplan aanbiedt. Als een bedrijf echt goed is dan zal het proberen om niet alleen de mierenplaag tijdelijk op te lossen, maar ook om ervoor te zorgen dat de mieren niet terugkomen. Door een speciaal preventieplan op te stellen kan worden voorkomen dat het bedrijf binnen mum van tijd weer op de stoep staat.


Voorkomen dat de mierenplaag terugkomt

Het is natuurlijk belangrijk dat je je mierenplaag op efficiënt oplost. Daarmee doelen we niet op de hulpmiddelen die je gebruikt om een mierenplaag op te lossen. Het is immers belangrijk dat je ervoor zorgt dat de mieren weg gaan en weg blijven. Mieren zijn ijverige dieren en zijn eigenlijk altijd in de weer om voedsel te verzamelen. Het is daarom erg belangrijk dat je het huis schoonhoudt en ervoor zorgt dat mieren niet bij voedsel kunnen komen. Ook is het belangrijk dat je producten waarin suiker is opgelost buiten de deur houdt/opruimt. Denk bijvoorbeeld aan de spettertjes die er over je aanrecht vliegen als je een meloen snijdt. In die druppeltjes zit veel suiker. Als je niet even een doekje over het aanrecht haalt is de kans groot dat de mierenplaag verergert/weer terugkomt.

Om je te helpen voorkomen dat mieren zich in je huis vestigen heb je hier een aantal concrete tips:

  • Maak je keuken goed schoon
  • Houd vuilnisbakken gesloten en schoon
  • Bewaar fruit in de koelkast
  • Gebruik geuren om mieren buiten de deur te houden (bijvoorbeeld azijn)
  • Laat geen vieze vaat staan

Concreet: zorg ervoor dat voedsel opgeborgen is, maar ook dat de geursporen van voedsel niet voor mieren te ruiken zijn. Op die manier voorkom je dat je last krijgt van een mierenplaag.


Schade aan je woning door mieren

Mieren zijn klein, maar ze zijn wel met velen. Als je last hebt van een mierenplaag, dan kun je dat gerust zien als een aanval van mieren op je woning. Je doet er dan ook goed aan om je woning te zien als een fort in oorlogstijd. Om een aanval zo effectief mogelijk af te slaan moet het fort zo sterk mogelijk zijn. Plaats daarom strips die mieren de toegang onmogelijk maken rond deuren en ramen. Sluit kieren af door ze vol te spuiten en plaats bijvoorbeeld talkpoeder rond ramen, deuren en muren. In sommige gevallen kan het ook goed zijn om rond deze plaatsen stoffen te plaatsen waar mieren niet tegen kunnen. In de eerste plaats denk je dan natuurlijk aan gif, maar dat is niet voor iedereen een optie. Denk bijvoorbeeld aan mensen die kinderen of huisdieren hebben. In die gevallen zou je bijvoorbeeld een peperenmunt-, of gembergeur aan kunnen brengen.

Denk aan het milieu als je een mierenplaag tegengaat

Als je last hebt van een mierenplaag dan is dat vervelend. Dat begrijpen we. Op het internet zie je echter ook tips voorbijkomen waarbij mieren met ammoniak overspoeld worden. In de eerste plaats is dat onnodig, in de tweede plaats slecht voor het milieu en in de derde plaats strafbaar. Doe dat daarom niet. Met de tips die je in dit artikel hebt gekregen zou je in staat moeten zijn om van een forse mierenplaag af te komen!

 



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag