Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een wespenval maken?

Hoe kun je een wespenval maken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Elk jaar zijn ze er weer, die vervelende wespen. Ze zoemen rond je hoofd, kruipen in je glas met frisdrank en als je niet oppast wordt je nog flink door ze gestoken ook. Niet zo gek dus dat je ze liever kwijt dan rijk bent, maar hoe kom je van ze af?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt met een handige wespenval. Die maak je in slechts een paar minuten helemaal zelf. Zo ben je snel weer verlost van al die irritante wespen en kun je weer rustig buiten zitten. Ook geven we je tips over waar je de wespenval het beste kunt plaatsen en ook met welke lekkernijen je zoveel mogelijk wespen in de val lokt.

Gewone wespen zullen je niet zo snel aanvallen, dat doen ze namelijk alleen wanneer ze in de val zitten (bijvoorbeeld onder je kleding) of als ze je als bedreiging zien voor hun nest. Toch worden ze tegen het eind van de zomer wel opdringeriger en vaak ook agressiever. Het is dus zaak om zo vroeg mogelijk in het jaar wat aan de wespenoverlast te doen.


Voor je de wespenval maakt

Heb je extreem veel last van wespen rondom of zelfs in je huis? Dan zou het best kunnen dat je een wespennest hebt. Dat nest kan bijvoorbeeld verscholen zitten in je schuur of onder het dak. Probeer dus eerst uit te zoeken of je wellicht een wespennest hebt en waar dit zich dan bevindt.

Heb je inderdaad een wespennest? Dan heeft het weinig zin om een wespenval te gebruiken want een nest kan tegen het eind van de zomer meer dan 5.000 wespen huisvesten. Het is daarom altijd beter dat het hele nest wordt verwijderd. Doe dit nooit zelf want dat kan je op een heleboel gevaarlijke wespensteken komen te staan.

Huur liever een professional in want een professionele wespenbestrijder heeft er al het benodigde materiaal en uiteraard ook alle bescherming voor. Tijdens het wespenseizoen komen plaagbestrijders vaak zelfs op zondag wel bij je thuis om het probleem op te lossen en in de regel is dit ook in een mum van tijd gebeurd.

Geen nest te vinden maar wel veel hinder van wespen? Dan vertellen we je graag hoe je zelf heel eenvoudig een wespenval kunt maken.


Wespenval maken van plastic petfles

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van je eigen wespenval is een petfles, oftewel een plastic frisdrankfles. Voor het maken van een wespenval is het wel handig als je hiervoor een niet te harde fles neemt, want daar is moeilijker doorheen te snijden of te zagen.

Het enige wat je naast de petfles nodig hebt voor het maken van deze wespenval is een scherp mes. Hou de fles stevig beet en snij of zaag het bovenste deel van de fles. Doe dit op het punt waar de fles op zijn breedst wordt zodat je het bovenste deel als een soort trechter eraf snijdt.

Keer het bovenste deel om en duw dit omlaag in het onderste deel van de fles. Je kunt de twee delen nu aan elkaar vastmaken met plakband maar als het al stevig in elkaar klemt is dat niet nodig. De val is dan ook heel makkelijk weer te legen namelijk.

Je kunt nu iets op de bodem van de wespenval doen wat wespen lekker vinden ruiken zodat ze door het schenkgat van de fles zullen kruipen. Door de vorm van de val kunnen ze er dan niet meer uit. Zo eenvoudig is het dus om je eigen wespenval te maken.

Let op: Duw de bovenkant niet te ver naar beneden. Om bij het lokaas te kunnen komen moet het nodig zijn voor de wespen om helemaal in de fles te kruipen, want pas dan zitten ze echt in de val.


Wat kun je in de zelfgemaakte wespenval doen?

Om wespen in de val te lokken zul je iets in de fles moeten doen wat ze lekker vinden. Dat kan bijvoorbeeld een van de volgende dingen zijn:

  • Een beetje aanmaaklimonade, want dit is heel zoet
  • Water met wat afwasmiddel erin
  • Water met suiker erin opgelost
  • Water met een beetje azijn
  • Een scheutje bier

Wespen kunnen hier meestal geen weerstand aan bieden en worden eenvoudig de val in gelokt.


De beste plek kiezen voor de val

De wespenval is bedoeld om levende wespen aan te trekken dus die zullen regelmatig rond de fles vliegen of erop landen zonder direct naar binnen te duiken. Daarom is het belangrijk om de locatie voor de val goed te kiezen zodat je inderdaad minder last van wespen krijgt, en niet juist meer!

Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om de val niet daar neer te zetten waar je huisdier of je kinderen vaak komen. Een mogelijke oplossing daarvoor is om de wespenval op te hangen. Dat kun je doen door aan de bovenkant twee gaten te maken in de fles waar je een koord doorheen doet. Nu kun je de val bijvoorbeeld aan de dakgoot of in een boom hangen.


De wespenval schoonmaken

Het is belangrijk om de wespenval regelmatig even schoon te maken. Vooral wanneer er veel dode wespen in zitten verliest deze namelijk zijn aantrekkingskracht. Sterker nog, de dode wespen laten stofjes los die andere wespen zullen waarschuwen voor gevaar. In plaats van naar de val te worden toe gelokt worden andere wespen er dan juist bij weggejaagd.

Hoe maak je de fles schoon? Ten eerste moet je zeker weten dat alle wespen dood zijn want het laatste wat je wilt is natuurlijk alsnog geprikt worden. Je kunt een flinke scheut water met afwasmiddel in de fles gieten om elke wesp die nog leeft alsnog letterlijk ‘om zeep’ te helpen. Laat dit een uurtje staan en spoel het water met de wespen dan weg het riool in. Spoel de fles goed om en doe er nieuw lokaas in om de val opnieuw te gebruiken.


Zorg goed voor bijen en hommels

Let goed op welke beestjes er allemaal in je wespenval terechtkomen, want als daar ook bijen en/of hommels bij zitten moet je jezelf afvragen of je het doel van de val niet voorbij schiet. Bijen hebben het namelijk al heel zwaar momenteel, ze kunnen elk steuntje in de rug daarom goed gebruiken.

Als je merkt dat er bijen in je wespenval zitten kun je eerst proberen de val te verplaatsen, bijvoorbeeld zo ver mogelijk bij de bloemen in je tuin vandaan. Maar je kunt eerst ook proberen een ander lokaas te gebruiken om iets te vinden wat wel de wespen, maar niet de bijen aantrekt.


Ook fruitvliegjes lokken?

Een wespenval is heel handig, vooral als je hem heel snel en goedkoop zelf hebt gemaakt van een petfles. Maar met dezelfde val kun je ook heel goed de valtijd vervelende fruitvliegjes vangen. Daar krijgt vrijwel iedereen in de loop van de zomer last van. Door de wespenval met wat fruit te vullen en op je aanrecht of bij de prullenbak te zetten kun je de petfles inzetten als fruitvliegjesval.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag