Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Pissebedden bestrijden; wat kun je doen tegen dit ongedierte?

Pissebedden bestrijden; wat kun je doen tegen dit ongedierte?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je zit lekker in de tuin te zonnen en je voelt plotseling iets kriebelen onder je voet. Gatver. Een pissebed is tussen de tegels uit gekropen en is op zoek naar een smakelijk hapje. Wellicht is hij wel op weg naar de mooie violen in je tuin, of misschien wel naar die tomatenplantjes die het na twee zomers eindelijk goed doen. Welke reden je ook hebt: jij wilt die pissebedden in je huis of tuin bestrijden. In dat geval zit je hier goed. Wij hebben namelijk 14 tips om zo snel mogelijk van het ongedierte af te komen.


Pissebedden zijn goed voor je tuin

Laten we vooropstellen dat pissebedden een belangrijk onderdeel vormen van het ecosysteem van je tuin. Die voedzame grond waar jouw moestuintje in groeit is namelijk deels voedzaam geworden door de pissebedden in de grond. Denk er dus goed over na of je de pissebedden wel echt wilt verdelgen. Zijn er geen andere manieren om je planten te beschermen? Bijvoorbeeld door de moestuin in een verhoging te plaatsen? Heb je er alles aan gedaan, kun je nog steeds niks laten groeien in de tuin, of heb je juist binnen last van de beestjes? Kies dan voor één van de onderstaande tips.


Pissebedden voorkomen en bestrijden

Er zijn diverse manieren om van de pissebedden in huis en tuin af te komen. Sommige tips zijn meer bedoeld om de leefomgeving voor pissebedden minder aantrekkelijk te maken, terwijl andere gericht zijn op het uitroeien van alle levende pissebedden in je tuin. Daarom vind je hier tips waarmee je pissebedden kunt voorkomen, verwijderen of verdelgen. Het is aan jou om te bepalen welke maatregel past voor jouw huis of tuin.


1. Zorg voor een droge omgeving

Pissebedden hebben een bepaald leefklimaat nodig om in te kunnen leven. Want wist je dat het eigenlijk geëvolueerde zeedieren zijn? Pissebedden zijn familie van de kreeft en krab en ademen nog steeds via kieuwen. Daardoor is een vochtige omgeving belangrijk om te kunnen overleven. Hoewel je in de tuin, en zeker in Nederland niet kunt zorgen voor een droge tuin, kun je dat binnen wel doen. Probeer te achterhalen waar de pissebedden vandaan komen. Is het in de kruipruimte? Kijk dan of je de ruimte droog kunt maken. Lees ook ons artikel hoe je de kelder waterdicht kunt maken.


2. Zorg voor een koude omgeving

Ook deze tip is vooral binnenhuis. Kruipruimtes onder het huis horen koud te zijn. Voor pissebedden is een temperatuur onder de 14 graden namelijk niet goed uit te houden. Heb je geen verwarmingsbuizen onder je huis door lopen die slecht geïsoleerd zijn? Heb je dat wel, dan kan de kruipruimte onder je huis misschien net de juiste temperatuur hebben voor pissebedden.


3. Zorg voor een lichte omgeving

Pissebedden voelen zich het meest thuis in donkere omgevingen. Natuurlijk hoef je dan niet meteen de hele dag de lampen aan te zetten. Je kan bijvoorbeeld je meubels een klein stukje van de muur afhalen. Grote kans dat die stap je al een stuk dichter bij een pissebed-vrij huis brengt. Zorg daarbij voor een natuurlijke lichtinval in huis door de gordijnen en de luxaflex regelmatig helemaal te openen.


4. Gebruik koperdraad en muntgeld

Net als veel andere soorten ongedierte is ook de pissebed geen grote fan van koper. Leg dus een aantal koperen muntjes op plekken waar vaan pissebedden tussen de tegels vandaan komen, of span een koperdraadje langs de onderkant van de gevel van je huis. Grote kans dat je de pissebedden een stuk minder vaak zal zien. Het grote voordeel van deze methode? Als je muntgeld gebruikt ben je letterlijk maar een paar cent kwijt om je huis of tuin vrij te houden van pissebedden.


5. Gebruik een lok-aardappel

Aardappels zijn gezond voor zowel mens als pissebed. Wil je de pissebedden niet doodmaken, dan is dit een hele vriendelijke methode. Je snijdt een grote aardappel doormidden en holt de binnenkanten uit, zodat er een inham ontstaat. Vervolgens zet je de aardappels ondersteboven in de tuin neer en wacht je een paar dagen. Omdat pissebedden graag op zoek gaan naar een makkelijke snack zul je ze hier vaak in groten getale terugvinden. En omdat je de aardappel gewoon kunt oppakken zet je de beestjes eenvoudig buiten je tuin waar ze een nieuw leven kunnen opbouwen.


6. Haal losse tuindecoraties weg

Een pissebed leeft graag op donkere en vochtige plekken. Heb je een grote stapel hout in de tuin, een verzameling tuinkabouters of gebruik je veel plantenpotten? Grote kans dat zich daar de meeste pissebedden bevinden. Ben je bereid om dit soort spullen weg te halen, dan zal je een groot verschil zien in het aantal pissebedden dat er door je tuin loopt.


7. Gebruik as van de barbecue of asbak

Pissebedden zijn niet erg veeleisend wat betreft leefruimte. Toch is er iets waar ze absoluut niet van houden. As van de barbecue of asbak. Organiseer dus even een buurtbarbecue en verzamel naderhand de as in een zakje. Verspreid dit vervolgens op de plekken waar van pissebedden zitten. Doe je dit regelmatig en op de goede plekken, dan heb je een grote kans dat de pissebedden een ander onderkomen gaan zoeken. Met een beetje geluk is dat buiten je tuin.


8. Gebruik natuurlijke vijanden

Pissebedden zijn een voedzame maaltijd voor veel dieren die je in de tuin kunt houden. Muizen en vogels zijn bijvoorbeeld dol op deze kleine snack. Nou is het misschien geen goed idee om muizen naar je tuin te lokken, maar vogels kunnen veel minder kwaad. Lok de vogels dus met wat pitjes en zaadjes, zodat ze zich gaan nestelen in jouw tuin. Geef je regelmatig wat voedsel, dan blijven de vogels gewoon lekker in je tuin om te zoeken naar eten. Loopt er dan een nietsvermoedende pissebed voorbij, dan is die al snel de klos.

Een andere natuurlijke vijand van de pissebed is de kip. Heb je zin en tijd om kippen te houden, dan eten die binnen de kortste keren alle pissebedden in je tuin op. Wel moet je even opletten, want kippen eten ook graag iets uit je moestuin. Het houden van kippen is dus alleen aan te raden als je de kippen en de moestuin gescheiden kunt houden.


9. Maak een hotel voor pissebedden

Als je de pissebedden niet goed kunt bestrijden, kun je het beste gewoon vrienden met ze worden. Je doet dat door één hoekje van je tuin op te offeren. Doe dat zover mogelijk bij je huis en eventuele plantjes vandaan. Hier creëer je dan een insectenhotel door een bloempot ondersteboven neer te zetten met wat gft afval eronder, of door een stuk hout half in de aarde te begraven. Zolang jij dat hoekje van de tuin interessant genoeg maakt voor de pissebedden, zullen ze daar voorlopig niet weggaan. Een nadeel is wel dat je ook pissebedden uit de tuin van de buren aan kan trekken.


10. Strooi bloem op de grond

Heb je pissebedden in de schuur of onder een afdakje? Strooi dan eens wat bloem in het rond. Pissebedden kunnen daar niet tegen omdat bloem het vocht uit de omgeving opneemt. En omdat pissebedden niet tegen droge plekken kunnen, zullen ze al snel een nieuw onderkomen moeten zoeken. En als jij consistent bent met het strooien van bloem, dan zal dat waarschijnlijk buiten de schuur of het afdakje zijn.


11. Gebruik een lokval

Wil je de beesten echt helemaal uitroeien, dan kun je bepaalde biologische lokvallen kopen voor pissebedden. Hierin zitten parasieten die schadelijk zijn voor de pissebed, maar niet voor de mens. Dit worden ook wel nematoden genoemd. Omdat de vallen onschadelijk zijn voor de mens kun je ze vrijwel overal plaatsen en ervoor zorgen dat de pissebedden langzaam maar zeker uit je huis of tuin verdwijnen.


12. Gebruik een spray

Hoewel het natuurlijk beter is om pissebedden op een natuurlijke manier te bestrijden, kan het in sommige gevallen nodig zijn om grover geschut in te zetten. In dat geval kun je een spuitbus zoals Compo KO spray gebruiken. Dit soort producten werken het beste binnen huis. Je spuit alle naden en hoekjes onder met de spray en de pissebedden gaan dood wanneer ze eroverheen hebben gelopen. Let er wel op dat dit soort middelen ook schadelijk kunnen zijn voor andere dieren en mensen.


13. Gebruik een lijmval

Voor veel insecten is het voortplantingsmechanisme één van de meest ontwikkelde processen. Veel lijmvallen gebruiken de feromonen die dat mechanisme triggeren om de pissebedden aan te trekken. Die raken vervolgens verstrikt in de val en komen niet meer los. Op die manier verzamel je alle pissebedden in huis op één plek en kun je ze doden.


14. Eet de pissebedden op

Jazeker. De pissebed is gewoon eetbaar. Hoewel je er waarschijnlijk niet direct op zit te wachten, zit een pissebed vol met bruikbare mineralen die wij als mens nodig hebben. Vroeger werden pissebedden zelfs gegeten als medicijn. De schubben van het beestje zitten namelijk vol met kalk, wat de maag neutraliseert. En omdat de pissebed afstamt van de krab en kreeft smaakt hij vrijwel precies hetzelfde. Misschien zijn de pissebedden uit je achtertuin dus een prima aanvulling voor een zelfgemaakt zeevruchten plateau…


Zoals je ziet zijn er diverse manieren om van pissebedden af te komen. Vrees dus niet als je de pissebedden in je moestuin ziet lopen of je kelder in ziet glippen. Voor iedere plek in huis of buiten huis zijn er methodes om van de pissebedden af te komen De eerste vraag die je moet stellen is of je de pissebedden een tweede kans wilt geven, of dat je ze het liefst helemaal uitroeit.

Vergeet daarbij niet dat pissebedden nuttige diertjes zijn en dat heftige bestrijdingsmiddelen er ook voor zorgen dat beesten zoals vogels, bijen en andere insecten dood kunnen gaan. Heb je ook nog last van andere beesten in en rondom huis? Bekijk dan ook ons artikel met informatie over wat je kunt doen tegen ongedierte. Word je gek van de mieren? We vertellen je ook graag wat je kunt doen tegen een mierenplaag.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag