Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10x inspiratie voor een tuinterras

10x inspiratie voor een tuinterras

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je een tuin waar je niet echt lekker kunt zitten? Waar je voor je gevoel niet echt eruit haalt wat erin zit? Wellicht kun je dat oplossen door een tuinterras aan te leggen, of door je huidige tuinterras op te leuken. In dit artikel beschrijven we een tiental tips waarmee jij inspiratie op kunt doen voor je tuinterras. Deze tips staan los van elkaar, dus kies een paar elementen uit die jou aanspreken en laat de rest lekker voor wat het is. Let the inspiration flow!


1. Investeer in een romantische pergola

Je hebt ze vast weleens gezien: zo’n mooie, houten boog met weelderige rozen of prachtige, groene klimop. Romantisch gezicht, toch? En jij kunt ook zo’n pergola neerzetten in je eigen tuin. Hiervoor zijn meerdere opties. Je kunt kiezen voor een kleine pergola, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als ‘poort’. De entree naar het terras. Daarnaast kun je deze neerzetten tegen een heg of een muur aan. Daaronder kun je een bankje neerzetten, waar je heerlijk en semi-beschut kunt zitten. Maar je kan het ook groots en professioneel aanpakken. Daar is onderstaande foto een goed voorbeeld van. Je kunt de pergola zo groot maken dat het een volledige overkapping/schaduwplek op je tuinterras wordt. Met boven je hoofd trossen druiven of mooie bloemen:


2. Plaats een dak boven je hoofd

Bovenstaande tip over een grote pergola past eigenlijk ook een beetje bij deze tip. ‘Plaats een dak boven je hoofd’. In de herfst een mooie bescherming tegen de wind en regen, terwijl het op een hete zomerdag zorgt voor een hoop schaduw. Een pergola, zoals hierboven geschetst, is hier een van de voorbeelden van. Houdt er echter rekening mee dat de planten op de pergola bestand moeten zijn tegen alle klimaten, dus ze moeten ook de (soms) strenge, Nederlandse winters overleven. Daarnaast zijn de meeste pergola’s niet waterdicht. Daarom kun je er ook voor kiezen om een ander soort overkapping te plaatsen. Bijvoorbeeld met een zeil dat je uit kan schuiven en weer dicht kan schuiven, of door een golfplaat te bevestigen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden! Onderstaande foto toont een permanente overdekking voor je tuinterras:


3. Kies voor meubels die je eenvoudig opbergt

In de zomer maak je misschien wel iedere dag gebruik van de meubels in je tuin. Maar hoe zit dat in de winter? Dan gaat het er waarschijnlijk heel anders aan toe. Door regen, wind en kou heb je eigenlijk geen behoefte aan een terrasje. Tegelijkertijd wil je niet dat je meubels eerder kapot gaan doordat ze worden aangetast door het klimaat. Daarom is het verstandig om voor meubels te kiezen die je eenvoudig op kunt bergen, of die je in kunt klappen. Zo kun je met relatief weinig moeite een terras tevoorschijn toveren als je het nodig hebt. En met evenmin moeite is het terras daarna weer opgeborgen! Onderstaande foto laat een tuinterras (of eigenlijk balkon) zien met meubels die je makkelijk verplaatst. Heb je geen opbergruimte? Kies dan voor meubels die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, het hele jaar door.


4. Creëer een gezellige picknicksfeer

Er zijn een heleboel stijlen die je uit kunt kiezen voor jouw tuinterras. De laatste jaren kiezen veel mensen voor moderne, strakke lounge sets. Dit zijn vrij logge tuinmeubelen met hele strakke lijnen. Vaak in wit, zwart of houtskleur. Als je geen zin hebt in deze stijl, dan kun je het ook helemaal anders doen! Door een toegankelijke, picknickachtige stijl uit te kiezen. Met een mooie picknicktafel waar ‘aan geleefd’ kan worden. Met wat mooie kaarsen, gezellige kussentjes en dekentjes als het koud wordt. Dat kan er dan zo uit komen te zien:


5. Leg een stijlvolle vlonder aan

Een vlonder geeft jouw tuinterras een hele fijne sfeer. Bovendien zorgt deze ondergrond ervoor dat het terras een rechte en egale oppervlakte heeft. Dus geen wiebelende tafelpoten, stoelpoten of iets dergelijks. Onderstaande foto laat zien hoe een terras op een vlonder eruit kan zien. Zoals je ziet krijgt het tuinterras een rustige en natuurlijke uitstraling. Deze vlonder is natuurlijk wel heel speciaal, omdat ie aan het water ligt. Het is echter niet zo dat een vlonder per se aan het water moet liggen. Je kunt ook in een tuin zonder water een vlonderachtige ondergrond aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld je tuinterras verhogen, zodat je een soort veranda krijgt.


6. Plaats het terras op een verhoging

Deze tip sluit naadloos aan bij de vorige tip. Door je terras op een verhoging te plaatsen, kun je als het ware een ‘tuin in een tuin’ maken. Het hoogteverschil is een relatief eenvoudige manier om ‘grenzen’ tussen twee gedeelten van de tuin aan te geven. Onderstaande foto laat een voorbeeld zien van hoe dit eruit kan zien. Deze tuin is wat ons betreft een beetje saai, maar het geeft in ieder geval een beeld van wat we bedoelen met ‘verhoging’. Als je geen zin / tijd / geld hebt om een verhoging te plaatsen, kun je er als alternatief voor kiezen om een ander materiaal te gebruiken. Bijvoorbeeld grind, tegels of iets dergelijks.

View this post on Instagram

Garden makeover 2.0!↔️ Swipe. Nu is het echt herfst en wij hebben de tuin dan ook opgeruimd – planten naar binnen, tuinset weg… Wat was het een grote klus om de tuin deze zomer mooi te krijgen. De hele tuin was onpraktisch, oude vlonder was verrot, miljard kiezelsteentjes moesten weg, grond moest worden geëgaliseerd, nieuwe vlonder worden gebouwd… Nog niet helemaal af maar dat is iets voor volgend jaar. Nu gaan wij binnen verder. Maar tuin wat ben je fijn🧡🌿 . . . . . #tuinmakeover #gardenmakeover #tuininspiratie #gardeninspo #homedecor #mystyle #homedetails #homedetailsforyou #myfavinterior #passionfordecore #homestyling #homeinspo #homedecor #inspotoyourhome #lifestyle #homeideas #binnenkijken #instaliving #showhome #instahome #roomforinspo #myhome

A post shared by Merel (@merelinthehouse) on


7. Omring je tuinterras met mooie bloemen en planten

Een tuinterras is waarschijnlijk dé plek in de tuin waar je gaat zitten. Dan wil je natuurlijk wel dat je een mooi uitzicht hebt. Daarom adviseren wij om niet alleen aandacht te geven aan het terras zelf, maar ook zeker aan de omgeving van het terras. Onderstaande foto laat bijvoorbeeld zien dat het heel leuk is om je terras naast een Rododendron neer te zetten. Maar de opties zijn eigenlijk eindeloos! Er zijn allerlei manieren om de omgeving van je terras mooi te maken. Je kunt bijvoorbeeld een paar potten met planten kopen, een pergola plaatsen (zie tip 1) of wat kleine boompjes planten. De enige limiet is jouw eigen fantasie!


8. Voeg knusse elementen toe

Heb je behoefte aan een gezellig terrasje in je tuin? Dan moet je de details niet vergeten! En dan met name de ‘knusse elementen’. Wat bedoelen we hiermee? Bijvoorbeeld mooie sierkussens, lampionnetjes, een gebreid kleedje of een bloemetje in pot. Of een artistiek beeldje. Oftewel, alles wat jij denkt nodig te hebben om het terras knus en gezellig aan te kleden. Onderstaande foto dient alvast ter inspiratie:


9. Maak een ‘lounge’ en ‘eet’ gedeelte

Heb je een grote tuin? Dan kun je best wel een uitgebreid tuinterras aanleggen, dat bestaat uit een ‘eetgedeelte’ en een loungegedeelte. In de praktijk kan dat er als volgt uit zien: links een robuuste tafel met vier stoelen, waar je goed aan kunt eten en een kopje koffie aan kunt drinken. Rechts een ‘chillhoekje’ met een hangmat of een lekkere schommelstoel, waar je even weg kunt dommelen of een boekje kunt lezen. Uiteraard illustreren we óók dit voorbeeld weer met een Instagram post. Op de foto is te zien dat het eerste gedeelte van het tuinterras bestaat uit een terras in de schaduw, terwijl het tweede deel van het terras wordt gebruikt voor een loungeset in het zonnetje.


10. Plaats een muziekinstallatie(tje)

Geluid heeft heel veel invloed op sfeer. Denk maar eens aan een horrorfilm zonder geluid. Die is veel minder eng, toch? Zo geldt het eigenlijk ook voor een tuin. Als je lekker met vrienden aan het barbecuen bent, is het extra gezellig als jullie op de achtergrond wat hitjes horen. En als je ‘s avonds met een boekje en een wijntje op je terras zit, zouden wat ontspannende loungebeats niet misstaan. Daarom is het altijd een goed idee om een speaker neer te zetten op je terras! Je kunt deze inbouwen (let goed op dat deze geschikt is om buiten te gebruiken!), maar je kunt natuurlijk ook een goede box kopen en deze mee naar buiten nemen. Zorg er wel voor dat deze draadloos is, of dat er een verlengsnoer is waar je de muziekbox op kunt aansluiten. En anders kun je altijd nog je oortjes indoen… 😉foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag