Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste tuinideeën voor een kleine tuin

De beste tuinideeën voor een kleine tuin

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je een kleine tuin? Je bent lang niet de enige! Heel veel mensen moeten het doen met een piepklein stukje groen voor of achter hun huis. Daarnaast zijn er ook nog heel veel mensen die helemaal geen buitenruimte hebben! Dus hoe klein je tuin ook is: je kunt er maar beter het beste van maken, zodat je er op mooie dagen volop kunt genieten. Maar hoe pak je dat aan? Hoe maak je een kleine tuin extra mooi en aantrekkelijk? Zijn er nog manieren om de tuin optisch groter te laten lijken? In dit artikel komen dergelijke vragen uitgebreid aan bod. Om een en ander te verduidelijken voegen we foto’s van Instagram en Pinterest toe. 


Verticaal tuinieren (gebruik de hoogte!)

Wie zegt dat je de ruimte alleen in de breedte of lengte kan benutten? Als het goed is gaat jouw tuin óók de hoogte in. Dat wordt ook wel ‘verticaal tuinieren’ genoemd. Kies bijvoorbeeld voor een of twee kleine bomen, en maak verder gebruik van je muren en schuttingen. Zet desnoods een pergola neer. Plant daarna mooie klimplanten. Eentje met weelderige, groene bladeren of juist met mooie bloemen! Ook kun je kleine plantjes ophangen. Individueel in plantenpotjes, of samen in een verticale plantenbak. Je kunt kiezen voor bloemen of voor kruiden. Als je bijvoorbeeld basilicum en peterselie kiest, creëer je als het ware een moestuintje in de lucht! Hieronder zie je een van de vele mogelijkheden van verticaal tuinieren:

 


Kies voor de juiste beplanting

Je wilt dat een kleine tuin het hele jaar door mooi is. Niet alleen in die twee maanden dat de bloemen bloeien. Laat je niet verleiden door schitterende seizoensplanten, maar kies liever voor een plant die het gehele jaar door mooi is. Een blijvende plant die niet afhankelijk is van het seizoen. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf na te gaan hoeveel zonlicht jouw tuin heeft. Hoe kleiner de tuin, hoe groter de kans dat er veel muren zijn die het zonlicht blokkeren. Heeft jouw tuin inderdaad veel schaduw? Kies dan voor een schaduwplant, die goed gedijt bij weinig licht. Het is overigens niet zo dat de keuze beperkt is tot een paar planten. Zelfs met deze criteria is er heel veel mogelijk! Kies voor planten met een mooi blad, dat geeft jouw tuin uitstraling. Mocht je toch voor bloemen kiezen, ga dan voor een vrolijke gekleurde variant! Dit ‘breekt’ de groene tinten lekker. Klimop is een plantensoort die bijna het gehele jaar door mooi is:


Gebruik grote patronen

Dat klinkt een beetje abstract. We zullen je gauw uitleggen hoe het werkt! Het is namelijk zo dat kleine patronen, zoals mozaïek, al gauw ‘druk’ ogen. Hierdoor lijkt een ruimte kleiner dan dat deze in werkelijkheid is. Dat geldt niet alleen voor ruimtes in huis, maar ook voor ruimtes buitenshuis. Zoals je tuin! Dus als jouw tuin betegeling heeft, dan raden wij aan om te kiezen voor mooie, grote tegels in een rustige kleur. Zo oogt de tuin groter. Hieronder volgt een voorbeeld van zulk soort tegels:


Kies voor enkele grote objecten

Waarschijnlijk wil jij jouw tuin mooi decoreren. Bijvoorbeeld met tuinbeelden, of met een aantal planten in potten. Dat is in een kleine tuin prima mogelijk! Het is echter wel zo dat een heleboel kleine planten en objecten rommelig kan ogen. Zoals algemeen bekend is, lijkt een ruimte kleiner als er veel losse objecten staan. Daarom kun je het beste kiezen voor een aantal grote objecten. Zoals een paar mooie potten met planten erin, en liever één iets groter beeld dan drie kleine. En zo geldt het eigenlijk voor alle soorten objecten in je tuin. Decoreer met mate! Onderstaande foto laat goed zien dat één grote plantenpot al heel veel doet voor het uiterlijk van je tuin:


Gebruik rustige, natuurlijke kleuren

Felgekleurde kussens, meubels of plantenpotten vallen heel erg op in een tuin. In een kleine tuin al helemaal. Ze onderbreken de ruimte, waardoor je blikveld als het ware in tweeën wordt gesplitst. Hierdoor lijkt de tuin kleiner dan dat deze in werkelijkheid is! Door natuurlijke, rustige kleuren te gebruiken zorg je ervoor dat de klein ruimtelijk oogt. Over het algemeen staan lichte kleuren (hout, wit of crème) het beste in een kleine tuin. Onderstaande foto is een mooi voorbeeld van een tuin waar met lichte kleuren is gewerkt:


Kies voor een geschikte zithoek

Je hebt niets aan een tuin als je er niet eens in kunt zitten. Daarom is het heel begrijpelijk dat je een zithoek in de tuin wil. De vraag is alleen: hoe richt je deze in? Ten eerste kun je kiezen om een kleine zithoek in te richten. Je kunt daarbij kiezen uit een betegeld terras of een gazon. In de meeste gevallen raden wij aan om voor tegels te kiezen. Dat komt omdat veel kleine tuinen schaduwrijk zijn, waardoor het gazon niet altijd de gelegenheid krijgt om voluit te groeien. De tweede optie is een kleine zithoek onder de pergola. Je kunt een langwerpig bankje neerzetten, of enkele stoeltjes. Zo zit je lekker beschut en kun je genieten van het uitzicht in de tuin. De derde optie is een optionele zithoek. Want hoe vaak zit je uiteindelijk in de tuin? Misschien is het wel een veel beter idee om inklapbare tuinmeubels te kopen. Je kunt ze uitklappen wanneer je ze nodig hebt, en aan het einde van de mooie dag (of van het seizoen) weer inklappen en opbergen in een schuurtje of iets dergelijks. Dan staan ze de rest van de tijd ook niet in de weg! Hieronder volgt een voorbeeld van een knus terras in een kleine tuin:


Vergeet de verlichting niet

Licht is eigenlijk hét sleutelwoord als het gaat om optische illusie. Hoe meer licht er ergens schijnt, hoe groter een ruimte lijkt! Denk maar eens aan huizen met grote ramen. Die kamers lijken automatisch groter dan de kamers met weinig lichtinval! Hetzelfde geldt voor jouw tuin. Je denkt er misschien niet meteen aan, omdat een tuin automatisch in het daglicht ligt. Toch kan het mooi zijn om extra verlichting te plaatsen. Bijvoorbeeld als jouw tuin door schuttingen en omheiningen weinig licht vangt. Of als je er ‘s avonds, in de schemering, nog gezellig wilt zitten. Daarnaast kun je meer licht creëren door hoge / grote bomen en struiken te snoeien. Met onderstaande foto krijg je alvast wat inspiratie voor verlichtingsmogelijkheden. Uiteraard kun je ook spotjes plaatsen! Dan houd je het ontwerp van de kleine tuin mooi simpel.


Wees niet bang om keuzes te maken

Een kleine tuin lijkt groter als deze consistent is ingericht. Dat wil zeggen dat het beter is om een paar elementen centraal te zetten, dan om een wirwar aan planten en accessoires neer te zetten. Helaas betekent dit wel dat je keuzes moet maken… Kies voor een paar mooie basiskleuren en zorg voor een paar planten die je mooi vindt. Naast deze stijlkeuzes, zijn er ook nog keuzes die je letterlijk moet maken. Je hebt waarschijnlijk te weinig voor een groot terras, een vijver én een moestuin. Bedenk dus goed wat jij belangrijk vindt in een tuin. Op basis daarvan moet je keuzes maken. Het is lastig, maar komt het uiterlijk van jouw tuin absoluut ten goede! Dit Instagram voorbeeld laat zien dat keuzes maken helemaal niet nadelig hoeft uit te pakken. Sterker nog, je kunt er een moderne en minimalistische look mee creëren.

 foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag