Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 voordelen en nadelen van een kunststof schutting

12 voordelen en nadelen van een kunststof schutting

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een schutting is zoveel meer dan een afscheiding tussen twee tuinen. Het biedt privacy, kan dienen als plek voor een prachtige tuinposter en wellicht geeft het je tuin wel een uitstraling die je anders nooit had kunnen krijgen. Tegenwoordig vind je in steeds meer tuinen een kunststof schutting. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van zo’n schutting? En waar worden kunststof schuttingen van gemaakt? De antwoorden op die vragen en 5 tips hoe je zelf een kunststof schutting moet plaatsen, vind je terug in dit artikel.


Een kunststof schutting

Schuttingen zijn al tientallen jaren te vinden in onze voortuinen en achtertuinen. Met name rijtjeshuizen zijn grootverbruikers, omdat privacy op die plekken een schaarstegoed is geworden. Als het lekker weer is, gaat iedereen naar buiten, maar soms wil je ook even een kleurtje opdoen in de zwemkleren zonder dat de hele buurt meekijkt. Natuurlijk zijn houten schuttingen net zo goed in het afweren van glurende buren, maar ze hebben vrij veel onderhoud nodig in vergelijking tot een kunststof schutting. Ben je op zoek naar een nieuwe schutting? Hieronder lees je over de voordelen en nadelen van het hebben van een kunststof schutting.


Voordelen kunststof schutting

De lijst met voordelen van een kunststof schutting is indrukwekkend. Het is niet voor niets dat zoveel mensen tegenwoordig kiezen voor composiet in de tuin. Hieronder vind je de lijst met voordelen van een kunststof schutting.

1. Modebewust

Wanneer je kiest voor een kunststof schutting, dan ben je modebewust bezig. Het gebruik van composiet schuttingen komt namelijk steeds vaker voor. Het wordt daarbij ook niet alleen voor de schutting gebruikt, maar wordt toegepast in vlonders, tuinmeubelen en hele terrassen. Dat het materiaal zo in trek is komt door de grote verscheidenheid die je kunt aanbrengen. Daardoor past de kunststof schutting in vrijwel iedere tuin.


2. Levensduur

Wanneer je een houten schutting plaatst, moet je ervoor zorgen dat deze gemaakt is van kwalitatief hout. Als het hout niet van goede kwaliteit is, of het hout is niet goed geïmpregneerd, dan zuigt het hout al het grondwater en hemelwater op. Dat gaat vervolgens schimmelen, waardoor de schutting lelijk wordt en je hem moet vervangen. Een kunststof schutting heeft helemaal geen onderhoud nodig, wellicht alleen een doekje er overheen om hem er er weer stralend uit te laten zien. De eerste 10 jaar hoef je daar dus vrijwel niets aan te doen.


3. Onderhoud

Het onderhoud van een kunststof schutting is dus minimaal. Dit in tegenstelling tot een houten schutting, die je soms iedere paar jaar moet beitsen en opnieuw moet impregneren. Sla je dat een paar natte seizoenen over, dan zie je al snel het resultaat: lelijk hout wat aan vervanging toe is.


4. Mooie uitstraling

Een kunststof schutting is gemaakt van kwalitatief materiaal dat is samengesteld met grote precisie. Daardoor ziet de schutting er na de koop goed uit, maar blijft het deze uitstraling behouden. Zo kun je een tuin snel strak uit laten zien. En vergis je niet, want ondanks dat het geen echt hout is, kan de schutting er van een afstandje uitzien als een houten schutting. Maar deze composiet schutting blijft er een stuk langer mooi uitzien dan een schutting van hout én beton.


5. Verschillende uitvoeringen

Daarbij komt het voordeel dat je bij een kunststof schutting niet gebonden bent aan het uiterlijk van hout. Er zijn namelijk nog meer vormen en patronen die je met een houten schutting niet kunt krijgen. Bijvoorbeeld een beton look. Dit kan passen bij de wat ruigere tuinen, waar een hout look het niet goed zou doen. Daarbij kun je de kunststof schutting ook in vrijwel alle kleuren bestellen. Op die manier past er altijd een composiet schutting bij jou in de tuin.


6. Gewicht

Heb je altijd al een betonnen schutting willen hebben? Met een composiet schutting kun je dat nu realiseren, zonder dat je vrachtwagens met tegels hoeft te laten komen. Een paneel van beton weegt vaak maar liefst 65 kilo. Een tuin met een schutting van een paar meter aan twee kanten, heeft dan al gauw 4000 kilo aan schuttingpanelen nodig. Een tuin vol kunststof panelen weegt minder dan 10% van dat gewicht. Dat zorgt er ook voor dat de fundering niet extra stevig hoeft te zijn en de tuin niet zal verzakken.


7. Duurzaam

Kunststof schuttingen zijn gemaakt van samengeperste houtvezels en kunststof. De polyethyleen die daarvoor gebruikt wordt, is afkomstig van gerecyclede materialen. Op die manier is de kunststof schutting ook nog eens duurzaam. De houtvezels die zijn gebruikt, komen vaak uit restafval van de parket- en meubelindustrie.


8. Kleurbehoud

Hoewel de kleur van een composiet schutting altijd een heel klein beetje kan afwijken, heeft de zon weinig invloed op de uitstraling van de composiet. Natuurlijk hangt het wel af wat de kwaliteit is van de composiet. Een dure schutting kan vrijwel immuun zijn voor UV stralen en er na 5 jaar nog net zo mooi uitzien als de dag dat hij geplaatst werd.


Nadelen kunststof schutting

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan de kunststof schutting. Aan de hand hiervan kun je afwegen of het nemen van een kunststof schutting het waard is. Dit zijn de nadelen van een kunststof schutting:

9. De uitstraling

De uitstraling van de kunststof schutting kwam ook al naar voren in de voordelen, maar dus ook in de nadelen. De reden daarvoor is de uitstraling wanneer je een échte hout look in de tuin wil hebben. Natuurlijk ziet de composiet schutting er prachtig uit van een afstandje, maar het kan van dichtbij niet tippen aan het uiterlijk van een mooie hardhouten schutting. Wil je een schutting met het echte karakteristieke uiterlijk van hout, dan moet je of een hele dure kunststof schutting kiezen, of voor echt hout gaan.


10. Kromtrekken

Composiet is gemaakt van materialen die in de felle zon en bij dertig graden kunnen uitzetten. Dat betekent allereerst dat je heel erg moet oppassen als je de schutting zelf gaat plaatsen. Dat is namelijk alleen aan te raden als je weet wat je doet. In de verticale palen die elke 2 meter neergezet worden, moet namelijk een ruimte overgelaten worden voor het uitzetten van de planken. Doe je dit niet, dan kunnen de planken kromtrekken en dat komt niet ten goede aan het uiterlijk van je tuin. Dat extra risico kan er wellicht toe lijden dat je het niet aandurft om de schutting zelf te plaatsen, terwijl je dat wel zou doen bij een houten schutting. Daar zal je dan iemand voor moeten inhuren die dat wel kan, waardoor je in dit geval ook extra kosten maakt.


11. Krasgevoelig

De composiet die gebruikt wordt voor schuttingen, is iets kras gevoeliger dan hout. Nou zal het niet snel voorkomen dat je krassen zult maken op je schutting, maar ze zitten er wel iets sneller. Kleine oppervlakkige krassen kun je eventueel weg schuren, maar bij grotere krassen kun je niets doen. Die kras zal er dus voor altijd blijven zitten.


12. Prijs

Duurzaam materiaal, weinig benodigd onderhoud en een lange levensduur zijn erg fijn, maar komen wel met een prijskaartje. Een eenvoudige houten schutting koop je al vanaf 20 euro per scherm van 180 x 180 centimeter. Een composiet schutting van hetzelfde formaat kost je al gauw meer dan honderd euro. Schermen van hoge kwaliteit kosten 200 euro per scherm en kunnen nog duurder zijn. Dat terwijl houten schuttingen over het algemeen niet duurder zijn dan 150 euro per scherm van 180 x 180 centimeter.


Twee soorten kunststof schuttingen

De bovenstaande voordelen en nadelen zijn gebaseerd op kunststof schuttingen in het algemeen. Nu gaan we nog iets verder de diepte in, omdat er namelijk sprake is van twee verschillende soorten composiet wat gebruikt wordt in de schuttingen. Beide materialen kunnen enkele van de voordelen en nadelen nuanceren.

Hout Kunstof Composiet (HKC)

De eerste soort composiet is gemaakt van een materiaal dat tot stond is gekomen door geperste houtvezels en polyethyleen. De kwaliteit van de HKC verschilt onderling, omdat het afhankelijk is van welke houtsoort gebruikt is en hoe grof de houtvezels zijn. Het materiaal kan hierdoor sterker of zwakker zijn. Daarbij hangt de kwaliteit van de kunststof schutting ook af van de verhouding tussen de bestandsdelen. Hoe meer houtvezels er gebruikt zijn, hoe sterker het eindproduct is. De aanwezigheid van meer hout kan zorgen voor een hogere prijs van de schutting.

Bamboe Plastic Composiet (BPC)

De tweede soort composiet is gemaakt van polyethyleen en bamboe. Bamboe is een stuk sterker dan hout, waardoor de houtvezels zorgen voor een kunststof schutting die vrijwel onverwoestbaar lijkt. De kwaliteit van een schutting van BPC is dus een stuk hoger dan een schutting van HKC. Om die reden zal een schutting van BPC vrijwel altijd duurder zijn dan een HKC-schutting. Prijzen voor deze schuttingen kunnen oplopen tot 400 euro per scherm van 180 x 180 cm.


Tips voor het zelf plaatsen van een kunststof schutting

Ga je zelf aan de slag met de kunststof schutting? Dan kun je vast wat tips gebruiken. Hieronder vind je 5 beste tips voor het plaatsen van een kunststof schutting.

1. Controleer de grond.
Om de schutting stevig in de grond te zetten zal je enkele diepe gaten moeten graven. Dan is het vervelend als je op de dag van het plaatsen nog stenen en wortels moet verwijderen op die plekken. Zo kom je er ook achter of er een betonnen fundering onder de grond zit, waardoor je de schutting een stukje moet verplaatsen.

2. Zet de schutting stevig vast
Kunststof schuttingen zijn licht en moeten goed vastgezet worden. Heb je een kleigrond, dan hoeven de gaten niet enorm diep te zijn. Dat moet wel in het geval van een zandgrond. Het is bij dit soort schuttingen altijd aan te raden om te werken met beton of met Paal-vast.

3. Maak de grond zo vlak mogelijk
Daarmee zorg je ervoor dat je schutting mooi recht komt te liggen. Maai het gras langs de schutting, zodat je de hoogte tot de schutting goed kunt inschatten. De tuin kan altijd iets aflopen, maar zorg ervoor dat de schuttingpanelen in één lijn op elkaar aansluiten. Anders ontstaan er kieren tussen de panelen.

4. Doe het werk niet alleen
De kunststof schutting bestaat uit planken die je op maat moet zagen en vervolgens nauwkeurig moet plaatsen. Als het een hard waait kan het fijn zijn om nog een paar extra handen te vragen.

5. Lees de instructies goed
Zeker omdat je werkt met kunststof planken, die door het warme weer kunnen uitzetten. Er zal per strekkende meter een minimale afstand tussen de planken vereist zijn om kromtrekken te voorkomen.

Gebruik altijd schroeven van roestvrij staal (RVS) bij kunststof schuttingen. Je schutting kan er nog zo stralend uitzien, maar als je schroeven allemaal roesten, verdwijnt die luxe uitstraling toch een beetje.


Het hebben van een kunststof schutting is dus in veel gevallen ideaal. Als je de prijs even wegdenkt, is de keuze voor deze vorm van tuinafscheiding dan ook snel gemaakt. Het gaat er dus vooral om of je bereid bent extra te betalen voor de kwaliteit, het weinige onderhoud en het strakke uiterlijk. Ben je met je tuin bezig, maar wil je het liefst zo min mogelijk uitgeven? Bekijk hier enkele tips voor tuinieren met een klein budget. Wil je ook een tuinhek plaatsen? Lees hier 7 overwegingen voor het plaatsen van een tuinhek.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag