Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 Tips om goedkope tuintegels te kopen

10 Tips om goedkope tuintegels te kopen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je volop van je tuin wilt genieten dan hoort daar natuurlijk ook een mooi terras bij. Tuintegels kunnen echter behoorlijk duur zijn, vooral als je een wat luxer materiaal zoekt. Daarom geven we je hier alvast tien tips waarmee je makkelijker goedkope tuintegels kunt vinden. Van direct kopen bij een grote steenhandel tot restpartijen opkopen via Marktplaats, een voordelig tuinterras of goedkope bestrating voor je oprit vinden begint hier.


Tip 1: Kies voor goedkopere tegelsoorten

De ene tegelsoort is de andere niet en daarom zijn er flinke prijsverschillen tussen de diverse tuintegels. Je kunt er bij het uitzoeken van tuintegels dus altijd voor kiezen deze nieuw te kopen maar wel voor een goedkopere soort te kiezen.

Enkele voorbeelden van goedkope soorten tuintegels:

  • Grindtegels. Deze grote tegels zijn gemaakt van beton met een toplaag van grind. Eenmaal per jaar schoon spuiten met een hogedrukspuit is aan te raden.
  • Kale betontegels. In het formaat 30 x 30 cm worden deze veel in trottoirs gebruikt omdat ze redelijk makkelijk hanteerbaar zijn, maar je hebt ze ook in grotere formaten. Als je deze tegels te saai vindt kun je ze ook combineren met andere tegels of sierrandjes aanbrengen met klinkers.
  • B-keus tegels. Deze tegels zijn van mindere kwaliteit dan dezelfde tuintegels in A-kwaliteit maar vaak zie of voel je hier amper wat van en heb je voor een klein prijsje wel een mooie siertegel van luxe materiaal. Bestel bij deze tegels wel altijd 10% meer dan je nodig hebt want je zult meer uitval hebben.

Deze tegelsoorten zijn prima geschikt voor wie een klein budget heeft. Het is geen uitzondering om prijzen te vinden van rond de 10 tot 15 euro per vierkante meter.


Tip 2: Informeer bij steenhandels in je regio

Bouwmarkten zijn heel handig, vooral omdat ze zoveel verschillende klus- en tuinmaterialen bij elkaar hebben verzameld waardoor je vrijwel altijd vindt wat je zoekt. Maar dat heeft ook meteen een nadeel want in een bouwmarkt betaal je vaak wel de hoofdprijs, ook voor tuintegels. Afdingen is er ook zo goed als onmogelijk, omdat het personeel waar jij als klant mee te maken hebt vaak geen korting mogen geven.

Het kan daarom echt de moeite waard zijn om eens bij verschillende steenhandels, outlets en bestratingsbedrijven in je eigen regio langs te gaan. Dezelfde tuintegels die je in de bouwmarkt kunt kopen zijn daar vaak een stuk goedkoper. En je vindt er hoe dan ook altijd een groter assortiment, met prijzen die daardoor ook geleidelijker oplopen. Tot slot is het bij een steenhandel veel gangbaarder om af te dingen. Zo kun je door stevig te onderhandelen een flinke korting bedingen.


Tip 3: Koop een restpartij

Als je toch bij een steenhandel bent, informeer dan ook naar eventuele restpartijen. Veel van deze bedrijven hebben namelijk regelmatig een partij tuintegels over. Bijvoorbeeld omdat ze teveel hadden besteld voor een klus of hun voorraad van een bepaalde soort tuintegels op willen ruimen. Je kunt dus altijd even bellen of bij ze langs gaan om te kijken of ze nog een leuk restpartijtje hebben staan.

Hoe minder oppervlakte je nodig hebt, hoe groter de kans dat het je zal lukken om een geschikte restpartij te vinden. Want voor een stukje van een paar vierkante meter loont het voor de steenhandel vaak meer om de tegels voor een zacht prijsje aan jou te verkopen dan om de stenen af te laten voeren of tijdenlang op te moeten slaan.


Tip 4: Combineer meerdere restpartijen

Een terras hoeft natuurlijk helemaal niet uit een en dezelfde tegelsoort te bestaan. Zolang je tenminste in staat bent om de kleur en vorm met elkaar te combineren kan het juist een heel leuk effect geven om twee of zelfs drie verschillende soorten te gebruiken. Dat geeft je direct veel meer vrijheid bij het opkopen van restpartijen, want je hebt per partij minder stenen nodig om toch het hele terras ermee te kunnen leggen.

Hou om die reden ook de bouwmarkten in je omgeving goed in de gaten. Een deel van hun succes is namelijk een assortiment dat regelmatig wordt vernieuwd, wat als automatische consequentie heeft dat sommige tegels die wat minder goed lopen regelmatig in de uitverkoop gaan om de voorraad op te schonen. Als daar een tegel tussen zit die je leuk vindt kun je de voorraad uit meerdere bouwmarkten uit je omgeving met elkaar combineren.

Onthoud daarbij ook dat sommige bouwmarkten weliswaar een andere naam hebben maar wel bij hetzelfde concern horen. Formido en Praxis zijn op die manier aan elkaar verbonden en hebben daardoor ook regelmatig dezelfde artikelen. Gamma en Karwei horen op hun beurt ook weer bij elkaar. Heb je een restpartij in een Gamma gevonden, check dan dus ook niet alleen de andere Gamma’s in je directe omgeving maar ook de vestigingen van Karwei. Voor je het weet vind je daar dezelfde tuintegels als restpartij tegen absurd hoge kortingen van wel 60 tot 80 procent.


Tip 5: Zoek een outlet voor tuintegels

Ook een tuintegel outlet kan heel interessant zijn. Zoek dus eens op of er ook een dergelijke outlet in je eigen regio zit. Deze winkels richten zich op het aanbieden van grote hoeveelheden tegels die her en der worden opgekocht. De winkel zelf is meestal niet meer dan een kale bedrijfshal en ook voor het leggen van de tuintegels hoef je er niet te zijn.

Je kunt er daardoor echter des te beter terecht voor het vinden van mooie tuintegels tegen aantrekkelijke prijzen. Het assortiment is vaak heel uitgebreid met tegels in allerlei verschillende formaten, vormen en kleuren. Natuurlijk betaal je ook hier meer voor tuintegels van hoge kwaliteit, maar die kosten nog altijd een stuk minder dan in de bouwmarkt en bij veel steenhandels.


Tip 6: Vergelijk online verschillende tegels

Natuurlijk kun je ook via internet heel veel verschillende tuintegels vinden in uiteenlopende materialen, kleuren en formaten, maar dus ook in hele verschillende prijsklassen. Goed vergelijken is daarom zoals altijd het devies zodat goedkoop niet alsnog duurkoop wordt. Dit zijn enkele dingen om hierbij in de gaten te houden:

  • Foto’s op internet kunnen qua kleur en eventueel patroon altijd afwijken van de werkelijkheid. Daarom is het vaak nog niet eens zo gek om in een gewone winkel de tuintegel te kiezen die je mooi vindt en dan via internet de goedkoopste leverancier te vinden.
  • Soms kun je een enkele tegel of een klein stukje daarvan bestellen om te kijken of het echt is wat je zocht.
  • Selecteer behalve op de prijs van de tuintegels ook op de prijs voor de bezorging. Die kan namelijk sterk uiteenlopen van helemaal gratis tot wel meer dan 100 euro, vaak afhankelijk van de grootte van de bestelling.

Tip 7: Bespaar op de aanvullende kosten

Om een net terras aan te leggen heb je nog wat meer nodig dan alleen de tuintegels zelf. Zo moet het terras op een laag zand komen te liggen die voldoende dik is. Dit is het goedkoopste om ineens te laten brengen met een vrachtwagen dan door losse zakken te kopen.

Worteldoek kun je in de regel gerust op besparen, want dat voorkomt zelden dat er onkruid tussen je tegels komt. Dat groeit nu eenmaal in zowel zand als grond wat onder en rondom de tegels ligt.

Een kostenpost waar je wel vaak mee te maken krijgt is de aanschaf van opsluitbanden. Die zijn nodig wanneer de tuintegels grenzen aan een bloemenperkje of een grasveld. Met de opsluitbanden hou je de tuintegels dan stevig op hun plek. Ook deze banden kun je natuurlijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt maar via internet vergelijken of ter plekke afdingen bij een goede steenhandel brengt je al heel ver.


Tip 8: Koop gebruikte tegels op Marktplaats

Een prima manier om aan goedkope tuintegels te komen is door ze op Marktplaats over te nemen van een particulier. De beste tijd van het jaar om dit te doen is in het voorjaar, want dan zijn de meeste mensen bezig met het herinrichten van hun tuin. Daardoor kun je prima partijen gebruikte tegels voor een goede prijs op de kop tikken.

Het nadeel van tweedehands tuintegels kopen is dat je eigenlijk altijd zelf voor het vervoer moet zorgen. Wanneer je daarvoor een karretje huurt of de tegels in de kofferbak of laadruimte van je auto doet moet je heel goed opletten dat je niet teveel gewicht inlaadt. Bij een wat grotere partij tegels zijn vaak meerdere ritten nodig en dan is het dus wel zo handig als je alleen in de directe omgeving zoekt naar gebruikte tuintegels.

Als de tegels nog in de tuin liggen kun je vaak aardig wat van de prijs af krijgen als je aanbiedt de tegels zelf eruit te halen. Soms is dit zelfs een eis van de verkoper omdat die zelf geen zin heeft om met de tegels te gaan slepen. Dat je het fijn is hier wat hulp bij te krijgen zul je ook snel zelf ervaren, vraag als het even kan dus vrienden of familie om je te helpen.


Tip 9: Zoek naar gratis af te halen tegels

Je kunt op Marktplaats ook kiezen voor de categorie gratis af te halen. Wanneer mensen hun tuin willen vernieuwen moet vaak ook het terras of de oprit eraan geloven. Omdat het duurder is en meer moeite kost om de tegels af te laten voeren zetten veel mensen ze op Marktplaats in de rubriek gratis af te halen. Dat is dus een prima manier om aan gratis tuintegels te komen.

Als je veel geluk hebt zijn de tegels al uit de tuin gehaald en staan ze in nette stapels voor je klaar. Maar de kans is groter dat je de tegels zelf eerst los moet halen en naar voren moet sjouwen. Maar wanneer je daar helemaal gratis mooie tweedehands tuintegels voor terugkrijgt doe je dat natuurlijk met plezier.

Behalve op Marktplaats kun je ook eens rondkijken op Facebook want daar vind je veel groepen met gratis spullen in je eigen omgeving. Je kunt ook gebruik maken van de website GratisAfTeHalen.nl die hier speciaal voor is opgericht.


Tip 10: Alternatief: gebruik een mal en stort je eigen terrastegels

Wanneer je op zoek bent naar een uniek ontwerp voor je terras en dit op goedkope manier zelf wilt kunnen leggen is het ook een leuk alternatief om een tegelmal te kopen en daar zelf beton in storten. De mal bestaat uit de contouren van enkele speels vormgegeven tegels of stenen en is zo ontworpen dat je het patroon oneindig zowel in de lengte als breedte kunt herhalen. Er zijn verschillende mallen te verkrijgen, elk met een eigen vorm en stijl.

Het enige wat je hoeft te doen is de beton te mixen en hier eventueel een kleurpigment aan toe te voegen. De betonmix doe je in de mal waarna je dit glad strijkt. Dan verwijder je de mal en ga je door met het volgende stukje van je terras of tuinpad.

Een dergelijke mal wordt ook wel een tuinpadmal genoemd en je kunt hem kopen voor ongeveer 25 tot 50 euro. Je hebt er slechts eentje nodig, waar de kosten van het beton en het eventuele betonpigment natuurlijk nog wel bovenop komen. Toch is dit een van de goedkoopste, makkelijkste en leukste manieren om je eigen terras te maken.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag