Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het creëren van een landelijke tuin

8 tips voor het creëren van een landelijke tuin

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben jij de trotse eigenaar van een stukje groen achter je huis? Dan wil je daar vast een heel fijn plekje van maken waar je graag zit. Er zijn een heleboel verschillende ‘trends’ rondom tuinen. De een kiest voor een strak, semi-Japans tuinontwerp terwijl de ander liever vertoeft op een betegeld terras. Waar je voor kiest heeft deels te maken met je eigen smaak. Waarom zou je een landelijke tuin willen creëren? Omdat het warmte en sfeer uitstraalt. Bovendien is het ontwerp niet zo pietje precies en kun je de natuur deels z’n gang laten gaan. Wil jij ook een landelijke tuin? Met deze 8 tips kun je een begin maken.


Wat is een landelijke tuin?

Voordat je driftig in de weer gaat met het creëeren van jouw nieuwe tuin moet je natuurlijk wel weten hoe deze eruit moet zien. Want wat is een landelijke tuin nou eigenlijk, hoe ziet dat er uit? Volgens de meeste tuinarchitecten wordt een landelijke tuin gekenmerkt door een natuurlijke uitstraling met veel groen en natuurlijke elementen. Vaak mag een grasveld ook niet ontbreken. Ook bloemen en planten zijn welkom, het liefst in allerlei kleuren. De tuin is dan ook het mooist als het in volle bloei staat . Strakke patronen en onnatuurlijk ogende materialen zijn uit den boze in een landelijke tuin. Integendeel, de ideale landelijke tuin wordt gekenmerkt door een warme en sfeervolle uitstraling. In de rest van dit artikel zullen we 10 tips geven voor het creëren van een landelijke tuin. Deze voorbeelden zullen we illustreren met interieurposts van Instagram.


1. Kies voor een landelijk tuinontwerp

Een landelijke gaat zoveel mogelijk op in het omringende landschap, zoals onderstaande foto laat zien. Natuurlijk is het omringende landschap niet altijd zichtbaar, al helemaal niet als je de stad woont in plaats van op het platteland. Gelukkig zijn er dan nog andere manieren om je tuin een landelijke sfeer te geven. Bijvoorbeeld door veel doorkijkjes te gebruiken, struiken en hagen te plaatsen en voldoende zitjes en slingerpaadjes aan te leggen. Het voordeel van een landelijke tuin is dat er geen strikte ontwerpeisen aan vast zitten, dus in feite kan je vele kanten op met het tuinontwerp.

2. Leg een moestuin aan

Deze tip is niet de meest belangrijke tip, maar wel een van de leuksten. Want een landelijke tuin leent zich perfect om een eigen moestuin aan te leggen. Het is het mooiste als je de plantjes rechtstreeks in de aarde plant (als ze groot genoeg zijn), en dat ze daardoor optisch onderdeel zijn van de tuin. Als je heel veel groente, fruit en kruiden wilt verbouwen kun je het ook opdelen in ‘vakken’, zoals onderstaande foto laat zien. Deze strakke vormen passen echter iets minder goed bij een landelijke sfeer. Is het niet mogelijk om de plantjes in de grond te zetten? Dan kun je ook een paar mooie plantenpotten kopen en de plantjes daarin laten groeien.

View this post on Instagram

Our permaculture garden in July- the current record breaking drought is once again proving the worth of permaculture gardening methods, especially mulch! Many gardeners think mulching is not worth it in our generally wet north European climate (or even that it has too many drawbacks). My experience is that it ALWAYS makes life easier for the gardener and protects the soil, but never has it been as worth it as this year! What is your experience with mulch? #permaculture #permaculturegarden #kitchengarden #kjøkkenhage #gemüsegarten #mulch #nodiggarden #allotment #vegetablegarden #ediblegarden #raisedbeds #greenhouse #allotmentgarden #growyourownfood #tuinsmakelijk #growfood #instagarden #gardeninjuly

A post shared by Vera Greutink (@growntocook) on


3. Kies voor landelijke tuinmeubels

Een landelijke tuin leent zich uitstekend voor een fijn, rustgevend terras of voor een bankje waar je op kunt zitten. Het is echter belangrijk dat de tuinmeubels ook goed aansluiten bij de stijl en de sfeer van jouw tuin. Aangezien een landelijke tuin een natuurlijke uitstraling heeft, past het heel goed om hier een stoere, doorleefde tuintafel neer te zetten. Het liefst van hout of een ander natuurlijk (ogend) materiaal. Onderstaande foto geeft hier een goed voorbeeld van. De tuinmeubelen passen qua kleur goed bij de tuin en dragen bij aan de gezellige sfeer. Op de foto staan er plantjes op de tafel, dat is een goede manier om de tuintafel nog beter in de tuin op te laten gaan.


4. Water is onmisbaar in je landelijke tuin

Water is een van de belangrijkste elementen in de natuur en moet dan ook terugkomen in je landelijke tuin. Het liefst in de vorm van een natuurlijk sloot of een vijver, want dat ligt het dichtste bij ‘de natuur’ in de puurste staat. Uiteraard hebben we niet allemaal die luxe, dus daarom volstaat een waterornament ook. Daarbij kun je zelf ook een (kleine) vijver aanleggen. Onderstaande foto toont daar een voorbeeld van. Zoals je ziet, draagt zelfs het kleinste beetje water echt bij aan de sfeer van de tuin. De landelijke look wordt helemaal compleet door het water te omringen met een terras en met weelderige planten.


 5. Geschikte planten en bloemen voor je landelijke tuin

Een landelijke tuin heeft baat bij prachtige planten, zoals klimplanten of klimrozen. Nog mooier als je deze in een boog laat groeien. Deze prachtige planten zullen het interieur van jouw tuin echt een boost geven. Daarnaast doen fruitbomen met bloesem het ook erg goed in de landelijke tuin. Ook heesters, lupine, sierui en hortensia’s en vlinderstruiken passen goed bij de sfeer van dit type tuin. Let er op dat je de planten en bloemen zoveel mogelijk hun gang laat gaan. Zodra je ze driftig gaat knippen of in vormen gaat snoeien, doe je de landelijke stijl van je tuin teniet. Het is helemaal niet erg als het niet helemaal groeit zoals je voor ogen had, want dat is juist de charme van een landelijke tuin. Ten slotte kun je ook boompjes planten, zoals een fruitboom. De bloesem zal erg mooi uitkomen in jouw tuin. Helaas duurt het wel erg lang voordat dit kleine plantje een volwaardige boom is… Onderstaande foto toont een mooi voorbeeld van bloemen en planten in een landelijke tuin.


6. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen

Als je een landelijke tuin wilt creëren, ontkom je niet aan natuurlijke (of zelfs doorleefde!) materialen. Hout is hierbij het basismateriaal. Je kunt dit op heel veel manieren toepassen. Onder andere op een speelse manier als muurtje of afscheiding, zoals onderstaande foto laat zien. Maar natuurlijk kun je hout ook verwerken in een vlonder of in de tuinmeubelen. Daarnaast misstaan gietijzeren en aardewerken objecten ook niet in een landelijke tuin!


7. Kies de juiste bestrating

De uitstraling van jouw landelijke tuin valt of staat met de juiste bestrating. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een romantisch ogende, gemetselde muur. Dit is wel een heel karwei, maar heeft wel direct het gewenste resultaat. We hebben al eerder benoemd dat een landelijke tuin vaak een kronkelend paadje bevat. Bijvoorbeeld naar de vijver, of dwars door de pracht en praal van de bloemen en planten. Deze paden kun je het beste leggen met stenen van gebakken klei. Deze zijn massief gekleurd en worden alleen nog maar mooier naar mate ze verslijten. Dit is echt een gigantisch voordeel ten opzichte van andere bestrating, wat er doorgaans alleen maar op achteruit gaat als het ouder wordt. Je kunt ook kiezen voor grote, grove stukken steen die een pad ‘suggereren’. Onderstaande foto geeft daar een mooi voorbeeld van:


8. Tot slot: gras mag niet ontbreken

Een goed stuk gras mag niet ontbreken aan jouw landelijke tuin. Je ziet in deze een voorbeeld, maar dit zie je ook terug in vele andere foto’s in deze post. Onder andere de omslagfoto. Gras is misschien wel de makkelijkste manier om een natuurlijke uitstraling aan je tuin te geven. Je moet wel kiezen voor echt gras, want met nepgras sla je de plank volledig mis. Het is overigens ook niet erg om het gras wat langer te laten groeien. Want als het gras er een beetje wild uit ziet, komt dat de sfeer van jouw landelijke tuin alleen maar ten goede.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag