Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Grind voor in je tuin: waar let je op bij de aanschaf en aanleg?

Grind voor in je tuin: waar let je op bij de aanschaf en aanleg?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Grind voor in je tuin is erg populair. Daar zijn genoeg redenen voor. Het ziet er stijlvol uit, het is makkelijk aan te leggen en te onderhouden en het is relatief goedkoop. In dit artikel gaan we dieper in op voordelen van grind voor in je tuin. Ook geven wij een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf en aanleg van grind in je tuin. In ieder geval speelt kleur, diameter en de toepassing van grind een grote rol bij jouw keuze voor grind.


Waarom kiezen voor grind?

Allereerst is grind een erg stijlvol materiaal, waarmee je tuin een sfeervolle uitstraling krijgt. Dat geldt zowel voor moderne, strakke tuinen als voor boerenerven. Het is een natuurproduct, dus de kleurschakeringen zijn prachtig en het past goed bij de planten, bloemen en bomen in je tuin. Daarnaast is grind relatief voordelig, vooral ten aanzien van tuintegels. Het gaat lang mee en je hoeft het niet zo snel te vervangen. Ook doe-het-zelvers zullen erg blij worden van grind. Het is gemakkelijk aan te leggen en is onderhoudsarm. Je kunt jouw grindpad dus gemakkelijk zelf realiseren. Ten slotte heeft grind een goed absorberend vermogen ten aanzien van regen. Daardoor heb je weinig plassen in de tuin en draag je (letterlijk en figuurlijk) je steentje bij aan het milieu.

Grind voor in je tuin: waar leg je het neer?

Grind wordt vaak gebruikt ter decoratie. Bijvoorbeeld als je een vijver in de tuin hebt. De folie of het plastic van de vijverbak worden prachtig bedekt met een stel keien of kiezels. Ook wordt grind vaak gebruikt om ‘lege’ stroken in de tuin op te vullen. Met siergrind kan je jouw tuin echt mooier maken, zonder veel moeite te doen. Daarnaast wordt grind ook vaak praktisch toegepast. Bijvoorbeeld als bedekking op een balkon of terras. Of door het te gebruiken als looppad of als oprit.


Soorten grind

Als je op Google zoekt naar ‘grind’ dan krijg je tientallen afbeeldingen die er anders uitzien. Oftewel, je tuin kan met allerlei soorten grind worden bedekt. Wat is nou precies het verschil tussen deze soorten? Het grootste onderscheid wordt gemaakt tussen ‘grind’ en ‘split’.

Verschil grind en split

Grind en split kunnen beiden dezelfde korrelgrootte hebben, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Het grootste verschil is dat de vorm van grind is gevormd door de natuur, terwijl de vorm van grit geforceerd is. Grind kreeg z’n vorm na jarenlang door beken te zijn gelopen, split door een delving van sterke machines. Houd er dus rekening mee dat spit meer scherpe randjes heeft dan grind. Ook heeft split breukvlakjes. Een voordeel van split is er meer soorten van zijn. Omdat het door mensenhanden is gemaakt, kunnen er heel veel soorten worden ontworpen en gemaakt.

Tientallen soorten grind en split

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt tussen grind en split, dan heb je nog steeds niet genoeg informatie om grind of split te kopen. Het is namelijk zo dat er diverse soorten grind en split verkrijgbaar zijn. Ze verschillen in grootte, kleur, prijs en herkomst. Houd er rekening mee dat de meeste aanbieders zo’n 10 tot 20 soorten grind aanbieden, en maar liefst 20 tot 50 soorten split. In onderstaande alinea geven we je wat aanknooppunten waar je op moet letten bij de aanschaf van grind voor je tuin.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van grind?

Zoals je merkt is er dus behoorlijk wat keuze als het aankomt op siergrind en siersplit. Aan de ene kant leuk, want je kan je tuin er dus echt mee decoreren, op jouw manier. Aan de andere kant ook wel even een zoektocht naar het juiste grind of split voor jouw tuin. Waar moet je op letten?

Dikte van de korrels

Ook wel de ‘diameter’ genoemd. De diameter wordt altijd vermeld in millimeters. Zoals je waarschijnlijk wel weet, staat 10 millimeter gelijk aan 1 centimeter. Het is dus de vraag of je fijn (0mm tot 16mm) of grof (boven de 16mm) materiaal wil kopen. Sommige soorten grind en split hebben zo’n grote diameter dat het eerder iets wegheeft van ‘keien’. Andere soorten grind en split hebben juist een minuscule diameter waardoor het eerder lijkt op zand. Je baseert de diameter van het grind altijd op wat je mooi vindt én ook op de toepassing van het grind.

Soort toepassing

Fijn grind is erg geschikt om rondom je tuinterras of huis te leggen ter decoratie. Ook in een Japanse of Mediterrane tuin komt dit grind erg mooi uit. Het is een siergrind wat de aandacht niet te veel afleidt terwijl het er toch stijlvol uitziet. Daardoor wordt dit grind vaak ingezet voor looppaden of aan de rand van een looppad. Ook wordt het vaak gebruikt in bloembakken. Is het grind bedoeld om overheen te lopen? Houd er dan rekening mee dat grof grind zeer kan doen aan de voeten. In zeer fijn grind, daarentegen, zak je weg. Bovendien gaat zeer fijn grind tussen de banden van je auto zitten, dus voor een oprit is het tevens ongeschikt. Voor beide toepassingen adviseren wij daarom een diameter tussen de 5 en 32 mm. Niet te grof, niet te fijn. Als jij het grind voor in je tuin puur ter decoratie gebruikt, dus dat er niemand overheen hoeft te lopen, dan kun je gewoon kiezen wat je het mooiste vindt. Zonder rekening te houden met de diameter.

Kleur grind

Er is niet een specifieke kleur grind voor in je tuin die wij aanbevelen. Net als jouw lievelingseten of lievelingsboek, is dit een kwestie van smaak. De grindtint moet goed passen bij de uitstraling die je jouw tuin wilt geven. Wel kunnen wij een overzicht geven in de kleuren die beschikbaar zijn:

  • Grijstinten. Grijstinten geven jouw tuin een moderne en strakke uitstraling, met name omdat de kleur erg egaal is. Dat betekent tevens dat dit grind makkelijk te onderhouden is, want vervuiling en oneffenheden vallen nauwelijks op. Als je grijstinten te onpersoonlijk of saai vindt, dan kun je het opleuken met mooie planten.
  • Geeltinten. In tegenstelling tot grijs grind, geeft geel grind juist een warme uitstraling aan je tuin. Het doet een beetje mediterraans aan. Een grote hoeveelheid grind in geelsoorten maakt de tuin een licht en ruimtelijk. Het is ook leuk om het geel juist contrasterend aan te brengen, bijvoorbeeld door een smal grindpad dwars door de tuin aan te leggen.
  • Roodtinten. Rood grind wordt nog niet zoveel verkocht, maar wordt langzaam steeds populairder. Deze kleur wordt vooral gebruikt om details in de tuin te accentueren of om een scherp contrast te creëren.
  • Gemengde tinten. We sluiten deze lijst af met een allemansvriend, het gemengde grind. Hierbij heeft de natuur ervoor gezorgd dat er een mooie mix aan tinten ontstaat. Denk hierbij aan lichte wittinten of een wat bergachtigere, grijze tint.

Waar moet je op letten bij de aanleg?

Hierboven werden al diverse situaties geschetst waarbij het grind ‘belast’ wordt. Denk aan een auto die eroverheen rijdt, of voetgangers. Eventueel met een kinderwagen, kruiwagen of ander zwaar object. Het grind moet daar natuurlijk wel tegen kunnen en niet alle kanten op schieten. Let daarom bij de aanschaf van grind goed op wat het grind allemaal aan kan. Vaak kun je dat wel afleiden uit de productomschrijving. Vraag voor de zekerheid nog even advies in de winkel waar je het grind voor in je tuin koopt.

Om de draagbaarheid van het grind te optimaliseren is het belangrijk dat je een goede fundering aanlegt. Een stabiele ondergrond zal het verschil maken. Een voorbeeld van goede fundering zijn grindplaten. Deze platen zijn ongeveer 1 m2 en kunnen aan elkaar worden geklikt met een koppelsysteem. Deze platen hoeven niet te worden vastgelegd, ze blijven vanzelf op hun plek door de lading grind of split. Ook voor specifieke vragen over de fundering kun je terecht bij een tuin- of bouwwinkel. Ten slotte is het belangrijk dat de platen een stabiele ondergrond hebben. Het liefst een stuk grond zonder al te veel hoogteverschil. Dat kun je realiseren met zand, puin of menggranulaat.


Wat kost grind voor in je tuin?

Voor het aanleggen van grind kun je rekening houden met een gemiddelde prijs van €7 á €9 per vierkante meter. Het hangt er natuurlijk vanaf welk type grind je aanschaft. Als je maar een klein stukje grind wil, dan kom je met een zak grind wel uit de voeten. Op de zak wordt vaak aangegeven hoeveel kg (en liter) de zak bevat. Hoe meer zakken je koopt, hoe meer korting je kunt krijgen. Winkels spreken vaak van ‘small bags’ en ‘big bags’.

Ben je van plan een groot gedeelte van je tuin te bedekken met grind? Dan kun je beter kiezen voor een grote zak grind, die algauw 1000 kg zijn. Dus als je van plan bent om een groot gedeelte van je tuin te bestraten, dan is een grote zak grind in ieder geval goedkoper. Stel, je koopt 50 small bags van €7 per stuk. Dan betaal je voor 1000 kg dus €350. Terwijl één big bag van 1000 kg €220 zou kosten.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag