Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 voordelen van een stenen barbecue

10 voordelen van een stenen barbecue

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De stenen barbecue is helemaal terug van weggeweest. Steeds meer mensen kiezen voor een retro-ogende solide barbecue van beton of steen. Naast dat deze klassieke buitengrills een lust voor het oog zijn, hebben ze nog veel meer voordelen. Zo zijn ze makkelijk in onderhoud, gaan ze langer mee, heb je geen last van plotse hoge vlammen en wordt de rook mooi via een bovenpijp afgevoerd. Ook de smaak van het voedsel komt het in veel gevallen ten goede. Naast deze voordelen zijn er nog een tal van andere redenen waarom een stenen barbecue de moeite waard is om aan te schaffen. Lees snel verder!


De opmars van de stenen barbecue

Barbecues zijn er sinds jaar en dag in alle vormen, soorten, maten en prijsklassen te vinden. Van wegwerpbarbecues van een paar euro tot hoogstaande elektrische multifunctionele barbecues van duizenden euro’s. Een stenen barbecue zit wat dat betreft precies in de middenklasse. Je betaalt normaliter tussen de €170,- en €600,-. Voor mensen die vaak barbecueën is dit een mooie investering, het staat immers ook nog eens goed in je tuin!

Toen en nu

De eerste barbecues ooit waren van steen, vergelijkbaar met een grote steenoven. In de decennia daarna zijn er vooral talloze mobiele stalen en gietijzeren bbq’s op de markt gekomen. Veel zijn gemakkelijk op te bergen en te verplaatsen. Zo bestaan er zelfs bbq’s met wielen. Voor veel mensen is dit ideaal, omdat ze niet altijd gebruik maken van een buitengrill en er ook niet altijd tegen aan willen kijken in de tuin.

Een stenen barbecue verandert dat beeld compleet. Deze staan vaak namelijk prachtig in een tuin, hebben een beter gebruiksgemak en zijn ook nog eens makkelijker in het onderhoud. Daarom is de opmars van de stenen barbecue geen vreemd fenomeen, maar juist meer dan logisch.

Sociale factor

Barbecueën is van oudsher een sociale gebeurtenis dat veel mensen als zeer prettig en gezellig ervaren. Een ouderwetse stenen barbecue kan dat gevoel vergroten omdat je zo in een meer klassieke sfeer buiten eet. Vooral in veel Zuid-Europese landen worden deze stenen barbecues veel gebruikt bij familie- en buurtfeesten. Uiteraard bieden de weersomstandigheden daar vaker een mogelijkheid om eens even lekker buiten van een gegrild stuk vlees of vis te genieten.

Voor de voordelen

Nu je een beter en completer beeld hebt van de stenen barbecue is het tijd om verder in te zoomen op de voordelen. We vertellen je wat de voordelen zijn en leggen uit waarom dit zo’n positieve factor is. Uiteraard zit er ook nog verschil tussen stenen barbecues, maar in het algemeen gelden de voordelen in dit artikel als universeel.


1. Makkelijk te gebruiken

Een stenen barbecue is een stuk makkelijker te gebruiken dan andere modellen. Bij elektrische barbecues heb je bijvoorbeeld verschillende grill standen en bij overige bbq’s is het altijd de vraag waar je ‘m moet neerzetten in verband met de wind en veiligheid. Een stenen model staat gewoon op een duidelijke plek in de tuin, het enige wat je hoeft te doen is kolen warm maken en de grillplaat invetten. Daarna kun je ultiem genieten van je zelfgebakken culinaire creaties!


2. Zeer functioneel

Het is bewezen dat vooral vulkaanstenen barbecues meer ‘kracht’ hebben dan barbecues van bijvoorbeeld roestvrij staal. Dit komt omdat stenen modellen de warmte beter vasthouden. Dit heeft als grote voordeel dat het vlees veel geleidelijker gegaard wordt en het bovendien ook nog sneller gaat. Daarnaast verbruik je minder kolen omdat je warme relatief lang op z’n plek blijft.


3. Geen opstekende vlammen

Een groot aantal van de stenen barbecues hebben ook een stenen grillplaat. Ten eerste is dit veiliger en ten tweede krijg je hier niet te maken met opstekende vlammen die je eten kunnen verpesten. Bij reguliere bbq’s gebeurt het maar al te vaak dat er vet tussen de kolen drupt, ineens ontstaat er dan een steekvlam. Als je dat wil voorkomen kun je het best kiezen voor een stenen bbq met een steenplaat. Dat werkt ‘steengoed’ tegen steekvlammen.

Een ander bijkomend voordeel is dat er geen kleine stukjes vlees in de kolen vallen. Dit gebeurt ook relatief vaak en is slecht voor de geur, maar ook voor het resterende voedsel dat op de barbecue ligt.


4. Meer smaak

We blijven even bij de stenen barbecue met een stenen grillplaat, puur omdat dit goed bij elkaar past en het veel voordelen kent. Bij veel normale grillplaten zie je namelijk vaak dat de sappen van het vlees of andere producten door de gaten heen druppen. Dit kan resulteren in een wat droog stukje vlees zonder voldoende natuurlijke smaak. Bij een grillplaat heb je daar geen last van. Sterker nog, de smaak zal optimaal zijn doordat het natuurlijke vleesvocht niet weg druipt!


5. Makkelijk schoon te maken

Een stenen barbecue is gemakkelijk schoon te maken. Dat is dan ook het enige wat je moet doen! Opbergen hoeft immers niet. Het reinigen van een stenen barbecue kun je het best tot drie uur na gebruik doen. Met name de grillplaat of het rooster is dan nog goed schoon te maken. Voor de rest dien je de oude kolen weg te scheppen en klaar is kees!

Als je de bbq vaak gebruikt is het raadzaam om eens in de zo veel tijd eens een grote schoonmaak te doen. Kijk wel uit met hardnekkige schoonmaakmiddelen. Je wilt uiteraard niet dat je voedsel daar naar gaat smaken de volgende bbq-sessie!


6. Inrichten naar jouw ‘smaak’

Een ander leuk voordeel van een stenen bbq is dat je deze naar hartenlust kunt pimpen! Je kunt ‘m bijvoorbeeld een leuk kleurtje geven of (brandveilige) sfeerverlichting aan vast maken. Wat betreft sfeer en design is er bij een stenen barbecue veel meer mogelijk dan een ‘normale’.

Er bestaan ook stenen barbecues/haardvuur. De combinatie is ideaal voor lange avonden gezellig in de tuin zitten met leuke mensen. Ook met wat koeler weer is dit ideaal. Je buren zullen er door de goede rookafvoer naar boven weinig last van hebben.


7. Lange levensduur

Mits je een stenen barbecue goed onderhoudt kan deze jaren meegaan. Je bent hierdoor vaak goedkoper uit dan dat je eens in de twee jaar een nieuwe moet kopen of constant wegwerpbarbecues koopt. Daarnaast bespaar je ook kosten in de kolen, omdat een stenen bbq langer warm blijft. De lange levensduur van een stenen model is daarnaast ook gewenst omdat het naast een functionele buitengrill ook dient als decoratiestuk van de tuin. Door al deze verschillende pluspunten is het je geld meer dan waard.


8. Goede prijs-kwaliteit verhouding

De meeste stenen buitengrills hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Zoals eerder vermeld ben je tussen de €170 ,- en €600,- kwijt voor een stenen barbecue. Dit lijkt in eerste instantie fors, maar als je je bedenkt dat je er jaren mee vooruit kunt en het daarnaast dient als een retro aanvulling op je tuin is het zeker de moeite waard! Voor combi’s met een haardvuur mogelijkheid ben je iets meer kwijt. Die prijzen lopen op tot boven de duizend euro.


9. Praktische én ‘idyllische’ rookafvoer

Het is vaak erg vies om ineens een vlaag rook afkomstig van de barbecue in je gezicht te krijgen. Bovendien loop je de kans dat je kleren er naar gaan stinken. Bij een stenen barbecue heb je daar geen last van. De rook wordt namelijk door een stenen pijp naar boven afgevoerd. Daarnaast ziet het er ook nog eens zeer idyllisch en gezellig uit. Let wel goed op welk model je aanschaft. De een heeft namelijk een hoger afvoerpijpje dan de ander.


10. Veilig

Misschien wel het belangrijkste voordeel van allemaal: de veiligheid. Stenen barbecues zijn over het algemeen zeer veilig. Simpelweg omdat ze ontzettend stabiel zijn, de kans klein is dat er een steekvlam ontstaat en je geen rookwolk in je gezicht krijgt. Vooral als je veel bbq’t met kinderen erbij is het fijn om te weten dat de kans klein is dat er wat gebeurt. Zo kun je zelf onbezorgd genieten.


Conclusie

Twijfel je wat voor barbecue je moet kopen en houd je van klassiek, retro en robuust? Dan is een stenen barbecue voor je weggelegd. Naast het prachtige klassieke uiterlijk dat vaak mooi in tuinen staat heeft het ook nog eens veel praktische voordelen, zoals een betere smaak van het voedsel, geleidelijke warmteverdeling, makkelijke onderhoud, veiligheid en lange levensduur. Mocht je partner nog twijfelen voor de aanschaf, laat hem/haar dan dit artikel lezen ;).foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Huishouden Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag