Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

11x goede natuurlijke ontstekingsremmers

11x goede natuurlijke ontstekingsremmers

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een ontsteking kan heel vervelend zijn. Van een ontstoken wondje op je vinger tot een inwendige ontsteking door een (chronische) ziekte: je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn af zijn. Als je voor een ontsteking naar je arts gaat, krijg je al gauw farmaceutische pijnstillers, die vaak gepaard gaan met bijwerkingen als maagpijn. Gelukkig kom je ook met natuurlijke ontstekingsremmers een heel eind met pijnbestrijding bij een ontsteking: en je vindt ze ook nog eens in je keukenkastje! Door natuurlijke ontstekingsremmers heb je minimale bijwerkingen, hoef je niet al te veel geld uit te geven en laat jij je genezen door de kracht van de natuur. In dit artikel zetten we elf keer goede natuurlijke ontstekingsremmers voor je op een rij. Hopelijk ben je snel van je klachten af!


Wanneer zou je natuurlijke ontstekingsremmers gebruiken?

Als je een ontsteking hebt, kan dat flink veel pijn veroorzaken. Misschien heb je wel eens keelontsteking gehad, of een wond die ging ontsteken – dat is niet een fijn gevoel. Maar ontstekingen zijn meer dan dat: ook kun je inwendig een ontsteking hebben door een (chronische) ziekte. Je hoeft er niet altijd pijn van te hebben, maar een ontsteking kan je ook veel energie kosten, je zult moe en futloos worden. Geen fijne dingen om mee rond te lopen, dus. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Maar waarom zou je dan je heil zoeken in natuurlijke ontstekingsremmers?

Ga eerst naar de dokter

Als je vermoedt dat je een ontsteking hebt, is het sowieso eerst zaak om naar de dokter te gaan. Zo weet je zeker wat er aan de hand is en kun je ook gericht met natuurlijke ontstekingsremmers te werk gaan. Licht je dokter in over je plannen, zodat hij of zij weet waar je mee bezig bent.

Door farmaceutische ontstekingsremmers vervelende bijwerkingen

Schrijft je dokter je farmaceutische pijnstillers of ontstekingsremmers voor? Daar kun je soms vervelende bijwerkingen van krijgen, zoals last van je maag, hoofdpijn of misselijkheid. Als je hier last van hebt, kan het een goed idee zijn om een natuurlijke ontstekingsremmer te gaan gebruiken.

Gewenning en verslaving

Ook kan je snel immuun raken voor sommige pijnstilling of ontstekingsremmers – en zelfs verslaafd raken aan de medicatie. Dat kan flink gevaarlijk zijn: met natuurlijke pijnstillers heb je daar gelukkig geen last van.

Verplicht het kuurtje afmaken

Daarbij moet je bij farmaceutische ontstekingsremmers vaak een kuur van meerdere dagen volgen, ook nadat de pijn al weg is. Veel mensen vinden dit vervelend en willen slechts van de pijn af, maar moeten ook als het probleem weg lijkt te zijn nog doorgaan met de pillen. Met natuurlijke ontstekingsremmers kun je gewoon beginnen en stoppen wanneer jij dat wilt. Wel zo fijn!

Natuurlijke ontstekingsremmers werken preventief

Je zult niet altijd merken dat je een inwendige ontsteking hebt, of misschien wil je gewoon preventief te werk gaan om je gezondheid te verbeteren. Natuurlijke ontstekingsremmers kunnen geen kwaad: veel van de onderstaande natuurlijke middelen kun je gewoon opnemen in je dagelijkse dieet. Zo kun je altijd aan je gezondheid werken – ook als er op het moment niets aan de hand is.


1. Kurkuma

Heb jij wel eens van kurkuma gehoord? Deze specerij wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd en is te herkennen aan de gele kleur. Je vindt kurkuma gewoon in het kruidenrek in de supermarkt: de kurkuma wortel koop je bij de toko bij jou in de buurt, maar ook bij sommige grotere supermarkten als de Jumbo en de Albert Heijn. Kurkuma wordt in Azië al jaren gezien als een krachtig geneesmiddel en tegenwoordig is deze overtuiging ook naar de westerse cultuur overgewaaid. Dat is niet voor niets: kurkuma bevat meer dan tien verschillende vitamines en heeft ook belangrijke mineralen als ijzer, kalium en magnesium. Maar nog belangrijker is dat kurkuma zeer ontstekingsremmend werkt: de curcuminoïden in de wortel werken bij allerlei verschillende ontstekingen.

https://nl.pinterest.com/pin/288863763573536791/


2. Gember

Familie van de ontstekingsremmende kurkuma wortel is gember. Veel mensen zijn dol op gember thee door de lekkere smaak, maar gember is net zo ontstekingsremmend als zijn gele familielid. In je lichaam regelt het eiwit CRP de ontstekingen: door het gebruik van gember zou je dit eiwit kunnen verlagen. Daarbij kun je heel gemakkelijk gember toevoegen aan je dieet: bestel een kop lekkere gember thee, voeg het toe aan je bouillon of schaaf een beetje over je eten. Gember is tegenwoordig is elke supermarkt te krijgen.

https://nl.pinterest.com/pin/509329039109092083/


3. Tea Tree olie

Tea Tree olie zit in veel verzorgingspsoducten voor de huid, en dat is niet voor niets. De olie, verkregen uit een kleine boom uit Australië, werkt namelijk ontzettend ontstekingsremmend, anti infecterend en het verdoofd pijn. Perfect voor mensen die last hebben van irriterende acne, dus, maar ook als je gekweld wordt door andere ontstekingen. Gebruik de olie bijvoorbeeld in bad of spoel je mond ermee bij gebitsproblemen. Hoe fijn: Tea Tree olie is gewoon bij de drogist beschikbaar en kost slechts een paar euro.

https://nl.pinterest.com/pin/548031848394972121/


4. Kokosolie

Kokosolie gebruik je misschien al om te koken. In deze heerlijke olie zit laurinezuur, dat ontstekend werkt en je darmflora ondersteunt. Een perfecte natuurlijke ontstekingsremmer, dus, als je bij farmaceutische ontstekingsremmers last krijgt van je maag en darmen. Kokosolie is ook heel geschikt bij ontstekingen op de hoofdhuid: gebruik wat van de vette olie als haarmasker en de pijn zal al gauw verdwijnen. En je krijgt er ook nog eens prachtig, glanzend haar van!

https://nl.pinterest.com/pin/51087777009746685/


5. Knoflook

Nog zo’n product die jij waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt liggen, maar ontzettend ontstekingsremmend werkt, is knoflook. Knoflook is heerlijk in verschillende gerechten en is hartstikke goed voor je gezondheid: het verlaagt je cholesterol, verbetert je algehele weerstand en helpt bij vervelende ontstekingen. Als je bijvoorbeeld een ontstoken kalknagel hebt, kun je er wat knoflook op smeren en de infectie is binnen no time verdwenen. Knoflook is een prima preventief te gebruiken natuurlijke ontstekingsremmer, omdat bijna niemand het erg vindt om wat meer knoflook aan het dagelijkse dieet toe te voegen. Smullen!

https://nl.pinterest.com/pin/511862313893773893/


6. Wierook olie

Een andere olie die goed helpt bij ontstekingen is wierook olie. Bij wierook denk je vaak direct aan de stokjes die je kunt branden voor een lekkere geur, maar de olie uit de hars van de boswelliaboom (ook wel frankincense olie genoemd) helpt tegen depressie, een slechte nachtrust en pijn. De olie doet ook wonderen bij ontstekingen. Gebruik het in de vorm van capsules of adem de olie in door het op een doekje bij je mond te houden. Je koopt wierook olie bij de natuurwinkel.

https://nl.pinterest.com/pin/436778863853751454/


7. Zeewier

Als je een beetje van sushi houdt, heb je vast wel eens zeewier gegeten. Dit wordt vaak gebruikt om de sushi rolletjes bij elkaar te houden. Zeewier zit vol met jodium en bevat het stofje fucoidan, dat goed helpt bij ontstekingen. Je koopt zeewier tegenwoordig gewoon in de supermarkt, maar in de toko is de keuze veel groter. Maak eens een zeewier salade, zodat je optimaal van deze superfood kunt profiteren.

https://nl.pinterest.com/pin/254031235217827027/


8. Rauwe honing

Ben je gek op honing? Rauwe honing, met een donkere kleur, werkt als een tierelier tegen ontstekingen. Rauwe honing heeft veel antibacteriële eigenschappen, waardoor in vele culturen wordt gebruikt bij verwondingen zoals brandwonden, maar ook bij ontstekingen in de mond. De honingsoort met de beste ontstekingsremmende werking is de Manuka honing uit Nieuw Zeeland, die je bij de natuurwinkel kunt kopen. Verwerk de honing in je maaltijd of drink een lekkere kop honing thee.

https://nl.pinterest.com/pin/378583912425104102/


9. Cayennepeper

Cayennepeper gebruik je vaak om gerechten wat scherper te maken, maar dit kruid is ook een natuurlijk antibioticum. De stof capsaïcine werkt als een ontstekingsremmer en helpt tegen de pijn bij een ontsteking. Waarschijnlijk heb je cayennepeper gewoon al in huis, anders koop je het in iedere supermarkt. Je kunt de peper toevoegen aan je gerecht of er thee van maken samen met andere natuurlijke ontstekingsremmers als gember en honing. naar smaak wat geraspte gember, citroensap en/of honing toe en drink het als thee.

https://nl.pinterest.com/pin/312718767875947907/


10. Cacao

YES! Chocolade werkt ontstekingsremmend! Helaas niet die lekkere reep melkchocolade, maar pure chocolade met minstens zeventig procent cacao is heel goed voor je gezondheid. Cacao werkt namelijk door de natuurlijke antioxidanten ontstekingsremmend. Je vindt chocolade met een hoog percentage cacao in de supermarkt of de natuurwinkel, of koopt bij die laatste winkel cacao bits die je door je havermout in de ochtend kunt doen.

https://nl.pinterest.com/pin/357051076707313480/


11. Kruidnagel

Dit is echt een natuurlijke ontstekingsremmer uit grootmoeders tijd: de kruidnagel. Deze specerij werd bijvoorbeeld gebruikt bij kiespijn, omdat het een uitstekende pijnbestrijder is. Daarbij werkt kruidnagel ontstekingsremmend, zodat de pijn ook daardoor snel over zal zijn. Je koopt kruidnagels in de supermarkt en je kunt deze specerij vrij simpel gebruiken in soepen of ovenschotels.

https://nl.pinterest.com/pin/678002918883159505/


Heb je last van vervelende bijwerkingen door de ontstekingsremmers die je dokter je voorschrijft of wil je gewoon liever natuurlijke producten gebruiken tegen pijn bij ontsteking? Gelukkig zijn er vele producten uit de natuur die helpen bij ontstekingen. Vaak heb je deze producten gewoon al in je keukenkastje liggen! Wat dacht je van cayennepeper, honing of gember? Met bovenstaande natuurlijke ontstekingsremmers voel jij je binnen no time weer helemaal gezond. Ook fijn: deze producten werken ook preventief tegen gezondheidsklachten.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Eten & drinken Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag