Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Droge ogen? Wat zijn de beste oogdruppels?

Droge ogen? Wat zijn de beste oogdruppels?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Droge ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Comfortabel is het niet, want je ogen kunnen hier pijnlijk en geïrriteerd door aanvoelen. Sommige mensen gaan zelfs wazig zien door droge ogen. Gelukkig zijn druppels tegen dit verschijnsel goed verkrijgbaar. Wat zijn nu de beste oogdruppels als je last hebt van droge ogen? In deze blog lees je alles over de beste druppels bij droge ogen, ook voor lensdragers. Door goede oogdruppels kan je uit de vicieuze cirkel komen van dit probleem. Daarnaast kan je, zeker als je lenzen draagt het ongemak soms al zonder druppels oplossen.


Waardoor ontstaan droge ogen?

Je ogen worden vochtig gehouden door de traanklieren. Deze leggen een laagje vocht om je oog, dat ook wel ‘traanfilm’ genoemd wordt. Als je traanklieren niet genoeg traanvocht aanmaken, kan je last krijgen van droge ogen. Het kan ook zijn dat je traanvocht te snel verdampt. Het filmpje op je oog verdwijnt dan te snel, met als resultaat droge ogen.

Sommige mensen ervaren tijdens het uitdrogen van de ogen juist extra traanvocht. Dit wordt geproduceerd als een reactie op de droge ogen, maar is niet van goede kwaliteit. Het resultaat is dat de ogen ondanks het traanvocht, telkens opnieuw droog worden. Een vicieuze cirkel dus. En gelukkig is daar goed wat aan te doen.

Droge ogen kunnen de volgende oorzaken hebben:

 • Allergie
 • Hoge leeftijd
 • Hormonale veranderingen, zoals de overgang
 • Het niet goed sluiten van het oog.
 • Sommige medicijnen
 • Het dragen van lenzen, en dan vooral in het voorjaar of in de zomer.
 • Langdurig staren naar een beeldscherm.
 • Het te lang dragen van lenzen, of lenzen die niet goed bij je ogen passen.
 • Een (auto immuun) ziekte
 • Omgevingsfactoren zoals rook, stof en airco.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van droge ogen die we tegenkomen.

Voor lensdragers: dit kan je buiten oogdruppels doen om droge ogen te beperken

Soms kan je niet direct iets aan droge ogen doen, maar zoals je hierboven las, worden ze soms veroorzaakt door minder handige gewoontes. Zo is het niet prettig voor je ogen om lenzen langer te dragen dan wordt aanbevolen.
Daarnaast is het belangrijk om je ogen en lenzen goed schoon te houden. Heb je hier al aan gedacht?

 • Zorg voor schone handen en nagels als je je lenzen in doet.
 • Maak de lenzenhouder regelmatig schoon met lenzenvloeistof.
 • Gebruik de juiste lenzenvloeistof. Twijfel je, vraag dan na bij de opticien wat de goede lenzenvloeistof is.
 • Vervang je lenzen op tijd. Lenzen verslijten en vervuilen na een tijdje. Ook als je ze goed reinigt. Je kunt er dan minder goed mee zien en ze kunnen gaan irriteren, mogelijk met droge ogen als gevolg.
 • Als je als lensdrager veel moet druppelen om van droge ogen af te komen, kunnen modernere, comfortabele lenzen het probleem misschien oplossen. Deze laten onder andere meer zuurstof door.

Met lenzen blijft de kans op droge ogen altijd iets groter. Dit komt doordat de lens een deel van je oog bedekt, terwijl normaal het traanfilmpje dat doet. Daarom is het het handigst om voor comfortabele lenzen te kiezen.
Gelukkig zijn oogdruppels een goede oplossing, die klachten door droge ogen soms volledig weg kunnen nemen.


VSM oogdruppels

Het merk VSM ontwikkelt producten die zoveel mogelijk op natuurlijke basis werken. De oogdruppels van dit merk zijn zonder poespas en een ellenlange ingrediëntenlijst, een goede oplossing om geïrriteerde, droge ogen te verhelpen. Deze oogdruppels kunnen ook gebruikt worden door mensen die lenzen dragen, maar zijn er niet speciaal voor bedoelt.
Een ingrediënt in de VSM oogdruppels is het blauwe bosbesextract, dat meteen bijdraagt aan een goede oogfunctie. Daarnaast bevatten de oogdruppels een kleine hoeveelheid hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die de ogen goed hydrateert.

De VSM oogdruppels zijn betrouwbaar en bevatten slechts een paar ingrediënten, waaronder het bosbesextract en het hyaluronzuur. De prijs voor deze druppels ligt rond de 11 euro, en je kan ze onder meer bij Bol.com bestellen.

De eenvoudige, natuurlijke ingrediënten van de VSM oogdruppels, maken het product ook geschikt voor mensen die niet van synthetische producten houden.

VSM raadt aan om de druppels enkele dagen te gebruiken als je last hebt van droge ogen. Je kan meerdere malen per dag druppelen. Hou je langer last, dan is het slim om te kijken of je je leefstijl aan kan passen (een minder droge omgeving creëren) of advies te vragen aan een arts of opticien.


De beste oogdruppels voor lensdragers: Systane oogdruppels

Hoewel de andere twee oogdruppels uit dit artikel ook gebruikt kunnen worden bij contactlenzen, zijn oogdruppels van Systane de nummer één op dit gebied. Je kan ze onder meer online kopen, of bij een vestiging van Pearle Opticiens. Systane oogdruppels bevatten een gelachtig bestanddeel met dezelfde ph waarde als je traanfilm. Deze gel wordt zachter en gaat meer smeren naarmate je oog droger is. Zo geven de oogdruppels van Systane je precies wat je ogen nodig hebben.
Systane creëert als het ware een ‘beschermend schildje’ op je oog, dat ervoor zorgt dat de klachten afnemen en je ogen weer comfortabel aanvoelen. Een dubbele formule dus, die zorgt voor een snelle verlichting van de klachten.

Systane heeft meerdere soorten oogdruppels om het probleem droge ogen aan te pakken, namelijk:

 • Systane Hydration, om droge ogen overdag te beschermen en te hydrateren.
 • Systane Ultra, voor snelle vermindering van de klachten en bescherming.
 • Systane Gel Drops, intensieve bescherming tegen droge ogen voor mensen met matige tot ernstige klachten. Deze oogdruppels zijn ook geschikt voor gebruik in de nacht.
 • Systane Opti Free Pro, speciaal om contactlenzen vochtig te maken en te beschermen. Hiermee voorkom je droge ogen en vergroot je het comfort van de lenzen.

Zodoende biedt het merk Systane goede, bijpassende oogdruppels voor lensdragers met droge ogen. Zelfs aan de lenzen zelf is gedacht.

Systane oogdruppels kopen

De prijs van Systane oogdruppels kan iets variëren, maar de meestal ligt de prijs tussen de 11,00 en 14,00 euro. De Gel Drops zijn meestal wat prijziger.
De oogdruppels zijn onder meer te koop bij online winkels Newpharma en Oogzorgproducten.

https://nl.pinterest.com/pin/493355334172642338/


Oogdruppels van A. Vogel, geschikt voor mensen met – en zonder lenzen.

A. Vogel is een overwegend natuurlijk merk, dat gebruikt maakt van veilige ingrediënten om je ogen weer op te laten knappen. Een pluspunt aan de oogdruppels van A.Vogel is de luchtdichte flacon. Door deze verpakking blijven de oogdruppels goed houdbaar zonder conserveringsmiddelen. Ook handig is het druppel voor druppelsysteem van het flesje, waardoor je elke keer weer nauwkeurig één druppel aan kan brengen.

In de oogdruppels van A. Vogel zit onder meer hyaluronzuur en ogentroost, om de ogen op een zachte, natuurlijke manier te verzorgen. Per dag kan je de druppels zo vaak gebruiken als je wilt, maar één druppel is al voldoende om je snel weer comfortabeler te voelen.
Bij flinke last van droge ogen, kan je ook kiezen voor de ‘Intensief’ oogdruppels van A. Vogel. Deze hydrateren en beschermen je ogen nóg meer, om te zorgen dat je ogen weer prettig aanvoelen.

De oogdruppels van A. Vogel zijn onder meer verkrijgbaar in de webshop van het merk zelf, bij de Albert Heijn en Holland & Barret.

https://nl.pinterest.com/pin/230668812454778227/

https://nl.pinterest.com/pin/230668812454777271/


Droge ogen zijn prima op te lossen met de juiste druppels

Droge ogen komen vaak voor. Bij lensdragers zelfs nog vaker. Ze ontstaan door traanvocht dat te snel verdampt, of door een onvoldoende aanmaak van traanvocht. In het geval van lenzen, bedekt de lens een deel van je oog, in plaats van het traanvocht. Daarnaast kunnen ziekte, medicatie, factoren van buitenaf (droogte), rook en veel werken achter een beeldscherm droge ogen veroorzaken.
De beste oogdruppels zijn van de merken VSM, A. Vogel en Systane. Het laatste merk is speciaal ontwikkeld om lensdragers extra comfort te bieden. Systane legt als het ware een beschermend laagje om het oog, en dit laagje wordt zachter en ‘geleiachtiger’ naarmate je ogen droger zijn. Systane heeft verschillende oogdruppels in haar collectie, om hulp te bieden bij diverse problemen met droge ogen.

VSM en A.Vogel hebben ook uitstekende oogdruppels. Ze bevatten weinig ingrediënten en zijn gemaakt op natuurlijke basis. Een extra pluspunt van A. Vogel is de luchtdichte flacon met druppelsysteem dat nauwkeurig voor één druppel per keer zorgt.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag