Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over een haartransplantatie

Alles wat je moet weten over een haartransplantatie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Haarverlies en haaruitval kunnen op elke leeftijd optreden en een flinke aanslag doen op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Kaalheid kan vele oorzaken hebben, waarvan erfelijk bepaald haarverlies het vaakst voorkomt. Wanneer je plotseling erg kaal bent geworden kan daar ook een medische oorzaak aan ten grondslag liggen. Dan is het natuurlijk belangrijk om eerst te laten uitzoeken waar dit door veroorzaakt wordt. Maar zelfs als het onderliggende probleem is verholpen kan de kaalheid helaas blijvend zijn. Een haartransplantatie is dan vaak de enige blijvende oplossing zijn om toch weer een mooie bos haar te krijgen.

Wat is een haartransplantatie?

Bij een haartransplantatie worden er haarwortels van de achterkant van het hoofd verplaatst naar het kale gebied. Deze haarwortels worden ook wel grafts genoemd. De haarwortels bevatten gemiddeld 1 tot 4 aparte haren en nestelen zich in de hoofdhuid. De haren zelf vallen na verloop van tijd (gemiddeld 2 tot 4 weken) uit. Dat is echter niet erg, want er groeien vervolgens weer nieuwe haren voor in de plaats die wel gewoon blijven zitten. Daardoor kan het nieuwe haar ook normaal gekamd, gewassen en geborsteld worden.

De transplantatie zelf kan op verschillende manieren worden gedaan. De modernste techniek is die waarbij er met behulp van minuscule holle naalden haarwortels worden verwijderd en direct in hun nieuwe plek worden gestoken. Maar er kan ook met een piepklein boortje worden gewerkt. Vrijwel altijd worden met deze beide technieken haren aan de achterkant van het hoofd verwijderd en verplaatst naar de bovenkant, waar kaalheid het meest nadrukkelijk tot uiting komt.

Het kan na de transplantatie nog wel een jaar duren voor de haren zich helemaal hebben hersteld en de uitstraling optimaal is. Waarbij wel aangetekend moet worden dat er vrijwel altijd nog aanvullende camouflagetechnieken moeten worden gebruikt om het haarverlies volledig te verhullen. Bijvoorbeeld met micro hair pigmentation, een techniek waarbij er een geschoren hoofdhuid wordt nagebootst. Maar ook door op een bij jouw haardos passende manier geknipt te worden kun je al een prima resultaat bereiken.


Voordelen van haartransplantatie

Een haartransplantatie is een behoorlijk ingrijpend proces, waar veel tijd en aandacht in gaat zitten. Een operatie kan daardoor tot wel 12 uur duren. Daarom is het geen goedkope procedure, vooral niet in Nederland. Toch zitten er wel heel veel voordelen aan het transplanteren van haar t.o.v. andere methoden om kaalheid tegen te gaan:

  • Een haartransplantatie gebeurt met je eigen haar zodat er geen verschil is te zien tussen de haren onderling. Zowel de kleur als de dikte van het haar zijn gelijk, waardoor de transplantatie amper tot niet op zal vallen.
  • Het haar kan gewoon behandeld worden zoals je altijd zou doen. Je kunt het dus gewoon wassen, kammen en borstelen. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je dat met zorg en terughoudenheid moet doen, net als mensen zonder haarverlies.
  • De haren blijven gewoon groeien. Soms vallen ze uit want dat is voor iedereen een natuurlijk proces, ze zullen vrijwel altijd ook gewoon weer terug groeien. Als het goed is merk je dat dus net zo min als mensen met een volle bos haar.

Kun je altijd een transplantatie laten uitvoeren?

Niet iedereen die een haartransplantatie wil is er helaas ook geschikt voor om deze uit te laten voeren. Ten eerste moeten er namelijk voldoende gezonde donorharen zijn om te kunnen verplaatsen. Ook is het verstandig om de transplantatie niet op al te jonge leeftijd uit te laten voeren, vanaf 25 jaar is een algemeen geaccepteerde minimumleeftijd. Ook moet je een goede gezondheid hebben en niet al te licht of te dun haar hebben. Donker en licht krullend haar geeft over het algemeen het optimale effect. Om erachter te komen of een haartransplantatie voor jou een reële optie is om haarverlies tegen te gaan neem je het beste contact op met een arts die gespecialiseerd is in haarverlies.


Kosten haartransplantatie

De kosten van een haartransplantatie zijn aanzienlijk, vooral wanneer je die in Nederland wilt laten uitvoeren. Het totale kostenplaatje is van een aantal zaken afhankelijk. Ten eerste is dat de hoeveelheid haarwortels die verplaatst zullen worden. Heb je alleen kleine inhammen op je voorhoofd die je wilt laten bedekken, dan moet je denken aan een rekening van tussen de €1.000 en €1.500 euro. Ben je vrijwel volledig kaal dan moet je eerder uit gaan van prijzen tussen €10.000 en €15.000 euro. Het beste effect krijg je door meerdere behandelingen te ondergaan, maar daarmee stijgen ook de kosten aanzienlijk zoals je zult begrijpen.

Er zijn een aantal Nederlandse klinieken die zich in haartransplantaties hebben gespecialiseerd. De kwaliteit van deze klinieken is meestal uitstekend. De kosten kunnen uiteraard per kliniek verschillen en dus is het vaak een prima idee om simpelweg de prijzen op te vragen voor jouw specifieke situatie. Vaak kun je ook al goede richtprijzen vinden op de websites van de diverse klinieken zelf. Als je vragen hebt is het natuurlijk eenvoudig om met deze klinieken in contact te komen.


Goedkope haartransplantatie

Wanneer je in Nederland blijft zijn de kosten voor een haartransplantatie aanzienlijk te noemen. Wanneer je een goedkope haartransplantatie wilt ondergaan zit er daardoor eigenlijk niets anders op dan uit te wijken naar het buitenland. In landen zoals Polen en Turkije heb je namelijk klinieken die ook buitenlanders behandelen. Als Nederlander kun je hier dus prima terecht. De kosten zijn hier aanmerkelijk lager dan in Nederland. Dat komt doordat de medische kosten in de genoemde landen sowieso lager liggen dan hier en met name doordat de salarissen er een stuk lager zijn.

Let wel altijd op verborgen kosten, vooral wanneer de communicatie al wat lastiger verloopt in een buitenlandse kliniek. Zorg dus dat je van tevoren een volledig kostenplaatje krijgt, zodat je niet achteraf voor nare verrassingen komt te staan. Anders valt je goedkope haartransplantatie alsnog duurder uit dan de bedoeling was.


Haartransplantatie Turkije

Naast Nederland zelf is Turkije op dit moment het populairste land om een haartransplantatie uit te laten voeren. De kosten kunnen hierbij soms wel een kwart lager zijn dan in Nederland. Het kan dan echter wel lastig zijn om de totale prijs in te schatten, bijvoorbeeld omdat ook reis en verblijf er nog bij komen.

De meeste aanbieders hebben daar rekening mee gehouden door alle prijzen inclusief die bijkomende kosten te tonen. Je betaalt dan een vaste prijs voor niet alleen de haartransplantatie zelf, maar ook voor het hotel, de medicatie en soms zelfs een chauffeur die je van en naar het hotel zal brengen.

Bovenop de getoonde totaalprijs komt nog wel je vliegreis, omdat dit lastig is om in een vaste prijs te verwerken. In het laagseizoen betaal je nu eenmaal minder voor een vliegticket dan in het hoogseizoen. Wanneer je dus extra wilt besparen op de haartransplantatie is het slim om dit altijd buiten de vakantieperiodes om te doen.


Haartransplantatie vergoeding zorgverzekering

Slechts in enkele gevallen worden de kosten van een haartransplantatie geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering. Leidend daarbij is de vraag of er een medische noodzaak is voor de transplantatie. Dat kan het geval zijn wanneer het haarverlies optreedt vanwege een ziekte of na een ongeval. En ook wanneer er littekenweefsel is dat haargroei verhindert kunnen de kosten volledig vergoed worden. Het is wel belangrijk dat de transplantatie alleen plaatsvindt nadat een arts hiervoor toestemming heeft gegeven, want alleen dan zal de zorgverzekeraar willen uitkeren.

Wanneer het haarverlies een erfelijke oorzaak heeft worden de kosten in principe nooit vergoed, want er is dan geen dringende medische reden om de transplantatie uit te laten voeren. Maar let op: ook psychisch lijden wordt onder medische noodzaak geschaard. Heb je dus veel emotionele hinder van je haarverlies, zo erg dat het je functioneren ernstig bemoeilijkt, dan kun je in veel gevallen alsnog aanspraak maken op een vergoeding van de kosten. Voor definitieve uitsluitsel over een eventuele vergoeding kun je het beste van tevoren contact opnemen met zowel je arts als je zorgverzekeraar.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag