Hoe kan ik kraaienpootjes verminderen?

Hoe kan ik kraaienpootjes verminderen?

Laatst bijgewerkt: 20 augustus 2019

Kraaienpootjes zijn die vervelende rimpeltjes aan de zijkant van je ogen. Bij de één ontstaan ze pas na 35 jaar, terwijl de ander ze rond 28 jaar al ziet. Bijna niemand staat erop te wachten. Vrouwen storen zich er over het algemeen meer aan dan mannen. Wat kan je doen om ze te beperken of tegen te gaan? Welke crème werkt goed en wat kan je nog meer doen? In deze blog lees je alles over het verminderen van kraaienpootjes. Van verantwoord zonnen tot goede crèmes en andere oplossingen. Oud worden we allemaal, maar de verschijnselen een beetje beperken kan toch erg prettig zijn.


Waarom krijgen we kraaienpootjes als we ouder worden?

Kraaienpootjes worden ook wel ‘lachrimpels’ genoemd. Je krijgt ze naarmate je ouder wordt, door te lachen. Eigenlijk heel charmant dus. Toch staan de meeste mensen niet op rimpels te wachten, zelfs niet op deze lachrimpels. Je zou ze kunnen verminderen door te stoppen met lachen, maar lachen is erg fijn en het is ook nog eens gezond. Gelukkig zijn er andere oplossingen om kraaienpootjes te beperken.  Verantwoord zonnen is in elk geval erg belangrijk.

Grofweg zijn er een paar manieren om kraaienpootjes tegen te gaan:

 • Trouw met zonbescherming smeren.
 • Anti verouderingscrème gebruiken die écht werkt.
 • Botox of fillers.
 • Stoppen met roken.

Al deze oplossingen bespreken we hieronder.


Goede, milde zonbescherming gebruiken bij je ogen.

Zonbescherming is de belangrijkste oplossing om rimpels tegen te gaan. Niet alleen je kraaienpootjes, maar over heel je lichaam. Omdat kraaienpootjes bij je ogen zitten, is het echter belangrijk om een mild product te gebruiken. De huid rond je ogen blijft namelijk altijd wat dun en kwetsbaar.

Je kan je gezicht – of eigenlijk de huid rond je ogen – op twee manieren beschermen tegen de zon. De eerste manier is om een milde dagcrème met een SPF te gebruiken. De tweede manier is om dagelijks zonnebrand te gebruiken. De meest betrouwbare, sterke bescherming tegen de zon haal je nog altijd uit zonnebrand. Niet iedereen vindt dat prettig, omdat zonnebrandcrèmes er meestal om bekend staan dat ze wat ‘vettiger’ zijn en niet zo makkelijk intrekken. Vergeleken met veel andere crèmes is dat inderdaad zo, maar het doet erg veel voor de huid, en dus ook voor kraaienpootjes.

Wat zijn goede zonneproducten om kraaienpootjes te voorkomen?

Een merk dat milde, veilige en werkzame zonbescherming verkoopt is Uncover Skincare. Dit merk is ontwikkeld door Dr. Jetske Ultee en heeft twee soorten zonbescherming in de collectie:

 • Suncover SPF 30, in een grote verpakking. Dit is de non-profit zonnebrandcrème van Uncover Skincare. Deze kan je op je lichaam en op je hele gezicht gebruiken. De crème een kleine hoeveelheid van de huidherstellende stof niacinamide. Niacinamide beschermt bovendien tegen veroudering.
 • Suncare SPF 15 en Suncare SPF 30 voor het gezicht: dit zijn flacons van 50 ml die ook wat prijziger zijn: 35 en 39 euro. Deze zijn echter perfect voor het tegengaan van kraaienpootjes, andere rimpels en pigmentvlekken. Trouw smeren met Suncare beperkt de huidveroudering aanzienlijk, door herstellende bestanddelen zoals cafeïne en niacinamide.

De zonbescherming van Uncover Skincare is bovendien parfumvrij. Ook dit is belangrijk om huidveroudering zoals kraaienpootjes tegen te gaan, want parfum irriteert. Deze irritatie hoeft niet altijd zichtbaar te zijn, maar kan het effect van huidveroudering wel versterken.

https://nl.pinterest.com/pin/344877283964269549/

Dagcrème met SPF om kraaienpootjes te verminderen

Ook voor een dagcrème geldt dat deze mild moet zijn en geen parfum mag bevatten. Helaas zijn maar heel weinig dagcrèmes dat. Merken die gelukkig wél producten hebben die de huid rond de ogen kunnen beschermen, zijn Paula’s Choice en Dr. Leenarts.

Kortom, zonbescherming is volgens deskundigen de nummer één antirimpelcrème! Over goede dagcrèmes met SPF kan je in deze blog meer lezen.


Een antiverouderingscrème die mild genoeg is voor bij je ogen

De één zweert bij een speciale oogcrème, terwijl de ander gewoon een goede moisturizer of dagcrème bij de ogen smeert. Er zijn weinig anti verouderingscrèmes voor de ogen die echt werken. Gelukkig zijn er enkele die toch wat doen. Dat zijn:

 • Vichy Liftactiv voor de ogen, parfumvrij en ook geschikt voor de gevoelige ogen (15 ml, 21,95 euro), helpt rimpels, wallen en kringen te verminderen.
 • De moisturizer van Uncover skincare (verkrijgbaar voor de droge en vette huid) 50 ml (49,95 euro)

De moisturizer van Dr. Jetske Ultee kan je over je hele gezicht gebruiken, dus ook bij je ogen. De moisturizer bevat onder meer niacinamide, vitamine C, E en zoethoutwortelextract en beperkt daarmee de kraaienpootjes.

https://nl.pinterest.com/pin/627196685587307572/

Tip: smeer overdag een zonneproduct en ‘s avonds een antiverouderingscrème

Eerder in deze blog omschreven we het belang van zonnebescherming. Overdag kan je dus het beste altijd smeren met een SPF. Dit is de belangrijkste anti rimpel crème. Om de kraaienpootjes dubbel aan te pakken gebruik je dus overdag zonbescherming, en smeer je ‘s nachts met een goede moisturizer of oogcrème. Twee goede voorbeelden daarvan hebben we hierboven omschreven. Andere merken die ook parfumvrije (oog) crème verkopen zijn Clinique en Paula’s Choice.


Verantwoord zonnen

De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D en zorgt natuurlijk voor een charmant, bruin kleurtje. Veel mensen vinden dit mooi, en doen daar graag moeite voor. Wanneer de zon niet schijnt, maken ze graag gebruik van de zonnebank. Dit is helaas geen aanrader. De zonnebank is meer nog dan de echte zon, een oorzaak van huidveroudering. Zeker wanneer je hier regelmatig onder ligt. Daarnaast is de zonnebank ongezond voor je huid, en vergroot deze de kans op huidkanker. Als je rimpels in je gezicht (dus ook kraaienpootjes) wilt beperken, maak dan zeker geen gebruik van de zonnebank.

Om rimpeltjes zoals kraaienpootjes te verbergen hoef je gelukkig niet compleet weg te blijven uit de zon. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D en vaak ook voor een goed humeur. En een beetje bruin worden is natuurlijk erg mooi. Waar moet je op letten als je gaat zonnen:

 • Zoals we al eerder in dit artikel bespraken: gebruik elke dag zonnebrandcrème of dagcrème met een SPF factor. Smeer extra op een warme vakantie en tijdens de zomer.
 • Bij voorkeur vermijd je het heetste deel van de dag, dit is ongeveer tussen 12.00 uur en 15.00 uur. De zon is dan op haar felst.
 • Drink bij voorkeur geen alcohol in de zon, ook dit zorgt voor snellere huidveroudering. Daarnaast smeren veel mensen die alcohol drinken, zich minder goed in.
 • Ga, ook als je niet snel verbrandt, niet eindeloos zonnebaden. Door ontzettend veel zonnen, wordt je huid veel sneller oud. Dit zal zeker ook te zien zijn bij je kraaienpootjes. Na een flink zonnebad kan je het beste de parasol tevoorschijn halen.
 • Draag een goede zonnebril. Deze beschermt natuurlijk je ogen zelf, maar ook een stukje van de huid eromheen.

Verantwoord zonnen is dus belangrijk om je gezicht jong te houden, van rimpels op je voorhoofd tot kraaienpootjes.

blank


Stoppen met roken

Als je rookt, wordt de doorbloeding van je huid minder goed. Dit komt door de nicotine, die een vernauwend effect heeft op de kleine bloedvaatjes. Daarnaast bevat sigarettenrook koolmonoxide, en een eigenschap van koolmonoxide is dat dit de plaats inneemt van zuurstof in je bloed.
Zodra je stopt met roken, verbetert de bloedtoevoer naar je gezicht. Daardoor krijgt de huid weer een frissere kleur. Dit vermindert niet zozeer de kraaienpootjes, maar zorgt er wel voor dat rimpels minder opvallen en dat je jonger oogt. Sigaretten roken zorgt zeker in combinatie met (overmatig) zonnen of gebruik van de zonnebank, voor een veel snellere huidveroudering. Ook kraaienpootjes kunnen dan veel meer opvallen.


Irriterende producten en gewoontes betreft huidverzorging die kraaienpootjes verergeren.

Stop vooral niet met lachen, want dát is echt iets moois. Wel zijn er andere gewoontes waar je beter mee kan stoppen. Daarmee bedoelen we de irriterende stoffen in sommige huidproducten en stappen in je verzorgingsroutine waarmee je de huid rond je ogen irriteert. Irritatie zorgt namelijk vaak voor vroegtijdige huidveroudering, zoals kraaienpootjes.
Dit kan je beter níet doen als je zo min mogelijk rimpels rond je ogen wilt:

 • Je make-up niet verwijderen. Ermee gaan slapen is niet goed voor je gezicht.
 • Make-up verwijderen met de zeep die je onder de douche gebruikt, dit is irriterend voor de huid rond je ogen.
 • Probeer (oog) make-up altijd te verwijderen door te deppen, niet door hard te wrijven.
 • Reinigingsproducten gebruiken met benzyl alcohol of parfum.

Bij voorkeur gebruik je geen, of weinig waterproof make-up. Om dit te verwijderen is altijd een sterker product nodig, en de huid op je ogen staat hier eigenlijk niet op te wachten.
Verwijder je oog make-up rustig en zonder te wrijven. Bij sommige make-up volstaat een milde reiniger al, terwijl je bij andere make-up beter een speciale oog make-up remover kan gebruiken, of wat huidolie zoals jojoba olie of arganolie.

Vervolgens zijn er ook ingrediënten die je beter kan mijden als het gaat om rimpels en kraaienpootjes:

 • Parfum
 • Benzyl alcohol
 • propylene glycol
 • eucalyptus
 • munt
 • citrusachtige stoffen

Het is dus belangrijk dat je een veilige verzorgingsroutine hebt.


Wat je moet weten over botox om kraaienpootjes te verminderen

Een wat meer rigoreuze manier om kraaienpootjes tegen te gaan, is het laten inspuiten van botox. Zoals we al vertelden, worden kraaienpootjes grotendeels veroorzaakt door de spieren bij je ogen. Deze gebruik je met name als je lacht. Op jonge leeftijd heb je alleen ‘rimpeltjes’ terwijl je deze spieren gebruikt. Wanneer je ouder wordt, blijven deze ‘kraaienpootjes’ steeds meer zichtbaar. Dit kan je verhelpen met botox. Dit is eigenlijk een spierverlammer, die voor een aantal maanden de spiertjes platlegt die kraaienpootjes veroorzaken.

Een botoxbehandeling duurt niet lang. In sommige gevallen is het mogelijk om een consult, en aansluitend de behandeling te boeken. Hoe gaat dat in zijn werk:

 • Je geeft aan dat je je kraaienpootjes wilt verminderen.
 • Het gebied waar er botox wordt ingespoten, wordt afgetekend.
 • Verdoving is niet nodig.
 • Met een paar kleine injecties wordt er botox in het te behandelen gebied gespoten.
 • Je krijgt nazorginstructies.
 • Het behandelde gebied kan wat blauwe plekken vertonen.

Een nadeel van botox is dat het resultaat een paar maanden zichtbaar is. Daarna moet je, indien je dit wilt, de behandeling herhalen.  Het is uiteraard belangrijk dat je hiervoor naar een betrouwbare kliniek gaat.

Hoewel een botoxbehandeling voor enkel de kraaienpootjes niet heel heftig is, moet je toch goed overwegen of je dit echt wilt. De lachrimpels zijn immers toch een deel van jou.  Daarnaast doen lachrimpels je lang niet zo oud lijken als een doffe huid of pigmentvlekken.


Hyaluronzuurfiller tegen kraaienpootjes

Een andere manier om kraaienpootjes minder zichtbaar te maken, is een hyaluronzuurfiller. Dit is wat natuurlijker dan botox, in die zin dat hyaluronzuur een huideigen stof is. Hyaluronzuur kan geen schade aanbrengen bij andere lichaamscellen, waar botox dat in sommige gevallen wel kan.
Er zijn verschillende fillers mogelijk, waarbij een hyaluronzuurfiller de bekendste is. Inmiddels worden er ook fillers ontwikkelt die de collageenaanmaak van de huid stimuleren, dus die nog natuurlijker zijn.

Ook bij fillers is het natuurlijk heel belangrijk om naar een goede kliniek te gaan. Je loopt anders het risico dat het resultaat niet mooi is, of dat er geen kwaliteitsfillers gebruikt worden. Hou er ook rekening mee dat het (hopelijk prachtige) resultaat niet eindeloos zichtbaar blijft. Bij een goede filler blijft het resultaat ongeveer een jaar zichtbaar.

Behandelingen met fillers variëren in prijs van 100 euro, tot enkele honderden euro’s. Hou er altijd rekening mee dat in dit geval de beste behandeling, niet altijd de goedkoopste is.


Zonbescherming en goede antiverouderingscrèmes kunnen kraaienpootjes verminderen.

Stoppen met lachen wil je waarschijnlijk niet, dus smeer je gezicht goed in met parfumvrije zonbescherming. Dit kan rimpels – en dus ook kraaienpootjes, aanzienlijk beperken. Tegelijkertijd pak je er ook andere rimpels en pigmentvlekken mee aan. Het merk Uncover Skincare heeft erg goede zonneproducten op dit gebied. Ze zijn allemaal geschikt voor het gezicht, veilig en mild. De Suncare zonbescherming voor het gezicht gaat nog een stapje verder: deze pakt bestaande zonneschade aan met niacinamide en cafeïne. Verder is het belangrijk om niet teveel te zonnen, ook niet als je jezelf goed insmeert.

Een andere optie om kraaienpootjes kan zijn om een liftende oogcrème te gebruiken. Vichy heeft een goede oogcrème (Liftactiv) die ook geschikt is voor de gevoelige ogen.
Je kunt ook een filler – of botoxbehandeling overwegen. Dit geeft een mooi resultaat, maar is in de betere klinieken wel prijzig. Voor zowel fillers als botox geldt dat het resultaat ongeveer een jaar zichtbaar is.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag