Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen een onrustige huid?

Wat kun je doen tegen een onrustige huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een onrustige huid is een verzameluitdrukking voor de huid die snel last heeft van puistjes, mee-eters, irritatie en roodheid. Kortom, het gaat om de huid die niet goed in balans is. Een onrustige huid reageert extra snel op factoren van buitenaf met als resultaat, nog meer mee-eters en irritatie. Wat kun je daar dan precies tegen doen? Een onrustige huid kan verschillende oorzaken hebben, die elk een eigen aanpak vragen. In dit artikel vind je alle tips om de onrustige huid weer wat te kalmeren en mee-eters tegen te gaan.


Symptomen van een onrustige huid

Hoewel eigenlijk elke huid die snel geïrriteerd raakt onrustig is, verstaan we onder de onrustige huid meestal het ‘onzuivere’ of vettere huidtype. De onzuivere huid glimt vaak wat meer, heeft relatief grove poriën en er ontstaan makkelijk puistjes en mee-eters. Vaak reageert de onrustige huid extra sterk op factoren zoals stress en hormonen. De onrustige huid kan soms ook pijnlijk aanvoelen door ontstoken puistjes of onderhuidse mee-eters. Veel mensen ervaren dit als een extra ongemak: ze voelen de puistjes dan letterlijk en figuurlijk op of onder hun huid zitten.
Gebruik van verzorgingsproducten die niet bij je passen, of producten van slechte kwaliteit, kunnen het probleem verergeren.

In elk geval is belangrijk om te onthouden dat de onrustige huid eigenlijk altijd een gevoelige huid is, ook al denk je bij puistjes en mee eters niet altijd aan het gevoelige huidtype.


Oorzaken van een onrustige huid

Een onrustige, onzuivere huid kan allerlei oorzaken hebben en komt voor op elke leeftijd. Wél hebben pubers vaak sneller last van een onrustige huid, vanwege alle hormonen.
Wat zijn andere oorzaken voor een onrustige huid:

 • Je hebt van nature al een vette huid
 • Hormonen, zoals bij vrouwen in de periode van de menstruatie, of bij het stoppen van de pil.
 • Het stresshormoon cortisol kan de huid flink onrustiger maken.
 • Schommelingen in de bloedsuikerspiegel door het eten en drinken van veel zoetigheid.
 • Verkeerde verzorgingsproducten (verderop in de blog vertellen we daar meer over)
 • Gebruik van haastylingsproducten in bijvoorbeeld je pony (vooral vaak bij meisjes en vrouwen) waardoor er irritatie en verstopte poriën ontstaan op je voorhoofd.

Dit zijn allemaal belangrijke oorzaken van een onrustige huid. Hieronder lees je verschillende manieren om het probleem aan te pakken, zodat jouw huid weer rustiger en egaler wordt.

We bespreken in dit artikel vooral hoe je het huidtype ‘de onrustige huid’ weer wat op orde kunt krijgen. Voor tips om puistjes en mee-eters aan te pakken, kan je deze blog van ons lezen. Hierin staan alle tips tegen mee-eters en acne.


Gebruik de juiste verzorgingsproducten om de onrustige huid te verbeteren.

Zoals we hierboven al vertelden, is een onrustige huid óók een gevoelige huid. Puistjes en de producten waarmee je ze aan wil pakken zorgen namelijk altijd voor wat irritatie. Dat maakt de huid gevoeliger voor nieuwe irritatie. Kortom, een onrustige huid is wat kwetsbaarder.
Qua verzorging kan je de onrustige huid verbeteren met:

 • Het gebruik van producten die wel verzorgen, maar niet te vet zijn.
 • Een goede reiniger die tegelijkertijd mild is voor de huid.
 • Het aanbrengen van een exfoliant (verderop bespreken we dit uitgebreider).
 • Een dagcrème of moisturizer, want ook de onrustige huid heeft voeding nodig.

Dan zijn er ook zaken die je qua cosmetica en verzorging beter níet kan doen, of kan mijden als je een onrustige huid hebt. Het volgende kan je beter niet doen als je de onrustige huid wilt verzorgen en verbeteren:

 • Agressief reinigende producten gebruiken. Deze kunnen je een ‘schoon’ gevoel geven, maar drogen de huid ondertussen uit. Het resultaat is een huid die meer talg gaat aanmaken, zodat er nog sneller puistjes ontstaan.
 • Geparfumeerde producten gebruiken. Parfum is irritatiefactor nummer 1 in de wereld van huidverzorging.
 • Scrubben
 • Gebruik van meerdere sterke middelen tegelijk tegen acne: doe dit niet, of doe dit alleen in overleg met je arts. Met sterke middelen bedoelen we bijvoorbeeld benzoylperoxide en tretinoïne crème. Overigens zijn deze alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar.
 • Teveel verschillende (beauty) producten tegelijk gebruiken. Daarmee vergroot je de kans dat je huid niet goed reageert op één van die producten. Gebruik alleen wat je écht nodig hebt.

Welke merken of producten zijn geschikt voor de onrustige huid?

Je hebt net gelezen wat er wel of niet goed is om te gebruiken voor de onrustige huid. Bij welke merken kan je dan goed slagen om de onrustige huid een oppepper te geven? De volgende merken hebben parfumvrije, geschikte producten:

 • Neutral
 • Paula’s Choice
 • Uncover Skincare
 • Clinique

Als je een onrustige huid hebt, kunnen deze merken je best eens uit de brand helpen.

Onrustige huid door hormonen? Pas je huidverzorging voorzichtig aan

Bij vrouwen kunnen stoppen met de pil, veranderen van pil of zwangerschap (tijdelijk) zorgen voor een onrustige huid. Daar is geen wondermiddel tegen, al kan je je wel voorbereiden als je dit van jezelf weet of vermoedt. Zo helpt het om een exfoliant te gaan gebruiken en om één of enkele milde producten voor de vettere huid aan te schaffen. Zo voorkom je dat je wordt ‘overvallen’ door een onrustige huid en je in één keer je verzorgingsroutine moet aanpassen.
Met name de exfoliant kan helpen: als je huid aan dit product gewend is, kan je voorzichtig wat meer gebruiken als je huid onrustiger is.


Gezond eten

Gezond eten helpt echt voor een mooie, minder onrustige huid. In de eerste plaats kan je de hormoonschommelingen in je bloedsuikerspiegel beperken door niet teveel zoetigheid te eten en te drinken. Van hormoonschommelingen is het namelijk bewezen dat ze sneller voor ontstekingen in de huid zorgen: puistjes en mee-eters dus.
Hoewel dit van persoon verschilt, zijn er naast zoetigheden nog andere voedingswaren die bij sommige mensen voor een onrustige huid zorgen. Melk en vet vlees zijn bijvoorbeeld ook ‘berucht’. Je zou eens kunnen kijken hoe je huid reageert als je bijvoorbeeld zuivelproducten weglaat, en dan vooral de vettere zuivelproducten.

Waar je huid ook erg blij mee is, is het eten van veel groenten en fruit. Met name vitamine C is een echte mooimaker voor de huid, maar ook de antioxidanten die je in rood fruit en wortelen vindt doen je huid goed. Dat geldt ook voor de onrustige huid.

 

blank

 


Zorg voor voldoende nachtrust en vermijd stress.

Niet alleen je geest rust ‘s nachts uit, maar ook je lichaam. Je huid is je grootste orgaan. Vermoeidheid en stress laten zich al snel zien op je huid. Goed slapen en proberen stressfactoren te vermijden, zijn daarom heel belangrijk als je je huid wilt verbeteren.
Zorg er daarom ‘s avonds voor dat je voor je gaat slapen iets doet waarvan je ontspant of wat je leuk vindt. Probeer je telefoon zoveel mogelijk weg te leggen (van veel activiteiten op je telefoon ‘ s avonds word je extra onrustig) en pak een goed boek of knuffel met je huisdier. Een niet al te spannende serie kijken (iets grappigs) kan ook helpen om rustiger te gaan slapen.

Stress vermijden is voor iedereen goed, en dat geldt extra wanneer je een onrustige huid hebt. Door het stresshormoon cortisol ontstaan er namelijk sneller ontstekingen. Heb je een erg gejaagd leven en een onrustige huid, dan zou je gezicht weleens erg kunnen opknappen als je kijkt hoe je dat anders aan kan pakken.

blank


Stoppen met roken

Stoppen met roken is niet makkelijk, maar wist je dat je huid er erg van opknapt? Er is namelijk aangetoond dat roken een relatie heeft met de onrustige huid. Het kan acne verergeren. Daarnaast zorgt roken ervoor dat je huid sneller grauw en dof is. Als je ook last hebt van een onzuivere huid, is dit extra zonde.

Als je rookt, maar ook last hebt van een onrustige huid, dan is de sterke verbetering van je huid misschien wel een extra motivatie om te stoppen. Door te stoppen met roken ontstaan er minder snel puistjes, is je huid minder snel geïrriteerd en blijf je er langer jong uitzien.


Gebruik van een exfoliant

Een exfoliant is één van de beste middelen om een onrustige huid op te laten knappen. Daarbij geeft het je huid ook een algehele oppepper: de huid wordt egaler en stralender.
Een exfoliant is niet hetzelfde als een scrub. Eigenlijk is het zelfs nog eenvoudiger in het gebruik, want het is een vloeistof of lotion die je niet afspoelt na het aanbrengen. In een exfoliant zit namelijk salicylzuur. Salicylzuur in een goede concentratie (1 à 2%) zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Het resultaat is dat je poriën minder snel verstoppen en ontsteken. Daarnaast wordt je huid egaler en voelt deze gladder aan.

Belangrijk als je een exfoliant wilt gebruiken

Een exfoliant zorgt dus voor ontstopte poriën en een mooie glow op je gezicht, maar je moet hem wel goed gebruiken. De huid zal anders alleen maar onrustiger worden. Het is heel belangrijk om niet teveel van het product te gebruiken en om het gebruik op te bouwen: begin met twee keer in de week en kijk hoe de huid reageert. Als je meteen elke dag een grote hoeveelheid exfoliant aanbrengt, kan je huid niet wennen aan het product en zal je gezicht gaan irriteren.

In ons artikel over puistjes voorkomen en genezen kan je nog meer lezen over de voordelen van een exfoliant en hoe je ‘m het beste gebruikt.


Lekker zonnen

In de zomer hebben veel mensen minder last van hun onrustige huid. De zon doet namelijk heel veel! Zon werkt ontzettend goed tegen puistjes en zorgt voor een mooie kleur van je huid. Daarbij is het belangrijk dat je voor de ‘echte’ zon kiest, dus dat je de zon van buiten haalt. Hoewel de zonnebank verleidelijk is bij een onrustige huid, is dit niet gezond. De zonnebank vergroot de kans op huidkanker.
Probeer zoveel mogelijk buiten te komen als je een onrustige huid hebt. En ook als je puistjes hebt waar je vanaf wilt geldt: smeer je goed in. Zo verbrand je niet en word je veel mooier bruin. Puistjes gaan niet sneller weg als je je niet insmeert.

 

blank


Gebruik make-up van goede kwaliteit om je zelfvertrouwen en de onrustige huid een oppepper te geven.

Make-up van goede kwaliteit die niet irriteert, kan de onrustige huid op twee manieren verbeteren. De eerste is dat je zonder bijwerkingen jezelf mooi op kan maken, zodat de oneffenheden op je gezicht veel minder opvallen.
Het tweede voordeel is dat je als je jezelf mooi voelt en je letterlijk goed in je vel zit, je meer ontspannen bent. Niet gestrest zijn over hoe je eruit ziet naar je werk, op die sollicitatie, op een feest, bij een date of tijdens het uitgaan, is belangrijk. Je huid kan namelijk flink opknappen als je je niet te druk maakt. Dit is zelfs onderzocht. Helaas kan je puistjes vaak niet dezelfde dag laten verdwijnen, maar met goede make-up kan je ze wel camoufleren op een manier dat je je huid niet ‘dichtstopt’ of irriteert. Van goede make-up heb je ook niet veel nodig voor een mooi resultaat.

Hoe koop je goede make-up voor de onrustige huid?

Als je een onrustige huid hebt, is het slim om qua make-up de focus te leggen op enkele items van goede kwaliteit waarmee je oneffenheden kan wegwerken of verzachten. Dit kan je doen met:

 • Een foundation
 • Een concealer

Als je een onzuivere huid hebt, en een beperkt budget, is het toch de moeite om bijvoorbeeld een goede foundation en concealer aan te schaffen. De rest van je make-up routine kan je wat goedkoper houden, maar voor je huid heb je dan altijd iets waarop je kunt vertrouwen.
Deze merken verkopen make-up die ook geschikt is voor de onrustige en gevoelige huid:

 • Clinique
 • M.A.C
 • Uncover Skincare

Kijk liever uit met make-up producten waaraan vette oliën zijn toegevoegd. Mijd producten met kokosolie, arganolie en shea butter. Voor een onrustige huid kan dit te vettig zijn. Je huid gaat dan glimmen en de kans op mee-eters en puistjes wordt nog groter.

blank

 


Je kan een onrustige huid goed verbeteren

Veel mensen hebben een onrustige huid. Daarbij speelt aanleg een rol, maar hormonen, stress, roken en voeding kunnen er ook een groot aandeel in hebben.
Over hormonen heb je niet altijd controle, maar je kan hormoonschommelingen door zoete voeding (met veel suikers) en stress wel proberen te beperken. Zorg voor voldoende rust en eet gezond, snoep niet teveel. Antioxidanten kunnen ook helpen met je huid verbeteren.

Om de onrustige huid te verbeteren en niet erger te maken, is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Een speciale moisturizer en reiniger voor de vette huid kunnen al veel goed doen. Merken die goede producten hebben voor de onrustige huid zijn Paula’s Choice, Uncover Skincare, Clinique en Neutral. Oneffenheden die je toch nog hebt, kan je camoufleren met goede make-up.
Tot slot blijft een exfoliant met salicylzuur één van de beste producten om de onrustige huid mooier te maken en te kalmeren. Een exfoliant zorgt dat dode huidcellen makkelijker loslaten en dat poriën minder snel verstoppen. De kans op puistjes neemt af, en je huid krijgt een mooie glow.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag