Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat te doen tegen galbulten?

Wat te doen tegen galbulten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Galbulten worden ook wel ‘netelroos’ genoemd. Het is een hevig jeukende huiduitslag, waarvan de oorzaak niet altijd bekend is. Wel is bekend dat bepaalde allergieën of voeding netelroos kunnen veroorzaken.  De huidaandoening is onschuldig, maar wel vervelend. Veel mensen hebben er last van, en een snelle oplossing is er niet direct. Toch kan je in sommige gevallen de huiduitslag wel verminderen, of de kans verkleinen dat je er last van krijgt. Wat je kan doen tegen galbulten, lees je in dit artikel.


Wat is netelroos en hoe ontstaat het?

Ongeveer één op de vijf mensen heeft weleens last gehad van galbulten. De huidaandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen. In medische termen worden galbulten ook wel urticaria genoemd, wat is afgeleid van het Latijnse ‘urtica’. Dit betekent ‘brandnetel’ . Irritatie van de brandnetel is ook precies waar de plekjes op lijken. Meestal begint netelroos met rode vlekjes die overgaan in dikke, rode plekken: galbulten. Een galbult is in het midden vaak wat bleker.

In de meeste gevallen trekken galbulten binnen een paar uur of hoogstens 24 uur, weer weg. Bij sommige mensen ontstaan tegen de tijd dat enkele galbulten zijn verdwenen, weer nieuwe. Zo kan het lijken alsof je er langer last van hebt. Dit kan ongeveer een week duren, maar enkele weken is geen uitzondering. Soms kunnen meerdere kleine galbulten samen één grotere vormen.

Galbulten hebben veelal met allergie te maken. Dit betekent ook dat je er soms overheen kan groeien, en dat je allergie simpelweg verdwijnt.

Een vervelende variant van netelroos
Bij sommige mensen komen er diepere zwellingen voor van de huidweefsels. Dit wordt angio-oedeem genoemd. Deze plekken kunnen geen kwaad, maar zijn vaak wat pijnlijker. Deze variant van netelroos of galbulten verdwijnt vaak binnen enkele dagen. Vaak is deze vorm van netelroos wat minder rood dan de oppervlakkige netelroos. Het komt meestal voor bij de handen voeten, lippen, oren, mond, keel, oogleden en genitaliën.

Acute of chronische galbulten

Galbulten die acuut een keer ontstaan, trekken meestal tussen een week of enkele weken weer weg. Er zijn ook mensen die er langere periodes last van hebben. In dat geval wordt het chronische netelroos genoemd.

Oorzaken van galbulten

Waarom mensen last hebben van galbulten, is niet altijd meteen aan te wijzen. Sterker nog, meestal is de oorzaak niet bekend. Er zijn wel een aantal mogelijke oorzaken die we hier zullen bespreken. Wat wel zeker is, is dat bij het ontstaan van netelroos, de stof histamine een rol speelt.
Histamine ligt opgeslagen in een aantal van onze huidcellen, die mestcellen genoemd worden. Bij bepaalde prikkels (voedsel, dierenallergie of andere allergieën), komt er histamine uit deze cellen vrij en krijg je jeuk. De rode kleur van de huid ontstaat doordat de bloedvaten zich verwijden, en de jeuk ontstaat door de uiteinden van je zenuwen die geprikkeld worden. Soms ontstaat er een vochtophoping in de huid.
Dit zijn voorbeelden van prikkels die histamine kunnen vrijmaken, en dus galbulten kunnen veroorzaken:

  • Fysieke prikkels, zoals druk op de huid of lichamelijke inspanning.
  • Sommige geneesmiddelen zoals antibiotica of pijnstillers.
  • Allergie voor bepaalde voeding.
  • Allergie voor toevoegingen aan bepaalde voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan kleurstoffen, smaakversterkers of conserveringsmiddelen.
  • Insectenbeten.
  • Allergie voor iets dat je inademt, zoals huidschilfers van dieren of bepaalde schimmels.
  • Allergie voor een bepaald dier (zie ook hierboven).
  • Huidcontact met bepaalde planten, rubber, cosmetische crèmes of dierlijke eiwitten.
  • Bepaalde ziekten zoals auto-immuunziekten, stofwisselingsziekten en hormonale stoornissen.

Netelroos kan dus verschillende oorzaken hebben, waarvan het belangrijk is dat je die aanpakt. Het is zeker bij chronische galbulten, verstandig om naar je huisarts te stappen. Hij of zij kan je dan doorverwijzen naar een specialist zoals een allergoloog.


Tabletten tegen allergie

Bij tijdelijke galbulten zijn pilletjes tegen allergie de meest snelle oplossing. Deze werken goed bij vrijwel iedereen. Dit soort medicijnen worden ‘antihistaminica’ genoemd en kan je zonder recept bij de apotheek, de drogist en sommige supermarkten kopen. Een voorbeeld ervan zijn bijvoorbeeld de bekende ‘Allerfre’ tabletjes. Weet je dat je af en toe last hebt van galbulten, dan is het handig om deze pilletjes altijd in huis te hebben. Handig is dat antihistaminica ook helpen tegen bijvoorbeeld hooikoorts.

De oudere medicijnen tegen allergie staan erom bekend dat je er slaperig van zou kunnen worden, maar de nieuwere producten zouden geen bijwerkingen mogen geven.
Wel zijn er situaties waarin je geen antihistaminica mag gebruiken, zoals:

  • Bij hartritmestoornissen
  • Als je glaucoom hebt (aandoening met verhoogde oogdruk).
  • Vrouwen die in verwachting zijn of borstvoeding geven.
  • Mensen die lijden aan bepaalde maagziekten of prostaatziekten.

Overleg bij twijfel met je arts of je anti-allergie medicijnen kan gebruiken en welke het beste bij je past.


Injecties met Omalizumab.

Chrnische netelroos is erg oncomfortabel en kan je leven aardig in de weg gaan zitten. Als allergietabletjes niet voldoende helpen, kan immunotherapie met Omalizumab injecties een uitkomst bieden. Hierbij krijg je maandelijks een injectie met 300 mg Omalizumab in je bovenarm. Bij de meeste mensen met chronische netelroos zijn de resultaten erg goed. Het geneesmiddel Omalizumab zorgt ervoor dat er minder histamine vrijkomt, zodat de verschijnselen zoals galbulten afnemen. Deze vorm voor immunotherapie wordt ook gebruikt bij mensen met een bepaalde vorm van astma.

Na de eerste injectie merken veel mensen al na een paar dagen of weken, effect. Bij sommigen duurt het wat langer en is er na een paar maanden pas een merkbaar resultaat.
Deze behandeling kan alleen plaatsvinden na onderzoek door – en een gesprek met de specialist.


Andere tips om galbulten te herkennen en tegen te gaan.

Zoals we al omschreven, is het bij veel mensen lastig om aan te wijzen waar de galbulten vandaan komen. In een aantal gevallen worden ze door dagelijkse prikkels veroorzaakt, zodat je de oorzaak eigenlijk al ziet, maar deze niet herkent.
Hoewel antihistaminica en injecties met Omalizumab kunnen helpen, kan je het probleem nog meer beperken door de histamine-prikkels uit de weg te gaan die bij jou het probleem veroorzaken. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier geven we toch wat tips.

Vertraagde druk allergie

Vertraagde druk allergie noemen we hier op omdat dit niet een allergie is waar veel mensen direct aan denken. Deze galbulten ontstaan veelal bij de gewrichten en bij de handen, voeten, benen en enkels. Het komt opzetten na een plaatselijke druk op de huid na het dragen van een horloge, riem of andere kledingstukken. Sommige mensen hebben deze allergie bijvoorbeeld na het dragen van kaplaarzen terwijl ze flink in de tuin hebben gewerkt. De naam zegt het al: galbulten door deze allergie komen vaak pas een halve dag na druk op de huid opzetten. Vaak ontstaan er dan pijnlijke, harde zwellingen. Deze trekken ook vanzelf weer weg: bij veel mensen uiterlijk na een paar dagen.
Als je deze oorzaak van galbulten mogelijk herkent, is het slim om bij te houden na welke situaties (bijvoorbeeld schoenen of strakke kledingstukken, of andere zaken met druk of wrijving op de huid) je er last van krijgt. Dan kan je dit zoveel mogelijk vermijden.

Warmte – en koude urticaria

Er zijn mensen die last krijgen van netelroos na huidcontact met warmte of koude. De warmte-galbulten zijn minder heftig dan de koude-galbulten. Van de warmte allergie kan je bijvoorbeeld last krijgen bij een (te) warme douche, of het aanraken van andere warmtebronnen.
Galbulten door kou kunnen worden veroorzaakt door het eten van een ijsje (je lippen kunnen dan opzwellen), of bijvoorbeeld koude wind. Bij mensen die hier last van hebben, kan in het uiterste geval, bij afkoeling van het hele lichaam, het hele lichaam allergisch reageren. Als je koude urticaria bij jezelf vermoed, is zwemmen in koud water dus mogelijk gevaarlijk. Een ijsje als lekkernij kan je helaas beter laten staan.

Andere oorzaken van galbulten

Galbulten kunnen ook een paar andere oorzaken hebben die niet meteen herkent worden:

  • Cholinergische urticaria: deze galbulten worden veroorzaakt door een verhoging van je lichaamstemperatuur. Hitte, lichamelijke stress en een warme douche of bad kunnen dan allergie veroorzaken. Vaak gaan de galbulten dan gepaard met diarree, hoofdpijn en speekselvloed. Galbulten door een hoge lichaamstemperatuur zijn meestal klein en puntvormig.
  • Urticaria solaris: een vorm van zonne-allergie.
  • Urticaria aqua: galbulten die ontstaan door contact met water (ongeacht de temperatuur).
  • Vibratoire urticaria: galbulten die door trillingen ontstaan, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een drilboor. Deze vorm van netelroos is erg zeldzaam en waarschijnlijk erfelijk.

Zoals je leest, zijn enkele oorzaken zeldzaam, maar door bij te houden wanneer er bij jou galbulten optreden, kan je de oorzaken misschien uit de weg gaan.
Heb je netelroos na een medicijn (bijvoorbeeld een pijnstiller) die je bent gaan gebruiken? Dan kan het goed zijn dat daar de oorzaak ligt. Met name sommige antibiotica en pijnstillers zijn berucht.


Om netelroos te voorkomen, moet je weten wat bij jou het vrijkomen van histamine veroorzaakt.

Galbulten worden ook wel netelroos of urticaria genoemd. Het verschijnsel begint meestal als kleine, rode vlekjes, die steeds groter en dikker worden. Vaak jeuken ze flink, wat behoorlijk wat ongemak kan veroorzaken. Netelroos ontstaat doordat een bepaalde prikkel histamine uit huidcellen vrij laat komen. Door de histamine wordt de huid rood en ervaar je jeuk.

Het lastige van galbulten is dat ze veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Enkele voorbeelden zijn antibiotica, voedingsmiddelen of toevoegingen aan voedingsmiddelen, een verhoogde lichaamstemperatuur, cosmetica, insectenbeten of eiwitten van dieren.
Om achter de oorzaak te komen, kan je het beste bijhouden wanneer je last hebt van galbulten. Zo kan je de prikkels vermijden die bij jou de netelroos veroorzaken. Heb je er toch last van, dan kan een zogeheten anti-histaminica tablet uitkomst bieden, een allergie pilletje. Deze kan je zonder recept kopen bij de apotheek, de drogist of Albert Heijn.

Bij sommige mensen blijven de galbulten vervelend aanwezig. Dan kan therapie met Omalizumab injecties uitkomst bieden. Hierbij krijg je maandelijks een injectie met een medicijn dat het vrijkomen van histamine beperkt. Bij veel mensen helpt dit goed. Deze behandeling krijg je in het ziekenhuis en wordt voorgeschreven door een allergoloog.

 



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag